Et komplisert kjærlighetsforhold dekonstrueres i Aasne Vaa Greibrokks lovende regidebut, Alt det vakre, som skildrer hvordan kjærlighetens dystre irrganger kan oppleves på ulike stadier i livet.

Historien spenner over 30 år, når figurene er 23, 33, 43 og 53 år gamle, spilt av skuespillere med ulik dialekt og nasjonalitet.

Dette grepet er kanskje litt fremmedgjørende for det brede publikum, men Alt det vakre er et smart fortalt drama med et innsiktsfullt manus og finstemt skuespill.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Kristoffer Joner og Andrea Bræin Hovig spiller David og Sarah som 43-åringer i Alt det vakre. (Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys AS)
Kristoffer Joner og Andrea Bræin Hovig spiller David og Sarah som 43-åringer i Alt det vakre. (Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys AS)
30 år med stormfull kjærlighet

Sarah (Ann Elenora Jørgensen) kommer til sommerhuset til eks-kjæresten David (Magnus Krepper). Han er syk, og vil ha hennes hjelp til å fullføre et nytt teaterstykke, som Sarah frykter handler om henne.

Vi får tilbakeblikk på deres 30 år lange og stormfulle forhold i fire forskjellige akter. Vi ser hvordan de allerede i den første avtaler at de kan møte andre, og hvordan dette påvirker forholdet videre.

I filmens nåtid brygger det opp til en slags avklaring og forsoning mellom Sarah og David.

LES: Anmeldelsen av The Conjuring 2

Filmens fire akter er ulike tolkninger av de samme figurene. I tillegg til Jørgensen og Krepper, spilles Sarah og David av Isabel Beth Toming og Preben Hodneland som 23-åringer, Marte Germaine Christensen og Emil Johnsen som 33-åringer og Andrea Bræin Hovig og Kristoffer Joner som 43-åringer.

En fortelling med samme figurer over 30 år kan by på logistiske problemer, men i stedet for å sminke skuespillere unge eller gamle, eller finne skuespillere som ligner hverandre i de ulike aldersgruppene, har Greibrokk gått motsatt vei.

Hun har valgt skuespillere som verken ligner på hverandre, eller snakker samme dialekt. De eldste utgavene av Sarah og David har til og med skiftet språk og nasjonalitet. Det er et sprekt og modig valg som kunne ha slått veldig feil. Det føles også uvant i begynnelsen, men fungerer likevel på en finurlig måte.

De fire versjonene byr på ulike blikk på hvem Sarah og David er, men skildringen av dynamikken mellom dem er den samme, uansett sammensetningen av skuespillere i rollene. Alle versjonene av Sarah og David har den samme søkende lengselen etter kjærligheten, som kanskje ligger rett foran dem.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nærhet mellom David (Preben Hodneland) og Sarah (Isabel Beth Toming) fra starten av forholdet deres i Alt det vakre. (Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys AS)
Nærhet mellom David (Preben Hodneland) og Sarah (Isabel Beth Toming) fra starten av forholdet deres i Alt det vakre. (Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys AS)
Lidenskapens destruktive konsekvenser

Deler av historien, som Aasne Vaa Greibrokk har skrevet sammen med Hilde Susan Jægtnes, er inspirert av et teaterstykke av den svenske dramatikeren Lars Norén.

Filmen bruker også teaterestetikk som rammeverk, der vi ser skuespillerne forberede seg til sine roller, men alle scener foregår ute i verden.

Aasne Vaae Greibrokk og fotograf Torkel Riise Svenson holder et vedvarende fokus på figurene, blant annet med nær sex på et hotellrom, opphetet diskusjon på et tog og avslørende dialog ved en kystidyll.

Filmen leker også med tid og virkelighetsoppfatning, spesielt i en scene der to versjoner av Sarah og David kommuniserer med hverandre.

LES: Anmeldelsen av A Perfect Day

Alt det vakre forteller gjenkjennelig om kjærlighetens mørkere sider, der lidenskap kan ha destruktive konsekvenser.

De fire aktene sliter kanskje tilsynelatende med å henge sammen, men om man bruker teaterrammeverket som utgangspunkt, er det likevel mulig å se helheten i det hele.

Dette er derfor en god spillefilmdebut fra Aasne Vaae Greibrokk, som signaliserer talent og vilje til å fortelle voksne og mangefasetterte historier.

Om FILMEN

Alt det vakre
  • Alt det vakre
  • Slippdato: 10.6.2016
  • Regi: Aasne Vaae Greibrokk
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Drama