Raw er den første filmen som har fått meg til å brekke meg på kino. Og det var egentlig en ganske fin opplevelse. For dette er en film som tar med både kroppen og hjernen på en overraskende tur.

Regissør Julia Ducournau har laget en aldeles grotesk og likevel følsom film om en ung kvinnelig student som går gjennom en høyst bisarr transformasjon, og kommer i kontakt med sine lyster og seg selv under en hektisk fadderuke på veterinærskolen.

ANMELDELSE: Guardians of the Galaxy Vol. 2 – Godkjent toer

Justine (Garance Marillier) og søsteren Alexia (Ella Rumpf)  har et finstemt samspill i Raw. (Foto: United International Pictures)
Justine (Garance Marillier) og søsteren Alexia (Ella Rumpf)
har et finstemt samspill i Raw. (Foto: United International Pictures)

Ufrivillig kjøttspiser

Justine (Garance Marillier) er 2.-generasjons vegetarianer, og har akkurat begynt sine studier for å bli dyrelege som sine foreldre. Skolen hun studerer og bor på har en ganske intens fadderuke, hvor aspirantene må feste hardt og tåle en god del heslige strafferitualer.

Det inkluderer å spise innvollene på en kanin. Og da Justine blir tvunget av sin egen storesøster (Ella Rumpf) til å bryte sin kjøttfrihet, så begynner ting å skje med både kroppen og appetitten.

ANMELDELSE: Get Out – Morsom, spennende og original skrekkthriller

Raw er en blanding av collegefilm og kannibalsplatter. Erotikken og kjøttspisingen er de to mest iøynefallende aspektene ved filmen. Men bakenfor disse visuelt slående uttrykkene, ligger det mye gjenkjennelig ungdomsusikkerhet.

Rollegalleriet har flere herlige outsidere som bærer sin personlighet med stolthet, og som det er lett å falle for.

Og i midten står Justine. En karismatisk hovedperson som vi aldri mister sympati med. Hun starter som et tilsynelatende lett offer for skolens bøller, men er en kvinne som finner sin egen stemme og virkelig biter fra seg.

Både hun og søsteren Alexia er rike rollefigurer med dybde som viser fram søskenrivalisering og søskenkjærlighet på ektefølt vis. Og selv om det er interessant å feste seg ved kannibalismen i en film om seksuell oppvåkning, er det måten filmen viser hvordan Justine reagerer når hun oppfattes som unormal, som er det som fester seg sterkest i Raw.

Raw er full av visuelt særpreg og smarte scener hvor bevegelse og farger er med å fortelle historien. (Foto: United International Pictures)
Raw er full av visuelt særpreg og smarte scener hvor bevegelse og farger er med å fortelle historien. (Foto: United International Pictures)

Full av gode ideer

Det er mer enn bare blod og tygd kjøtt som er visuelt slående i Raw. Julia Ducournau viser, sammen med fotograf Ruben Impens, et meget godt øye for smarte scener som forteller med farger, symbol og bevegelser.

Spesielt en scene hvor studentene maler seg i ulike farger før de går inn for å kline er et typisk festtriks som fungerer utmerket som erotisk fargefest på film.

Justine som danser alene foran speilet fanger også en umiddelbart herlig opprørskhet og egenrådighet som virkelig treffer meg i hjertet.

Det er ingen tvil om at dette er en film som med jevne mellomrom kaster seg med all kraft mot brekningsrefleksen din, men har du mage til det, er Raw absolutt å anbefale.

Raw har aldersgrense 18 år.

Om FILMEN

Raw
  • Raw
  • Slippdato: 28.04.2017
  • Regi: Julia Ducournau
  • Utgiver: United International Pictures
  • Originaltittel: Grave
  • Aldersgrense: 18
  • Sjanger: Drama, Erotikk, Splatter