10 serier vi gleder oss til i sommer

Superskurker, fotballhelter og animert galskap.

Sommeren står for tur, og selv om mange av oss skal ta fri og koble av, så er det lite tegn til ferieaktivitet hos dem som pumper ut nye serier til norske skjermer. Premierekalenderen er full av nye titler og sesonger.

Heldigvis! For vi er jo mange som setter stor pris på en balansert diett av sol, skygge og romslige doser sofa i sommermånedene.

Tradisjonen tro har vi i Filmpolitiet bladd gjennom TV-guiden for å tipse dere om hvilke serier det kan være lurt å sjekke ut innimellom strandturer, fruktdrinker og fergekøer.

God seriesommer, godtfolk!


Loki

HAN ER TILBAKE: Tom Hiddleston spiller Loki i serien med samme navn. Og vi gleder oss til å dykke ned i den mer humørfylte delen av Avengers-universet. FOTO: ©Marvel Studios 2020

Sommerens store blockbuster på TV er «Loki».Disney har lyktes godt med å ta med seg Avengers-stjernene over til den lille skjermen. Vi likte både den tematisk interessante «WandaVision» og den aldeles greit underholdende «The Falcon and the Winter Soldier».

Vi har troen på at den kommende storserien med Tom Hiddlestons sjarmerende ugagnsgud kan bli et morsomt tilskudd til både MCU generelt og sommerkveldene spesielt.

ANMELDELSE: WandaVision – Absurd og morsom TV-historie

Handlingen i «Loki» vil foregå i den romeventyrorienterte delen av Marvels superheltlandskap. Utgangspunktet er et direkte sidespor fra «Avengers: Endgame», som ser ut til å utforskes med fiffig sci-fi-grubleglede.

Og rollelisten er spennende. Tom Hiddleston får den ofte morsomme Owen Wilson som sparringpartner. Det er en duo som kan bli meget kul å følge hvis kjemien stemmer. Richard E. Grant («Whitnail and I») dukker også opp.

Hvor: Disney+
Når: 9. juni


Etter lørdag

NY NORSK SERIE: Darin Hagi spiller hovedpersonen Klara i TV 2s nye dramaserie «Etter lørdag». FOTO: TV 2

Overgrep og samtykke er tematikken for TV 2s nye dramaserie «Etter lørdag». Hovedpersonen er 22 år gamle Klara. Etter en date blir hun utsatt for et overgrep hjemme i egen leilighet. Serien handler om hvordan hun bearbeider det traumet, og hvilke konsekvenser det får.

I serien «I May Destroy You» og i den Oscar-vinnende filmen «Promising Young Woman» har lignende tematikk blitt behandlet på gnistrende sterkt vis det siste året.

Dette er høyaktuelle problemstillinger som det trengs at det snakkes om, og som film og serier kan være veldig godt egent til å gi verdifull innsikt i.

ANMELDELSE: I May Destroy You – Kompromissløs, vond og varm

Serien slippes på TV 2s strømmetjeneste i tolv korte episoder, og vi er veldig spent på hva serieskaper og regissør Liv Mari Ull Mortensen får til med «Etter lørdag».

Vi er også veldig spent på å se Darin Hagi gjøre sin første hovedrolle på TV.

Hvor: TV 2 Sumo / TV 2 Play
Når: 11. juni


Lupin del 2

KUL MESTERTYV: Omar Sy er tilbake som den rettskafne mestertyven Assane Diop i «Lupin» del 2 . FOTO: Emmanuel Guimier/Netflix

«Lupin» ble en kul start på krimåret 2021 da del 1 kom til Netflix i januar.Serien er en modernisering av Maurice Leblancs litterære stjerne, mestertyven Arsène Lupin. Det er en antihelt med røtter tilbake til 1905, som dukket opp på film allerede i 1908, og som har møtt på selveste Sherlock Holmes i både bøker og dataspill.

I Netflix sin versjon ruver den berømte gentlemanstyven i bakgrunnen for vår hovedperson. Assane Diop (Omar Sy) er nemlig enorm Lupin-fan, og i dagens Paris bruker han Leblancs gamle bøker som inspirasjon for sine hevninspirerte forbrytelser.

ANMELDELSE: Lupin – Sjarmerende om fransk mestertyv

Lupin del 1 ble litt for utrolig i triksene sine til tider, men det er en sann fryd å se Omar Sy storspille som det sjarmerende forbrytergeniet.

Og siden serien sluttet med en meget intens cliffhanger, så har vi ventet i høyspenning på å endelig få fortsettelsen av denne fengende magekribleren.

Hvor: Netflix
Når: 11. juni


Kevin Can F**k Himself

KONA TIL KEVIN: Kvikke og kule Annie Murphy spiller hovedrollen i «Kevin Can F**k Himself». FOTO: Jean-Baptiste Lacroix/AFP/NTB

I den mørke komiserien «Kevin Can F**k Himself» tar serieskaper Valerie Armstrong et oppgjør med konerollen i amerikansk sitcom.

Dette er en serie som leker med form og forventninger, og som har skarpe nok kanter til at det kan bli en av årets beste komedier.

Armstrongs manus tar tak kjente konvensjoner, blottstiller karaktertrekk vi kjenner igjen fra Al Bundy til Doug Heffernan og stiller noen kritiske spørsmål til den joviale familieunderholdningen.

Kvikke og kule Annie Murphy, kjent fra den prisvinnende og meget morsomme «Schitt’s Creek» spiller hovedrollen Allison.

I likhet med de raffinerte metagrepene i «WandaVision», virker dette å bli en smart lek med amerikansk TV-historie. Se opp for denne på høstens pensumliste i medievitenskap.

Hvor: Ingen norsk distribusjon ennå, men vi regner med den kommer.
Når: Amerikansk premiere 13. juni


Rick and Morty S05

ANIMERT GALSKAP: Bestefar Rick og barnebarn Morty kommer tilbake med sesong 5 i sommer. FOTO: HBO Nordic

«Rick and Morty» er en smart, blodig og helsprø komiserie som er noe av det beste en kan se på skjerm.

De animerte eventyrene til den geniale og nihilistiske bestefar Rick Sanchez og hans barnebarn Morty Smith er mørke, morsomme og fargespraglende fantastiske.

Serieskaperne Justin Roiland og Dan Harmon drar den lenger enn de fleste andre på TV.

Serien er også glimrende god til å fange tunge sider ved menneskelige relasjoner, sette dem inn i en absurd og gjennomtenkt eventyrhistorie og dryle på med både innsikt og latterbrøl gjennom det hele.

Om vi begynner å bli lei etter fire sesonger? Nei, så aldeles ikke – vi vil ha mer! Og 21. juni rister vi på albuene og danser The Rick Dance i pur glede.

Hvor: HBO Nordic
Når: 21. juni


Bosch S07

HARDKOKT KRIMGODBIT: Harry Bosch (Titus Welliver) og partneren Jerry Edgar (Jamie Hector) i sesong 2 av L.A-krimserien Bosch.FOTO: HBO Nordic)

Alle som er glad i barsk kvalitetskrim, har en venn i detektiv Harry Bosch – politimannen som lever etter mottoet: «Everybody matters, or nobody matters».

Han har vært hard mot de harde i bokform siden 1992, og siden 2014 har krigsveteranen levert seks sterke sesonger med TV-spenning.

Alt fanget i smakfulle og sjangerbevisste miljøskildringer som tar vare på Los Angeles sin gaterøffhet, politikammerets papirmapper og storbynattens polerte lysshow.

ANMELDELSE: Bosch S06 – Et saftig og velbalansert krimmåltid

Sommerens sesong er den sjuende og siste sesongen av «Bosch» som Amazon Prime-serie. Nå skal vi endelig få bokfavoritten «The Concrete Blonde» (1994) inn i manuskriptet – det er en etterlengtet historie!

Og selv om dette blir siste runde med «Bosch»-serien i sin nåværende form, så har Amazon-eide IMDb TV bestilt en «spin-off», så vi får heldigvis se enda mer av Harry på skjermen.

Hvor: HBO Nordic
Når: 26. juni


The White Lotus

SMIIIIIL: Jolene Purdy og Murray Bartlett er to av skuespillerne som skal sørge for at vi føler oss velkomne til HBOs nye satireserie «The White Lotus». FOTO: HBO Nordic

HBOs mest sommerlige premiere er en satireserie lagt til et feriested i Hawaii.

Mellom bassengkanter og paraplydrinker skal vi følge både gjester og ansatte i dette solfylte paradiset. Og ifølge synopsisen vi har fått fra HBO, så skal tilværelsen bli mørkere og mørkere for hver av de seks timeepisodene.

Etter «Veep» er det på tide HBO fyller på med en god satireserie, og vi håper «The White Lotus» kan by på treffsikre observasjoner og kvasse replikker.

Serieskaper og regissør er komiker, manusforfatter og skuespiller Mike White, som tidligere har stått bak HBO-serien «Enlightened» sammen med Laura Dern, og jobbet en del med Jack Black.

På rollelisten finner vi seriefavoritter som Connie Britton («Nashville», «Friday Night Lights») Murray Bartlett («Looking») og Natasha Rothwell – som også er manusforfatter på HBO-komedien «Insecure». En meget lovende gjeng.

Hvor: HBO Nordic
Når: 12. juli


Ted Lasso S02

REN POSITIV ENERGI: Jason Sudeikis er en smellbonbon av raushet, hjertevarme og gode vibrasjoner i rollen som fotballtreneren Ted Lasso. FOTO: Apple TV +

Hvem skulle trodd at en komiserie om en amerikaner som ender opp som trener for et bunnlag i Premier League skulle bli fjorårets feelgood-serie?

Med en aldeles nydelig Jason Sudeikis i hovedrollen ble Ted Lasso en oase av hjertevarme, humør og positiv støtte. Hver episode var som å få en god halvtimesklem.

Og du verden det skal bli hyggelig å følge både Ted og fotballklubben AFC Richmond på nye eventyr.

Her er rollegalleriet fullt av nydelige bekjentskaper. Puben er alltid åpen, og den corny amerikanske snillheten en herlig påminner om at kynismen godt kan ta seg en bolle av og til.

Vi gleder oss selvsagt til EM i fotball som begynner 11. juni, men i Filmpolitiet gleder vi oss enda mer til sesong 2 av Ted Lasso.

Hvor: Apple TV+
Når: 23. juli


Nine Perfect Strangers

GJENFORENING: Nicole Kidman skal igjen jobbe med skaperen av «Big Little Lies». FOTO: HBO Nordic.

Med «Big Little Lies» og «The Undoing» har serieskaper David E. Kelley og skuespiller/produsent Nicole Kidman, vist seg å være en kombinasjon som fungerer meget godt i TV-ruta.

Nå kommer duoen igjen med en serie basert på en bok skrevet av «Big Little Lies»-forfatteren Liane Moriarty, og det får oss til å nærmest trippe av begeistring.

Handlingen skal være satt til et spa- og velværeanlegg som lover sine kunder å få et nytt og mer avslappende liv. Når ni stressa klienter fra storbyen dukker opp, sverger den mystiske direktøren Masha (Nicole Kidman) at både kropp og sinn vil bli transformert i løpet av oppholdet.

De ni spakundene spilles av blant andre Melissa McCarthy, Luke Evans, Michael Shannon, Regina Hall, Manny Jacinto og Samara Weaving.

Regissør Jonathan Levine («50/50», «Warm Bodies» «Long Shot») har regi på alle de åtte episodene i miniserien. Han har for det meste erfaring med komedier, så det blir spennende å se hvilken tone han bringer til serien.

Hvor: Amazon Prime Video
Når: Norsk premieredato er ikke satt ennå, men den har USA-premiere 18. august.


The Chair

FAVORITTSKUESPILLER: Sandra Oh har med sin herlige hovedrolle i «Killing Eve» virkelig blitt en seriefavoritt. I august dukker hun opp i Netflix sin nye dramakomedie «The Chair». FOTO: Netflix

«Killing Eve»-stjernen Sandra Oh er en av våre absolutte favoritter på TV-skjermen. Og vi gleder oss stort til å se henne spille hovedrollen i Netflix sin kommende komedie «The Chair».

Handlingen utspiller seg på prestisjeuniversitetet Pembroke University, hvor Dr. Ji-Yoon Kim (Sandra Oh) har fått en viktig lederstilling. En ansettelse som skaper en viss intern uro på et fakultet som aldri har hatt en sjef som ikke er hvit mann før. Et tema som holder seg stadig aktuelt.

SERIETIPS: 5 Emmy-serier du bør sjekke ut

Ut fra et promobilde fra den fiktive avisen «Pembroke Daily», så virker det ikke som «The Chair» har tenkt å sitte rolig i kontorstolen.

Skuespiller Amanda Peet er serieskaper på denne halvtimeskomedien, Jay Duplass («Transparent») er på rollelisten og i produsentstolene sitter de gamle «Game of Thrones»-kjenningene David Benioff og D.B. Weiss.

Kan bli en ganske så morsom avslutning på sommerferien denne her.

Hvor: Netflix
Når: 27. august