2023: Filmene vi gleder oss til

Her er Filmpolitiets 10 forhåndsfavoritter.

Om 2022 var året da kinobesøket virkelig skjøt fart etter pandemien, er 2023 året som virkelig må bevise at dette er blant publikums mest foretrukne kulturelle fritidsaktiviteter.

Og det skal ikke stå på tilbudet, for det tegner til å bli et ekstremt stort, langt og innholdsrikt filmår, med en imponerende lang rekke titler som kan komme til å trekke mange på kino fra januar til desember.

Superheltfilmene hadde kanskje et lite «hvileår» i fjor, men kommer sterkt tilbake i 2023 med blant annet «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» (15. februar), «Shazam: Fury of the Gods» (17. mars), «The Flash» (16. juni), «Aquaman and the Lost Kingdom (25. desember), samt et knippe titler som jeg sparer til topp 10-lista lenger ned i saken.

LES: 2023: Seriene vi gleder oss til

Store oppfølgere

FJERDE RUNDE: Keanu Reeves fortsetter sin populære serie med «John Wick: Chapter 4». Foto: Murray Close/Nordisk Film Distribusjon

Andre oppfølgere av allerede kjente merkevarer, er «Creed III» (3. mars), «Scream 6» (10. mars), «John Wick: Chapter 4» (24. mars), «Evil Dead Rise» (21. april), «Fast X» (trolig 19. mai), Disneys «live-action» nyinnspilling av «Den lille havfruen» (26. mai), «Transformers: Rise of the Beasts» (9. juni) og «Expendables 4» (22. september) og spinoff-filmen «The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes» (17. november).

Mange er kanskje mer interesserte i originalfilmer, og bare i løpet av de første tre månedene er det grunn til å se opp for Damian Chazelles «Babylon» (20. januar) med Brad Pitt og Margot Robbie i hovedrollene. Uka etter kommer Park Chan-Wooks festivalfavoritt «Decision to Leave», mens M. Night Shyamalans nye thriller «Knock at the Cabin» sprer uhygge fra 3. februar.

En av fjorårets store Cannes-snakkiser, «Aftersun» med Paul Mescal, kommer 17. februar. Venezia-snakkisen «The Whale», filmen Brendan Fraser kommer til å bli Oscar-nominert for, har premiere 3. mars. Uka etter får vi se en annen sannsynlig Oscar-kandidat, nemlig Cate Blanchett i Todd Fields «Tár». Personlig er jeg også spent på «65», dinosaur-thrilleren med Adam Driver i hovedrollen, som kommer 31. mars.

LES: 2022: Årets beste filmer

Flere interessante norske

SPENNENDE VALG: Edvard Munch blir blant annet spilt av Anne Krigsvoll (!) i Henrik M. Dahlsbakkens «Munch». Foto: Ymer Media As / Agnete Brun

Hva så med norske filmer? Mona Hoels «Natt» er først ut, med premiere 13. januar. Bare tre dager senere åpner Ole Giævers «La elva leve» Tromsø Internasjonale Filmfestival, og får deretter norgespremiere 3. februar. «Halvdan førr evig», dokumentaren om den folkekjære artisten Halvdan Sivertsen, kommer 27. januar, samme dag som «Munch», Henrik M. Dahlsbakkens biografiske spillefilm om Norges mest kjente kunstner.

Kjersti Helen Rasmussens debutfilm «Marerittet» med Eili Harboe, Herman Tømmerås og Dennis Storhøi har premiere 17. februar. 7 dager senere kommer både «Den siste filmen», dokumentaren om filmskaper Petter Vennerød, og komedien «Tina og Bettina 2» med Odd Magnus Williamson og Henrik Thodesen.

Barnefilmen «KuToppen – På sporet» følger 3. mars, mens Aurora Gossés debutfilm «Dancing Queen» kommer uka etter. Leiv Igor Devolds arbeidsplassdrama «Norwegian Dream» har premiere 17. mars, og dokudramaet «Hans Nielsen Hauge – En kinodokumentar» kommer 29. mars. Brødrene Ruben og Daniel Andas hyttekrimkomedie «Døde menn går ikke på ski» er ute 31. mars, akkurat i tide til påske. Alt dette skjer altså bare i løpet av årets tre første måneder, så må vi komme tilbake til resten av utvalget når premieredatoene blir annonsert senere.

Det vi ikke vet

Et viktig poeng, er at jeg også gleder meg til alle filmene jeg ikke vet noe om! «Gleder-meg-til»-listene i januar ligner sjelden på «årets-beste-filmer»-listene i desember, rett og slett fordi det hvert år kommer en mengde knallgode filmer som man ikke visste var underveis ved årsskiftet. Jeg ante for eksempel ikke at 2022 skulle by på «Close», som jeg endte opp med å rangere som fjorårets aller beste film. Derfor må den følgende lista tas som en foreløpig oversikt over det som på papiret fremstår som årets mest interessante!


Asteroid City

UNDERFUNDIG: Wes Anderson på stranda i Cannes i 2012. Foto: AP Photo/Jonathan Short

Hvem elsker ikke Wes Anderson? Den forunderlige regissøren bak herlige filmer som «The Royal Tenenbaums», «Livet under vann med Steve Zissou», «The Grand Budapest Hotel» og «The French Dispatch» er tilbake med en historie lagt til 1955.

Den følger flere studenter og deres foreldre når de samles til en konferanse for unge stjerneforskere i en liten amerikansk ørkenby, og opplever både dramatikk, romantikk og andre «world-changing events».

Rollelista er så lang og stjernetung at det umulig er plass til å nevne alle, men Edward Norton, Tom Hanks, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Steve Carell, Bryan Cranston, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Jeff Goldblum og Willem Dafoe er blant de mest kjente.

Her forventes det en ny skrudd komedie med underfundige historier og særpregede virkemidler!

Norgespremiere: Usikkert, men den har USA-premiere 23. juni


Barbie

SPRUDLENDE: Margot Robbie spiller hovedrollen i Greta Gerwigs «Barbie». Foto: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved.

En vanlig «Barbie»-film ville vanligvis ikke interessert meg særlig stort, men denne er regissert av Greta Gerwig og skrevet av henne selv og samboer Noah Baumbach!

De har samarbeidet på flere filmer det siste tiåret, nemlig «Greenberg», «Frances Ha», «Mistress America» og «Hvit støy», som alle er alt annet enn «vanlige».

«Barbie» virker å være en morsom og sprudlende satirisk vri på merkevaren som har vært et fenomen gjennom flere generasjoner. Historiens utgangspunkt skal være at Barbie blir forvist fra dukkeland og blir kastet ut på et eventyr i den virkelige verden.

Selveste Margot Robbie spiller hovedrollen (og er også en av produsentene), Ken gestaltes av Ryan Gosling, mens Will Ferrell, Helen Mirren, Kate McKinnon og Emma Mackey spiller andre roller.

Norgespremiere: 21. juli


Guardians of the Galaxy Vol. 3

De fleste i denne gjengen kommer tilbake i «Guardians Of The Galaxy Vol. 3». Foto: Disney-Marvel via AP

Regissør James Gunn har nylig tatt over DC Films, og kommer helt sikkert til å få deres superhelter til å skinne enda sterkere på lerretet de neste årene. Først kommer han med denne filmen, basert på figurer fra DC-konkurrenten (og kongen på superhelt-haugen) Marvel.

De to første «Guardians»-filmene har fenget et stort publikum, og gjort at Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket Raccoon, Groot og de andre har gått fra å være rimelig ukjente og perifere tegneseriefigurer til å bli sentrale karakterer i Marvel Cinematic Universe.

I den nye må de på nytt forsvare universet, og en av sine egne, og jeg håper det gjøres med den samme miksen av fargesprakende sci-fi-action, avvæpnende humor og – ikke minst – et fantastisk soundtrack, akkurat som i de to første filmene.

Norgespremiere: 3. mai


The Fabelmans

HELE FAMILIEN: Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle), Mitzi Fabelman (Michelle Williams), Burt Fabelman (Paul Dano), Natalie Fabelman (Keeley Karsten), Reggie Fabelman (Julia Butters) og Lisa Fabelman (Sophia Kopera) i «The Fabelmans». Foto: Nordisk Film Distribusjon

Denne filmen tippes av mange som en av årets heteste Oscar-kandidater, til tross for at den dessverre ikke har slått an på amerikanske kinoer. Vi er altså inne i en æra der selv ikke en Steven Spielberg-film automatisk får de store massene ut av sofaen.

Det står trolig ikke på kvaliteten, for det ryktes at Spielberg har laget sin kanskje mest personlige film, basert på egne opplevelser og erfaringer.

Den handler om unge Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle), som drømmer om å bli filmskaper, samtidig som han oppdager en vond familiehemmelighet. Michelle Williams, Paul Dano, Judd Hirsch og Seth Rogen spiller andre store roller.

Spielberg er kanskje ikke ute på et publikumsfrieri her, men har i film etter film gjennom de siste tiåret vist at han ikke har mistet noe av sin vilje til å utforske og utfordre både oss og seg selv.

Norgespremiere: 3. februar


The Banshees of Inisherin

VIL IKKE ÅPNE: Pádraic (Colin Farrell) titter inn til Colm (Brendan Gleeson) i «The Banshees of Inisherin». Foto: Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.

Denne filmen så jeg på filmfestivalen i Venezia i fjor høst, men nå gleder jeg meg stort til å se den igjen!

Her gjenforenes regissør Martin McDonagh med Colin Farrell og Brendan Gleeson, som spilte hovedrollene i hans herlige debutfilm «Undercover i Brügge» (2008).

«The Banshees of Inisherin» er satt til den irske landsbygda for 100 år siden, der Pádraic (Farrell) blir overrasket når bestekameraten Colm (Gleeson) plutselig ikke vil være venn med ham lenger, og nekter å si hvorfor.

I min anmeldelse skrev jeg at dette er «en morsom og hjertevarm, men også melankolsk og sørgmodig film om brutt vennskap».

Norgespremiere: 27. januar


Spider-Man: Across the Spider-Verse

NYE EVENTYR: Miles Morales må gjennom multiverset i «Spider-Man: Across the Spider-Verse». Foto: Sony/SF Studios

Jeg ble bergtatt av den fantastiske animasjonen i den første filmen om unggutten Miles Morales, «Spider-Man: Into the Spider-Verse».

Hvis oppfølgeren bare har halvparten av energien, fantasien og oppfinnsomheten, ville det være nok. Mistanken er imidlertid at filmen kommer til å by på mye, mye mer.

Den har tre nye regissører bak roret, Joaquim Dos Santos, Kemp Powers og Justin K. Thompson, men de samme manusforfatterne og produsentene, nemlig radarparet Phil Lord og Christopher Miller.

Brooklyns egen Spider-Man-kopi skal nå gjennom multiverset, slå seg sammen med Gwen Stacy og møte en fryktsom fiende. Denne historien fortsetter allerede neste sommer i «Spider-Man: Beyond the Spider-Verse».

Norgespremiere: 2. juni


Oppenheimer

ATOMBOMBENS FAR: Cillian Murphy spiller hovedrollen som J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolans «Oppenheimer». Foto: © 2022 Universal Studios. All Rights Reserved.

Det er en begivenhet hver gang regissør Christopher Nolan kommer med en ny film. Mannen bak «The Dark Knight»-trilogien, «Inception», «Interstellar» og «Dunkirk» fenget kanskje ikke alle like godt med sin forrige, «Tenet».

«Oppenheimer» ser imidlertid ut til å ha alle de rette ingrediensene til å være et spesielt interessant biografisk drama om atombombens far, J. Robert Oppenheimer.

Hovedrollen spilles av Cillian Murphy, mens resten av rollelista kvalitetssikres av blant andre Florence Pugh, Emily Blunt, Gary Oldman, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Josh Hartnett, Casey Affleck, Dane DeHaan, Matthew Modine og Kenneth Branagh.

Et morsomt poeng for nordmenn, er at Trond Fausa spiller rollen som George Kistiakowsky, sprengstoffsjefen på det hemmelige Manhattanprosjektet som utviklet atombomben.

«Oppenheimer» er for øvrig filmet på ekte film i det spektakulære IMAX-formatet, for første gang med enkelte scener i gnistrende sort-hvitt!

Norgespremiere: 21. juli


Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

SNART FERDIG: Tom Cruise og Hayley Atwell under innspillingen av «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One» i Roma. Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Tom Cruise kommer til å dominere kinolerretet i år, også! I fjor ble «Top Gun: Maverick» den mest sette filmen i verden, og alt tyder på at han kan gjenta bedriften med den syvende «Mission: Impossible»-filmen, regissert av Christopher McQuarrie.

Vi vet lite om hva den skal handle om, men det spiller nesten ingen rolle. Nøye planlagte mediestunts forteller oss det vi trenger å vite, nemlig at Cruise lover et actionspetakkel som skal få folk ut av sofaen og inn på kinoene.

For oss nordmenn er det selvsagt spesielt moro at flere scener er innspilt i Møre og Romsdal, blant annet en slåsskamp på taket av et tog på Raumabanen og et luftig motorsykkelhopp fra det 1246 meter høye fjellet Helsetkopen i Hellesylt i Stranda kommune, et stunt som allerede har sin egen bakom-film på YouTube.

Dette kommer til å bli en av årets aller største publikumssuksesser, og allerede neste år kommer konklusjonen, altså «Dead Reckoning Part Two».

Norgespremiere: 14. juli


Dune: Part Two

GJENFORENES: Timothée Chalamet og Rebecca Ferguson fortsetter sine  roller fra eneren i «Dune: Part Two». Foto: SF Studios / Warner Bros.

Den første «Dune» var en av de aller beste filmene jeg så i hele 2021, og regissør Denis Villeneuve («Prisoners», «Sicario», «Arrival», «Blade Runner 2049») har til gode å lage en film som ikke er annet enn kjempegod.

Derfor er det all mulig grunn til å tro at denne oppfølgeren vil imøtekomme de store forventningene. I tillegg ble den første filmen avsluttet akkurat idet handlingen virkelig begynte å bli spennende, noe som lover godt for fortsettelsen.

Timothée Chalamet gjentar rollen som Paul Atreides, som nå er ute etter hevn på ørkenplaneten Arrakis.

Chalamet får selskap av et veritabelt stjernelag som inkluderer Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Charlotte Rampling, Austin Butler, Christopher Walken, Florence Pugh og Léa Seydoux.

Jeg nekter å tro at Denis Villeneuve vil skuffe oss med dette stjernelaget og forløsningen av spenningen som han bygde opp i den første filmen!

Norgespremiere: 3. november


Indiana Jones and the Dial of Destiny

ASSISTERER GUDFAREN: Indiana Jones (Harrison Ford) får hjelp av guddatteren Helena (Phoebe Waller-Bridge) i «Indiana Jones and the Dial of Destiny». Foto: ©2022 Lucasfilm Ltd. TM. All Rights Reserved.

Jeg innrømmer det gjerne: nostalgien vinner! Indiana Jones har vært et pop-kulturelt ikon i over 40 år, og jeg føler en hel del takknemlighet over at 80 år gamle Harrison Ford er i stand til å gi oss en ny runde med eventyrlig action med filmhistorisk sus.

«Dial of Destiny» er den første Indy-filmen uten Steven Spielberg på regi, men James Mangold («The Wolverine», «Logan», «Ford vs Ferrari») er en lovende arvtaker.

Historien skal etter alt å dømme foregå under romkappløpet i 1969, der en eks-nazist (Mads Mikkelsen) jobber på NASAs Apollo-program, men har kanskje også andre planer som vekker mistanke hos Indiana Jones.

Han er åpenbart mye eldre enn han var på sine tidligere eventyr, men har heldigvis guddatteren Helena, spilt av ingen ringere enn Phoebe «Fleabag» Waller-Bridge, til å hjelpe seg.

Jo da, det er mulig det er risikabelt å glede seg aller mest til den femte filmen i en 42 år gammel serie, men teaseren som er sluppet ser svært lovende ut!

Norgespremiere: 28. juni