PÅ PRIME VIDEO FRA 18. AUGUST: Denne serieversjonen av spenningsforfatter Harlan Cobens verk retter seg mot unge voksne. Men «Shelter» stapper så mange hemmeligheter inn i thrillermiksen at massen blir for seig.  

Ungdoms-Coben

Tidligere er rekke av Cobens krimromaner for voksne adaptert på Netflix, som «Safe», «The Stranger» og «Stay Close». Nå er det Amazon Studios sin tur, og de har tatt for seg «Shelter» – den første boken i ungdomsserien om Mickey Bolitar. Han er nevøen til en av Cobens tidligere protagonister, Myron Bolitar. 

PÅ SPORET AV MYSTERIER: Jaden Michael som Mickey og Adrian Greensmith som Spoon i «Shelter». Foto: Amazon Studios

Da vi møter Mickey (Jaden Michael) har han, moren og faren akkurat flyttet tilbake til USA fra et ukjent sted for at han skal kunne spille basket på videregående. Men så dør faren brått, og Mickey må bo sammen med tanten Shira (Constance Zimmer) i New Jersey mens moren er på rehabilitering for depresjon.  

ANMELDELSE: «Dracula – The Last Voyage of the Demeter»: Mørk, morbid og makaber

Han begynner på en ny videregående skole, og rekker akkurat å møte en søt jente, Ashley (Samantha Bugliaro), før hun forsvinner sporløst. Han får vite at en ung gutt forsvant sporløst for over 20 år siden. Og samtidig finner han et overgrodd gammelt hus der en eksentrisk gammel dame forteller ham at faren hans er i live. 

Mysteriumsmylder

Her starter de mange mysteriene i «Shelter». I løpet av første episode antydes så ulike ting som pedofile, en heks, menneskesmugling og konspirasjon med røtter i konsentrasjonsleirer.

THRILLERTRIO: Adrian Greensmith som Spoon, Jaden Michael som Mickey og Abby Corrigan som Ema. Foto: Amazon Studios

Vi har også med flere mystiske symboler og figurer å gjøre: en blå sommerfugl, musikk fra et band som heter Shelter, en flodhest og en skallet mann som alltid går med solbriller.

ANMELDELSE: «Heart of Stone»: Mission: Middelmådig

Om du er forvirret nå, kan jeg love deg at jeg også er det. Ett problem er at pressen kun har fått fem av de totalt åtte episodene, og Coben er kjent for å vri helt rundt på mysteriene sine, opptil flere ganger, før de faller på plass.  

Snubler i egne spenningstråder

Etter fem episoder står jeg fremdeles midt i malstrømmen og aner ikke hvordan «Shelter» vil lande. Det kan selvsagt være svært positivt at mysterier er vanskelige å løse, men denne serien er så overlesset med ulike spenningstråder at den, i hvert fall midtveis, snubler i dem.  

FORSVUNNET: Samantha Bugliaro som Ashley i «Shelter». Foto: Amazon Studios

På den positive siden utmerker Jaden Michael seg som Mickey. Han har allerede de en anselig skuespiller-CV. Han spilte blant annet i «Vampires vs. The Bronx» og hadde rollen som unge Colin Kaepernick i «Colin in Black & White».

ANMELDELSE: «Red, White & Royal Blue»: Streit skeiv romanse

Som Mickey har han både sårheten fra å ha mistet mange nære og selvsikkerheten til å stå opp mot bøller på skolen. Han er typen skuespiller som kan si mye med bare blikket.  

HVOR SKAL DETTE ENDE? Corrigan, Michael og Greensmith med nok en mystisk tråd. Foto: Amazon Studios

Hans emo-venn Ema er også fint traktert av Abby Corrigan («Castle Rock»), mens Adrian Greensmith som nerdevennen Spoon har et smalere spekter å spille på i en rolle som ofte blir ufrivillig komisk veslevoksen.  

Målgruppeforvirret

Et annet problem «Shelter» har, er hvem som er målgruppen. Den ønsker litt å være «Stranger Things» og «The Goonies» samtidig som den vil lokke inn voksne med «Harlan Coben»-stempelet i tittel, og har et helt sidespor med tantens tidligere forhold og nye, gryende romanse med heftig klining.  

Ikke at ikke unge tåler litt tungegymnastikk, men man vil i hvert fall ikke se det sammen med foresatte.  

BFF: Missi Pyle som Hannah og Constance Zimmer som Shira var bestevenner for 20 år siden. Foto: Amazon Studios

Serien er skapt av Coben selv og datteren Charlotte Coben. De kunne hatt godt av å drepe noen flere «darlings».  

«Shelter» er ikke uten kvaliteter, og den har absolutt spenning i flere partier. Serien fungerer best når den holder seg i ungdommenes verden med deres famlende fleiping og mellommenneskelige drama, men det er så mye av mysteriene at helheten blir tungrodd. 

I løpet av fem episoder setter «Shelter» opp et så langt lerret at vi ikke rekker å se det blekne. 

De tre første episodene kommer 18. august, deretter én ukentlig frem til 22. september.

Om SERIEN

«Harlan Coben’s Shelter»
  • «Harlan Coben’s Shelter»
  • Slippdato: 18.08.2023
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Prime Video
  • Serieskaper: Harlan Coben og Charlotte Coben
  • Originaltittel: «Harlan Coben’s Shelter»
  • Sjanger: Drama, Krim, Thriller, TV-Serie