FrP for dummies

“En enklere hverdag – for folk flest”

I forbindelse med P3 serien “Faten tar valget” vil vi i perioden frem mot valget legge ut “Kort om:” artikler om alle de ni partiene Faten møter gjennom serien.
logo

Partileder: Siv Jensen

Oppslutning ved forrige stortingsvalg: 16,3 %

LES OGSÅ: KrF for dummies
LES OGSÅ: Venstre for dummies
LES OGSÅ: SV for dummies
LES OGSÅ: Høyre for dummies
LES OGSÅ: Rødt for dummies
LES OGSÅ: MDG for dummies
LES OGSÅ: Sp for dummies
 
 
Fremskrittspartiet (FrP) er i dag Norges tredje største parti og har hatt stor vekst de siste årene. Før de byttet navn i 1977 kunne de sikkert fått prisen får Norges lengste partinavn. “Anders Langes Parti – til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep”. Ja. Praktisk og mediesterkt navn det der! Nesten litt rart at de byttet navn egentlig. Det er jo veldig praktisk å oppsummere sine viktigste punkter allerede i navnet. Det du ser er det du får, liksom.
 

Ideologi og sånn

FrP har kjempet for de samme verdiene helt siden Anders Langes tid. De er tydelig plassert på høyresiden av politikken, og beskriver selv partiet som et “liberalistisk folkeparti” som bygger på Norges grunnlov og norsk og vestlig tradisjon. Liberalisme, i forenklet versjon, betyr at staten skal bestemme minst mulig over hva du skal gjøre og når du kan gjøre det. De vil at hvert enkelt menneske skal ha størst mulig frihet til, og ansvar for, å forme sitt eget liv. Et litt forenklet eksempel er å la folk kjøpe alkohol når de selv vil. Eller ikke ta så mye i skatter men la folk bestemme selv over egne penger.
 
 

Instagram: @banalpolitikk
Instagram: @banalpolitikk

 
 

Fra partiet ble starta i 1973, og til i dag, har FrP alltid vært et opposisjonsparti. De har derfor kanskje mer erfaring med å yppe til bråk enn å lede. Og apropos yppe til bråk. Denne fantastiske snutten fortjener virkelig en renessanse:
 
 

 
 
Men så, i 2013, skjedde det noe historisk for FrP. “Leppestiftkjole” ble en greie, “Morna Jeeeens” dundret ut av tver rundt om i hele landet, og for første gang i historien skulle Fremskrittspartiet sitte i regjering. Mange mente partiet bare hadde vokst fordi de satt i opposisjon, og at stemmeantallet deres gå rett i bakken i det de selv skulle sitte i regjering og gjennomføre egen politikk. Fire år senere viser meningsmålinger det stikk motsatte. FrPs tall har vært stabilt høye i over ti år, og de er Høyres foretrukne samarbeidspartner i en eventuell ny regjering. Klarer de å holde tallene helt inn på valgdagen?

Hva vil FrP endre?

Det er jo nesten umulig å holde denne artikkelen kort og forklare alt FrP står for, så denne listen er langt fra komplett. Les gjerne mer på FrPs egne nettsider.

 

Skatter og avgifter

 • Fjerne eiendomsskatten.
  • I dag er det opp til kommunene selv å bestemme om de vil ta inn eiendomsskatt, hvordan de vil gjøre det, og hvor mye de vil ta inn. 365 av våre kommuner har valgt å benytte seg av dette. Eiendomsskatt praktiseres forskjellig fra kommune til kommune, og det er derfor vanskelig å gi noen generell forklaring. I Oslo må boligen må koste over fem millioner før eiendomsskatten kicker inn, og da betaler man 0,3 % av det som er over fem millioner. Så hvis huset er verdt 8 millioner skal du betale 7.200 kroner i året i eiendomsskatt. På dette huset https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=103334370 ville du måtte betale ca 9000,- i måneden. FrP mener denne skatten er urettferdig, fordi du har skattet av de pengene du bruker på å kjøpe boligen en gang allerede. De mener også at den rammer folk som i utgangspunktet har dårlig råd tyngst, fordi den ikke tar hensyn til gjeld på boligen.

 

 • Avvikle formuesskatten.
  • Formueskatten er en skatt på det du eier, heller enn det du tjener. Det kan være penger du har i banken, aksjer, verdi i en bedrift eller lignende. Eier du mer enn 1.480.000 kroner skattlegges du ca 1 prosent av det hver år. FrP mener denne skatten er urettferdig ovenfor norske eiere fordi Norge er et av få land som har denne formen for skatt, og at det skaper vanskeligere konkurransevilkår for norske bedrifter. De mener også at skatten har ført til at flere velger å ta med formuer og arbeidsplasser ut av landet. FrP vil ikke velge å prioritere denne skattelettelsen øverst, men sier de først vil senke skattene på vanlig lønn.

 

Trygghet

 • At ordningen med dyrepoliti gjøres landsdekkende
  • Dyremishandling kan straffes med inntil tre år i fengsel, men slike saker blir ofte nedprioritert. Regjeringen startet et prøveprosjekt i 2015, og oppretta dyrekrimgrupper i Trøndelag og Sør-Vest politidistrikt. De mener det har vært manglende dyrekompetanse hos politiet, og at de få dyremisshandlingssakene som har nådd rettssystemet har gitt for lave straffer. FrP ønsker å fortsette med dyrepoliti, og gjøre det landsdekkende.

 

Innvandring

 • Opprette asylsentere i Asia og Afrika
  • I dag kommer de fleste asylsøkere inn til Norge før de søker asyl. Dette vil FrP endre. De vil, i likhet med blant annet Frankrikes president Emmanuel Macron, opprette asylsentere i Asia og Afrika. Disse skal bygges i samarbeid med resten av Europa, legges i trygge områder, og være et sted der man kan behandle asylsøknader og sjekke folks identitet. De mener det vil bidra til å stoppe folk fra å risikere livet sitt og betale menneskesmuglere masse penger for å reise over Middelhavet.
 • Fjerne kirkeasyl
  • Kirken er åpen for alle, og skal være et fristed. Dersom noen går inn i kirken, og velger å bli der, skal ikke politiet hente dem ut. Det er ikke sånn at det ikke er lov å hente dem ut, men det har vært en langvarigpraksis å respektere kirkerommet fordi det oppleves som respektløst og krenkende om politiet skulle ta seg inn i en kirke og hente noen ut ved bruk av makt. Dette smutthullet har i mange år blitt benyttet av blant annet asylsøkere som skal sendes ut av landet. Folk har sittet der i alt fra noen dager til flere år. FrP vil beholde respekten for kirkerommet, men endre innstruksene slik at politiet kan gå inn og hente noen ut om nødvendig

 

 
Til syvende og sist finnes det vel ikke noe parti i Norge det er knytta sterkere følelser til. Enten du elsker dem eller hater dem, alle har en mening om FrP.
Og all PR er vel god PR?

OBS! OBS! OBS! I denne videoen er det flere faktafeil. Les mer om det her og her.