P3X:Stjal materialer for å hylle død venninne

Emir ble oppfordret til å søke seg inn på kunsthøgskolen, men den unge bergenseren valgte en annen vei.

I dag lager og formidler Emir Hvidsten Hindic (27), også kjent under artistnavnene Emir og Onge Sushimane, musikk gjennom prosjektene Sushi x Kobe, Softcore Untd. og soloprosjektet Emir.

Den kritikerroste musikken til Emir har definitivt ikke gått upåaktet hen. I 2018 ble solodebuten «Mer av deg» belønnet med Spellemannpris i klassen urban, og det påfølgende året ble Sushi x Kobe-albumet «Døden lever lengst» tildelt TONOs Edvard-pris.

I tillegg er Emir godt kjent for energiske konserter, av typen «full gass og bånn pinne fra start til slutt».

Men den opprinnelige planen var derimot å drive med en helt annen form for kunst.

MANGE JERN I ILDEN: Emir avbildet på scenen under P3 Gull 2018 . Foto: Mattis Folkestad, NRK P3
MANGE JERN I ILDEN: Emir avbildet på scenen under P3 Gull 2018 . Foto: Mattis Folkestad, NRK P3

En form for mestringsmekanisme

Emir hadde nemlig studert to år på en fagskole som de fleste kunststudenter gjør mens de forbereder seg på å søke seg inn på en kunsthøgskole.

På slutten av studieperioden hadde studentene en felles utstilling hvor alle viste frem det de hadde jobbet med de foregående fire månedene. Emir fikk gode skussmål.

– En inspektør fra en kunstskole ga oss en vurdering. Hun sa faktisk at jeg burde søke på kunstskolen – og at jeg mest sannsynlig hadde kommet inn med det jeg hadde laget.

Den hyggelige tilbakemeldingen kom på en tid da Emir nylig hadde mistet en god venninne. Kunsten han stilte frem ble en slags hyllest til henne.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg valgte å vie oppgaven til henne, men det var sikkert en eller annen form for mestringsmekanisme. Jeg synes det var fint å kunne hylle henne på en eller annen måte, sier Emir.

Se hele intervjuet med Emir i P3X her:

Angrer av og til på karrierevalget

Den unge kunstneren stilte ut både malerier og skulpturer av materialer som enten var stjålet eller funnet. Det ble en slags form for uttrykk at ingenting skulle vært kjøpt og betalt.

– Jeg husker jeg lånte og stjal masse ting fra medstudentene mine, og fra lokalet vi hadde utstillingen i. Jeg tok også med meg ting jeg fant på veien. Jeg brukte ingen penger på den utstillingen og stjal masse fine treplater, papir og maling. Alt jeg brukte var tatt fra andre, sier Emir.

Emir hadde flere jern i ilden ved siden av kunststudiet. Musikken tok stadig større fokus – først med rapduoen Sushi x Kobe, så med soloprosjektet Emir – men den opprinnelige drømmen om å bli kunstner eller arkitekt gikk i vasken.

Av og til angrer han på det.

– Noen ganger tenker jeg at det hadde vært deilig å studere noe som hadde gitt meg en vanlig jobb. Jeg skulle gjerne gått på et kontor hver dag og jobbet med noe mer håndfast, noe som kanskje ikke er så flytende som musikk, sier Emir.

P3X: Emir i samtale med programleder Abiel Tesfai. Foto: Martin Kopperud
P3X: Emir i samtale med programleder Abiel Tesfai. Foto: Martin Kopperud

Gikk solo etter at han begynte å synge

Likefullt ble Sushi x Kobe etablert i 2013 og rapduoen fikk sitt gjennombrudd med låta «Tenker feil» i 2015. To år senere lanserte Emir det selvtitulerte soloprosjektet sitt.

– Det startet med at jeg gjorde «sessions» med produsenter som produserte pop- og urban-musikk. Samtidig begynte jeg å synge mer, noe som ikke passet helt inn med det Sushi x Kobe var.

Emir dro på skrivecamp i Bergen med en rekke andre låtskrivere og produsenter, og kom tilbake med låten «Faller».

– Jeg fant fort ut at det var en låt jeg ønsket å slippe. Jeg tok en prat med Kristoffer (Kristoffer Uthaug, den andre delen av duoen Sushi x Kobe, journ. anm.) som var enig i at jeg burde slippe den, forteller Emir.

Lanserte et tredje prosjekt

Men det holdt ikke med bare ett soloprosjekt. Emir hadde så mye overskudd på musikk at han i samme periode lanserte sitt tredje prosjekt Softcore untd.

– Det hele startet med at jeg skulle være med på en låt med bandet Verdensrommet. Det utviklet seg derfra. Noen låter ble sendt frem og tilbake mellom noen produsenter, og til slutt hørtes det utrolig fett ut, forteller Emir om starten på prosjektet.

Selv om Emir har gått i flere retninger etter starten på duoen Sushi x Kobe, eksisterer bandet fortsatt i beste velgående.

– Vi har vært flinke til å kommunisere og samarbeide i ettertid. Det var ikke noe vanskelig brudd, og vi har klart det veldig fint.

SE OG: P3 Live med Emir som tolker Lil Peep & XXXTENTACION – «Falling down»:

LES FLERE SAKER FRA P3X: