Gjennom 13 år har norsk musikk fått pryde P3 Urørt sine nettsider. I 2000 ble nettsiden lansert og i dag finnes det cirka 36 000 artister og 107 000 låter som finnes i urørtuniverset.
Men nå er P3 Urørt født på ny, med en helt ny drakt og en rekke nye funksjoner. Allerede nå kan du utforske den nye nettsiden.
Se det nye Urørtuniverset her.
Oser av rettferdighet og kjærlighet
P3 Urørt har gjennom årene vært med å prege musikkbransjen i Norge, og flere er begeistret over hva P3 Urørt har gjort for uetablerte artister.
Dette mener noen av musikkfolka i Norge om P3 Urørt:
Christer Falck:
– Urørt er for norsk undergrunnsmusikk det Wikipedia er for spredning av informasjon. Jeg har selv fått være dommer i to Urørt-finaler, og hele prosessen oser av rettferdighet og kjærlighet til musikk.
– Det fine med Urørt er at om man får respons og blir lagt merke til der, så er det pr. definisjon et kvalitetstegn. Der hvor oppmerksomhet som regel er synonymt med ord som »catchy», »hits» og »idioti», har oppmerksomhet på Urørt mer med kvalitet å gjøre.
Hvordan vil Urørt være med å påvirke musikkbransjen i framtida?
– Det som en gang het musikkbransjen har blitt mer en underholdningsbransje, så Urørt er et viktigere og viktigere virkemiddel og boltreplass for å bli hørt og nå ut til det lille delen av publikum som fortsatt er opptatt av ny og god musikk, sier han og fortsetter:
– Dessverre har jeg liten tro på at den vil kunne gjøre store underverker, annet enn at Warner tar tak i en eller annen Urørt-finalist og selger mellom 5-10.000 eks. Jeg tror at Kulturråd/DnB/Statoil-finansierte Urørt-turnéer kunne vært en viktig plattform for unge fremadstormende artister. At Urørt Live kunne blitt et slags kvalitetssikret flaggskip også på scenen, og ikke bare i mp3-form.
– Urørt er for norsk undergrunnsmusikk det Wikipedia er for spredning av informasjon.
– Norsk musikk hadde vært fattigere uten Urørt, men viktigere enn Urørt er alle bandene som er der, som sannsynligvis hadde fått det til på et vis okke som, bare i litt mindre målestokk.
Torgrim Øyre, musikkjournalist Dagbladet:
Hvor viktig er og har Urørt vært?
– Det er jo først og fremst et fantastisk utstillingsvindu for uetablerte artister som ikke har et apparat rundt seg og gjerne ikke vet helt i hvilken ende de skal begynne. Urørt har blitt et etablert forum og folk oppsøker det aktivt for å få nye impulser.
Hvordan kan Urørt påvirke karrieren til nye artister?
– Det er liten tvil om at Urørt har hatt en positiv effekt for mange av artistene som har gjort det stort i dag. Kvelertak er jo et godt eksempel på det. Det er et fint medium for å lansere seg selv på egne premisser. Det du får der er slik bandet ønsker å fremstå før noen andre har tuklet med uttrykket.
Hvordan påvirker det utviklingen av norsk musikk?
– Forhåpentligvis vil det være med på å gi artister selvtillit nok til å tørre stole på sine egne valg, noe som igjen vil gi dem et mer genuint uttrykk. Og det er jo noe vi trenger for å ha en dynamisk musikkscene.
Gode musikkopplevelser
I tillegg til å spre ny, norsk musikk ut til folket, skal også P3 Urørt gi publikum gode musikkopplevelser. Redaksjonssjef for P3 nett, Roy Strømsnes forklarer Urørt-endringene på denne måten:
– Vi har gjort det enklere og morsommere å oppdage nye band og nye låter. Lytteopplevelsen forsterkes av en ny lydspiller, enklere navigasjon og mer visuell presentasjon av musikken. Vi har også gjort det enklere å dele musikken du liker med andre, både gjennom innebygget sosial funksjonalitet, men også via kanaler som Facebook, Twitter og eksterne blogger.
Han forteller også at det har skjedd store endringer innen teknologi, musikkformidling og medievaner de siste årene, noe som er grunnen for ny nettside.
– Urørt har skapt stjerner i over 10 år og er noe av det viktigste NRK P3 driver med. Derfor har vi bygget P3 Urørt på nytt, tilpasset nye tider og nye behov, sier han.
– Bringer fram artister
Thomas Talseth, musikkjournalist VG:
– P3 Urørt har vært et viktig springbrett for en haug artistkarrierer, og en viktig merkevare for NRK, som var tidlig ute med å skjønne potensialet i et slikt nettkonsept. Å gjøre det såre enkelt å få publisert sin musikk, på et nettsted med statskanalens godkjentstempel og kort avstand til radiospilling, har vært en hjelpsom vei inn i musikkbransjen for mange.
Hvordan kan Urørt påvirke karrieren til nye artister?
– Det handler ofte om forskjellen på å bli oppdaget og å forbli uoppdaget. Men det må sies at den store oppslutningen og den lave terskelen også har gjort det lett å drukne i mengden.
Hvordan vil Urørt være med å påvirke musikkbransjen i framtida?
– Vanskelig å si. Urørt-navnet hadde nok en sterkere glans for noen år siden. Det ligger i slike konsepters natur at de går ut på dato etter hvert, selv om jeg ikke vil si at Urørt er helt der ennå.
Gabrielle, artist:
Hvor viktig er og har Urørt vært?
– Det er vanskelig å si uten å sitte på klare statistikker, men det har uten tvil vært med å bringe frem flere fantastiske artister. Urørt er med på å minske gapet og man kan lettere nå ut til folk med musikken, som videre fører til »buzz» både i bransjen og blant vanlige musikkinteresserte mennesker.
Hvordan kan Urørt påvirke karrieren til uetablerte artister?
– Jeg kjenner flere talentfulle musikere og artister som stadig , gjennom Urørt, får spilletid på radio og på den måten kommer ett skritt nærmere drømmen om å leve av musikk. Det er lettere å teste nytt materiale via profilen sin og bransjen trenger virkelig artister som jobber hardt, skriver selv og har nok guts til å se sine muligheter der de finnes – nettopp på Urørt. Når det er sagt er det også viktig for meg å poengtere at P3 og norsk musikkbransje selv får ekstremt mye igjen for denne portalen og dette fungerer mer som en vinn-vinn situasjon i motsetning til en «p3 er snill mot artister»-situasjon.
Nye samarbeid
P3s musikksjef, Mats Borch Bugge påpeker også hvor viktig P3 Urørt er, og mener Norge har mye god musikk på innerlomma.
– For å være et lite land med fem millioner mennesker er det ganske bemerkelsesverdig hvor mye god musikk det kommer fra Norge. Jeg har reist over store deler av verden med diverse band, og hver gang jeg kommer hjem demrer det for meg at vi holder et uvanlig høyt nivå i dette lille landet.
Det er flere som jubler når P3 Urørt nå har fått ny nettside. Programleder for P3 Urørt, Mari Garås Monsson forteller at Urørt har vært, og fortsatt er, det viktigste utstillingsvinduet for ny, norsk undergrunnsmusikk – og mener Urørt har vært med å løfte norsk musikk.
– Gjennom nettsidene våre har helt usignerte artister muligheten til å dele musikken sin, og ikke minst få sjansen til å bli spilt på riksdekkende radio, noe som er helt unikt. Siden det ikke finnes sjangerbegrensninger har vi kunnet løfte fram band som er utenfor mainstreamen, og med det bidratt til å løfte norsk musikk.
Likevel mener hun at P3 Urørt kan bli enda bedre, med tanke på teknologi og plattform.
– Dette har jeg drømt om i flere år. Vi må være oppdatert og med de nye nettsidene får både vi som jobber med dette og artistene oppleve bedre brukervennlighet, sier hun og fortsetter:
– I tillegg er det viktig at vi fortsetter å spre Urørtmusikken, også utenfor P3 sitt univers på nett og radio. For å skape positive ringvirkninger er det viktig at vi utvikler våre samarbeid på festivaler. Det å øke synligheten for nye band er essensielt, og det er gledelig at vi i år øker vårt samarbeid med blant annet by:Larm.
Blant annet har artister som Lars Vaular, Fjorden Baby!, Razika, Honningbarna, Kvelertak, John Olav Nilsen & Gjengen, Oslo Ess, Ekkolodd og ikke minst årets vinner Arif (tidligere Phil T. Rich), begynt sin karriere på P3 Urørt.
– Jeg er evig takknemlig
I februar i år ble Arif Salum, kjent som Phil T. Rich, kåret til Årets P3 Urørt 2013. Siden den gang har han både fått platekontrakt, spillejobber på en rekke festivaler og gitt ut EPen Aldri & Alltid. Det var da han skulle gi ut EPen navnbytte kom, og nå går han under artistnavnet Arif.
Sammen med Arif var også Synne Sanden, Ekkolodd, Bits Between og Intertwine finalister under fjorårets Urørtfinale.
Tarjei Ekelund (24), kjent under artistnavnet Intertwine, fikk P3s anmelder til trille en femmer, da han tidligere i år spilte under by:Larm. Det tok heller ikke lang tid før han landet en plateavtale med et belgisk selskap som har base i London.
Dette mener han selv ikke hadde vært mulig om han ikke hadde hatt P3 Urørt i ryggen.
– Å snakke om hvordan Urørt har påvirket karrieren min blir nesten tullete, for jeg hadde ikke hatt noen karriere uten Urørt, forteller han.
Hvordan var det å være med i hele P3 Urørt-prosessen?
– Urørt-prosessen har vært fantastisk. Det er virkelig en pakkeløsning, som steg for steg drar musikkspirer ut av soverommet med et sindig gulrotsystem: Urørt anbefaler-lista, radiospilling, Ukas urørt, Årets urørt. Og det funker himla bra, sier han og fortsetter:
– Jeg hadde sannsynligvis sittet på soverommet ennå, om det ikke hadde vært for Urørt. Det er jeg evig takknemlig for.