Slik ble han superstjerne

Vi viser vei: Slik gikk Justin Bieber fra å være en talentfull 12-åring til å bli verdens største popstjerne.

For sju år siden var Bieber fremdeles en vanlig 12-åring med en uvanlig stemme. Siden den gang har enormt mye skjedd. Vi gir deg de ti øyeblikkene som har vært med på å gjøre den norgesaktuelle stjernen til verdens største artist.

Kommentar: Derfor elsker jeg Bieber

LesDen store Bieber-guiden

 • Oppdaget av Scooter Braun på YouTube

I 2007 deltar 12 år gamle Justin Bieber i en talentkonkurranse i Stratford nær hjembyen London, Ontario i Canada. Moren laster opp sønnens versjon av Ne-Yos “So Sick” – som ga han andreplass i konkurransen – på YouTube for at venner og familie skal få se.  Videoen blir populær, og moren fortsetter å legge ut videoer hvor Justin gjør coverversjoner av kjente R&B-låter. Tilfeldigvis klikker talentspeider Scooter Braun seg inn på videoene av gutten, og fatter interesse for det han ser.

 • Signerte med Usher og Scooter Braun

Biebers mor, Pattie Malette, har i ettertid sagt at hun av religiøse grunner håpet at noen andre enn Scooter Braun skulle oppdage Justin Bieber. Braun er nemlig jødisk, mens Bieber har vokst opp i et kristent hjem. Allikevel tillot hun, etter noe betenkningtid, at Braun fløy sønnen til Atlanta, Georgia, for å spille inn noen demoer. Etter å ha vært i Atlanta en uke, fikk Bieber synge for R&B-stjernen Usher, som umiddelbart falt for gutten og ønsket å gi han platekontrakt. Også Justin Timberlake ønsket å gi den unge gutten platekontrakt, men Raymon Braun Media Group trakk til sist lengste strået. Usher har i ettertid blitt Justin Biebers viktigste musikalske mentor. Braun er fremdeles Biebers manager.

 • Platedebut og Billboard-rekord
Justin-Bieber-My-World-Album-Cover

Arbeidet med Biebers debutalbum startet kjapt etter at han var blitt signer til RBMGMy World ble sluppet i november 2009, og alle de syv låtene fra minialbumet fikk plass på Billboard Hot 100. Dermed satte Bieber sin første rekord allerede som 15-åring; ingen andre artister har tidligere hatt syv låter fra et debutalbum inne på denne lista. Albumet ble også det mestselgende debutalbumet i USA i 2009, og solgte 137.000 eksemplarer bare den første uka.

 • “Baby”

My World ga Bieber et solid grunnlag å bygge videre på, men det virkelige gjennombruddet kom med låten “Baby” i 2010 –  den første låta fra albumet My World 2.0. Låta er skrevet av Terius “The-Dream” Nash og Cristopher “Tricky” Stewart, og rapperen Ludacris bidrar i låta. Låta ble sluppet i januar og umiddelbart plukket opp av radiostasjoner over store deler av verden. Den ultrafengende låta havnet på førsteplass på salgslistene i Frankrike, og blant topp ti i  Storbrittania, Canada, USA, Australia, Norge, Japan, Irland, Ungarn, Belgia, Slovakia og New Zealand. Selv om Bieber senere har fulgt opp med andre hits, er “Baby” fremdeles hans desidert mest sette video på YouTube, med 848 millioner visninger.

 • 2010s beste artist

2010 ble året det virkelig tok av for Justin Bieber. My World 2.0 gikk rett inn på førsteplass på Billboard-listen, og på tilsvarende lister i en håndfull andre land. Bieber la ut på sin første ordentlige turné, My World Tour,  fanbasen vokste stadig, og “Baby” passerte etterhvert Lady Gagas “Bad Romance” i antall visninger på YouTube. Bieber var fremdeles bare 16 år da han fikk den gjeve prisen “Artist Of The Year” under American Music Awards i november 2010. Dette var den første, store prisen som anerkjente Biebers rolle i musikkverden. Han har senere vunnet flere liknende priser – men aldri en Grammy, selv om han var nominert i to kategorier under fjorårets utdeling.

 • Knuser rekorder

I oktober 2011 når Bieber en ny milepæl. Han blir den første artisten som får over 2 milliarder visninger på YouTube. Med dette forbigår han Lady Gaga, som var den første artisten som fikk en milliard visninger på nettstedet sent i 2010.  Takket være “Baby” og den tilhørende videoen snakkes det nå om at Justin Bieber er det største som har skjedd i musikkverdenen siden The Beatles. Senere har Bieber også satt rekord i antall følgere på Twitter – men denne uken ble det avslørt at en stor andel av følgerne ikke var ekte personer.

 • Nye takter

Februar 2012 annonserer Justin på The Ellen DeGeneres Show at den første singelen til Believe-albumet heter «Boyfriend». Det tungt r&b-influerte sporet debuterer på andreplass på Billboard Hot 100-listen når det slippes i mars, og blir den nest mest solgte digitale singelen i USA i debutuken, kun slått av Taylor Swifts “We Are Never Ever Getting Back Together“. Låta viser at Bieber er mer enn et søtt ungpikeidol, og peker ut en ny musikalsk kurs for stjernen.

 •  Kaos i Oslo

Som del av promoarbeidet i forkant av Believe besøkte Justin Bieber Norge for første gang.  Han annonserer at han skal holde en gratiskonsert i sentrum og publikum strømmer til. Det ender med at sju låter fremføres på Operataket foran 5000 mildt sagt entusiastiske publikummere. Men når 30.000 elleville tenåringer samler seg på et lite område, eskalerer problemene. Oslo Kommune kritiserte arrangøren for dårlig planlegging av konserten. Bieber forsøkte selv å roe ned situasjonen via Twitter da han skrev «NORWAY – please listen to the police. I dont want anyone getting hurt. I want everything to go to plan but your safety must come first…». Nå melder sikkerhetsselskapet Pro Sec til NRK at 500 vektere er på plass når stjernen lander på tirsdag. Sikkerthetsopplegget er denne gangen omfattende, blant annet fordi mange av “Belieberne” ikke har noen særlig konserterfaring å vise til.

Se fotospesial fra besøket.

(artikkelen fortsetter under bildet)

biiieb
 • Believe viser en modnere popstjerne

Som nevnt over, pekte “Boyfriend” ut en delvis ny musikalsk kurs for Bieber. Albumet Believe ble sluppet 19. juni 2012, og med seg på laget hadde Bieber flere av nåtidens mest anerkjente produsenter av R&B og urban musikk. Bieber var 18 år da Believe ble sluppet, og fremstår voksnere enn på tidligere utgivelser, noe også musikkvideoene fra albumet tyder på. Fra fjortisfløring i bowlinghallen i videoen til “Baby” tok Bieber nå steget til festing med lettkledde damer (inkludert Nicki Minaj) i videoen til “Beatuty and a beat”. P3s anmelder Ali R. S. Pour omtalte platen som et steg videre fra å være rent ungpikeidol, og roste Bieber for samarbeidet med produsenter og artister som Babyface, Rodney Jerkins, Hit-Boy og Drake.

Les anmeldelsen her. 

 • Justin Bieber skal etter planen spille tre konserter i Oslo mellom 16. og 18. april. Foto: NTB Scanpix / Walter Bieri, AP Photo.
  Justin Bieber skal etter planen spille tre konserter i Oslo mellom 16. og 18. april. Foto: NTB Scanpix / Walter Bieri, AP Photo.

  Intenst liv på turné

I september gikk startskuddet for Believe-turnéen, som om få dager tar Bieber til Norge. Oppmerksomheten på 19 år gamle Bieber er enorm, pressen har fulgt Bieber med argusøyne det siste halve året, og rapportert om skandaler av større og mindre omfang. I tillegg til kaotisk bursdagsfeiring i London  dukket tenåringsidolet opp altfor sent til én konsert i byen, og kollapset og havnet på sykehus under en annen. Uka etter avlyste han en konsert i Portugal. I tillegg har han blitt fratatt kjæledyret sitt, apen Mally Mall, i tollen på vei inn i Tyskland,vandret rundt i bar overkropp i ti kuldegrader i Polen og blitt anmeldt for vold mot en nabo. Samtidig opplever han kritikk for ikke å ta seg god nok tid til fansen som har kjøpt meet & greet med stjernen. Enkelte mener at stjerns trassige oppførsel har sammenheng med bruddet med Disney-stjernen Selena Gomez.

Tirsdag 16., onsdag 17. og torsdag 18. spiller Bieber utsolgte konserter i Telenor Arena, og det blir etter alle solemerker fullt kaos både i Oslo og rundt konsertarenaen på Fornebu. Bieber er spådd å ankomme byen tirsdag formiddag.

Her finner du vår guide til å overleve kaoset.