Ulike barn leker best?

Ylvis og Stargate. Daft Punk og Nile Rodgers. Lou Reed og Metallica. Noen musikalske samarbeid er som laget i himmelen, andre er bare merkelige.

Det kan være mange grunner til at artister velger å samarbeide med hverandre, enten de bare er venner som har lyst til å lage en låt sammen eller om kynisk taktikkeri fra plateselskaper for å utvide fanbasen til artistene ligger bak. Resultatene er varierte, og de spenner fra det fantastiske til det helt grusomme.

Her får du ti forskjellige musikalske samarbeid mellom artister man gjerne ikke skulle tro hadde noe med hverandre å gjøre.

Lady Gaga og Tony Bennett – «The Lady Is a Tramp»

Det skal en del til for å bli overrasket av påfunnene til Lady Gaga, enten hun klekker ut av et gigantisk plastegg på Grammy-utdelingen eller kler seg i en kjole lagd av kjøtt.

Samarbeidet med den amerikanske showtune-sangeren, Tony Bennett, var det derimot ikke så mange som hadde forventet seg.

Les også: Lady Gaga lager jazzplate

Den søte videoen viser en fantastisk kjemi mellom de to motpolene, og det fungerte visstnok så godt at de holder på å spille inn et helt album sammen.

Aerosmith og Run-DMC – «Walk This Way»

Dette samarbeidet satt standarden for å mikse rock og hip-hop. «Walk This Way» er egentlig en Aerosmith-hit fra 1977, men da rapgruppen Run-DMC ble med på låten i 1986 nådde den nye høyder.

På 80-tallet var det større rivalisering mellom rock og hip-hop enn det er i dag. Låten skapte mye furore, og enkelte rockefans mente det var blasfemi å samarbeide med en rapgruppe.

Les også: – Stor fan av Skrillex

I stedet ble låten en kjempehit og både gjenopplivet karrieren til Aerosmith, og introduserte Run-DMC for et mye bredere publikum.

Samarbeidet ble startskuddet for andre rock/hiphop-samarbeid som Anthrax og Public Enemy, Rage Against the Machine og Cypress Hill, Linkin Park og Jay Z.

Snoop Lion og Miley Cyrus – «Ashtrays and Heartbreaks»

Denne låten kom ut da begge artistene gjennomgikk en identitetskrise. Snoop Dogg ble døpt på ny av rastafariprester på Jamaica og tok navnet Snoop Lion. Miley Cyrus prøvde å riste av seg det uskyldige imaget hun hadde fått etter å ha spilt tenåringsjenta «Hannah Montana» i en årrekke.

Låten «Ashtrays and Heartbreaks» endte opp som en rar blanding av pop, R&B og reggae, og røyke-hymnen ble aldri veldig populær.

Les også: Snoop og Miley fyrer opp i duett

Snoop Lion virket imidlertid veldig fornøyd med samarbeidet og sa i et intervju med MTV i april i år at: «Miley Cyrus er en av de største musikerne gjennom tidene». En mild overdrivelse, vil nok noen si.

will.I.Am, Jennifer Lopez og Mick Jagger – «T.H.E. (The Hardest Ever)»

Verken will.i.am, Jennifer Lopez eller Rolling Stones-vokalist Mick Jagger er fremmed for musikalske samarbeid, men med hverandre?

Låten de klarte å koke sammen ble kanskje ikke så bra som will.i.am. hadde forventet, og det var muligens derfor «T.H.E. (The Hardest Ever)» ikke fikk plass på #willpower-albumet.

Les også: Mick Jagger vil lage egen festival

Noe lærdom kan vi trekke ut av samarbeidet uansett, og det er at både vokalen og dansingen til Mick Jagger kler harde klubb-beats svært godt.

Bone Thugs-n-Harmony og Phil Collins – «Home»

Den amerikanske hiphop-gruppen Bone Thugs-n-Harmony lagde låten «Home» i 2003, hvor de samplet Phil Collins på refrenget. Ikke nok med det, de fikk også med seg den britiske singer-songwriteren på musikkvideoen.

Om det var et forsøk fra Phil Collins på å holde seg relevant, eller få street-cred vites ikke, men resultatet er ikke så ille som man kanskje kunne forventet.

Les også: Tidenes «drittsekk»

En liten funfact er at Phil Collins ikke hadde anledning til å komme til USA for å spille inn musikkvideoen i Cleveland, hvor Bone Thugs-n-Harmony er fra. Derfor satte heller rapgruppen seg på flyet til Genève for å møte den tidligere Genesis-vokalisten der.

Kanye West og Bon Iver – «Lost In The World»

Kanye West slapp albumet My Beautiful Dark Twisted Fantasy i 2010, en maktdemonstrasjon i hiphop-verdenen.

Med på platen var gigantiske artister som Rihanna, Jay Z, Alicia Keys, Elton John, Rick Ross og John Legend. På «Lost in the World»-sporet samarbeidet derimot Kanye med Justin Vernon, frontfiguren til Bon Iver.

Les også: Topp 5: Kanye West

Det er vanskelig å finne fellestrekk mellom den lavmælte indiefolk-musikken til Bon Iver og megalomanien til Kanye West. Det virker som det eneste de to artistene har til felles er en interesse for autotune.

Samarbeidet bar allikevel frukter for begge artistene. Det da rimelig ukjente bandet, Bon Iver, fikk sitt definitive gjennombrudd og ble presentert for et enormt publikum, og Kanye West fikk bekreftet sitt rykte som genial produsent.

Nick Cave og Kylie Minogue – «Where the Wild Roses Grow»

Dansbar tyggegummi-pop og melankolsk, alternativ rock. Selvom de er sjangermessig langt fra hverandre, klarte de to australierne Kylie Minogue og Nick Cave å samarbeide om den nydelige låten «Where the Wild Roses Grow».

Les også: Spiller seg selv

Det er litt uvant å se den mørke siden av Kylie i en låt som handler om forførelse og mord, men det fungerer veldig bra.

Låten står igjen som en av de beste fra begge sine karrierer, og i tillegg gjorde den Kylie mye kulere!

David Bowie og Mick Jagger – «Dancing In The Street»

Da de to britiske rockeikonene David Bowie og Mick Jagger bestemte seg for å lage en låt sammen, hørtes det på papiret ut som det ultimate samarbeidet. Resultatet ble en helt ok låt, og en fantastisk morsom, men litt ubehagelig musikkvideo.

Les også: Bowie-data ble musikk

Videoen var også bensin på ryktebålet, da konen til den da åpne biseksuelle Bowie insinuerte at det var mer enn bare søt musikk mellom han og Mick Jagger.

Dizzee Rascal og Florence + The Machine – «You Got The Dirtee Love»

Rapperen Dizzee Rascal og indiepop-gruppen Florence + The Machine opptrådte sammen på Brit Awards i 2010 med mashupen «You Got The Dirtee Love».

Etter den magiske opptredenen ble låten så etterspurt at den kort tid etterpå ble lagt ut til salgs på iTunes. I Storbritannia klatret til til nummer to på hitlistene, og de to artistene donerte alt overskuddet til veldedighet.

Bing Crosby og David Bowie – «The Little Drummer Boy / Peace On Earth»

Denne sangen ble spilt inn i 1977, og sendt på TV-programmet «Bing Crosby’s Merrie Olde Christmas».

Det er vanskelig å se likhetstegn mellom de to artistene. Bing Crosby var en av USAs største og mest folkekjære artister gjennom tidene. David Bowie var mer kjent for sitt alter ego, den prangende og androgyne Ziggy Stardust.

Mange seere ble sjokkert og overrasket over å se den eksentriske Ziggy Stardust fremføre julesanger med Bing Crosby. I følge David Buckleys Bowie-biografi var grunnen til samarbeidet at David Bowie aktivt prøvde å normalisere karrieren sin. Bowie selv sa at han kun gikk med på det fordi «min mor liker ham».

Hvis du klarer å se forbi det litt flaue skuespillet som åpner videoen, så er det faktisk en ganske fin julesang.