Videorama

Strålende norsk innsats i denne ukens Videorama med flotte videoer fra Highasakite, Truls, Young Dreams og Dunderbeist. Pluss mye godt internasjonalt også, selvsagt.

David Bowie – «The Stars (Are Out Tonight)»

David Bowies overraskende comeback får stadig mer oppmerksomhet og skryt, og ukens mest omtalte musikkvideo var den mystiske «The Stars (Are Out Tonight)» der skuespiller Tilda Swinton er med. Norske Iselin Steiro er også med i videoen, noe hun fortalte om til oss tidligere i uken. De to første singlene fra Bowies kommende plate lover særdeles godt for det som er i vente, og videoen er noe en bare må ha med seg.

Carly Rae Jepsen – “Tonight I’m Getting Over You”

Carly Rae Jepsen kommer nok aldri til å treffe ballen så rent igjen som hun gjorde med ”Call Me Maybe”, men hun lager da fin pop uansett. I ”Tonight I’m Getting Over You” handler det om forholdsproblematikk. Man er mer enn venner, men ikke helt kjærester. Og så videre. Jeg kan vel røpe så mye at det går bra til slutt i Carlys nye musikkvideo, men hvorfor sitter hun i badekaret med klær på? Er hun sååå ute av seg?

Kendrick Lamar/Drake – “Poetic Justice”

To rapstjerner i en video. Dobbel dose. Ikke dumt. Kendrick Lamar og Drake synger seg gjennom en mørk video der Drake er i telefonen, og der det handler om død og drap og litt kjærlighet. Livet i Compton er ikke lett, serru.

Truls – “Out Of Yourself”

Truls har gått fra å være indiens sølvstrupe til å lage sweet soul music, og har så langt hatt suksess med det. Singelen ”Out Of Yourself” har fått mye skryt, og en av konsertene Truls gjorde på Bylarm ble verdsatt av vår anmelder Marius Asp. I videoen til samme låt handler det om romfart, unge forskere, og blodbad ved familiemiddagen i en historie som jeg ikke helt skjønner.

Young Dreams – ”First Days Of Something”

Young Dreams fra Bergen har endelig fått ut debutalbumet sitt Between Places som allerede har sikret bandet et par gode anmeldelser, og videoen til ”First Days Of Something” er en vakker historie om hjemlengsel, ensomhet, og musikkens evne til å inspirere og bevege. Nesten som en kortfilm. Kunst i kunsten.

Atoms For Peace – “Ingenue”

Har du noen gang ønsket å se Thom Yorke danse moderne dans med dress og hestehale? Svaret mitt ville vært et harskt nei, men jeg så videoen likevel. Og Yorke gjør faktisk en god rytme-jobb sammen med Fukiko Takase, som da er en helt ekte danser. Atoms For Peace er Thom Yorkes siste prosjekt som nettopp ga ut platen Amok som fikk godkjent av vår anmelder Marius Asp.

Highasakite – “In And Out Of Weeks”

Highasakite er et av de mest spennende bandene i Norge, og har fått fortjente gode anmeldelser for sitt debutalbum All That Floats Will Rain som kom i fjor. Svevende pop ispedd lekne overraskelser har vært kjennetegnet på Highasakites musikk, og nå har ”In And Out Of Weeks” fått musikkvideo siden gruppen satser med ep-utgivelse i USA. Videoen er filmet rundt i verden og er ufokusert i den betydning at en del av bildene er ute av fokus. Det bidrar til en særegen helhet i samspill med musikken som hvertfall begeistrer meg.

El Perro Del Mar – “I Was A Boy”

Sorry. Jeg synes det er morsomt at El Perro Del Mars virkelige navn er Sarah Assbring. Assbring. Hehe. Ikke rart hun kaller seg for El Perro Del Mar. Nok om det. Mer om ny video. Som ikke er så veldig spesiell. El Perro Del Mar synger hele låten inn i et kamera som står dønn stille. Men låten er god. ”I Was A Boy” er hentet fra platen Pale Fire som fikk god kritikk av anmelder Jørgen Hegstad da den kom i fjor. Hehe. Assbring…

Kathleen Edwards – ”Chameleon/Comedian”

Kanadiske Kathleen Edwards har hovedrollen i ukens beste musikkvideo der tunge følelser blir til kjøttkuttende våpen. Kathleen har nemlig blitt forlatt. Dermed begynner metall å søke kroppen hennes. Først en kniv, så en øks, så en pil, før det hele tar fullstendig av. Min teori er da at alle disse skarpe tingene som går inn i kroppen til Edwards er bilder på de smertefulle følelsene hun har. En stressende dag for Kathleen, men det ble en fin video ut av det til slutt.

Hanni El Khatib – “Family”

Ukens rareste musikkvideo er det garasjerockeren Hanni El Khatib som står for. Konseptet er enkelt. Lag en musikkvideo ut av at en gjeng menn og kvinner kjører motorsykkel på landeveien nesten uten klær på. Sett stjerne over kvinnenes brystvorter, og miks det hele til med en vintage karatefilm-stil, og vips har du en god musikkvideo. Enkelt og genialt. Han ene karen i videoen viser også gode fiskeregenskaper når han fanger blekksprut mot slutten. Fun-fact: Hanni El Khatibs kommende album Head In The Dirt er produsert av Dan Auerbach fra Black Keys.

Dunderbeist – “Father Serpent”

Mystiske ting foregår i den nye videoen til Hamar-banden Dunderbeist. Handler det hele om et satanisk blod-rituale som går galt? Jeg aner ikke, men kan melde om at det både er slange, hest og noe som ligner en kakkerlakk med i videoen. «Father Serpent» er hentet fra Dunderbeists siste album Songs Of The Buried som kom sent i fjor.

Caitlin Rose “Only A Clown”

Om du liker alt.køntri er det bare å la seg overvelde av denne nydelige låten Nashville-artisten Caitlin Rose har laget sammen med Gary Louris fra The Jayhawks. I videoen får vi først servert masse groggy bilder fra festligheter før det tilsynelatende blir alvor når Caitlin blir hektet for fyllekjøring. Køntri og western realness.

The Bronx – “Youth Wasted”

Man skulle tro at The Bronx er fra New York, men de kommer altså fra L.A., og de er et av de aller beste rockebandene der ute. Album nummer fire heter IV og er akkurat så bra som jeg hadde håpet. Midt mellom punk og hardrock, og med en ny video som inneholder plenty av dansende menn. Vanligvis er det jo en del lettkledte kvinner i musikkvideoer, så derfor tar The Bronx ansvar for de som liker lettkledte menn bedre.

Bam Margera – “All My Friends Are Dead”

Jeg vil tro at det er mange der ute som husker Bam Margera fra Jackass og andre MTV-program. Plutselig har Bam dratt i gang med en voldsom produksjon av låter i diverse sjangre. Sist ut er Margeras cover av sine venner i Turboneger. Det handler om en av Turbos beste låter ”All My Friends Are Dead” som da får en ganske lik drakt når Margera synger den. Vittig nok høres Bam mer ut som den nye Turbo-vokalisten Tony Sylvester enn Hank som opprinnelig sang låten.

Kaskade/Swanky Tunes/Lights – “No One Knows Who We Are”

Elektronisk dansemusikk og animasjon blandes fint sammen i Kaskades nye video “No One Knows Who We Are” der Lights står for den tilhørende og staselige vokalen. En pike slåss mot gigantiske roboter og alt er veldig elektrisk.

Kevin Gates/Curren$y – “Just Ride”

Emosjonell og superfin rap fra Kevin Gates (med hjelp fra Curren$y) blandes med akkurat det man forventer av en video i sjangeren: blankpolerte biler, sigaretter med krutt i, veiving med hender og kvinners bakende. I dette tilfellet fungerer det. ”Just Ride” er hentet fra mixtapen The Luca Brasi Story.

A-Trak/Juicy J/Jim Jones/El-P/Flatbush Zombies/Flossdradamus – “Piss Test”

Stikkordet for samleheatet som er “Piss Test” er fest. Med en technoaktig raplåt kjører de forskjellige rapperne på i hver sine miljø, og det handler om festen. Gjerne med stor F. Dansbart og kaotisk. Og tøft.

Samling – ”Varja Sekund, Varenda Minut”

De svenske pop-proggerne i Samling gledet meg enormt med sin debut När Mullret Dövar Våra Öron Blir Vi Rädda, og nå skal de følge opp med platen Annanstans. Første singel derfra er den vakre ”Varja Sekund, Varenda Minut” som kommer med en video der vi får se bandet spille både inne og ute. Det der med ute er gjerne ikke så lurt, siden det er like kaldt i Sverige som her. Så langt er det bare satt opp en Samling-konsert i Norge (buuuuu), og det hele går ned på Parkteateret i Oslo 18. april.

Ra Ra Riot – “Dance With Me”

Det er tøffe tak for indiepopperne i Ra Ra Riot i videoen til ”Dance With Me”. I samfulle og effektfulle knappe tre minutter jages de nemlig gjennom hjembyen New York av ville skjelett. Til slutt vil selvsagt alle bare danse.

Jake Bugg “Seen It All”

Den unge popkometen braste inn på hitlistene i hjemlandet England i fjor med albumet som bare heter Jake Bugg. Vår anmelder Kim Klev fant en hel del å glede seg over med debuten, og nå kan du se Jake Bugg i en helt fersk video til låten ”Seen It All”. Det handler om en kar som våkner fra en fest med blod i munnen, og deretter er helt usynlig for alle han kjenner. Du tar poenget etter kort tid, men videoen er likevel ganske god.