nrk.no

«P3 Gull» 2022: Disse er nominert til «Årets låt»

Hvilken låt har dominert dine spillelister i 2022?

Nå kan du bestemme hvem som fortjener prisen «Årets låt» under «P3 Gull» 2022.

Det har vært et musikkår med en rekke hitlåter, og frem til 8. november klokken 07.00 kan du stemme på din favoritt!

Selve «P3 Gull» arrangeres 26. november. Du kan følge med direkte på NRK 1 og NRK TV. Finn ut hvordan du kan bli med på festen her!

Her er de nominerte:

Astrid S + Dagny – «Pretty»

Karpe – «Paf.no»

Ramón – «OK jeg lover»

Ballinciaga + David Mokel – «Dans på bordet»

Undergrunn – «Italia»

AVSTEMNINGEN ER AVSLUTTET

HVORDAN STEMMER MAN PÅ «ÅRETS LÅT»?

Det er mulig å avlegge tre gratis stemmer ved å gå inn på nrk.no/stem.

For å gjøre stemmeavgivningen på nett sikker, må vi knytte hver stemme til en egen NRK-bruker. Derfor må du logge deg inn hos NRK. Dersom du ikke allerede har en NRK-bruker må du opprette en bruker først. Dette er helt gratis.

Når du er innlogget vil du få en liste over årets artister som du kan stemme på.

Alle stemmer som er avgitt innenfor avstemningsvinduet teller likt.

Avstemningen for «Årets låt» avsluttes tirsdag 8. november kl. 07.00.

Her kan du lese hva artistene selv har å si om låten, og hva de tenker om nominasjonen:

Astrid S + Dagny – «Pretty»

Både Astrid S og Dagny har vunnet prisen «Årets låt» tidligere: Astrid S med «2 AM» i 2015, Dagny med «Somebody» i 2020.

Låten «Pretty» er det første samarbeidet mellom de to popstjernene, og har i dag over 15 millioner strømminger på Spotify. Under Dagnys konsert på Øya i august fremførte de låten for første gang live sammen.

«P3 Gull»-juryens omtale av «Pretty»:

To av Norges største artister serverer oss vakker og frisk popmusikk med låta «Pretty». Over boblende synther komplementerer Astrid og Dagny hverandre på lekkert vis. De veksler mellom å lede og backe hverandre gjennom de ulike partiene som gir assosiasjoner til sen 90- og tidlig 2000-talls jentegrupper. Dette er pop-perfeksjon og girl power.

– Det var veldig stas å få bli litt bedre kjent

Hva inspirerte dere til å lage «Pretty»?

– Vi hadde lyst å skrive sammen, og møttes i studioet med RatCity/Donkeyboy i Drammen. Der ble vi egentlig mest sittende og prate om livet og forhold, og vi delte erfaringer fra musikklivet. Ting er jo ikke alltid bare rosenrødt, men vi snakket om de øyeblikkene som gjør at du husker nøyaktig hvorfor du fortsetter å fighte for noe når ting står på som verst. Og det ble inspirasjonen bak «Pretty».

To gitarister i hvite kjeledresser sitter på hver sin side av Dagny og Astrid S. De synger i hver sin mikrofon.
Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Hva har denne låten betydd for deres karriere?

Astrid S: – Jeg har vært fan av Dagny i mange år. Hun topper alltid mest-spilte-listen min på Spotify, så det var veldig stas å få bli litt bedre kjent med henne. Og ikke minst at det ble en låt av det som vi ga ut! Man jobber ofte alene som soloartist, så det å ha noen å sparre med på det kreative var veldig gøy. Hun er så flink og jeg føler jeg lærte masse av det. Håper vi kan samarbeide igjen!

Dagny: – Samarbeidet var utrolig gøy! Astrid er en fantastisk låtskriver og musiker, i tillegg til at hun er en skikkelig bra dame! Også hjelper det jo at hun har masse humor og jeg elsker å le, så det var aldri en kjedelig dag med henne i løpet av den perioden vi jobbet sammen. «Popduo for a minute», som vi kalte det, gav mersmak!

– Hva er favorittlåten deres gjennom tidende?

Astrid S: – «Somewhere Only We Know» med Keane, den har vært med meg i mange år. Jeg sang den faktisk på «Idol»-audition, så den vil nok alltid være en spesiell låt for meg.

Dagny: – Aaaai. Jeg har ikke én favorittlåt gjennom tidene, det er mer lydspor av forskjellige «epoker». Nå vil jeg si at det ligger ganske jevnt mellom «Seventeen Going Under» av Sam Fender, «Up From A Dream» av Haim og «Phoenix» av Big Red Machine. Kan jeg slenge inn «Red Hearse and Red Hearse» også? Er jo så mye goooood musikk.

Karpe – «Paf.no»

I januar slapp Karpe «Omar Sheriff», en EP som i en periode hadde alle låtene innenfor top 6 på Spotifys top 50 i Norge. Låta som lå helt øverst var «Paf.no», og i dag har allsang-favoritten fått over 20 millioner strømminger.

I 2016 vant Karpe «Årets låt» med «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».

«P3 Gull»-juryens omtale av «Paf.no»:

Det er imponerende hvordan Karpe stadig utvikler seg og slipper musikk som treffer publikum på nye måter. «Paf.no» er en festlåt om suksess og ettermæle som byr opp til både dans og allsang. Videoer av festivalpublikum i Norge som danser og synger «Allah, Allah», har gått verden over i sommer. Karpe bruker påvirkningskraften sin til å skape musikk som er samlende og inkluderende, noe vi setter pris på.

– Vi hørte begge på denne i oppveksten

– Hva inspirerte dere til å lage «Paf.no»?

– Låta er basert på en tunisisk folketone som heter «Sidi Mansour». Vi hørte begge på denne i oppveksten. Virket som denne og visse Cheb Khaled-sanger var noe pan-svarting som man hadde hørt selv om man ikke nødvendigvis hadde foreldre fra Nord-Afrika. 

Chirag er ikledd svarte klær og holder en mikrofon i hånden. Han rapper og peker mot Magdi som står rett ved siden av han, ikledd mørke bukser, brun vest og brun hatt. Framfor de står publikum og i bakgrunnen står noen dansere.
Foto: Morten Skogly, NRK P3

– Hva har denne låten betydd for deres karriere?

– Med «Paf.no» og «Omar Sheriff» har vi for første gang skrevet musikk uten å tenke at vi må være tolker. Ekte «Azadi». Og så har «Omar Sheriff» gitt oss litt oppmerksomhet utenfor Norge også. Ikke sånn Kygo-liga, men vi er happy. 

– Hva er favorittlåten deres gjennom tidende?

– Imran Khan – «Bewafa» + Jay-Z – «U don’t know» = Sheriff. Hehehe.

Ramón – «OK jeg lover»

Dette er den første «P3 Gull»-nominasjonen til Ramón. Da «OK jeg lover» ble tilgjengelig for offentligheten tok det helt av. Låta satte ny Spotify-rekord da den ble strømmet over 600.000 ganger i løpet av de første 24 timene.

I dag har låta over 15 millioner strømminger.

«P3 Gull»-juryens omtale av «Ok jeg lover»:

Kun basert på en liten snutt kastet publikum seg over «Ok jeg lover» på TikTok før den ble sluppet i sin helhet. Og da den kom, toppet den hitlistene og slo strømmerekorder. Låta er mye mer enn de svært relaterbare og TikTok-vennlige tekstlinjene. Ramón tør å være sårbar og ærlig. Over følsom og velprodusert pop-rnb deler Ramóns nære og unike stemme fra hans innerste – det treffer rett i hjertet.

– Har betydd alt

– Hva inspirerte deg til å lage «OK jeg lover»?

– Jeg hadde hatt noen år med ordentlig kjærlighetssorg og hadde skrevet mye musikk om det, så jeg følte jeg trengte en låt som kanskje beskrev hva jeg trenger av en partner. Så det er egentlig bare om livet mitt. 

Ramon står på huk i sen blå t-skjorte. Han titter på en gitarist som også står å rocker og ser på Ramon. De står ute på scenen under VGlista.
Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Hva har denne låta betydd for din karriere?

– Den har betydd alt! Det starta det hele for meg. På grunn av den låta og publikumet mitt, så får jeg lov til å reise rundt i hele Norge på egen turné og festivaler, og spille musikken min! 

– Favorittlåt gjennom tidene?

– Wow, det spørsmålet der klarer jeg egentlig aldri å svare på. Jeg er egentlig en sucker for jazz. Så «Cry Me A River», Julie London sin versjon, har en veldig spesiell plass i hjertet mitt. 

Ballinciaga + David Mokel – «Dans på bordet»

Ballinciaga har hatt seks ulike låter innenfor top 3 på Spotifys top 50 i Norge. Selv om den rosakledde trioen har gitt ut musikk i mange år, er det i 2022 de virkelig har slått gjennom.

Med seg på «Dans på bordet» har de TikTok-profilen David Mokel. Sammen har de laget en låt som i dag har blitt strømmet over 31 millioner ganger.

«P3 Gull»-juryens omtale av «Dans på bordet»:

Ikke en fest uten «Dans på bordet» i 2022! Ballinciaga har laget en danse-banger som treffer hardt og bredt, og med seg på laget har de en nonchalant David Mokel som serverer saftige tekstlinjer. Den smått geniale melodilinjen som introduseres fra første strofe ligger som en trigger under hele låta og bygger konstant opp til refrenget. Noe som gjør låta leken og umiddelbart fengende.

– Gjorde at vi ikke bare var «kokaingutta»

– Hva inspirerte dere til å lage «Dans på bordet»?

– Da vi lagde «Dans på bordet» ville vi bare lage den ultimate festlåten som handlet om en spesifikk jente. Alle jenter skulle ønske de var henne og alle gutter skulle ønske de kunne bli med henne hjem. 

Ballinciaga. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Hva har denne låta betydd for deres karriere?

– Vi er nølende med å si «alt», for vi har hatt mange andre store låter i år. Men de andre låtene er ingenting i forhold til hva «Dans på bordet» har gjort for oss. Det er låten vi hører på alle utesteder vi er på, hver gang vi er i bilen er den på radioen, og låten som gjorde at vi ikke bare var «kokaingutta». Det er det som er magien til Norges lengstgående nummer-én-låt.

– Favorittlåt gjennom tidende?

– «I’m Good (Blue)» av David Guetta (hilsen David Mokel).

Undergrunn – «Italia»

Helt siden Undergrunn slapp sitt selvtitulerte album 6. april, har det vært Norges mest strømmede album mer eller mindre hver uke dette året.

I september slapp to av medlemmene i boybandet hvert sitt soloprosjekt. Både Jon Ranes sitt «Loverboy»-album og Marstein sitt «Medici Marstein»-album gikk forbi «Undergrunn»-albumet på topplistene.

I dag har låta «Italia» over 14 millioner strømminger på Spotify.

«P3 Gull»-juryens omtale av «Italia»:

Samtlige spor på Undergrunn-albumet er gode, men med «Italia» traff de hele befolkningen. Sammen med Undergrunn har vi drømt oss bort til alt hva Italia har å by på etter to år med norgesferie. Rapgruppa serverer ekstravagante og breiale tekstlinjer over deilig gitar-fingerspill. Kos møter skryt i denne raplåta om det søte liv.

– Gitt oss mer eksponering

– Hva inspirerte dere til å lage «Italia»?

– «Italia» var nok et mer eller mindre underbevisst ønske om å dra på utenlandsferie, hvilket kanskje var nok et covid-symptom. Tittelen matcha også uttrykket våres ganske så perfekt.

Undergrunn på Sentrum Scene 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Undergrunn på Sentrum Scene 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Hva har denne låta betydd for deres karriere?

– For vår karriere har den gitt oss mer eksponering, og andre mulighet til å sjekke ut resten av katalogen vår. For oss betyr den like mye som de 50 andre låtene vi har produsert.

– Favorittlåt gjennom tidende?

– Ice Spice – «Munch (Feelin’ U)»

AVSTEMNINGEN ER AVSLUTTET

Journalister: Espen Roness og Sjur Systad Tyssen
Illustrasjoner: Veronica Falsen Hiis

MER OM «P3 GULL»:

Siste fra P3.no: