Sander hater å tape, spesielt i ting han liker.
Derfor hadde han egentlig ikke noe valg:
Han måtte bli god i poker.
Å leve av poker
Denne saken ble først publisert 28. august 2022, men er løftet opp igjen i forbindelse med at Sander vant rundt 5 millioner kroner natt til 13. desember 2022, ved å slå 1533 motstandere i Praha.
På videregående flyttet Sander Østlyngen (23) fra mor og far i Alta til Harstad for å spille innebandy i eliteserien. De nye kompisene dro han med på poker etter skoletid.
– Jeg syntes det bare var helt rått fra første sekund, forteller han til P3.no.
Guttegjengen spilte oftere og oftere. Men det gikk ikke så bra med innebandyen, og laget rykket ned fra eliteserien. Da flyttet Sander hjem til Alta.
– Jeg startet å spille på nett, og nettet er steintøft i forhold til å spille i live-turneringer. Jeg lærte sykt mye av å spille med gode pokerspillere. Så det var da jeg fikk en ferdighetsøkning, forklarer han.
Nå har poker vært fulltidsjobben hans i tre år, men det er ikke alle som forstår at det faktisk går an.
– All maten min, alle klærne mine, bensin, alt jeg gjør med venner, alt kommer fra poker, jeg driver med det på fulltid. Og så får jeg spørsmål: «tjener du penger på det? Taper du mye penger?» Jeg vet ikke hvor mye bedre jeg må forklare det for at de skal skjønne at dette er en reell ting, sier Sander lettere oppgitt.
Poker-profesjonell
Det er ikke til å skyve under en stol at poker er et pengespill med et element av flaks. Men at du har vunnet mye penger én gang, betyr ikke nødvendigvis at du er en flink spiller.
– Hvis en person har vært i null en stund, og så plutselig går det rett opp og så rett ned, da skjønner alle at selv om han vant dritmye penger, så er han ikke spesielt god. Så hvis man spiller over tid og har en strak og stabil graf, så er det bevis nok i massevis på at man er en god spiller, forklarer Sander.
Hvis man skal leve av å spille poker, må man ha is i magen. Selv med gode ferdigheter og erfaring kan man ha skikkelig uflaks og gå lenge og mye i minus. Da er Sander sin strategi å bare fortsette å spille så bra han kan, for da vet han det kommer til å snu.
– Man må være tålmodig. Og jeg har alltid vært ekstremt økonomisk av meg. I hvert fall i poker.
Det som skal til for å bli god
– Jeg hater å ikke være god i noe jeg liker. Jeg hater å tape i ting. Det her liker jeg dødsgodt, så da må jeg bli god i det, hvis ikke blir det irriterende, forteller Sander.
Konkurranseinstinktet fikk han først ut av hjemmet for å spille innebandy. Da det gikk dårlig, flyttet han fokuset til poker. Med det var grunnlaget for pokerkarrieren satt. Og så var det å legge seg i hardtrening.
Det er mulig å lese seg opp på poker, lære seg taktikker og spille «helt riktig». Men om du møter en som følger helt andre regler, er det ikke nok.
– Jeg føler at erfaring er ekstremt undervurdert. Det er også litt interessant, for du har mange unge som meg som studerer veldig mye det tekniske og er ekstremt fokusert på å gjøre alt 100 prosent riktig. Men for eksempel hvis jeg spiller mot en helt crazy gambler, ser jeg at alt jeg har studert, det nytter ikke, fordi han gjør som han vil. Da må jeg justere meg.
En ting er de tekniske ferdighetene, men det er bare med det mentale på stell at Sander kan spille på sitt aller beste – eller på sitt «A-game», som han kaller det.
For å få til dette jobber Sander med en mental trener. Han kaller seg en «performance coach» og har siden starten av 2022 hjulpet Sander med gode rutiner for å holde hodet klart under lange turneringer.
En turnering varer i gjennomsnitt åtte timer. På det meste kan turneringene vare i 14 timer, og 55 minutter inn i hver time er det fem minutter pause. Det gjelder å bruke dem fornuftig, forklarer Sander.
– Når jeg har fem minutter pause, så kan jeg springe og dusje i kaldt vann. Det høres helt sprøtt ut, men det er sinnsykt hvor mye jeg våkner igjen, jeg blir mye mer fokusert. Og så er det mye sunnere enn å drikke en Red Bull, sier Sander som ett eksempel.
Å meditere har også hjulpet ham å bli en dyktigere spiller.
– Iblant når jeg er ferdig å spille poker kan det være mange tanker og frustrasjon, og meditasjon har hjulpet meg med dette.
– De aller færreste lykkes
Det er ikke hvem som helst som kan drive med poker som fulltidsjobb. Sigurd Eskeland, president i Norsk pokerforbund, advarer mot å starte med poker for å bli profesjonell og vinne masse penger.
Det beste er å ha det som en hobby ved siden av jobben din, for så å vurdere om man vil prøve å leve av det, forklarer Eskeland. Men han sier også:
– De aller færreste lykkes, for å si det rett ut.
Norsk pokerforbund er en interesseorganisasjon for norske pokerspillere. De har omtrent 1500 medlemmer.
– Vi ønsker å gjøre poker lovlig på en annen måte i Norge, at det blir en regulering rundt det. Vi gir også råd til pokerspillere om skatt eller andre ting som angår dem, forteller Eskeland.
For skatt er et dilemma i pokerverden. Det eneste lovlige pokermesterskapet i Norge er NM på Gardermoen som arrangeres én gang i året. Hvis man skal spille poker fysisk ellers i Norge, er det kun lov i private sammenkomster sammen med venner.
Det arrangeres også et NM i Dublin hvert år. Det er en tradisjon som henger igjen fra da de ikke hadde lov å arrangere NM i Norge.
– Jeg synes reglene er lite gjennomtenkt med tanke på hvor stort poker er, sier Eskeland og utdyper videre:
– De forbyr mesteparten av poker og tenker at det er greit. Det er et ønske om å spille, og da fører det egentlig bare til frustrasjon. Det blir fristende å bryte reglene for å få lov til å spille, for jeg tror de aller fleste som driver med poker, mener dette burde vært tillatt.
Slik som med andre pengespill er det også noen som har et problematisk forhold til poker. Derfor ønsker Norsk pokerforbund seg reguleringer og trygge rammer.
– Vi mener det burde vært regulert, sånn at det blir mulig å spille poker på klubber eller større sammenhenger, med tapsgrenser og et system som fanger opp dem som har et problem, og som gjør at alle andre kunne spilt forsvarlig. Nå er det dessverre ikke sånn, og da blir det opp til hver enkelt å ta ansvar for det selv.
På nett har poker helt andre regler.
– Vi har det som kalles «enerettsmodellen», som er at bare Norsk tipping kan tilby slike pengespill. De tilbyr ikke poker, men det er fortsatt lovlig for oss å spille poker internasjonalt og på nett. Vi kan reise til for eksempel Las Vegas eller Monte Carlo eller Sverige å spille poker, men det er lettere å gjøre den reisen på nett, forklarer Eskeland.
Foreldrene var skeptiske
– Jeg var sykt redd da jeg skulle spille det på fulltid, for å leve av et kortspill høres jo helt sprøtt ut, sier Sander.
Da han skulle bestemme seg for om poker var noe han skulle tørre å satse på, var foreldrene skeptiske i starten.
– I starten følte jeg meg som en «drug dealer» da jeg sa jeg hadde startet å spille poker. Og det var forståelig: Det siste jeg hadde ønsket at mitt barn skulle drevet med, var akkurat det.
Sanders resultater ble bedre og bedre. Da han i tillegg fikk snakket mer med foreldrene sine om hva det ville si å ha poker som jobb, roet de seg ned og stolte mer på planene hans.
– Mamma sa: «Det er bare én gang i livet, du har ingen forpliktelser, ingen barn.» Det er jo dødskult, hvem kan vel si at man har levd av å spille poker når man blir gammel?
Etter videregående jobbet Sander på sportsbutikk. Før han sluttet, sparte han opp nok penger til å ikke være avhengig av poker helt i starten.
Få av dem Sander kjenner hadde noe kunnskap om poker fra før.
– Jeg får mange spørsmål, men jeg synes det er litt kult å drive med noe helt annerledes enn alle andre.
Et hodebry med skatt
Skatt er en utfordring for dem som driver med poker. Allikevel er de fleste pokerspillere opptatt av å gjøre dette riktig, opplyser Brede A. Haglund, advokat og partner i Brækhus advokatfirma.
Haglund bekrefter at det er tre muligheter for å spille poker i Norge: Man kan spille i vennelag, delta i NM på Gardermoen eller spille på utenlandske spillnettsider.
– Hvem som helst kan spille hvor som helst online. Det er ikke ulovlig for en norsk spiller å sitte i Norge, på en norsk pc og spille poker på utenlandske sider, forklarer Haglund.
Utenlandske spillnettsider har ikke lisens til å drive med pengespill i Norge, det er det bare Norsk tipping og Norsk rikstoto som har. Det er allikevel lovlig for nordmenn å spille på disse nettsidene. Pengene man eventuelt tjener, vil være lovlige.
Det som derimot er ulovlig, er å unndra skattepliktige midler.
Det er her problemet kommer inn: I 2010 kom betalingsformidlingsforbudet, som lovfestet at bankene er pålagt å stoppe pengeoverføringer til og fra utenlandske spillselskaper. I realiteten er det enkelt å sette inn penger på disse spillnettsidene, men mye vanskeligere å ta dem ut, forklarer Haglund.
– Om du tjener penger på poker et år, da må du rapportere inntekten din og betale skatt av det. Men det er ikke sikkert du får pengene hjem for å betale skatten, sier Haglund.
Uansett om du får pengene hjem eller ei, må du betale skatten din.
Om man står i en posisjon hvor man ikke får pengene hjem gjennom tradisjonell overføring, blir spillere nødt til å ty til mer uformelle og til dels usikre kanaler. Det kan være å overføre penger til andre spillere som gjør private overføringer tilbake, og mye krypto, forteller han.
– Vi i advokatfirmaet Brækhus har rapportert lovlig for mange spillere i mange år. Tolkningen av regelverket har blitt klarere og skattemodellen mer rettferdig. Spillerne ser det og rapporterer i større grad deres inntekt. Men så er det betalingsformidlingsforbudet som gjør at det kan oppstå gjeldssituasjoner som ikke er ønskelige.
Når det blir problemer med å få pengene hjem, kan konsekvensene bli at folk ikke rapporterer like bra, og det blir vanskeligere for skattemyndighetene å ha kontroll på pengene, forklarer Haglund.
– Har du gjort et lovbrudd hvis du går gjennom andre kanaler for å få pengene dine tilbake til Norge?
– Nei, spilleren gjør ingenting feil. Det kan imidlertid skje at spilleren risikerer å bryte retningslinjene til banken, for der står det ofte at du ikke skal bruke bankkontoen din til pengespill. Slike brudd kan gå ut over kundeforholdet til banken.
Kan komme flere begrensninger
Avdelingsdirektøren for pengespill i Lotteritilsynet, Henrik Nordal, forteller at 6 av 10 ikke vet hvem som har lov å tilby pengespill i Norge, og at det kan være krevende å vite hvem som er lovlige aktører og hvem som ikke er det.
Poker regnes som et spill med helt eller delvis tilfeldig utfall, og siden det både er innskudd og gevinst, går det inn under kategorien pengespill. Men Norsk tipping tilbyr ikke poker, og utenlandske spillselskap uten lisens har ikke lov å tilby spill i Norge: De kan derfor ikke henvende seg direkte eller indirekte til norske kunder, selv om det er på nett, forklarer Nordal.
– Det er ikke helt rett fram å benytte seg av de ulovlige tilbudene på nett, der kommer det etter hvert en blokkering av de nettstedene. Det er det et anmodningsvedtak, som man kaller det, fra Stortinget på.
Anmodningsvedtaket han refererer til, er «bestemmelse om DNS-blokkering av nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge»
I skrivende stund er forslaget fortsatt under behandling.
Fremtiden
– Jeg føler at jeg akkurat har kommet opp på et ganske høyt nivå, så nå er det spennende å se om jeg kan komme helt til toppen, forteller Sander.
Blir man en av de aller, aller beste, er det mye å hente.
– De største turneringene som går hver uke på nett, koster kanskje 100.000 eller 200.000 for å spille. Der spiller man mot de beste i verden, så hvis jeg stabilt over tid kan vinne i de turneringene, da har jeg kommet langt. Det er et langt stykke igjen, de er mye bedre enn meg! Men det hadde vært morsomt å konkurrere og slå de beste.
Nå som Sander har spilt på fulltid i hele tre år, gjelder det å holde motivasjonen ved like. Den er ikke like sterk som den var i starten.
– Problemet er at jo mer jeg ser på fotball, og jo mer jeg ser på intervjuet etter kampen, jo mer har jeg lyst å være han som intervjuer, sier Sander og smiler.
Han har verken konkrete mål om hvor lenge han skal holde på eller om hvor mye han skal tjene. Det eneste han vet, er at så lenge han har det gøy, fortsetter han.
Å ha fulltidsjobb som pokerspiller er langt fra det Sander først trodde.
– Da jeg tenkte poker, tenke jeg mafia, gangstere, penger, alkohol, akkurat som mange andre tenker. Så kom jeg inn i det, og så var det egentlig bare folk som er foreldre, som har vanlige jobber, folk som spilte fulltid, men som var skikkelig hyggelige, egentlig bare vanlige folk. Så jeg synes pokermiljøet er veldig fint, veldig fine folk.
LES MER OM KARRIEREVALG PÅ P3.NO:
SISTE FRA P3.NO: