Partileder:Trygve Magnus Slagsvold Vedum
Oppslutning ved forrige stortingsvalg: 5,5 %
LES OGSÅ: KrF for dummies
LES OGSÅ: Venstre for dummies
LES OGSÅ: SV for dummies
LES OGSÅ: Høyre for dummies
LES OGSÅ: Rødt for dummies
LES OGSÅ: MDG for dummies
Senterpartiet er i dag Norges fjerde største parti, i hvert fall ifølge meningsmålingene. De ble danna i 1920, men måtte bytte navn allerede i 1959. Hva het de før, lurer du? Nå kommer du til å bli skikkelig sjokkert. Neida. Joda. Neida absolutt ikke. Før het de nemlig «Bondepartiet». Og selvom det er veldig mange år siden de bytta, og de aller fleste ikke aner at de het det før, så er det mange som kaller dem nettopp det. «Senterpartiet? Ække det det derre bonde-partiet a?» Ikke uvanlig utsagn for bybarn.
Ideologi og sånn
Senterpartiet har ingen uttalt ideologi, men kort fortalt er de veldig opptatt av Norge, og menneskene som bor her. Alle mennesker i Norge er like mye verdt, og skal ha like muligheter, enten de bor i byen eller på bygda. De mener at folket skal sitte med mest mulig av makta, og få være med i beslutningene som styrer landet vårt. Et viktig aspekt ved dette (og som de snakker SYKT mye om) er desentralisering. Politikere som sitter i Oslo vet ikke nødvendigvis hva som er best for en liten bygd i Finnmark, eller en øy uti havgapet på Vestlandet. Lokalsamfunnet vet best selv hva som funker for dem. Mye av beslutningene skal derfor ligge i kommunen, heller enn hos staten. De vil også at Norge skal kunne bestemme mest mulig over seg selv, og er i mot medlemskap både i EU, EØS og Schengen.
Sinna-Signe og Glad-Vedum
Fra 1993 og til 2013 har det gått greit nedover for Senterpartiet, og ved forrige Stortingsvalg var de helt nede på 5,5 %. Ikke bra. Men nå i år er jo plutselig Senterpartiet med på festen igjen, og får henge med de kule kidsa og kanskje danne regjering? Meningsmålinger for september viser at Sp i snitt har 11 % av stemmene, og det er jo en dobling siden sist? Så hva skjedde, lurer du kanskje. Noe av æren må nok tilfalle Norges blideste mann; Trygve Slagsvold Vedum. Han tok over som partileder etter Liv Signe Navarsete i 2014, og snakk om kontraster. Etter flere år i Senterpartiet fikk etterhvert Navarsete rykte på seg som en skikkelig hissigpropp. Nettet klikka rimelig hardt på henne etter en uheldig hendelse med partiets ungdomsleder, og diverse remikser begynte å dukke opp på youtube etter en diskusjon mellom en senterparti-velger og Navarsete under sykehusdebatten.
Akkurat denne scenen kunne jo lett gått inn i pensum i Psykologi 101 som et tydlig eksempel på at folk ofte setter feil navn på en følelse. «Navarsinne» sa folket, sårhet sa Navarsete. Som hun selv sa til NRK i juli i år:
-Jeg kunne like gjerne ha grått, fordi jeg ble veldig såret da det ble sagt at Senterpartiet ville bygge ned distrikts-Norge. Det følte jeg ikke vi gjorde, men uansett var det ikke en måte å svare folk på.
Men kontrasten til Glad-Vedum er likevel ganske tydelig:
Vedum er som han fyren på skolen som ingen hadde noe i mot, selv ikke bøllene. Han var kanskje ikke den kuleste, men han var så grei og omgjengelig og morsom at alle likte ham uansett. Og litt sånn er Vedum-effekten i politikken. Du vet ikke helt hva du skal stemme? Hva med han som heier på alle folk, og sier han tror på deg og alle andre i Norge og ler helt sjukt mye? Enkel, men ryddig strategi. Og den har tydeligvis funket ganske godt. Arbeiderpartiet gikk tidlig ut og meldte at Sp var deres favorittvenn og at de gjerne ville ha dem med i en eventuell regjering. Senterpartiet er også ganske keen på å jobbe med Ap, og åpner også døren litt på gløtt for SV, KrF og Venstre. Målet deres er unasett å kaste dagens regjering, som de mener fører en alt for sentraliserende (by-fokusert) politikk.
Hva vil Senterpartiet endre?
Det er jo nesten umulig å holde denne artikkelen kort og forklare alt Sp står for, så denne listen er langt fra komplett. Les gjerne mer på Sps egne nettsider.
Skole
- Kjøreopplæring skal gi gyldig fravær.
- Senterpartiet er i utgangspunktet enig i at vi må ha en fraværsgrense, men ønsker å endre den litt. De ønsker blant annet at kjøreopplæring skal telles som gyldig fravær. For mange ungdommer som bor utenfor de store byene er bil en naturlig, og nødvendig, del av livet. Det er vanskelig å få kjøretimer utenom skoletiden, og når de da ikke kan være borte fra skolen blir det vanskelig for en del å ta lappen.
- Øke borteboerstipend for elever i videregående skole.
- Mange elever kan ikke bo hjemme mens de går på videregående skole. Dette kan for eksempel være fordi det ikke er noen skole i nærmiljøet deres, eller fordi den lokale skolen ikke har det faget de vil ta, eller fordi det er mye konflikt hjemme. Dersom man må bo borte kan man få et stipend på opptil 4359 kr. i måneden. Senterpartiet vil at alle ungdommer skal ha like muligheter til å studere det de vil, uansett hvor de bor, og vil derfor øke borteboerstipendet slik at man faktisk kan leve av det.
Styrke Norge
- Internett til alle!
- I mange områder skjer utbyggingen av høyhastighetsbredbånd (internett av den typen det faktisk går an å streame på) av seg selv på grunn av kommersielle utbygginger. Men i en del mindre områder er det ingen private aktører som vil investere penger i utbygging. Senterpartiet mener at Regjeringa må gå inn i de områdene og investere nok penger til at hele landet har tilgang til nett på minimum 100 Mbit per sekund.
- Ut av Schengen
- Schengen-avtalen er en avtale mellom 22 europeiske land om å droppe grense- og passkontroller innenfor Schengen-området. Det vil si at du som turist, hvis du først kommer inn i Schengen, kan reise fritt hvor du vil. Borgere av Schengenland kan også reise, jobbe, og bo, i hvilket land de vil innenfor Schengen. Dette har redusert byråkratiet, gjort reising innad i området mye enklere. Senterpartiet vil ta Norge ut av Schengen-samarbeidet, og gjeninnføre nasjonal grensekontroll. Dette er blant annet for å styrke kontrollen Norge har over eget land. De mener at Norge har blitt mindre selvstendige nå som vi er en del av et større samarbeid, og at fri flyt av mennesker har gitt større ulikhet og dårligere kontroll med arbeidsmarkedet. De vil også ut av EØS, og er i i mot et eventuelt medlemskap i EU. En skikkelig dataflink person på Sp-kontoret har til og med laga ei litta illustrasjon i Paint, som de faktisk bruker på nettsiden sin…..
Kommunereformen
- Stanse tvangssammenslåing av kommuner
- I dag har vi 426 kommuner, alle med vært sitt kommunestyre, hver sin ordfører, hvert sitt kommunehus etc. Regjeringen mener at det er dyrt og lite effektivt å ha så mange kommuner, og forsøkte å få i gang frivillige sammenslåinger. Men det viste seg at ikke alle kommuner var så gira på det. Regjeringens løsning på dette har vært tvangssammenslåing. De har gjort en vurdering på hvilke kommuner som burde slåes sammen, og tvunget gjennom en sammenslåing i de tilfellene der kommunene selv ikke har ønsket det. Dette er Senterpartiet veldig i mot. Kommunene har ansvar for en rekke basisoppgaver som grunnskole, kulturskole, barnehager, primærhelsetjeneste, arealplanlegging og tekniske tjenester. Sp mener det er viktig at slike oppgaver blir liggende lokalt, og at sentraliseringen fører til et svekket folkestyre. De vil at eventuelle sammenslåinger alltid skal skje på frivillig basis, og de vil oppheve de sammenslåingene som allerede er gjort om kommunene vil det.