nrk.no
Skaar - «Mad Woman, Pt. 1»

Svært mye slagkraft

Skaar bruker musikken til å ta et oppgjør med ubehagelige erfaringer. Resultatet griper lytteren, men ikke så hardt som man vil at det skal.

Hilde Skaar har blitt løftet frem som et av våre virkelig store pop-talenter. Fredag kommer første del av albumet «Mad Woman».

Med syv låter og knappe 20 minutter føles del én foreløpig forsvinnende likt en EP. Men del to som kommer etter sommeren, skal bygge ut albumet til en komplett fullengder.

Dypere og mørkere

Sammen med produsent Eivind Helgerød har Skaar tredd inn i et mørkere, mer elektronisk drevet lydbilde enn vi har hørt fra henne tidligere. Det tidløse visepreget er satt til side til fordel for friske, dansbare beats og flittig bruk av lydeffekter.

Flere av uttrykkene sender tankene til Billie Eilish, men livligere partier og refrenger nikker like ofte hjemover til artister som Astrid S.

Skaar heime på Stord. Ho ser i kamera, med Halsnøyfjorden i bakgrunnen
DELER ALBUMET I TO: Andre del av «Mad Woman» ventes etter sommeren. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

Skaar fortsetter å la sin egen sterke, varierte vokal være en drivkraft i musikken. Men denne gangen gjør også de dansbare arrangementene sin del av drajobben. Da får vokalen lov til å bryte opp og leke seg opp og ned, både i toneleie og intensitet.

Overgangene hjelpes ofte av god spormiksing, men hun mestrer uten problemer både de dype, de harde og de lyse partiene.

Skaar er dog mer enn bare sterke sangferdigheter. På balladen «What are you scared of» står hun også i sentrum som musiker, og spiller det intime, klimprete gitarsporet selv. Hun har i tillegg vært med å skrive og komponere hele albumet.

Krigersk oppgjør

Det er ikke overraskende at «Mad Woman, Pt. 1» har en mørkere kvalitet og at hun har skrevet mye selv. For albumets tema er både sårt, nært og alvorlig. Gjennom låtene tar Skaar et oppgjør med overgrep hun selv har opplevd.

Tittellåta «Mad Woman» sparker hardt tilbake mot en ukultur for å vri på narrativet i slike hendelser. Slik at kvinner tviler på hva de har opplevd og heller ikke blir trodd av andre.

Det er tydelig at Skaar bruker musikken for å ta tilbake kontrollen over dette narrativet, og over seg selv og sin egen kropp.

  • Skaar skriker av full hals inn i en mikrofon, mens hun står på scenen.
  • Et konsertbilde hvor vi ser Skaar sitt ansikt tydelig. Hun peker mot publikum.
  • Skaar har på seg en brun vest over en hvit skjorte. Hun holder mikrofonen og synger intenst.
  • Et bilde hvor vi kun ser skyggen av skaar. Hun har konsert i en kirke, og i bakgrunnen ser vi den kalde kirkeveggen.
  • Et oversiktsbilde av publikum på Skaar konsert i jacobskirken.

Selv om flere av låtene forteller om egne erfaringer og relasjoner, er det også spor mange kan kjenne seg igjen i. Singelen «Get him away from me» er relaterbar for alle som har fått høre «Det er bare slik han er» om noen de synes er ubehagelige.

Kombinasjonen av et mer elektronisk, mørkere lydbilde og den sterke tematikken gir det halve albumet svært mye slagkraft.

Der mange velger å strippe musikken sin ned når de skal ta for seg sår og nær tematikk, har Skaar valgt å bygge den opp fra tidligere utgivelser både i tempo og produksjon.

Det er tydelig at «Mad Woman (part one)» er et krigersk oppgjør, ikke et medlidenhetstreff.

Mangler den store hiten

Samtidig mangler det en låt eller et parti hvor hit-faktoren utvilsomt er på plass.

Med et så erkepopete uttrykk i bunn blir det også naturlig å vente på det forløsende, oppslukende partiet man bare vet vil sitte igjen på hjernen.

Skaar ute i plenen. Hun lener hånden sin i håndflaten, mens hun sitter på huk. I bakgrunnen ser vi vindmøller, et bord og gjerder.
SYV SPOR: «Mad Woman, Pt. 1» inneholder blant annet singlene «Something like this» og «Get him away from me». Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3.

De syv låtene kommer og går. Selv om det er mange partier som griper hardt om lytteren både lyrisk og musikalsk, er det ikke noe som virkelig klistrer seg fast i bevisstheten på veien.

Denne første delen av albumet er laget svært nylig, og om del to blir like mye ferskvare, er det nok mye som ikke er ferdig ennå. Det er dermed ikke gitt at uttrykket vil forbli helt det samme til del to.

Kanskje lurer også et slikt komplett popøyeblikk seg inn når albumet blir komplett.

Det er likevel den personlige styrken Skaar viser gjennom selve prosjektet som står klarest igjen etter del én.

«Mad Woman, Pt. 1» kommer fredag 24. mars.

FLERE MUSIKKANMELDELSER:

Siste fra P3.no: