Undergrunn feirer Spektrum: – Endelig tar Pus av seg capsen

Denne uka: en trapballade, en nattasang til deg som har vært på rave, og fem andre ferske spor.

Tyr – «Roser»

Debutalbumet til Tyr er rett rundt hjørnet og andre drypp fra skiva er ute. Låta er ganske ulik førstesingelen «Månen» og hinter om et spennende og variert prosjekt.

«Roser» er en seig trapballade om den utømmelige tematikken: damer. I sin hyllest til den selvstendige, selvsikre kvinnen som bruker tid og penger på å se bra ut, og anerkjennelsen av at hun gjør det for seg selv, kan den tematisk minne om Drake-klassikeren «Fancy» fra 2010.

På «Roser» demonstrerer Tyr kunsten å si mye med lite. Med et repeterende vokalsample, og artistens karakteristiske selvsikre og tilbakelente fremtoning, setter låta deg inn i en helt egen stemning på sine knappe 2:39 minutter.

Minimalismen i teksten og fraseringene matcher lydbildet, som, tro til sjangeren, gjør en liten musikalsk endring mot slutten. Her blir det mindre tåkete og mer eksplisitt både tekstlig og musikalsk. En forfriskende avslutning på sporet, som gjør det enkelt å sette det på repeat.

Adiele Arukwe
Redaksjonssjef i NRK P3

Dua Lipa – «Houdini»

Dua Lipa er ute med ny musikk og forsetter det gode samarbeidet med norske Caroline Ailin fra Bodø, som har co-skrevet «Houdini» sammen med blant annet australske Kevin Parker kjent fra Tame Impala. Ailin har også lagt ned noen lekre koringer på låta, så vi må vel kunne kalle denne hiten litt norsk.

«Houdini» er klubbete og dansbar, med frekk bass, drivende beats og 80-tallssynth. Den fengende låta er Dua Lipas første singel fra det kommende albumet – som hun sier vil bli mer bandfokusert og ligne på lyden av liveopptredenene hennes.

Tittelen spiller på den historiske tryllekunstneren Houdini, som var kjent for å bryte seg ut av ting. Dua Lipa bruker Houdini som et bilde på det å komme seg ut av en relasjon som ikke er bra for en og skjønne når det er på tide å «ghoste».

Dua Lipa med «Houdini» er «Ukas låt» på NRK P3.

Ida Eline Tangen
Musikksjef i NRK P3

Cupid Girl – «Time Will Tell»

Cupid Girl treffer meg midt i indiepophjertet!

Julie Engelsviken, som hun egentlig heter, leverer energisk, selvsikkert og svevende på en og samme tid.

Da 24-åringen slapp albumet «Stupid Cupid» i juni, fikk hun meg inn på tanken om at jeg burde kjøpt meg bedre headset eller investert i nye høyttalere. For musikken hennes vil man lytte til, sånn helt på ordentlig.

Dagsferske «Time Will Tell» er intet unntak, med ærlighet om kjærlighet, en Team Me-aktig intro og små drypp som minner om en tidlig Dagny utover i låta.

Hi-fi-sjappene kan ta alle kronasjene mine, jeg vil suse rundt i poplandskapet til Cupid Girl med krisp lyd på øret!

Ingvild Sørnes
Journalist

Fakethias – «Navel»

Det viktigste først: dette er en sjukt fin låt, så sett den på og kos deg mens du leser videre. For den som ikke har for vane å dra på rave i skogen eller klubb i Berlin er det kanskje også den mest tilgjengelige fra Fakethias sitt debutalbum «Core Echo».

Selv elsker jeg også de mer bråkete sporene der den tidligere Spellemann-nominerte produsenten virkelig får skinne med sitt hovedinstrument: datamaskinen. Der finner man nemlig nydelige gitarlinjer og sår vokal bak et lydbilde som er preget av det Fakethias selv kaller «vakre feil».

Albumet oppleves som en forlengelse av hans tidligere utgivelser, som blant annet har bidratt til at han har slått seg opp som et etablert navn på den eksperimentelle klubbscenen, både her i Norge og andre deler av Europa.

Sånn sett vil nok «Navel» overraske dedikerte Fakethias-fans, for ikke bare er det første gang vi hører han synge på norsk, men produksjonen er nærmest strippet for elektroniske elementer og lener seg på en akustisk gitar. Dette er på en måte nattasangen etter ravet, og noen ganger trenger vi det også.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen» og «Musikkrommet»

Anna Nor Sørensen

3TOS – «Dopamin»

Ein unik og distinktiv songstemme «lav på dopamin» har sjeldan høyrdest betre ut.

3tos held på å gjere gitarpopen til sin eigen, med nok ein supercatchy isolert ryggrad av enkle akkordar. Romsåsguten kan minne litt om The Kid Laroi i stemma. Og eg mistenker at denne dopaminlause songen hentar inspirasjon frå «So Done»-låta.

Det siste halve året har lyttartala skutt i været, med fleire millionar avspelingar på Spotify. 3tos sine moralpreiker i songane engasjerer. Førre månad nådde han 27. plass på «Topp 50 Norge»-lista med coveret «Rike folk i vårt rike». Kanskje denne klatrar enda høgare?

Eg kryssar armar, tær, fingrar, bein og grenser i håp om at profetien stemmer overeins med artistens eigen Spotify-bio: «Dette er bare starten».

Fredrik Lilleaasen
Journalist

Aden Foyer – «Your Face On Christmas Day»

Jonas Mjøset fra Asker er et unikum i 2023-listepopen. Tidligere var han en EDM-DJ med innpass hos selveste Tiesto, men da han relanserte seg som sanger var det med inspirasjonskilder som Billy Joel.

Slik gikk han fra DJ-en Jonas Aden til popstjernen Aden Foyer, og ble gigantisk med «The Ballet Girl». På den dagsferske julelåta «Your Face On Christmas Day» går han enda et hakk lenger i å omfavne sin nyvunne elsk til alt som er gammelmodig og svulstig. På den gode måten.

Ikke alle vet at Jonas er norsk, og på lune og fengende «Your Face On Christmas Day» går tankene mine til de britiske øyer. Dette er vokalen til en engelsk indierock-crooner fra 2000-tallet kombinert med et lydbilde som sikkert kunne sklidd rett inn i en BBC-julesending helt tilbake på 50-tallet. På tide å finne frem eggnogen og julestrømpa!

Eskil Olaf Vestre
Journalist
Eskil Olaf Vestre

Undergrunn – «2x Spektrum freestyle»

Mai 2022 så jeg Undergrunn live på Sentrum Scene. Deres selvtitulerte album, som ble sluppet noen uker i forkant, er fremdeles et av mine favorittalbum noensinne, og konserten jeg så den kvelden står igjen som en av mine beste konsertopplevelser.

2023-skiva «Egoland» er jeg ikke like frelst av, selv om det naturligvis inneholder mye gull. Men jeg har blitt fortalt at de live-messig bare har blitt enda bedre i år. Derfor kjenner jeg på en barnslig glede over å skulle få se dem i Spektrum i kveld.

To ganger fyller gjengen Oslos storstue, og nå har de sluppet en freestyle i dens ærend. «2x Spektrum freestyle» hadde sin premiere på P3s «National Rap Show», og låta lar alle gutta skinne, og får det unike ut av alle. Med like mange beatswitch som vers.

Marstein starter med desperat skrikerapping om blant annet Odd Nerdrum. Pus viser sin litt skitne og frekke side, og endelig tar han av seg capsen. Så går det litt raskere, bassen dunker og Loverboy koser seg.

Så kommer det jeg ser på som høydepunktet her: Fretty legger et deilig jazzy vers. Han er den av gutta vi har sett minst fra, og jeg vil høre mer! Plaza avslutter, og understreker at denne suksessen har de klart helt på egen hånd, og gir oss den gøyeste linjen på låta: «Vi Sindre Finneser dette spillet».

Undergrunn er nominert til både «Årets artist» og «Årets låt» på «P3 Gull» 2023, som går av stabelen 24. november.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: