Urørt = suksess!

Urørt har spadd opp mange store norske artister – se hvilke!

Urørt er ikke lengre noe lite skralt barn, men en stor og stolt tiåring som feirer jubileum. Kulturnytt på P2 fant det for godt å lage en liten reportasje om Urørtsuksessene, og tror du ikke den var relativt fantastisk, som våre brødre i Radioresepsjonen bruker å si.

Hør reportasjen her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2010/11/Urørt-10-år.mp3|titles=Urørt 10 år]

Du bestemmer

I år er det P3s lyttere og P3.no sine lesere som bestemmer hvem som kommer til Urørtfinalen, basert på fire dueller hvor artistene er valgt ut av P3s Urørtredaksjon. Sålangt er Forza og Honningbarna sikret en plass i finalen, mens Bloody Beach og Brighton duellerer denne uken. Urørtfinalen 2011 går av stablen 21 januar 2011.

Urørtfinalen 2011. (Illstrasjon: Martin Aas, P3)
Urørtfinalen 2011. (Illstrasjon: Martin Aas, P3)

Stem på hvem du vil skal komme til finalen her!

Et selvsagt stoppested

Det er ingen tvil om hvor stor innvirkning Urørt har på musikknorge, og hvis man er ung og håpefull artist er Urørt første stoppested for mange.

– Du kan nesten si at alle “indiesuksesser” i Norge de siste årene, på en eller annen måte hatt profilering gjennom Urørt, sier Sven Ove Bakke, musikkjournalist i Dagbladet.

Programleder i Urørt Mari Garås Monsson, mener Urørt er unikt av flere grunner.

– Urørt har en unik posisjon i musikknorge, både fordi vi har en bra side som folk kan laste opp musikken sin på, men også fordi vi går gjennom redaksjonelt og vurderer på alle låtene. I tillegg er tilknytninga vår til P3 svært verdifull, slik at vi kan spille låtene på lufta. Å kunne breake en artist på lufta er fortsatt veldig viktig, sier Mari Garås Monsson.

Les også: Musikknorge trenger Urørt

Mange av de mest populære artistene i Norge i dag har vært gjennom Urørt-systemet, og i år er det ingen tvil om at Kvelertak er ett av bandene som har høstet mest derfra. Etter at de kom på andreplass i Urørtfinalen 2010 har de opplevd massiv suksess både i og utenfor Norge.

Kvelertak svetter og brøler på Lydverket. Sjekk ut.Sjekk da Kvelertak var Ukas Urørt

Lars Vaular i Urørtfinalen i 2009, og har kommet seg langt etter dette. Sjekk ut dette klippet fra han var Ukas Urørt:


Sjekk ut: Lars Vaular som ukas urørt

Han har forresten kommet med ny video! Sjekk ut..

Les også: Da Lars erobret fedrelandet

Ida Maria vant Urørtfinalen 2007, og holder enda koken. Sjekk ut videoen til en av hennes første STORE låter.

Les også: Lydverkets anmeldelse av Ida Marias nyeste album

John Olav Nilsen & Gjengen var også innom Urørt, bl.a. som finalister med Vaular og Fjorden Baby! i Urørtfinalen 2009.. Her synger de i gangen hos NRK på Marienlyst, også kommer det en sint mann.


Sjekk ut John Olav Nilsen & Gjengen da de var Ukas Urørt

Mens vi er i Bergen, Fjorden Baby! er også Urørtgutter. Her spiller de hos Popsalongen under Øyafestivalen

Les også: Fjorden Baby! som ukas Urørt

Donkeyboy var med i Urørtfinalen i 2006, men brukte noen år før de virkelig slo gjennom

Sjekk ut: Donkeyboy som ukas Urørt

Pony The Pirate vant Urørtfinalen 2009, og koser seg her med Lydverket på Norwegian Wood.

Sjekk ut: Pony the Pirate som ukas Urørt

7 Responses to “Urørt = suksess!”

 1. john

  Urørt har aldri spadd opp en eneste norsk artist. Det er bandene som selv må melde seg på.

  • Lars Andersen

   både nja og tjo…
   Det er vel mer riktig å si at Urørt er spaden, så får artistene grave seg oppover – om de gidder…

   • john

    Du kan gjerne si at Urørt er en av mange spader som artister kan bruke. Andre like viktige spader vil da være: Myspace, Bylarm, BRAK, Fond for lyd og bilde, Oppdrag Demo (BA), Idol, Norske talenter, Fond for utøvende kunstnere, A-ha, Statoil, Norsk Rock Forbund, musikkpressen, etc. Alle disse og mange flere ser seg selv som verktøy (spade) for norske artister. Og det er alltid like klamt når en av disse vil ha kreditt for å ha oppdaget/fått fram artister. Urørt er helt fett det, topp tilbud til nye band, men det må ikke være noen som tror at Urørt er grunnen til suksessen til noen av artistene nevnt over.

    • Lars Andersen

     Du har rett i mye av dette. Viktigheten av aktørene kan diskuteres, også graden av klamhet det fremkaller å bruke visse av disse du nevner..

     Suksessen til artistene er det nok først og fremst artistene selv som er grunnen til ja. Og mange av dem har sikkert blitt populære uten Urørt også. Men vi kan vel med trygghet si at jobben Urørt gjør ikke akkurat skader artistenes muligheter for suksess heller.

     Skjønner godt Urørt (og NRK) vil ha disse på sin skryteliste når de faktisk gjør en så god jobb for å tilgjengeliggjøre artistene til folk; ukas urørte, årets urørt/finale, radiospilling, saker på nettsiden, arrangering av konserter og events, turnéer, festivalspilling, oppfølging av Urørt-band osv… Alt gratis, både for artister og publikum.

     Hadet på spadet! 🙂

 2. Reiulf Steen

  Urørt er fantastisk. Det gir oss mulighet til å høre masse ny norsk musikk. Pluss at det gir unge/nye artister mulighet til å vise seg frem.
  Jeg er glad i urørt! Stå på!