Noen matoppskrifter er bare fantastiske og blir bedre for hver gang du lager dem. Kanskje det er snakk om en favorittrett eller noe du lager så ofte at det har blitt en innarbeidet rutine.

Innimellom skjer det noe magisk med den gamle og velkjente oppskriften. Kanskje det er en tilfeldighet, eller kanskje det er fordi du har gjort det så mange ganger at du er blitt en mesterkokk.

Nintendo har skapt mange Mario-spill og ble mesterlige spillskapere for mange titalls år siden, men viser med Super Mario 3D World hvorfor de fortsatt befinner seg i eliten.

I løpet av det siste året som har gått siden lanseringen av Wii U-konsollen, har toppsjefen Satoru Iwata manøvrert det ærverdige spillselskapet gjennom vanskelige tider. Store endringer i spillbransjen, i publikumsmedievaner, og i teknologiverdenen til tross: Nintendo har valgt å være skilpadden som konkurrer med harene Sony og Microsoft. I løpet av 2013 har konsollen blitt et mer attraktivt alternativ med et bedre operativsystem og en rekke gode spill, men det har tatt tid.

For å dra på en skikkelig klisjé. Den som venter, venter på noe godt. Nei, vent, ikke bare godt, men noe helt fantastisk. En fargerik regnbue av lek og glede!

Super Mario 3D World er et av de beste Mario-spillene som er laget.

Med prinsessa på laget

Nintendos tilnærming til historier i Mario-spillene er preget av nøktern minimalisme. Hovedpoenget i dette spillet, og alle Mario-spill, er å utfordre de som sitter hjemme med en perfekt balansert mengde utfordringer.

Enkelt oppsummert er Super Mario 3D Land en utsøkt samling digitale hinderløyper, som snytt ut av nesa på Nintendo 3DS-spillet Super Mario 3D Land med rause biter fra Super Mario Galaxy.

Helt i starten oppdager Mario, Luigi, prinsesse Peach og Toad en rekke små feer strømmende ut av et nytt og ukjent glassrør i kongeriket. Den gamle erkefienden Bowser er raskt på plass, men denne gangen blir ikke prinsesse Peach kidnappet (!).

De små feene er mål for Bowsers pågående frihetsberøvelser, og blir spredd utover spillverdenen fanget i små Norgesglass. Mario, Luigi, prinsesse Peach og Toad, melder seg naturlig nok umiddelbart til redningstjeneste. Kan det være at Mario-utviklerne har latt seg inspirere av siste års Rayman-spill?

ANMELDELSE: Rayman: Legends – en fryd å spille!

Fire ulike figurer med ulike egenskaper. Forskjellene mellom dem er små og alle figurer kan nå stort sett alle deler av spillet på egenhånd, men selv disse minimale ulikhetene skaper helt ulik dynamikk i bruken av dem.

Luigi kan hoppe litt høyere, Toad kan løpe litt fortere, prinsesse Peach kan fly en kort avstand i lufta, mens Mario er en god allrounder.

Kostymer, med ulike egenskaper, har vært en viktig del av Mario-spillenes lange historie siden den offisielle starten i 1985. Fra sopper som doblet størrelsen på spillfigurene, til flammesopp og vaskebjørnhale (Tanooki-drakt) for å fly, og så videre. Alt er å finne igjen i Super Mario 3D World og enda flere nye. Viktigst av dem er kattekostymet.

(anmeldelsen fortsetter under bildet)

Med bjelleoppgraderingen får Mario og vennene på seg kattedrakter i «Super Mario 3D World». Å klore eller klatre oppover vegger og tårn åpner tidligere stengte deler av brettene for utforskning. (Foto: Nintendo)
Med bjelleoppgraderingen får Mario og vennene på seg kattedrakter i «Super Mario 3D World». Å klore eller klatre oppover vegger og tårn åpner tidligere stengte deler av brettene for utforskning. (Foto: Nintendo)

QUIZ: Hvilken Mario-sopp er du? – ta testen og del resultatet

Ved å ikle seg fargerike kattedrakter kan Mario, Luigi, prinsesse Peach og Toad, klore fiender og klatre opp vegger. Kombinert med alt det andre som er nytt (skøytesko, bombehode, Gooma-forkledning) og alt det kjente blir resultatet en uforutsigbar og morsom spillopplevelse.

Hvert brett kan løses på ulikt vis, alt etter hva slags figur du har valgt og hvilket kostyme som er tilgjengelig.

Måten Nintendo nærmer seg design er et eksempel til etterfølgelse. For selv med så mye variasjon og galskap, i en 3D-verden med flere ulike løsninger på hver utfordring, oppleves Super Mario 3D World som et fullendt spill.

Fra de første brettene, hvor spillet nærmest helt umerket tar deg i hånden og forklarer hvordan du skal spille, til de utfordrende sluttfiendene, ligger samme mantra i grunn. Alle skal kunne spille og alle skal ha det gøy.

Super Mario 3D World. (Foto: Nintendo)
Mario og vennene er ikke lenger bundet av stiene når du skal velge brett i «Super Mario 3D World». (Foto: Nintendo)

Tidligere var det vanlig å velge brett ved å følge fastlagte stier på et verdenskart.

I Super Mario 3D World er også menyverdenen et sted du kan utforske på egenhånd.

Når spillfigurene ikke lenger behøver å følge de fastlagte stiene er det også mulig å utforske verdenen Mario og vennene lever i på en annen måte. Det er mye å oppdage, se og samle.

En gledelig opplevelse for nybegynnere og erfarne spillere

I selskap med andre kan man konkurrere om poengsum, ved å samle inn flest mynter, kostymer og stjerner. Vinneren fra sist brett får smykke seg med en krone, en visuell sukkerbit som skaper mer engasjement enn selve poengene.

Ved å samle grønne stjerner låser du også opp utilgjengelige brett og til slutt spillets sluttfase. Og i jakten på alle de grønne stjernene fortsetter spillet sin endeløse læringskurve. Det er alltid noe nytt å forstå, noe nytt å lære, og noe nytt å oppdage.

Og på det siste punktet – følelsen av å oppdage noe – tilfører Super Mario 3D World det lille ekstra.

ANMELDELSE: Super Mario Galaxy 2 – en verdig oppfølger

Kameraet kan roteres rundt spillfigurene ved å bruke R-stikken på GamePad-kontrolleren til Wii U-konsollen, og først når du velger å se på brettene fra flere ulike vinkler oppdager du små referanser til Mario-spillenes historie.

Noen er designet for å minne om gamle brett, andre har gjemte skatter, mens andre har skjulte figurer og beskjeder. Innimellom er det mulig å oppdage små 8-bits figurer gjemt i tretopper og bak esker, møysommelig skjult av spillskapere med stor kjærlighet for den levende arven til en av spillhistoriens viktigste figurer.

Med fargerik grafikk og utsøkte brett – med moro for store og små – Super Mario 3D World er en ny klassiker.

Hvilket Mario-spill er din favoritt? Del din mening og diskuter i kommentarfeltet.

Om SPILLET

Super Mario 3D World

 • Håkon Forbord Holm

  Hvorfor gav du Super Mario Galaxy 2 en femmer, men dette spillet sekser? Du begrunnet femmeren med at spillet lignet for mye på Galaxy 1. Er det sånn å forstå at Super Mario 3D World er noe helt annet enn tidligere Super Mario-spill?

  • Ola Olsen

   Det er to forskjellige spill. Her kan du blant annet spille multiplayer som fungerer veldig godt og er kjempeartig, noe du ikke kunne i Mario Galaxy 2. Ellers er de veldig like på kvalitet, denne er hakket hvassere hva baner og grafikk angår syns jeg personlig. (Har 242 stjerner både på Super Mario Galaxy 1 og 2 og har spilt gjennom de multiple ganger!)

 • Ahleen

  Er det ei stor verd? Eller blir ein ferdig med hovudstoryen ganske raskt? Dette kan bli min unnskyldning til å skaffe meg ein Wii U. Kva andre spel kan ein tilrå til denne konsollen? Gjerne i Super Mario-serien. Er til dømes Mario Kart imponerande?

  • Ola Olsen

   Mario Kart 8 kommer ikke ut før neste år, men ser foreløpig sykt bra ut!

   Andre spill i Mario-serien så vil jeg rett og slett anbefale New Super Mario Wii U. Den har veldig gode baner og egner seg for speed-runs og annet som krever mye skills.

   • Kjetil Frugård

    Angående New Super Mario U, hva er New Super Luigi U spillet for noe? Er det en tilleggspakke eller et fullverdig spill?

    • Den kan òg kjøpast som åleineståande spel, då utan Mario-biten, men er å rekne som nedlastbart innhald.

     Verda er ganske lik, men banene er gjort vanskelegare og kortare – sidan målet er å rekke over ei bane på 100 sekund. Spesielt for skill-runs som @ola_olsen:disqus er inne på.

    • Ola Olsen

     Det er et fullverdig spill med nesten de samme banene som New Super Mario U, bare mye vanskeligere. Siden Luigi både løper fortere og hopper høyere så er alt tilrettelagt noen vanvittige stunts og speed-runs.

     Jeg skal faktisk selge min New Super Luigi U hvis du er interessert. Kun 250 kr inkl. frakt! (Jeg fikk nemlig 2 av de i gave!)

     Svar meg gjerne her om du er interessert så skal vi nok finne på en måte og fikse det på:-)

     • Kjetil Frugård

      Takk for tilbudet, men har dessverre ikke skaffet meg Wii U enda :-p

  • Mark LaVerne

   Kjøpte Wii U for en tid tilbake, flere gode spill som ikke har fått så mye omtale. Det kommer litt an på hva du er ute etter. «Lego City: Undercover» er greit for de yngste og voksne med sans for populærkulturelle referanser. Også «Sonic: Lost World» er faktisk et OK spill, selv om det har sine mangler. Dessuten er «Rayman: Legends» et must. «Zelda: Wind Waker HD» har en fantastisk stemning og passer både store og små. Til neste år kommer «Donkey Kong: Tropical Freeze», du kan se en trailer av sistnevnte her: http://www.youtube.com/watch?v=DueE8vJXpo8

   For voksne som liker vanskelige spill og som har lyst på en annerledes spillopplevelse er Wonderful 101 et av årets beste spill. I tillegg har du de klassiske actionseriene som «Batman Arkham City/Origins», «Deus Ex: Human Revolution», «Call of Duty: Ghosts», «Splinter Cell: Blacklist», «Assassins Creed 4: Black Flag» og «Need for Speed: Most Wanted». På nyåret kommer «Bayonetta 2», «Watch Dogs» og «Mario Kart 8», altså er det nok å henge fingrene i.

 • Ola Olsen

  Helt konge! Jeg kjøpte meg endelig Wii U ene og alene pga dette spillet og angrer ikke et sekund!
  Har kun dette ene spillet og har spilt i ca 10 timer.

  Banene er lette til å begynne med, men blir vanskeligere etterhvert, men det er mange nye (og gamle) power-ups, slik som Mega Mario og de nye Kirsebærene man kan spise som dobler figuren din hver gang!

  Hvis du eier en Wii U så er dette spillet nærmest obligatorisk!

  • Håkon Forbord Holm

   Skal nok spille dette selv i jul. Gleder meg!

 • Mercutio

  gleder meg til neste mario kommer, hørt at det skal ha 18års aldersgrense, med masse sex og vold

 • Espen VP

  Sikkert teit spørsmål, men jeg har googlet uten å finne noe klart svar: kan man spille de nye WiiU-spillene på den gamle Wii-konsollen? 🙂 Jeg vet at omvendt går an 🙂

  • kazual

   Nei. Ferdig med saken.

   • Espen VP

    Jøss, takk for svar, om enn noe kvasst 😛

  • Lazara the Last

   Wii U er for Wii som PS4 er for PS3. Det er altså neste generasjon, og du kan ikke spille dens spill på forrige generasjons konsoller 😉

   • Espen VP

    Ok, takk! Er ikke så bevandret i spillverdenen kan du si 🙂

 • MyMeaning

  anbefaller folket en Wii U? vurderer sterkt å kjøpe.
  savner gode gamle mario spilling, men er det noen gode onlinespill på konsollen enda? og er det noen bekreftelser på at mario kart 8 og smash bros kommer med online del? det hadde vært fantastisk

  • Lazara the Last

   Har selv hatt konsollen fra dag én, og til tross for en tørr-tid utover forrige vår og sommer, har utvalget av spill nå begynt å bygge seg opp. Selv vil jeg anbefale Pikmin 3, dette, kanskje New Super Mario Bros. U (beste 2D Mario siden Mario World) om du liker klassisk 2D Mario, og Zelda: Wind Waker HD. Nintendo Land er også et fint eksempel på et party spill. ZombiU er også et godt spill om du liker skrekkspill (og da mener jeg skrekk, ikke Resident Evil; drep så mange Zombier du kan 4).

   I og med at både Mario Kart Wii og 7, i tillegg til SSBB hadde online, vil det uten tvil være online i Mario Kart 8 og nye Smash Bros.! Har ikke satt meg helt inn i tredjepartsspillene på konsollen, dog, så kan ikke si noe om hvilke som har online. Konsollen har også Wii Sports Club, med online.

 • Lazara the Last

  Genialt spill, må si det er et av de beste spillene i år. Kunne muligens ha blitt mit GotY, om ikke Pikmin 3 eller Link Between Worlds hadde sloss om den plassen!

 • Vidan Tran

  Jeg ser en feil coverdesign i denne siden hvor designen kan være fan-laget siden den er endret.
  Den offisiele ser slikt ut: http://www.mariowiki.com/images/0/00/Box_UK_-_Super_Mario_3D_World.jpg
  Kan noen bytte ut med denne?