Ble satt på prøve av Hallo P3-lytteren

Per Olaf Lundteigen slet med å forklare hvorfor Senterpartiets landbruksminister har sagt ja til bruk av sirkusdyr.

Hallo P3 har kommet til veis ende. I dag var det siste folkeutspørring før Stortingsvalget 2013. Partileder Liv Signe Navarsete (Sp) kunne dessverre ikke komme, men var byttet ut med Per Olaf Lundteigen (Sp) under dagens sending.

Les også: Siv Jensen | Erna Solberg | Hanna Marcussen| Trine Skei Grande| Bjørnar Moxnes| Audun Lysbakken | Jonas Gahr Støre| Knut Arild Hareide

Hallo P3 la ut et bilde av Lundteigen på Facebook tidligere i dag, og fikk dette til svar fra Sp-politikeren:
«Yo! Chillern på kontoret nå! Gleder meg til etterpå!»

Uenig med landbruksministeren

En av dagens innringere er Torild fra Lillehammer. Hun spør om hvorfor landbruksministeren tillater dyr i sirkus.

– Jeg ønsker ikke at dyr skal være sirkusartister, men det her er ikke noe spørsmål som har vært grundig diskutert i Sp. Landbruksministeren (Trygve Slagsvold Vedum, red.anm) tok det standpunktet selv. Jeg hadde nok helst sett at han fulgte de faglige rådene, som var at man ikke skulle ha elefanter i sirkus for eksempel, sier Lundteigen.

Tuva spør om dette bare var noe landbruksministeren bestemte på egen hånd.

– Hvis dyrene blir borte, kan det hende at sirkusene blir lagt ned i Norge. Det er mange som kommer på sirkus for å se og lære om dyr.

Det er forskjellige meninger innad i partiet

Innringer Torild hisser seg opp, og kommer med et motargument der hun mener det er mange sirkus uten dyr som fungerer bra, og mener underholdning ikke skal gå ut over noen som har det vondt. Lundteigen sier på nytt at han er enig med innringeren, og i mot sitt eget parti på akkurat dette.

– Det kan hende det høres litt rart ut, men det er jo greit å vite at det er forskjellige meninger innad i partiet. Folk er veldig opptatt av hvordan dyr har det, så ja, du kan godt si at det er merkelig at dette ikke er diskutert.

Hva er grunnen til at dere ikke har diskutert dette, spør Tuva.

– Sirkusdyr har ikke blitt prioritert. Det er veldig fint å ha sirkus uten dyr, akkurat som det er fint å ha fest uten alkohol, sier Sp-politikeren, og prøver å bytte tema over til alkoholpolitikk, uten hell.

Skal bønder få bedre betalt?

Sp ønsker at folk skal kunne bo spredt, og slik vil de også ha det i framtiden. Senterpartiet mener at unge familier skulle kunne etablere seg over hele landet, og at det skal være en balanse mellom by og land.

Anders fra Jæren lurer på om bøndene kommer til å få mer betalt hvis Sp hadde fått bestemt. Lundteigen sier ja, og forteller at det skulle vært et bedre grensevern, slik at man fikk bedre betaling for blant annet melk og kjøtt.

Hvis det ikke lønner seg å drive med jorda, slutter ungdom med det

– Hvis det ikke lønner seg å drive med jorda, slutter ungdom med det. Det er et krevende yrke, som samtidig er veldig interessant og viktig, og det Anders spør om har vært en av våre viktigste saker, sier Per Olaf.

Per Olaf mener det skulle vært bedre betaling for produktene, hadde det vært opp til Senterpartiet, og sier det å ha mat i egenforsyning i landet er noe alle land er opptatt av.

Se video av 10 på rappen her

Ikke tid til solbriller

Lundteigen er gårdbruker, og sier han er glad for at han har en jobb ved siden av politiker-rollen. Han forteller at han har 36 kyr og en okse.

– Oksen har det veldig greit han, men han kan bli litt morsk av og til da jeg som mann kommer inn i fjøset. Da ser han på meg som en konkurrent, forteller han, og legger til at han aldri har gifta seg med politikken.

– Jeg har gården ved siden av, så jeg kan mene ting ingen andre tør å mene. Jeg ser ikke ned på de andre på Stortinget, men de er litt pinglete når det kommer til enkelte meninger, spøker Per Olaf.

Sp-politikeren føler seg veldig avslappet i studio med Hallo P3, og Jørn går over fra Per Olaf Lundteigen til Lundis etter 50 minutter på lufta. Likevel er ikke Lundis såpass avslappet at han kunne ha gått med solbriller i studio.

– Jeg har ikke tid til å gå med solbriller, det er for folk som ikke takler vær og vind, sier Lundteigen.