Vi er «on time» og «on schedule» sier regissør Harald Zwart på telefon fra filmsettet i Toronto, Canada. Der er han i full gang med innspillingen av The Mortal Instruments: City of Bones, som får premiere i august 2013.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2012/09/Harald-Zwart-om-The-Mortal-Instruments-podcastversjon.mp3|titles=Birger Vestmo intervjuer Harald Zwart om The Mortal Instruments: City of Bones]

Filmen er basert på den første av seks svært populære bøker, skrevet av Cassandra Clare. Her møter vi den unge jenta Clary Fray, spilt av Lily Collins (Phil Collins’ datter), som oppdager at hun har en hemmelig fortid som er blokkert fra minnet. I jakten etter svar finner hun en farlig underverden med demoner, vampyrer og annen mystikk.

– Jeg gleder meg allerede til premieren i Fredrikstad!

– Jeg har det morsomt. Det er jo bare moro å få lage en Harry Potter-aktig magifilm med demoner og vampyrer, som likevel har en realitetsbase og emosjonell klangbunn. Det er ordentlig gøy å lage en film med ei jente som er skikkelig tøff i hovedrollen, sier Harald Zwart, som mener Clary Fray kan sammenlignes med både Bella fra Twilight og Katniss fra The Hunger Games.

– Det er en nærliggende sammenligning, siden de er kvinnelige hovedpersoner i en såkalt ung/voksen fantasyroman, men jeg personlig ble tiltrukket av Clary Fray fordi hun er mye mere aktiv i sitt eget liv. Hun tar mye mer tak i problemene og viser en stor styrke, sier Harald Zwart, som virkelig har fått et karriereløft etter suksessen med nyinnspillingen av The Karate Kid i 2010.

LES OGSÅ: Harald Zwart leker med de store gutta nå.

Fornøyd med sitt ensemble
Lily Collins spiller Clary Fray i The Mortal Instruments: City of Bones (Foto: REUTERS/Bret Hartman).
Lily Collins spiller Clary Fray i The Mortal Instruments: City of Bones (Foto: REUTERS/Bret Hartman).

På rollelista finner vi, i tillegg til Lily Collins, navn som Jonathan Rhys Meyers (Mission Impossible 3, The Tudors), Jamie Campbell Bower (Harry Potter, Twilight), Lena Heady (Game Of Thrones, 300) og Jared Harris (Mad Men, Sherlock Holmes: A Game of Shadows). Og Harald Zwart er svært fornøyd med sitt ensemble etter de to første innspillingsukene.

– Hun (Lily Collins, red.anm.) er veldig sporty og må gjøre mye fysiske ting, akkurat som de andre skuespillerne må. Det blir noen skrubbsår her og der, men det er ingen klaging og syting.

– Denne gjengen skuespillere er veldig ivrige og har det gøy på settet. De går ikke tilbake til traileren sin, men sitter på settet og venter til neste bilde. Det sparer vi mye tid på, og det gjør jobben min mye enklere, sier Zwart.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av The Karate Kid!

Fansen venter hver dag

Bøkene har solgt svært godt siden den første kom ut i 2007. Den sjette i The Mortal Instruments-serien lanseres nå i september i USA. Cassandra Clare har også skrevet tre prequel-bøker, The Infernal Devices, og har i tillegg annonsert en ny boktrilogi satt fem år i fremtiden, kalt The Dark Artifices.

– Jeg visste ikke hvor populært dette var før jeg begynte på prosjektet. Jeg hørte jo om disse salgstallene, og hadde min naturlige skandinaviske skepsis, så jeg har gjort mine egne tester, og gått inn i bokhandler og sett at de har egne hyller som er dedikert til denne serien. Bøkene er stablet på gulvet!

– Men da jeg begynte å filme, merket jeg det virkelig, for hver dag, når vi kommer og når vi drar, står det en hel gjeng ungdommer utenfor settet og venter på at skuespillerne skal komme. Og der står de i timesvis og venter tålmodig på å få signert bøkene, sier Harald Zwart.

LES OGSÅ: Se traileren til Tommy Wirkolas Hollywood-debut!

Strålende tilbakemeldinger
Harald Zwart med Jackie Chan og Jaden Smith under Fredrikstad-premieren av The Karate Kid (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX).
Harald Zwart med Jackie Chan og Jaden Smith under Fredrikstad-premieren av The Karate Kid (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX).

Innspillingen har pågått i to uker, åtte uker gjenstår, men Zwart mener de er ferdige med den kritiske fasen.

– Denne uken har vi brukt fire dager til ren action. Vi fikk unna noen av de største scenene med konfrontasjoner inne på et gammelt hotell, med ganske komplisert action. Jeg er den første til å være skeptisk om ting går dårlig, men jeg synes det går på skinner, sier Zwart.

– De to første ukene er alltid litt vanskelige. Man skal komme inn i rytmen. Alle skal bli vante til hverandre. Staben skal forstå hvordan vi tenker. Folk er litt spente på hvordan bildene ser ut. Men vi har fått strålende tilbakemeldinger. Jeg bruker jo Geir Hartly Andreassen, som nettopp filmet Kon-tiki. Han er den første norske fotografen som filmer en så stor amerikanske film, og det har vært en svært positiv opplevelse, sier Harald Zwart, som gleder seg til å vise resultatet neste høst.

– Jeg begynner allerede å glede meg til premieren i Fredrikstad!