Torsdag klokken 14.30 ble det klart at Kon-Tiki er Oscar-nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

Dette er den første norske filmen som er nominert i kategorien siden Elling ble nominert i 2002, og føyer seg dermed inn i rekken bak Ni Liv, Veiviseren og Søndagsengler.

Nominasjonen er en stor seier for regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, som har uttalt til NRK at det var helt uvirkelig at filmen ble nominert.

Les også: – Det er helt uvirkelig å bli nominert!

Les også: Tapte Golden Globe – har fortsatt trua på Oscar

Vinn filmpakke: Stem på dine Oscar-favoritter her

Gleden over nominasjonen er stor i Norge akkurat nå, men norske filmeksperter har likevel liten tro på at Kon-Tiki faktisk kan stikke av med Oscar-statuetten.

Adresseavisens filmanmelder Terje Eidsvåg, har liten tro på at Kon-Tiki vil vinne Oscar. (Foto: Adresseavisen/Kim Nygård).

Terje Eidsvåg, filmanmelder i Adresseavisen mener det var overraskende at Kon-Tiki ble nominert i det hele tatt.

– Vinnersjansene tror jeg er ganske små. Det er utrolig at den er nominert, og det en kjempeprestasjon, men det virker som Amour er favoritten.

– Det oppsiktsvekkende er at de Urørlige ble slått ut, den er jo en global suksess. I USA henger jo distribusjon og nominasjon sammen, derfor var det overraskende at den, som er en publikumssuksess, ikke nådde finalen, sier Eidsvåg.

– Jeg tror ikke Kon Tiki vinner. Det er ofte en kombinasjon av de største, De urørlige, og de beste, Amour, filmene som stikker av med seieren, og jeg tror ikke Kon-Tiki slår den beste.

Anmeldelse: Amour – Nær, varm og rørende.

«Amour» tar seieren

Borghild Maaland, filmanmelder i VG, mener også sjansen for at Kon-Tiki vinner er minimal.

– Sjansene for at de vinner er vel en femtedel, men det er klart at en film som Amour rent filmatisk sett står sterkere. Det at den i det hele tatt ble nominert er utrolig, sier Maaland.

Dagbladets filmanmelder, Inger Merete Hobbelstad, tror også at Amour er den store favoritten til å vinne Oscar-statuetten, men holder likevel alle muligheter åpne.

– Det er fantastisk for Kon-Tiki. Jeg tenker at dette er en bortebane-seier, for denne nominasjonen har vi ikke fått fordi vi er søte, rare og norske. Det er bare å klappe alle involverte på ryggen. Jeg trodde jo ikke den kom til å bli nominert, så nå kan alt skje, sier Hobbelstad.

– Jeg tror nok Amour er favoritten; en fantastisk film, som både vant gullpalmen i Cannes, og er nominert i en rekke andre kategorier, som best film og regissør. Så de som har stemt fram disse filmene er nok veldig glade i Amour, avslutte hun.

Les også: Her er alle de nominerte!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jean-Louise Trintingant i Amour (Foto: Festival de Cannes).
Jean-Louise Trintingant i Amour (Foto: Festival de Cannes).

Filmgeneralen tror også på «Amour»

Vår egen Birger Vestmo er positivt overrasket over at Kon-Tiki klarte å karre til seg en nominasjon.

– Da Kon-Tiki ble annonsert som Norges Oscar-kandidat i fjor høst, sa jeg at den ikke hadde mulighet til å nå opp. Disse ordene spiser jeg gladelig i meg, for det er bare å konstatere at også medlemmene i Oscar-akademiet lot seg blende av den vakre og eventyrlige dramatiseringen av Thor Heyerdahls flåteferd over Stillehavet.

Birger synes det er flott at Kon-Tiki fikk en nominasjon, men at han ikke har trua på at regissører Rønning og Sandberg får med seg noen statuett hjem.

– Jeg har nok fremdeles ingen tro på at Kon-Tiki stikker av med selve prisen, der har jeg størst tro på Michael Hanekes Amour, men bare det å ha blitt nominert i et såpass sterkt selskap er en stor seier for Joachim Roenning, Espen Sandberg, Aage Aaberge, Petter Skavlan og alle andre som har vært involvert i denne produksjonen, sier filmgeneralen.

Hollywood er overrasket

I USA er mange overrasket over utfallet i kategorien beste fremmedspråklige film. NRKs reporter i Los Angeles, Mona B. Riise, har forhørt seg med noen av de fremste filmekspertene i Hollywood, og hun forteller at nominasjonene ikke ble slik folk hadde trodd.

– Jeg har snakket med flere av de viktigste filmekspertene og anmelderne i Hollywood og ingen av dem har sett Kon-Tiki, men alle hadde hørt om den. Og når jeg forteller dem at det er produsent Harvey Weinstein som står bak, så skjønner de hvorfor den er nominert, og ja da er den sikkert bra, sier de, sier Mona B. Riise.

Reporter og filmjournalist Mona B. Riise forteller at nå kan alt skje i kampen om beste fremmedspråklige film. (Foto: Julia Naglestad / NRK ).

– Alle skal se den, og de skal se den i dag, slik at de kan uttale seg om hvem de tror kommer til å vinne.

Når det gjelder Kon-Tikis vinnersjanser mener Mona B. Riise at alt kan skje på dette tidspunktet.

– Favoritter som mange hadde regnet med at skulle bli nominert, som for eksempel De urørlige, nådde ikke opp. Det var overraskende og det de sier her nå er at nå er alt åpent.

Amour, som er storfavoritten, har jo blitt nominert i så mange kategorier, blant annet beste film og beste regi. Man kan si at det i utgangspunktet er umulig å vinne over Amour, men på grunn av Weinstein vet man aldri, og med Amour i kategorien beste film, så gir det Kon-Tiki en større sjanse til å vinne, avslutter Mona B. Riise.

Av Magne Hansen og Marte Hedenstad