Yarrrr! Ship ‘o hoi! Splitte mine bramseil. Pirater er igjen i vinden, og det uten drahjelp fra Johnny Depp.

Med Assassin’s Creed IV: Black Flag er det for første gang siden den nye versjonen av Sid Meier’s Pirates! fra 2004 (originalen fra 1987) mulig å ta kontroll over et skip og leve livet som en salt sjøulk. Og forrige ukes storfilm Captain Phillips – første kinofilm i år som ble mottaker av terningkast 6 fra Birger Vestmo – måtte Tom Hanks kjempe mot moderne somaliske pirater.

Anmeldelse: Captain Phillips – En fryktinngytende neglebiter fra virkeligheten!

Popkulturen er pepret med piratfortellinger – både historiske, moderne og futuristiske. I topplista bør du med andre ord stille med et åpent sinn. Redaksjonen har stemt, diskutert og duellert for å komme frem til de fem kandidatene som ble stående igjen som de beste piratene i popkulturen.

Du må legge inn dine meninger, dine forslag eller din liste i kommentarfeltet helt nederst. Ellers må du gå planken. Slik fungerer det ombord på Filmpolitiets topplisteskute.

«Assassin’s Creed IV: Black Flag» blir sluppet over hele verdenen på tirsdag den 29. oktober. Følg med på Filmpolitiets nettsider for vår dom.


Spike Spiegel fra «Cowboy Bebop» (1998-1999 og 2001)

Spike Spiegel i Cowboy Bebop. (Foto: TV Tokyo).
Spike Spiegel i Cowboy Bebop. (Foto: TV Tokyo).

«Året er 2071, Spike er en dusørjegeren som sammen med kompanjongene Jet, Faye, Edward og hunden Ein, reiser om bord på romskipet Bebop på jakt etter neste oppdrag.»

Rune: Slik beskriver jeg den japanske animeserien Cowboy Bebop i den omdiskuterte og utvida topplista over de beste science fiction-seriene i verden. Et eksepsjonelt merkelig utgangspunkt for en pirat, kan du spørre med rette. Men hør meg ut.

TOPP 5: Science fiction-serier – del din favoritt med oss her

Spike Spiegel er en mester med skyevåpen, i nevekamp, en stø kaptein (ok da, rompilot). Han har en mystisk kvinne fra en tidligere havn (ja vel, en romstasjon). Han har en erkefiende. Han er en lommetyv. Han har samlet et solid mannskap (hmm, om du ser bort i fra Ein) som hjelper han på kaprerjakt (eventuelt dusørjeger om du foretrekker det). Og han har en erkefiende og konkurrent fra fortiden som han møter på tokt.

Han er en rompirat – ja, han er også en mester i kortkunst.

Serieskaper Shinichirō Watanabe har i Spiegel kombinert en rekke klassiske sjørøvertrekk med både antiheltegenskaper og den japanske moralske samuraikoden «bushido». Og selvsagt plassert figuren i fremtiden og i verdensrommet.

Sammen med resten av persongalleriet fascinerte Spike Spiegel meg så kraftig, da jeg så serien for første gang, at jeg med ett ble tilhenger av animekulturen. En annerledes pirat, det er jeg ikke uenig i, men likefullt en av de beste.

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Kaptein Krok

Kaptein Krok i Disneys Peter Pan fra 1953. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Kaptein Krok i Disneys Peter Pan fra 1953. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Andreas: Kaptein Krok, mitt første møte med ein plaga skurk.

Eg hugsar at eg allereie som ung eigentleg synest litt synd på James Krok. Som alle ordentlege skurkar har han ei svakheit, han fryktar kun to ting – synet av sitt eiget blod, og ei tikkande krokodille som allereie har fått smaken på armen hans.

I eit land der heltane – representert ved Peter Pan og hans kumpanar – aldri ynskjer å bli vaksne, er det jo passande at Krok fryktar det tikkande uret – tida han ikkje kan rømme vekk frå.

Sidan opphavet i J.M. Barries bøker på byrjinga av 1900-talet har Kaptein Krok blitt portrettert på film og TV mange gonger. Best kjend er han nok frå Disneys Peter Pan, og i Dustin Hoffmans skikkelse i 1991-filmen Hook.

Animasjonsfilmen frå 1953 er ein meir komisk figur enn i bøkene, men det er slik me er vande til å sjå han. Ein velkledd, sjarmerande herre med utdanning – som like vel har blitt ein av dei største piratane på dei sju hav.

– I’ll get you for this, Pan, if it’s the last thing I do!

Og lat oss berre bli heilt ærlege her – Krok har jo eit poeng, Peter Pan er jo eit rævhol. Eller?

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Malcolm Reynolds fra «Firefly» (2002-2003)

Malcolm Reynolds i Firefly. (Foto: 20th Century Fox Television).
Malcolm Reynolds i Firefly. (Foto: 20th Century Fox Television).

Marte: I år 2517 følger vi Kaptein Malcolm «Mal» Reynolds og mannskapet hans ombord på Firefly-skipet Serenity, på eventyr og smuglertokter i et fjernt solsystem. Nathan Fillon spiller Mal, som er en herlig blanding av rompilot, cowboy og pirat.

Mal har litt av den samme eplekjekke væremåten som Han Solo har i Star Wars-filmene. Han er småarrogant, har alltid en sarkastisk kommentar på lur, og har evnen til å krangle på seg en stein.

Selv om serien fikk en svært lojal fanskare da den ble vist på Fox i 2002, var ikke seertallene gode nok i forhold til produksjonskostnadene, og serien ble derfor kansellert før første sesong var ferdig. Etter DVD-utgivelsen i 2003 har imidlertid Fireflys fanskare bare blitt større, serien har oppnådd kultstatus og er i dag ansett som en av de beste science fiction-seriene gjennom tidene.

I 2005 fikk fansen et lite plaster på såret for at serien ble kansellert med filmen Serenity, men ønsket om en fortsettelse på Firefly er fortsatt stort hos de fleste brunjakker (Browncoats, navn på Firefly-fans).

This is the captain. We’re having a little problem with our entry sequence, so we may experience some slight turbulence and then… explode. Mal i Serenity

Serieskaper Joss Whedon hadde egentlig planlagt å gi rollen som Mal til Nicholas Brendon fra Buffy, men heldigvis var det Nathan Fillion som til slutt endre opp i kapteinstolen. Han har et glimt i øyet som passer perfekt for den selvsikre rom-cowboy-piraten og ingen andre kunne gjort rollen bedre.

I dag spiller Nathan Fillion i politiserien Castle og hans rolle i Firefly er den eneste grunnen til at jeg gidder å se på Castle. Av og til kommer det drypp med referanser til sci-fi-serien, som for eksempel i Halloween-episoden av sesong to, der Castle har kledd seg ut i klærne Mal bruker i Firefly.

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Guybrush Threepwood

Guybrush Threepwood fra Monkey Island-spillserien. (Foto: LucasArts).
Guybrush Threepwood fra Monkey Island-spillserien. (Foto: LucasArts).

Andreas: Guybrush Threepwood har gitt alle porselenshatarane der ute eit andlet. Neida, det er kanskje ikkje det den fryktlause – men eigentleg ikkje fryktlause – piraten er mest kjend for.

Som hovudperson i alle Monkey Island-spela hittil, frå det første i 1990 til det siste i 2009 (ikkje medrekna den oppdaterte versjonen av det første som kom i 2011), er Guybrush Threepwood ein pirat som eigentleg føretrekk å late snakketøyet kjempe for han.

– Look behind you, a Three-Headed Monkey!

Guybrush byrja som ein ung gut, som av ein eller anna uforklarleg grunn ynskja å bli verdas mektigaste pirat. Gjennom kløning, nokre raske avgjersler, gjennomskuing av alle piratmyter, og ein helsebringande dose popkulturelle referansar kom han – iallfall godt på veg.

Skaparen av Monkey Island-serien, Ron Gilbert, har uttalt at inspirasjonen hans blant anna kom frå Disneyland-berg-og-dal-banen Pirates of the Caribbean. I 2000 hadde Industrial Light & Magic planer om å lage sin første animasjonsfilm om Guybrush, med manus skrive av Ted Elliot (Aladdin, Shrek), men prosjektet vart kansellert.

Tre år seinare skreiv Elliot manuset til piraten som innehar førsteplass på lista vår. Akk, tenk kva Guybrush kunne ha vore!

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Jack Sparrow

Johhny Depp i Pirates of the Caribbean. (Foto: Walt Disney Pictures Norway)
Johhny Depp i Pirates of the Caribbean. (Foto: Walt Disney Pictures Norway)

Marte: Johnny Depp har gjort ekstremt mange minneverdige roller iløpet av sin lange karriere, likevel er det liten tvil om at piraten Jack Sparrow er den han kommer til å bli husket best for.

Da Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl kom i 2003 tok Depp verden med storm med sin Keith Richards-inspirerte rollefigur, rockestjerne-versjonen av en sjørøver.

Jack Sparrow er en herlig, frittalende og komisk drukkenbolt av en pirat, som ikke eier et uselvisk bein i kroppen. Han er en av de mest etterlyste piratene i Karibien, han klarer alltid å rote seg opp i trøbbel, samtidig som han har en egen evne til å komme seg ut av vanskeligheter også.

This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow! Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Etter fire Pirates of the Caribbean-filmer, med en femte på vei, har Depp fått en del kritikk for at han fortsetter å være med i det store pengemaskineriet som filmserien har blitt, og mange er lei av hele Jack Sparrow.

Jeg skal ikke si meg uenig i at Johnny Depp burde ha gitt seg mens leken var god, men selv om vi har fått vår dose med pirat-Depp for denne gang, så er det likevel ingen tvil om at Jack Sparrow har vært en svært betydningsfull rollefigur de siste ti årene, og at han er en av de mest minneverdige piratene noensinne.

Leg også: Gratulerer med 50-årsdagen Johnny!

(Kommentarfeltet finner du under videoklippet).