Yarrrr! Ship ‘o hoi! Splitte mine bramseil. Pirater er igjen i vinden, og det uten drahjelp fra Johnny Depp.

Med Assassin’s Creed IV: Black Flag er det for første gang siden den nye versjonen av Sid Meier’s Pirates! fra 2004 (originalen fra 1987) mulig å ta kontroll over et skip og leve livet som en salt sjøulk. Og forrige ukes storfilm Captain Phillips – første kinofilm i år som ble mottaker av terningkast 6 fra Birger Vestmo – måtte Tom Hanks kjempe mot moderne somaliske pirater.

Anmeldelse: Captain Phillips – En fryktinngytende neglebiter fra virkeligheten!

Popkulturen er pepret med piratfortellinger – både historiske, moderne og futuristiske. I topplista bør du med andre ord stille med et åpent sinn. Redaksjonen har stemt, diskutert og duellert for å komme frem til de fem kandidatene som ble stående igjen som de beste piratene i popkulturen.

Du må legge inn dine meninger, dine forslag eller din liste i kommentarfeltet helt nederst. Ellers må du gå planken. Slik fungerer det ombord på Filmpolitiets topplisteskute.

«Assassin’s Creed IV: Black Flag» blir sluppet over hele verdenen på tirsdag den 29. oktober. Følg med på Filmpolitiets nettsider for vår dom.


Spike Spiegel fra «Cowboy Bebop» (1998-1999 og 2001)
Spike Spiegel i Cowboy Bebop. (Foto: TV Tokyo).
Spike Spiegel i Cowboy Bebop. (Foto: TV Tokyo).

«Året er 2071, Spike er en dusørjegeren som sammen med kompanjongene Jet, Faye, Edward og hunden Ein, reiser om bord på romskipet Bebop på jakt etter neste oppdrag.»

Rune: Slik beskriver jeg den japanske animeserien Cowboy Bebop i den omdiskuterte og utvida topplista over de beste science fiction-seriene i verden. Et eksepsjonelt merkelig utgangspunkt for en pirat, kan du spørre med rette. Men hør meg ut.

TOPP 5: Science fiction-serier – del din favoritt med oss her

Spike Spiegel er en mester med skyevåpen, i nevekamp, en stø kaptein (ok da, rompilot). Han har en mystisk kvinne fra en tidligere havn (ja vel, en romstasjon). Han har en erkefiende. Han er en lommetyv. Han har samlet et solid mannskap (hmm, om du ser bort i fra Ein) som hjelper han på kaprerjakt (eventuelt dusørjeger om du foretrekker det). Og han har en erkefiende og konkurrent fra fortiden som han møter på tokt.

Han er en rompirat – ja, han er også en mester i kortkunst.

Serieskaper Shinichirō Watanabe har i Spiegel kombinert en rekke klassiske sjørøvertrekk med både antiheltegenskaper og den japanske moralske samuraikoden «bushido». Og selvsagt plassert figuren i fremtiden og i verdensrommet.

Sammen med resten av persongalleriet fascinerte Spike Spiegel meg så kraftig, da jeg så serien for første gang, at jeg med ett ble tilhenger av animekulturen. En annerledes pirat, det er jeg ikke uenig i, men likefullt en av de beste.

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Kaptein Krok
Kaptein Krok i Disneys Peter Pan fra 1953. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Kaptein Krok i Disneys Peter Pan fra 1953. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Andreas: Kaptein Krok, mitt første møte med ein plaga skurk.

Eg hugsar at eg allereie som ung eigentleg synest litt synd på James Krok. Som alle ordentlege skurkar har han ei svakheit, han fryktar kun to ting – synet av sitt eiget blod, og ei tikkande krokodille som allereie har fått smaken på armen hans.

I eit land der heltane – representert ved Peter Pan og hans kumpanar – aldri ynskjer å bli vaksne, er det jo passande at Krok fryktar det tikkande uret – tida han ikkje kan rømme vekk frå.

Sidan opphavet i J.M. Barries bøker på byrjinga av 1900-talet har Kaptein Krok blitt portrettert på film og TV mange gonger. Best kjend er han nok frå Disneys Peter Pan, og i Dustin Hoffmans skikkelse i 1991-filmen Hook.

Animasjonsfilmen frå 1953 er ein meir komisk figur enn i bøkene, men det er slik me er vande til å sjå han. Ein velkledd, sjarmerande herre med utdanning – som like vel har blitt ein av dei største piratane på dei sju hav.

– I’ll get you for this, Pan, if it’s the last thing I do!

Og lat oss berre bli heilt ærlege her – Krok har jo eit poeng, Peter Pan er jo eit rævhol. Eller?

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Malcolm Reynolds fra «Firefly» (2002-2003)
Malcolm Reynolds i Firefly. (Foto: 20th Century Fox Television).
Malcolm Reynolds i Firefly. (Foto: 20th Century Fox Television).

Marte: I år 2517 følger vi Kaptein Malcolm «Mal» Reynolds og mannskapet hans ombord på Firefly-skipet Serenity, på eventyr og smuglertokter i et fjernt solsystem. Nathan Fillon spiller Mal, som er en herlig blanding av rompilot, cowboy og pirat.

Mal har litt av den samme eplekjekke væremåten som Han Solo har i Star Wars-filmene. Han er småarrogant, har alltid en sarkastisk kommentar på lur, og har evnen til å krangle på seg en stein.

Selv om serien fikk en svært lojal fanskare da den ble vist på Fox i 2002, var ikke seertallene gode nok i forhold til produksjonskostnadene, og serien ble derfor kansellert før første sesong var ferdig. Etter DVD-utgivelsen i 2003 har imidlertid Fireflys fanskare bare blitt større, serien har oppnådd kultstatus og er i dag ansett som en av de beste science fiction-seriene gjennom tidene.

I 2005 fikk fansen et lite plaster på såret for at serien ble kansellert med filmen Serenity, men ønsket om en fortsettelse på Firefly er fortsatt stort hos de fleste brunjakker (Browncoats, navn på Firefly-fans).

This is the captain. We’re having a little problem with our entry sequence, so we may experience some slight turbulence and then… explode. Mal i Serenity

Serieskaper Joss Whedon hadde egentlig planlagt å gi rollen som Mal til Nicholas Brendon fra Buffy, men heldigvis var det Nathan Fillion som til slutt endre opp i kapteinstolen. Han har et glimt i øyet som passer perfekt for den selvsikre rom-cowboy-piraten og ingen andre kunne gjort rollen bedre.

I dag spiller Nathan Fillion i politiserien Castle og hans rolle i Firefly er den eneste grunnen til at jeg gidder å se på Castle. Av og til kommer det drypp med referanser til sci-fi-serien, som for eksempel i Halloween-episoden av sesong to, der Castle har kledd seg ut i klærne Mal bruker i Firefly.

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Guybrush Threepwood
Guybrush Threepwood fra Monkey Island-spillserien. (Foto: LucasArts).
Guybrush Threepwood fra Monkey Island-spillserien. (Foto: LucasArts).

Andreas: Guybrush Threepwood har gitt alle porselenshatarane der ute eit andlet. Neida, det er kanskje ikkje det den fryktlause – men eigentleg ikkje fryktlause – piraten er mest kjend for.

Som hovudperson i alle Monkey Island-spela hittil, frå det første i 1990 til det siste i 2009 (ikkje medrekna den oppdaterte versjonen av det første som kom i 2011), er Guybrush Threepwood ein pirat som eigentleg føretrekk å late snakketøyet kjempe for han.

– Look behind you, a Three-Headed Monkey!

Guybrush byrja som ein ung gut, som av ein eller anna uforklarleg grunn ynskja å bli verdas mektigaste pirat. Gjennom kløning, nokre raske avgjersler, gjennomskuing av alle piratmyter, og ein helsebringande dose popkulturelle referansar kom han – iallfall godt på veg.

Skaparen av Monkey Island-serien, Ron Gilbert, har uttalt at inspirasjonen hans blant anna kom frå Disneyland-berg-og-dal-banen Pirates of the Caribbean. I 2000 hadde Industrial Light & Magic planer om å lage sin første animasjonsfilm om Guybrush, med manus skrive av Ted Elliot (Aladdin, Shrek), men prosjektet vart kansellert.

Tre år seinare skreiv Elliot manuset til piraten som innehar førsteplass på lista vår. Akk, tenk kva Guybrush kunne ha vore!

(Topplista fortsetter under videoklippet).


Jack Sparrow
Johhny Depp i Pirates of the Caribbean. (Foto: Walt Disney Pictures Norway)
Johhny Depp i Pirates of the Caribbean. (Foto: Walt Disney Pictures Norway)

Marte: Johnny Depp har gjort ekstremt mange minneverdige roller iløpet av sin lange karriere, likevel er det liten tvil om at piraten Jack Sparrow er den han kommer til å bli husket best for.

Da Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl kom i 2003 tok Depp verden med storm med sin Keith Richards-inspirerte rollefigur, rockestjerne-versjonen av en sjørøver.

Jack Sparrow er en herlig, frittalende og komisk drukkenbolt av en pirat, som ikke eier et uselvisk bein i kroppen. Han er en av de mest etterlyste piratene i Karibien, han klarer alltid å rote seg opp i trøbbel, samtidig som han har en egen evne til å komme seg ut av vanskeligheter også.

This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow! Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Etter fire Pirates of the Caribbean-filmer, med en femte på vei, har Depp fått en del kritikk for at han fortsetter å være med i det store pengemaskineriet som filmserien har blitt, og mange er lei av hele Jack Sparrow.

Jeg skal ikke si meg uenig i at Johnny Depp burde ha gitt seg mens leken var god, men selv om vi har fått vår dose med pirat-Depp for denne gang, så er det likevel ingen tvil om at Jack Sparrow har vært en svært betydningsfull rollefigur de siste ti årene, og at han er en av de mest minneverdige piratene noensinne.

Leg også: Gratulerer med 50-årsdagen Johnny!

(Kommentarfeltet finner du under videoklippet).

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Ante K. Lundberg

  Eg er vel ikkje ueinig i valet av verken Spike eller Mal, men tykkjer at ei piratliste kanskje heller burde gjelde «reine» piratar.. Skal ein dra inn karakterar med trekk og likskapar frå andre sjangrar vil då eksempelvis Mal kuppe både sci-fi-, western-, humor- og piratlister, istadenfor reine figurar som fortener å kome på listene..

  .. Og sjølv om eg ikkje er den største tilhengar av Pirates of the caribbean, saknar eg både Barbossa og Davy Jones. Gode og gjennomførte karakterar:)

 • Heisann

  Captain Red, spilt av Walter Matthau i Polanski’s Pirates er i mine øyne en langt bedre kandidat for «beste pirat fra popkulturen» enn begge disney-kapteinene. Eller er dette egentlig en liste over «mest kjente Pirater allerede» eller «IMDb’s mest sette pirater»?

  • Ole Mo

   enig

  • jomar

   Altså, disse 5-på-topp-listene er Filmpolitiets fredag-kvart-på-fire-prosjekt. Prosessen går omtrent ut på at en i redaksjonen velger et tilfeldig tema. Den som kommer på tema får gå hjem først.

   Deretter må en av de gjenværende redaksjonsmedlemmene komme på en grunn til at nevnte tema er aktuelt. Den som først kommer på begrunnelsen får gå hjem.

   De som måtte være igjen i redaksjonen skribler så ned de 5 første navnene de kommer på i temaet og så tar de helg.

   Og slik går ukene. Jaja. Uskyldig moro.

   Hilsen SFEFO (De særskilte filmetterforskningsorganene).

   • Oisann, Jomar, der kunne du ikke ha tatt mer feil!

    Topplista har alltid et aktuelt tema, og vi velger som regel tema i starten av uka. Deretter bruker vi god tid på å lage en lang liste med nominerte i den aktuelle kategorien (mellom 20-30 kandidater), før vi stemmer over disse kandidatene.

    Avstemningen foregår ved at hvert redaksjonsmedlem gir poeng til fem kandidater, og de fem som får flest poeng utgjør til slutt topplista.

    Dette betyr selvfølgelig at topplistene våre alltid er farget av redaksjonsmedlemmene i Filmpolitiet sine preferanser, som seg hør og bør siden det er vår liste, men du får selvfølgelig lov til å være uenig! Derfor oppfordrer vi leserne våre til å komme med sin egen toppliste i kommentarfeltet, og det må du gjerne gjøre.

    Marte

 • Andreas Skoglund

  Hva med Monkey D. Luffy?

 • Bjørn Ove Strand

  Kaptein Svartskjegg er da en bra mann og god pirat.

  • Bagår André Trædal

   og mest virkelige etter va jeg har hørt 🙂

 • gunnerTAA

  hvor er the dreadful pirat Roberts fra prinsessebruden?

  • Han var med i vurderingen, men nådde ikke helt opp under avstemningen. 😉

 • Karl Teigen

  Slutt jobben i filmpolitiet, amatører. Hva med Cpt. Red? Ikke snakk om ting du ikke har greie på.

 • Erling Berg Bentsen

  Captain Morgan?

 • Fredrik Fendeland

  Hvor er nasjonalhelten Kaptein Sabeltann?

  • Sjarlatan

   Han er sikkert i Kjuttaviga.

  • Jens Nero

   Rikspiraten Sabeltann er såklart ikke inkludert i den endimensjonale Hollywood-lista til P3

   • Synes det blir litt urettferdig å kalle lista for en Hollywood-liste når vi har med pirater fra pek-og-klikk-spill og japansk animeserie?

    • Anders Voll Kimestad

     Dere hadde ikke engang med original-Guybrush, bare den tegnefilm-aktige versjonen.

     • David Børresen

      Eh, pga bildet de valgte?
      Guybrush er Guybrush
      Det ekskluderer ikke eldre versjoner å bruke et nyere bilde.

     • Nå tror jeg du har misforstått, Anders. At vi har valgt et bilde fra «The Curse of Monkey Island» betyr ikke at det er kun denne versjonen av Guybrush vi har med.

      Når vi satt Guybrush på andreplass er det med alle Monkey Island-spillene i tankene, noe Andreas også presiserer i teksten.

 • Merkela_Angel

  Long John Silver

 • Jørgen Ward Søderstrøm

  Hva en liste uten Sabeltann eller Sortebill? Skuffende ass.

 • CXoman

  Og hvorfor skal kriminelle forherliges? Kommer det snart barnefilmer om piratene i Adenbukta?

  • JoffeSvendsen

   Er ikke alle «pirater» som er kriminelle. Mange drev piratvirksomhet på bakgrunn av krig mellom land der de ble oppfordret til å drive virksomhet mot skip fra andre land.

 • David Børresen

  1 Lat fra Dancers at the end of time.
  2 Piratene fra Shagma
  3 Det blå folket
  4 Belit
  5 Kaptein Nemo

 • JoffeSvendsen

  Long John Silver og Nemo burde vært med.

 • Jon_A_S

  Halloooooo??!!?? Spike Spiegel og Malcom Reynolds er med, så hvor i GRANSKAUEN er Han Solo???? Men plusspoeng for å ha med Guybrush.

  • Reapher

   Vel nå er jo Han solo Smuggler ikke Space Pirate da 😉 selv om det kan være litt likheter mellom Mal og Han

   • Jon_A_S

    Nemlig, hvis Mal er på denne listen, så bør Han være det også. 🙂

 • dlira

  Guybrush Threepwood er kongen

 • Thomas Svane Søndergaard

  Her savner jeg vel egentlig bare Captain Blood fra filmen med samme navn. Errol Flynn spilte jo stort sett den samme karakteren gjennom hele karrieren, nemlig den sjarmerende drittsekken med vage moralske skillelinjer og akkurat litt for få skrupler – selve essensen av en tipp topp pirat. Så om dere hadde fått med en av hans karakterer synes jeg personlig det hadde vært kult. Evig kudos for «Mal» og Spike! Kaptein Krok er for småunger.

 • Eivind Fivelsdal

  Fra popkulturen mener jeg at Hector Barbossa spilt av Geoffrey Rush, går Jack Sparrow en høy gang. Ingen over, ingen ved siden (inkludert mesterlige Walter Matthau).

 • brunopia

  Skjønner jo at jeg bare er nødt til å se «Firefly». Alle snakker den serien så opp, men hvorfor ble det bare 1 sesong da?

  • David Børresen

   De satset ikke stort på å promotere den, og når det ikke var nok som rakk å oppdage den så ble tallene for dårlige i forhold til (høy) kostnad og den ble kuttet. Skjer med mye bra det.
   Det er heller ikke for alle, broren min kom aldri forbi den anakronistiske blandingen av western og sci-fi.

 • misiok

  Jesus i PIRATENE til Roman Polanski (1986) spilt av Wladyslaw Komar og The Pirate Captain i Aardman sine PIRATENE! (2012). Uten de to er listen ugyldig. ;-))

 • Rolf Vallestad Sunde

  Og igjen en helt totalt uinteressant liste fra filmpolitiet! Dere burde vært anmeldt!! Sist gang var det visst «heist-filmer».
  En liste på knappe 5 pirater er helt verdiløst, og er kun til for å skape aktivitet i kommentarfeltet. Mao, dere lager litt aktivitet for å få litt aktivitet. Kan dere ikke fortelle oss noe nytt da?

 • Sigurd Rage

  Dere har tydeligvis ikke sett Walter Matthau i «Pirates» (1986). http://www.imdb.com/title/tt0091757/

 • Camilla Bilstad

  Mine favorittpirater er og blir Blod-Svente og Jocke med kniven.

 • yngvarfo

  Long John Silver er vel arketypen, og fremstillingen av Robert Newton i Disney-filmen fra 1950 har jo dannet skole i hvordan en pirat skal snakke («Arr!») og oppføre seg.

 • Eirik Uthus

  Merkelig nok er jeg større fan av de på 2-5. plass enn nr. 1.
  Men når det er sagt. Musikken fra Cowboy Bebop og Firefly er noe av de bedre musikken fra tv-serier. Og Monkey Island-temaet er jo en klassiker 🙂

 • Anders Voll Kimestad

  Og hvor er Captain Red fra Roman Polanskis «Pirates»?

 • FraOven

  Gøy med Spike på lista, men savner, hvis man er inne på anime/manga etc Monkey D. Luffy fra One Piece. En serie om og med pirater. Kanskje noe fra Black Lagoon.

  Og hvorfor er ingen fra Pirates I og II med?

  Også har vi denne musikalske anbefalingen (fan-lagd video, men låta står best på egen hånd):

  Spent på Crossbones og Black Sails