Da dette bildet fra 1936 ble tatt var Temple allerede en av USAs mest kjente filmstjerner. Før hun hadde fylt ti år hadde hun vunnet en Oscar-pris og var en av de mest populære stjernene under den amerikanske depresjonen. (AP Photos/Files)
Da dette bildet fra 1936 ble tatt var Temple allerede en av USAs mest kjente filmstjerner. Før hun hadde fylt ti år hadde hun vunnet en Oscar-pris og var en av de mest populære stjernene under den amerikanske depresjonen. (AP Photos/Files)

En av de største stjernene fra Hollywoods gullalder har gått bort. Shirley Temple, som først fikk verdensomspennende oppmerksomhet for filmer som Bright Eyes, Stand Up and Cheer og Curly Top sovnet stille inn tidlig mandag morgen – det melder BBC.

I en uttalelse fra familien, som var til stede hos skuespilleren da hun gikk bort, fremheves hennes usedvanlige karriere.

– Vi hyller henne for et liv fylt med bemerkelsesverdige prestasjoner som skuespiller, som diplomat, og … vår elskede mor, bestemor og oldemor.

Temple ble 85 år gammel.

Født til stjernelivet

Født 23. april 1928, ble den unge jenta tidlig oppmuntret til sang og dans. Allerede i tre års alderen ble hun sendt på danseskole – fire måneder senere ble hun valgt ut etter en talentkonkurranse og signert til filmstudioet Educational Pictures.

Etter å ha opptredd i en rekke kortere én-rulls-filmer kom gjennombruddet i 1934 da den knapt seks år gamle jenta spilte en av hovedrollene i musikalfilmen Stand Up and Cheer! for filmstudioet Fox Film Corporation.

Gjennom 1930-årene arbeidet Temple hardt og innen 1940 hadde hun spilt i navngitte roller i ikke mindre enn 24 filmer.

Filmbonanza-programleiar Vegard Larsen. (Foto: NRK)
Filmbonanza-programleiar Vegard Larsen. (Foto: NRK)
– En av de største

– Shirley Temple var uten tvil tidenes største barnestjerne, forteller programleder i Filmbonanza Vegard Larsen.

– Hun slo igjennom som treåring, og ble tidlig svært verdsatt av Hollywood, ikke bare som skuespiller, men som merkevare.

Hennes enorme popularitet ble også godt utnyttet til å selge en rekke produkter – og hun var en ettertraktet talsperson i reklamefilmer helt fra starten av karrieren.

– Shirley Temple-dukken ble ekstremt populær, og det samme ble klær og artikler hun brukte i filmene sine. Slik sett var hun en pioner, en foregangsfigur, eventuelt et offer, for hvordan Hollywood har tenkt salg siden, der de forsto at barn var en ekstremt god salgsvare. Derfor var Temple, allerede som 6-åring, headliner for filmene hun var med i. Dette var revolusjonerende.

Med The Little Princess (1939) nådde hun toppen av sin popularitet – filmen fikk rosende omtale og publikum gikk av skaftet for å se filmen på kino. Samme år takket studiosjefen ved det vi i dag kjenner som filmselskapet Twentieth Century-Fox nei til at Temple skulle spille hovedrollen som Dorothy i filmklassikeren Trollmannen fra Oz.

Etter to flopper i 1940 ble hun fristilt fra kontrakten med Fox, og selv om MGM signerte en ny kontrakt for hennes comeback allerede året etter gjenvant hun aldri sin tidligere popularitet. I 1950 annonserte hun at hun ville trekke seg tilbake og pensjonere seg som skuespiller.

Klikk på videoen under for å se en scene fra en av Temples mest kjente filmer «Curly Top» (1935).