Påsken er en flott tid for å bli solbrent på nesen og spise appelsin i skaresnøen, men det er også en høytid for oss som elsker TV.

Enten du er påskefast på hytta med to kanaler og EDGE på telefonen, eller sitter i byen med bredbånd nok til å parallellkjøre samtlige strømmetjenester døgnet rundt – vi har samlet våre beste skjermtips for påsken.

Den røde tråden i denne lille TV-guiden er selvfølgelig krim, men vi har utvidet begrepet og byr på både spioner, seriemordere, våpenhandlere, uskyldig dømte og selvfølgelig Agatha Christie.

Våre påsketips er stort sett serier, men det sendes også en del knallfilmer på TV i påska – vår filmguide finner du i slutten av saken.


Påskekrimmen er britisk

Landets to største kanaler har til sammen fem ferske britiske krimserier på menyen. Vi har smugtittet på det som kommer, og her er det mye å glede seg til!

Den aller beste starter allerede på TV 2 på mandag. The Night Manager er en fengende og lekker påskekrim basert på en roman av spionmesteren John le Carré fra 1993.

Historien er flyttet til vår nære fortid, og serien vever på utmerket vis sammen internasjonal storpolitikk, den arabiske vår, et mord og et høyrisikabelt spionoppdrag.

Det hele er elegant regissert av Susanne Bier, og frontes av et knallgodt rollegalleri som behersker den britiske krimstilen til fingertuppene.

ANMELDELSE: The Night Manager – Elegant britisk spionkrim med en smak av Bond

Jonathan Pine (Tom Hiddleston) er en tidligere britisk soldat som har funnet sin hylle i livet som nattportier på et luksushotell i Kairo. (Foto: TV2)
Jonathan Pine (Tom Hiddleston) er en tidligere britisk soldat som har funnet sin hylle i livet som nattportier på et luksushotell i Kairo. (Foto: TV2)
Politi og gammel røver

NRK starter sin krimpåske med et 39 år gammelt drap i britiske Nedgravde hemmeligheter som begynner på NRK1 på mandag.

Et gammelt drap og en like gammel liste over navn og telefonnummer sender etterforsker Cassie Stuart (Nicola Walker) på sporet av flere respekterte borgere som kan ha en begått et drap i sin ungdomstid.

Dette er et solid valg for dem som er glad i moderne britisk politikrim. Serien har ikke alltid helt dreis på å skildre selve politiarbeidet, her er det noen merkelige sitater som hakker litt. Men Nedgravde hemmeligheter er velsignet med knallgode skuespillere, og drapsetterforskningen blir raskt både spennende og rik på gode hemmeligheter.

Hvis du er glad i britisk politiarbeid har NRK også nye sesonger av Unge inspektør Morse (NRK1 fredag 25. mars) og Ingen utvei (NRK1 torsdag 24. mars) på påskemenyen.

Agatha Christie i ny drakt

De som trenger krimdronningen Agatha Christie for å virkelig komme i påskestemning, kan bare glede seg til langfredag.

Christies mestselgende bok And Then There Were None (Ti små negerbarn) har fått en nyinnspilling og sendes i to filmlange deler på TV 2.

Dette er en flott versjon med stjerneskuespillere fra blant annet Game of Thrones, Black Sails og The Hobbit i ledende roller.

Historien er som i boken. Ti fremmede mennesker inviteres til et herskapshus på en isolert øy. Etter middagen begynner de å dø en etter en, men hvem er morderen?

Dette er serien som gjør det akkurat passe skummelt å gå på utedoen. Nydelig dialog, lekre kulisser og en stemningsfull uhygge som setter seg fra første stund.

And Then There Were None vises på TV 2 i to deler. Den første episoden sendes langfredag.

And Then There Were None foregår i 1939 og vi følger ti personer med tvilsom fortid som alle blir lurt til å komme til en isolert øy utenfor Sør-England. (Foto: TV2)
And Then There Were None foregår i 1939 og vi følger ti personer med tvilsom fortid som alle blir lurt til å komme til en isolert øy utenfor Sør-England. (Foto: TV2)
Godbiter på strømmetjenestene

Hvis du har tilgang på bredbånd i påska, er det massevis av gode serier å se på strømmetjenestene.

I forrige uke slapp HBO Nordic alle episodene av krimserien Bosch sesong 2. (Sesong 1 ligger også ute) – den anbefaler vi for alle som er glad i amerikansk storbykrim!

Harry Bosch er en knallgod hardkokt detektiv og serien på Hollywood-referanser, noir-virkemidler og stemningsskapende jazz.

ANMELDELSE: Bosch S02 – Dette er en sofistikert sjangerkrim

Hvis du foretrekker en mer nedpå og psykologisk krim, er The Fall en seig og nydelig filmet seriemorderjakt.

Gillian Anderson (The X-Files) spiller etterforsker Stella Gibson og Jamie Dornan (Fifty Shades of Grey) spiller seriemorder i denne sofistikerte og velkomponerte “katt og mus”-jakten som foregår i Nord-Irland.

De to første sesongene ligger ute på Netflix. Sesong 3 er varslet å komme senere i år.

Gillian Anderson og Jamie Dornan i The Fall. (Foto: Netflix)
Gillian Anderson og Jamie Dornan i The Fall. (Foto: Netflix)

En av påskens beste serieskatter dukker opp på TV 6 onsdag 23. mars. Da har nemlig The Americans endelig norsk premiere på sin tredje sesong.

Det er en spionserie vi i Filmpolitiet er svært glad i. Med kald krig, et nydelig manus og flotte karakterer. Og hvis du ikke har allerede har begynt på dette herlige spenningsdramaet fra 80-tallet, så anbefaler vi på det varmeste å sjekke ut sesong 1 og 2 som ligger ute hos Netflix.

ANMELDELSE: The Americans: Sesong 1 I Sesong 2

En annen serie som har kommet litt tregt til Norge, men som nå går i sin tredje sesong på kanalen Viasat Series, er kvalitetsserien Rectify.

Hvis du var blant dem som lot deg engasjere av justismordet i Making a Murderer, så kan denne fiksjonsserien være noe for deg. Serien, som forteller historien om Daniel Holden, som har ventet på sin dødsstraff i 19 år når han plutselig blir løslatt, har fått ufortjent lite oppmerksomhet her til lands.

Når nye DNA-funn beviser at han ikke drepte ungdomskjæresten sin likevel, blir han likevel ikke frifunnet i lokalbefolkningens øyne, og Daniel må slite med sinte pårørende og gamle politietterforskere som vil ha ham bak lås og slå igjen.

Andre sesong ble nylig tilgjengelig i Netflix, og har du enda ikke fått med deg Rectify har du med andre ord to sesonger hypnotisk krimdrama å kose deg med i påska.

ANMELDELSE: Rectify – Et hypnotisk krimdrama som ikke haster mot svaret

Både The Americans og Rectify har sesong 1 og 2 tilgjengelig i Netflix. Nye sesonger går på henholdsvis TV6 og Viasat Series.

The Americans. (Foto: FX)
I påsken er det premiere på sesong 3 av The Americans på TV6. (Foto: FX)
Påskefilmer på lineær TV

Det er ikke alle som har hverken nett eller ork til å gyve løs på en hel serie i påska, og da er det godt at det heldigvis er en del gode filmer en kan kose seg med på TV-boksen.

For dem som vi nyte en film med hele familien anbefaler vi På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet, som vises på TV3 kl. 14:10 på torsdag 24. mars.

Vi i Filmpolitiet synes animasjonsfilmen er en herlig eventyrstund for både store og små. Dette er en fargerik verden der farer truer rundt hvert hjørne. Volden er kanskje litt i hardeste laget for de aller minste, men stemningen er likevel lys og lett. Storartet underholdning!

ANMELDELSE: Tintin: Enhjørningens hemmelighet – Actioneventyr med mesterlig fortellerglede!

Adolf Hitler (Bruno Ganz) i Der Untergang (Foto: Sandrew Metronome).
Adolf Hitler (Bruno Ganz) i Der Untergang (Foto: Sandrew Metronome).

I den mer alvorstunge enden av skalaen finner vi Der Untergang – en knallgod film om en ufyselig type. Birger Vestmo trillet terningkast seks da filmen kom til kino i 2005.

Hele filmen er full av glimrende skuespillere som løfter Der Untergang opp på et nivå der det ikke finnes mange andre i denne sjangeren. Vi kjenner utfallet, likevel er det fryktelig spennende å se levendegjøringen av historiske fakta vi bare har lest om.

Der Untergang vises på NRK2 lørdag 26. mars og blir tilgjengelig i NRKs nett-TV fra fredag 25. mars

ANMELDELSE: Der Untergang – Glitrende drama om Hitlers siste dager!

Hvis du vil se en helt annen film om nazister – som også byr på zombier og som setter litt farge på påskesnøen – kan vi anbefale Tommy Wirkolas to nazi-zombiefilmer Død Snø og Død Snø 2.

Dette er ikke for de yngste, heller ikke for de med svak mage. Men tåler du gørr og moror, så er dette et solid påsketips. Høydepunktene på splatterfronten står i kø. Her får vi blant annet ettertrykkelig demonstrert hva som er mulig å gjøre med tarmer og andre innvoller.

Død snø vises på MAX torsdag 24. mars kl. 21 og Død snø 2 vises på TV2 Zebra fredag 25. mars.

ANMELDELSE: Død snø 2 – Den rene skjære galskapen!

I tillegg til disse tipsene, anbefaler vi selvsagt Påskenøttene på NRK1. God TV-påske fra oss i Filmpolitiet.

Har du andre serier og filmer å anbefale, kom med dine tips i kommentarfeltet nedenfor.