God science fiction-underholdning er aldri noe vi får nok av på TV. Jeg så derfor med stor iver frem til at Killjoys skulle bli tilgjengelig i Norge.

Nå er hele den første sesongen lagt ut hos HBO Nordic, og serien sikter seg inn på et publikum som ønsker seg 40 minutter med enkel underholdning.

Her er det mye action og pene skuespillere – vittighetene er mange og tempoet er høyt. Det er ganske morsomt, men serien mangler sjelen og nerven som kunne gjort den virkelig interessant.

Dussørjegere i verdensrommet

Killjoys tar oss med til Quad, et planetsystem langt, langt borte, i en tid der de rike har det fint og de fattige er undertrykt. Makta er det selvsagt et skummelt multiplanetarisk konsern som sitter med.

Vi følger de tre dussørjegerne Dutch (Hanna John-Karmen) og brødrene John og D’avin (Aaron Ashmore og Luke Macfarlane), på deres jakt etter kjeltringer i Quad, samtidig som de prøver å unngå å bli trukket inn i klassekrigen som er i ferd med å bryte ut.

Serien følger den kjente malen med avsluttende handling i hver episode, samtidig som en rød tråd binder det hele sammen.

Dutch har en mørk fortid som er i ferd med å innhente henne, D’avin lider av posttraumatisk stress, mens John sliter med sin vanskelige barndom.

Hannah John-Kamen er tøff i rollen som Dutch i Killjoys. (Foto: HBO Nordic, Steve Wilkie/Syfy).
Hannah John-Kamen er tøff i rollen som Dutch i Killjoys. (Foto: HBO Nordic, Steve Wilkie/Syfy).
Artig, men prøver for hardt

Hanna John-Kamen er tøff i rollen som den hardbarka, men sensuelle Dutch. Hun og Aaron Ashmore (som ikke må forveksles med sin mer berømte tvillingbror Shawn Ashmore) har god kjemi på skjermen, og vennskapet deres virker derfor troverdig og fint.

Litt verre er det med Luke Macfarlane, som ikke alltid har like god komisk timing når han skal levere vittigheter som «let’s find some treasure and blow shit up», før gjengen skal ut i ilden.

Humoren passer stort sett fint med seriens «campete» stil, men jeg får stadig følelsen av at skuespillerne prøver litt for hardt.

Selv om Dutch er en skikkelig stilig rollefigur kan hverken hun eller noen av de andre rollefigurene i Killjoys måle seg med for eksempel Nathan Fillion i Firefly, når det gjelder å levere teite vitser med akkurat passe mengde sjarm.

Hvis du føler du har sett Aaron Ashmore før, så er det antageligvis tvillingbroren Shawn du har sett. (Foto: HBO Nordic, Steve Wilkie/Syfy).
Hvis du føler du har sett Aaron Ashmore før, så er det antageligvis tvillingbroren Shawn du har sett. (Foto: HBO Nordic, Steve Wilkie/Syfy).
Lettbeint moro

Killjoys er ikke en serie som får deg hekta med en gang. 40 minutter er litt lite for å etablere et fiktiv univers med egne lover og regler, samtidig som seriens rollefigurer skal introduseres.

Vi kastes ut i handlingen uten at det brukes særlig mye tid på etablering av de tre hovedpersonene. I de første episodene hang jeg derfor ikke helt med på hvorfor jeg skulle bry meg om Dutch og Co., og det tok omtrent fire episoder før jeg hadde etablert et forhold til dem.

Deretter tar det seg skikkelig opp, også fordi den andre halvdelen av første sesongen bruker mer tid på den røde tråden i fortellingen.

Etter hvert som jeg blir bedre kjent med rollefigurene begynner det å svinge av Killjoys. Serien er likevel ingen ny Battlestar Galactica eller Firefly, og i dagens sci-fi-landskap er The 100 et bedre valg.

Men hvis du er ute etter lettbeint moro som kan mette sci-fi-behovet en smule, så skal nok Killjoys klare å underholde deg.

«Killjoys» ser du hos HBO Nordic. Hele sesong 1 er ute, og nye episoder av sesong 2 kommer hver lørdag.

Om SERIEN

Killjoys
  • Killjoys
  • Slippdato: 02.07.2016
  • Sesong: 1
  • Utgiver: HBO Nordic
  • Serieskaper: Michelle Lovretta
  • Sjanger: Action, Sci-fi

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.