Det føles trygt og godt å være tilbake i undervannsuniverset fra Oppdrag Nemo (2003).

Oppfølgeren bygger videre på figurene og omgivelsene fra den første filmen, med en tematikk som i bunn og grunn er den samme.

Det handler om en familie som må finne sammen igjen, i en historie som spiller elegant på separasjonsangsten som både foreldre og barn kan ta og føle på i kinosalen.

Det skader heller ikke at Oppdrag Dory er full av spretten humor og morsom action som er med på å gjøre dette til nok en gullfilm fra Pixar!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Marlin og Nemo møter sjøløvene Floke og Ruffen i Oppdrag Dory (Foto: ©2013 Disney•Pixar. All Rights Reserved).
Marlin og Nemo møter sjøløvene Floke og Ruffen i Oppdrag Dory (Foto: ©2013 Disney•Pixar. All Rights Reserved).

Leter etter foreldrene

Tittelen avslører hvem som er hovedfiguren denne gangen.

Den blågule fisken Dory (faktisk er hun en palettkirurgifisk) sliter fremdeles med korttidsminneproblemer, men nå husker hun plutselig bruddstykker fra fortiden som gjør at hun svømmer avgårde for å finne foreldrene sine.

Klovnefiskene Marlin og Nemo følger etter, og det blir en farefull ferd der flere overraskelser og uventede vendinger ligger på lur.

LES: Anmeldelsen av Oppdrag Nemo

Animasjonen i Oppdrag Dory ligner veldig på den i Oppdrag Nemo, selv om teknologien er 13 år nyere. Dette gjør universet svært gjenkjennelig.

Oppdrag Nemo har levd et godt liv i stuer, barnerom og bakseter i feriebiler, så det er nok et bevisst valg av regissør Andrew Stanton å lage oppfølgeren i samme stil som den første.

Det er pent der nede, men kan også være mørkt og skummelt, derav 6-års aldersgrense. Følelsen av liten fisk i stort vann er påtagelig og fremheves ytterligere med forsiktig bruk av 3D.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Den glemsomme fisken Dory er hovedpersonen i Oppdrag Dory (Foto: ©2013 Disney•Pixar. All Rights Reserved).
Den glemsomme fisken Dory er hovedpersonen i Oppdrag Dory (Foto: ©2013 Disney•Pixar. All Rights Reserved).

Dyktig dubbet

Vi stifter bekjentskap med flere nye figurer i Oppdrag Dory, samtidig som vi får gjensyn med noen gamle kjente.

Alt dubbes dyktig til norsk, heldigvis fremdeles med Trond Viggo Torgersen som Marlin og Siw Anita Andersen som Dory, mens blant andre Dennis Storhøi, Sigurd Sollien og Paul Ottar Haga leverer andre stemmer.

Ekspedisjonsfarer Cecilie Skog stemmelegger faktisk seg selv i en gjennomgående vits som kanskje blir i overkant mye brukt.

LES: Anmeldelsen av Løvekvinnen

Oppdrag Dory er, som så mange andre oppfølgere, ikke riktig like god som originalen. Det er kanskje umulig å matche følelsen av å bli introdusert for et helt friskt univers med helt nye figurer.

Oppdrag Nemo var også et par hakk mer morsom, med et bedre skrevet manus. Men Oppdrag Dory er smekkfull av sjarm, breddfull av vidd og har en fartsfylt handling med stø kurs fremover.

Dette er altså mer enn godt nok fra Pixar. Et lite tips til slutt: Se hele rulleteksten for en liten bonus!

Om FILMEN

Oppdrag Dory
  • Oppdrag Dory
  • Slippdato: 26.8.2016
  • Regi: Andrew Stanton
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: Finding Dory
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Animert, Barn, Familie