Åsleik Engmark har gått bort, bare 51 år gammel. Han har en lang karriere bak seg som komiker og teaterskuespiller, teaterregissør og forfatter, men for dem som er oppvokst på 90-tallet vil Åsleik Engmark for alltid bli husket som stemmen til de kuleste figurene på tegnefilm.

Les mer: Åsleik Engmark er død

Engmarks karakteristiske stemme ble ikonisk da han lånte den til blant andre Timon i Løvenes Konge, Woody i Toy Story, Mushu i Mulan, og Mike Wazowski i Monsterbedriften.

Nydelig komisk timing

Undertegnede ble selv introdusert for Engmark da han hadde stemmen til Tintin, i serien som ble sendt på NRK på starten av 90-tallet. Omtrent samtidig ble han kjent for allmennheten gjennom satireprogrammet Egentlig, som også gikk på NRK.

Se første episode av Egentlig her:

I 1994 debuterte han som stemmeskuespiller da han ga liv til Timon i Løvenes konge, en prestasjon som har preget barndommen til en hel generasjon. Engmark hadde nydelig komisk timing sammen med Yngvar Numme som stemmela Pumba. Sammen gjorde de den norske versjonen av Løvenes konge til noe helt spesielt.

Se «Hakuna Matata» fra Løvenes konge her:

Vår alles Severin Suveren

Til tross for Åsleik Engmarks lange karriere, så er det ironisk nok hans aller første rolle på TV som mange nordmenn har et ekstra sterkt forhold til – nemlig Severin Suveren i de gamle fjellvettreglene.

Fra familiedrama til voksenhumor

Åsleik Engmark har figurert i diverse TV-serier og programmer opp gjennom årene. Og i 1995 hadde han rollen som Basil i NRKs familiedrama Jakten på Mauritius, som handlet om elleveåringen Ole-Bastian,som får livet sitt snudd på hodet etter en skjebnesvanger togtur.

Se første epiosde her!

Han har også gjestet humorprogrammet Åpen post:

(Engmark er gjest 23 minutter in i showet).

En Grand Prix-entusiast

I 2015 hadde Åsleik Engmark regi og manus på musikalen «Lenge leve livet» ved Oslo Nye Teater. I musikalen var all tekst hentet fra norske Melodi Grand Prix-sanger.

Da Engmark gjestet Lindmo sammen med Melodi Grand Prix-programleder Silya, fortalte han om hvordan det var å samle 55 år med norsk musikkhistorie i én musikal.