Nederlandske Lærer Frosk er en sjarmerende og hjertevarm barnefilm, som er innom en og annen moralsk pekepinn, men som først og fremst er en enkel fortelling om en lærer som blir til en frosk med sporadiske mellomrom.

Filmen vil nok underholde barna, men ikke utfordre dem i særlig grad. Alt i alt er det en god barnefilm med for lavt ambisjonsnivå til å bli en umiddelbar klassiker.

Det er ikke bare bare å bli menneske igjen, etter en periode som frosk.  (Foto: KontxtFilm)
Det er ikke bare bare å bli menneske igjen, etter en periode som frosk.
(Foto: KontxtFilm)
Enkel handling

Lisa er en driftig åtteåring, som bruker tiden sin på å ta vare på den distré og alltid arbeidende moren sin. Lisa trives godt på skolen, mye takket være klasseforstanderen Frans. Han har et helt spesielt forhold til elevene sine, og en helt spesiell hemmelighet.

Takket være en medfødt genetisk feil forvandles Frans til en liten frosk hver gang det blir for mye prat om frosker. Han liker egentlig livet som tidvis frosk, men er forståelig nok også redd for å bli spist av større dyr. Han har et spesielt anstrengt forhold til storker.

Handlingen tilspisser seg da skolen får en ny rektor – en mann med navn Simon Stork, som ikke har mye til overs for hverken for Frans eller frosker. Frans må derfor vokte seg hele tiden, både for å beholde jobben og livet.

For å forvandles tilbake til menneske må Frans spise et insekt. (Foto: KontxtFilm)
For å forvandles tilbake til menneske må Frans spise et insekt.
(Foto: KontxtFilm)
Ingen liker storken

Med den voldsomt idylliske og soldynkede nederlandske landsbygda som bakteppe, med et nesten provoserende koselig gitarklimpre-soundtrack i bakgrunnen, forteller filmen en enkel og humoristisk feelgood-historie.

Filmen sneier innom det litt vanskelige forholdet mellom Lisa og moren, og kaster et lite lys på tematikk som vennskap, lojalitet og vanskene rundt å holde på hemmeligheter.

Flere ganger prøver de voksne i filmen å forklare hvor frosker, fluer og storker passer inn i næringskjeden. Men i stedet for å utfordre publikum med disse tankene, konkluderer filmen simpelthen med at storker er ondskapsfulle dyr.

Selv om den til en viss grad prøver, er ikke Lærer Frosk en film om livet og døden og naturens uendelige sirkel. Det er en film om en fyr som noen ganger blir til en frosk, og de sosiale vanskene og storkebaserte problemene dette fører med seg.

Lisa og Frans har et spesielt nært vennskap. (Foto: KontxtFilm)
Lisa og Frans har et spesielt nært vennskap. (Foto: KontxtFilm)
Trygg og koselig

Dette er trygg underholdning for de minste hele filmen gjennom. Det er vanskelig å ikke bli påvirket av den koselige stemningen.

En del av æren for dette må gis til Jeroen Spitzenberger, som spiller Frans. Han utmerker seg med en smittsomt positiv væremåte og en naturlig komisk utstråling.

Lærer Frosk vil nok ikke bli husket som en generasjonsdefinerende barnefilm, men vil nok likevel lykkes med å underholde. Og selv om den kanskje ikke oppfordrer til særlig ettertanke, gjør den heller ingen skade.

Om FILMEN

Lærer Frosk
  • Lærer Frosk
  • Slippdato: 25.05.2017
  • Regi: Anna van Der Heide
  • Utgiver: KontxtFilm
  • Originaltittel: Meester Kikker
  • Aldersgrense: 6år
  • Sjanger: Barn

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.