Jumanji: Welcome to the Jungle er en lettbent actionkomedie som sikter på det brede kinopublikum, og lander stødig i en nostalgidynket feelgoodjungel.

Som i originalfilmen Jumanji fra 1995 er konseptet, om spillet som blir virkelig, bedre enn historien. Manuset er hamret sammen etter en forutsigbar formel og har hverken skurk eller fantasirikdom nok til å matche de beste eventyrfilmene i sjangeren.

Men et morsomt rollegalleri, en del kule spillreferanser og den samlede karismaen til stjernetrioen Dwayne Johnson, Kevin Hart og Jack Black gir filmen energi og sjarm nok til å klare seg godt i kinomørket.

ANMELDELSE: Rett vest – Praktfullt skuespill i litt for tynn historie

Jungelen blir aldri noe mer enn en ganske så harmløs og tam kulisse i Jumanji. (Foto: United International Pictures)
Krangling og gaming i jungelen

Med et effektivt grep, som også utvider Jumanji-mytologien, overfører regissør Jake Kasdan det magiske brettspillet fra 1995 til en utdatert videospillkonsoll.

Den maskinen ligger i en støvete rom på skolen til Spencer (Alex Wolff), Fridge (Ser’Darius Blain), Bethany (Madison Iseman) og Martha (Morgan Turner). De har fått beskjed om å rydde kjelleren som en del av igjensittingstraffen deres, men da de finner Jumanji, tar de seg en liten spillpause.

Det betyr nok et jungeleventyr. Denne gangen inne i selve spillet, hvor gjengen må kjempe mot slemme mopedbøller, menneskespisende flodhester, rikelig med slanger og en ond arkeolog. Alt iført sine avatarkropper – sedvanlig humørfylt spilt av Kevin Hart, Dwayne Johnson, Karen Gillan og Jack Black.

ANMELDELSE: Central Intelligence – Ingen presterer opp mot sitt beste

Dwayne Johnson og Kevin Hart gjentar sin «odd couple»-dynamikk fra Central Intelligence, og leverer stødig i sjangeren «vi kjefter mye, men er egentlig venner». Heldigvis får de også dele mye av skjermtiden med Jack Black og Karen Gillan, noe som gir god variasjon i både kjekling og komiske styrker.

Bobby Cannavale har noen scener som er fantastiske til å bygge «fæl fyr», men siden han nesten ikke får bakhistorie, og heller ikke får leke med heltene han jakter på, så forblir han en ganske uinteressant representant for Jumanjis onde side.

Dwayne «The Rock» Johnson holder det litt actionfilmekte når det drar seg til. (Foto: United International Pictures)
Litt for tam jungel

Selve spenningshistorien i jungeleventyret blir ikke mer enn et sjangergreit bakteppe i Jumanji: Welcome to the Jungle. Her lånes det litt fra Uncharted og litt fra Tomb Raider uten at det bringes nye magesug til bordet. Skurken lener seg hardt på Indiana Jones-verden, men blir hverken farlig eller parodisk god.

Manuset er også av den praktisk enkle sorten. Chris McKenna og resten av skrivelaget har hverken skapt situasjoner eller rollefigurutvikling som svinger mer enn en middelaldrende Tarzan på vei hjem fra søndagsmiddag.

ANMELDELSE: Baywatch – Total mangel på originalitet

Denne mangelen på futt kommer delvis av at filmskaperne i liten grad klarer å bringe jungelen til live. Til tross for enkeltinnslag av ville dyr og farer, så blir den ville naturen bare en tam kulisse, som aldri trekker publikum inn i sin mystiske og farlige vegetasjon.

Men det ødelegger ikke filmens hovedmål, nemlig å underholde med småpubertal humor, lunt vennskap og spretten slapstick. Der er Jumanji: Welcome to the Jungle en fartsfylt safari full av friksjonsfri hverdagsflukt som fungerer godt for både ung og nostalgisk voksen.

Om FILMEN

Jumanji: Welcome to the Jungle
 • Jumanji: Welcome to the Jungle
 • Slippdato: 12.01.2018
 • Regi: Jake Kasdan
 • Utgiver: United International Pictures
 • Aldersgrense: 9 år
 • Sjanger: Action, Eventyr, Familie

 • oudeis

  En sort? check!
  En tjukk? check!
  En av hunkjønn? check!
  Noen homoseksuelle? Noen?

  • Crisp

   Ja, for det finnes jo bare hvite menn i USA?!?

   • oudeis

    noen over 14 år også kanskje?

    • Crisp

     Setningen din gir som vanlig null mening… Det er minst like mange mørkhudede og kvinner i USA, og som ser film på kino, så hvorfor skulle det ikke også være slik innen amerikansk film? Med mindre du selv er 85 år gammel, sitter med hagla i hånda og bestekameraten din heter Charlton Heston?

     • oudeis

      En dag

      • Crisp

       Dream on ;D Trump kan bare sitte i maks 8 år, enten du vil eller ikke.

       • oudeis

        Nåvel, ifølge konvensjonell visdom skal jorden ha gått under innen den tid, mente mest at du ville forstå, en dag

        • Crisp

         Det er ingenting å ikke forstå. Du er nokså alene. Ensom.

        • oudeis

         Ettellerannet, ettellerannet
         Henrik Ibsen

        • Crisp

         At du siterer utdaterte Ibsen får stå som illustrasjon nok på hvem som lever i feil tid.

        • Jomar Bakkeli

         At du kaller Ibsen utdatert får stå som illustrasjon på hvem som ikke mangler kulturell ballast.

        • Crisp

         Den setningen ga ingen mening, med mindre du mente at jeg ikke har kulturell ballast (hva nå enn som menes med det?!)
         Poenget er: hvem bruker sitat fra Ibsen, som ikke hadde hatt en sjanse i dagens samfunn, til å argumentere FOR en mannsdominert og ikke-variert underholdningsfilm anno 2018?
         Da fremstår man ikke særlig smart eller reflektert, bare fordi man gjemmer seg bak Ibsen, som om dette er ensbetydende med tung, smart retorikk.

  • Lars Andersen

   Mer irriterende at den sorte rollen blir fremstilt som en skrikete apekatt.

 • magnusfraverdensrommet

  Ser ut som filmen om Moland og French er sluppet. Yay

 • Jakob

  Syns denne fortjener terningkast 5. Utrolig morsom og spennende film, Jack Black vanvittig morsom, og resten av de voksne karakteren spiller bra. En skikkelig kinofilm som jeg syns passer for det brede publikum.