PÅ KINO 11. AUGUST 2023: Hestefilm er en egen sjanger med lange tradisjoner. Caroll Ballards «Den svarte hingsten» (1979) er nok fremdeles den beste i flokken, med Gary Ross’ «Seabiscuit» (2003), Caroline Thompsons «Silkesvarten» (2004), Randall Wallaces «Secretariat» (2010) og Steven Spielbergs «War Horse» (2011) som andre gode eksempler.

Her hjemme har vi også Gunnar Vikenes «Trigger» (2006) som et hederlig innslag, og nå kommer et nytt bidrag fra kysten av Normandie i nord-Frankrike.

KAPPLØP: Zoé (Charlie Paulet) og faren Philippe (Pio Marmaï) rir i «Mot alle odds». Foto: Storytelling Media

Den drevne kanadiske regissøren Christian Duguay («Live Wire», «Screamers», «The Art of War») har filmatisert Christoph Donners roman «Tempête au haras» (2012) med et godt blikk for den spesielle forbindelsen mellom hovedfiguren Zoé og de to sentrale hestene.

Han greier riktignok ikke å gjøre filmen fri for forutsigbarhet, for det er ikke direkte vanskelig å spå hvordan det går.

Det er ikke dermed sagt at den ikke byr på spenning underveis, men det er også åpenbart at målgruppa først og fremst er et ungt og hesteinteressert publikum, ikke cineaster. Den førstnevnte gruppa kommer etter all sannsynlighet ikke til å bli skuffet, for dette er en fin film, selv når den søker det trygge.

Drømmen blir knust

Anslaget blir riktignok nesten mildt parodisk når vi ser Zoé bli født i en stall, mens et føll kommer til verden rett ved siden av. Det fungerer jo rent filmatisk, men føles som et litt overtydelig grep for å signalisere den nære forbindelsen de skal ha gjennom de neste to tiårene.

ANMELDELSE: «The Bear» S2 er kompleks, feilbar og vidunderlig

Heldigvis fungerer resten av historiefortellingen bedre. Moren Marie (Mélanie Laurent) og faren Philippe (Pio Marmaï) driver med hesteoppdrett i stutteriet Des Sables sammen med en amerikansk investor. Cooper (Danny Huston) har store forventninger om suksess på travbanen, samtidig som ekteparet har de sedvanlige utfordringene som det å stifte en familie fører med seg.

Som 5-åring viser Zoé (June Benard) et overraskende godt lag med hestene på gården. Som 10-åring (nå spilt av Charlie Paulet) har hun klare ambisjoner om følge i farens fotspor som travkusk.

En dramatisk hendelse knuser imidlertid drømmen, samtidig som stutteriets fremtid blir stadig mer uviss. Når Zoé har blitt 16 (spilt av Carmen Kassovitz), får hun imidlertid en fantastisk mulighet som kan redde dem alle fra ruin.

Action på travbanen

Dersom du elsker å se vrinskende hester med glinsende maner i sakte film på stranda i solnedgang, får du det. Men man får også et fint portrett av en vanlig familie som forsøker å lykkes med sitt prosjekt. I tillegg er også den «enkle» stallgutten Sébastien (Kacey Mottet Klein) et hjertevarmende bekjentskap.

ANMELDELSE: «Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem» funker faktisk overraskende godt

Selv om Danny Hustons investorfigur på en måte er herre over familiens skjebne i negativ forstand, skildres han ikke som en ondsinnet figur, men en forretningsmann som er nødt til å ta hensyn til sin investering.

STYRER STUTTERI: Philippe (Pio Marmaï) og Marie (Mélanie Laurent) stifter familie samtidig som de driver hesteoppdrett i «Mot alle odds». Foto: Storytelling Media

Hovedfokuset ligger likevel først og fremst på Charlie Paulet, som spiller Zoé som 10-12-åring med en god spennvidde mellom storøyd hesteglede og personlig motgang.

Her går ikke Christian Duguay av veien for å gå ganske mørkt til verks, kanskje litt mørkere enn Paulet egentlig er i stand til å formidle, men det vil nok likevel treffe det unge publikummet som «Mot alle odds» har som sitt primære mål.

ANMELDELSE: «Talk to Me» skaper noen frydefulle grøss

Man blir kanskje ikke ekstremt overrasket av konklusjonen, men veien dit har en god miks av godlynt familiedramatikk og effektiv travspenning.

Om FILMEN

Mot alle odds
  • Mot alle odds
  • Slippdato: 11.08.2023
  • Regi: Christian Duguay
  • Utgiver: Storytelling Media
  • Originaltittel: Tempête
  • Aldersgrense: 9
  • Sjanger: Drama