PÅ KINO 22. SEPTEMBER 2023: Det er lite som kjeder meg mer enn aksjehandel og børsnoteringer, noe som helt sikkert kan forklare min høyst normale A4-økonomi.

Regissør Craig Gillespie («I, Tonya», «Cruella», «Pam & Tommy») har likevel greid å lage en festlig film om nettopp dette som jeg synes er både forklarende og opplysende, samtidig som den er overraskende morsom og underholdende.

ETABLERINGSFASE: Caroline (Shailene Woodley) og Keith Gill (Paul Dano) har dårlig råd i «Dumb Money». Foto: SF Studios

Lanseringstidspunktet på norske kinoer er latterlig godt, all den tid aksjehandel har vært en stor del av nyhetsbildet i det siste.

«Dumb Money» handler imidlertid om hvordan vanlige borgere tar opp kampen mot Wall Street, og tegner et sprekt og levende bilde av hvordan griskhet og kynisme bekjempes med en fandenivoldsk holdning og kjøkkenbenk-idealisme.

ANMELDELSE: «Poker Face» er leken krimmoro

Resultatet er mye bedre enn det egentlig er lov å forvente av en film med denne tematikken, slik at den uten videre står skulder ved skulder med «The Big Short», som skildret opptakten til børskollapsen i 2008 (og vant Oscar for beste adapterte manus i 2016).

Ekstremt kurshopp

Utgangspunktet er spekuleringen rundt selskapet GameStop, den amerikanske spillkjeden som inntil 2020 hadde flere butikker også i Norge. Året etter gikk aksjekursen plutselig til vers med rakettfart, helt uventet, og filmen forteller den sanne historien om hvordan det kunne skje.

Vi møter hobbyspekulanten Keith Gill (Paul Dano), som begynner å fremsnakke GameStop både på Reddit (med brukernavnet «DeepFuckingValue») og sin egen YouTube-kanal (som «Roaring Kitty») fordi han liker aksjen og mener at den er oversett.

Han får etter hvert et stort publikum av småinvestorer, en gruppe som Wall Street hånlig kaller «dumb money». Disse «dumme pengene» investeres via appen Robinhood, skapt av gründerne Vlad Tenev (Sebastian Stan) og Baiju Bhatt (Rushi Kota), som sier de vil «demokratisere» Wall Street.

Denne kombinasjonen fører til et ekstremt kurshopp «over natta» som kommer brått på de etablerte investorene, blant andre hedgefondforvalteren Gabe Plotkin (Seth Rogen).

Han er en av mange som har brukt store penger på å «shorte» aksjen, det vil si spekulere i at den skal falle i verdi. Når det motsatte skjer, er han ille ute, mens småinvestorene plutselig sitter på store verdier på papiret.

Fra vanlige menneskers synsvinkel

Det kan være vanskelig å sette seg inn i de innfløkte mekanismene rundt «shorting» og kjøp og salg av aksjer, men denne filmen gir et nyttig intensivkurs i hva det betyr, hvordan det fungerer og hvilke konsekvenser det kan få for de involverte.

ANMELDELSE: «Wilderness» er en glattpolert hevnthriller

Samtidig passer Craig Gillespie på å fortelle historien fra vanlige menneskers synsvinkel, slik at innholdet ikke går over hodene våre.

Paul Danos gode rolle som (den høyst virkelige) Keith Gill gir et bilde av en mild mann i en krevende etableringsfase med kona Caroline (Shailene Woodley) og deres baby, samtidig som han sliter med sorgen etter søsterens tragiske død.

ILLE UTE: Hedgefondforvalteren Gabe Plotkin (Seth Rogen) risikerer å tape store penger i «Dumb Money». Foto: SF Studios

Broren Kevin (Pete Davidson) er heldigvis en uvurderlig «comic relief» med sine stadige pirk og «stoner»-logikk, mens Vincent D’Onofrio og Nick Offerman gir lakoniske ansikter til milliardærer som lusker rundt pengegryta.

Manusforfatterne Lauren Schuker Blum og Rebecca Angelo har også konstruert noen fine eksempler på hverdagslige småinvestorer, nemlig sykepleieren Jenny (America Ferrara), GameStop-kassereren Marcus (Anthony Ramos) og studentkjærestene Harmony (Talia Ryder) og Riri (Myha’la).

ANMELDELSE: «Retribution» irriterer mer enn den underholder

Filmen viser med all tydelighet deres utfordringer, for det store spørsmålet, som også publikum stiller seg, er om de skal selge mens aksjekursen er høy, eller fortsette å følge Gills modige aksjeråd gjennom tykt og tynt.

Skaper gode kontraster

Filmen er basert på 2021-boka «The Antisocial Network: The GameStop Short Squeeze and the Ragtag Group of Amateur Traders That Brought Wall Street to Its Knees» av Ben Mezrich.

Et morsomt poeng her, er at den er produsert av blant andre brødrene Tyler og Cameron Winklevoss, som selv er figurer i en virkelighetsbasert film som heter nesten det samme, nemlig David Finchers «The Social Network».

FAMILIEBÅND: Keith Gill (Paul Dano) har et vekslende forhold til broren Kevin (Pete Davidson) i «Dumb Money». Foto: SF Studios

«Dumb Money» skaper gode kontraster mellom kjepphøye milliardærer som hører på klassisk musikk i dyre feriehus og småinvestorer som digger tung, råkjefta rapmusikk og bruker sine siste sparepenger på å vise Wall Street-kaksene fingeren.

Craig Gillespie spisser selvsagt budskapet til maksimal effekt, men det skaper en interessant dynamikk som gjør det ganske enkelt for seeren å plassere sympatien. Seth Rogen ser også ut til å riktig kose seg i rollen som finansmann med skjegget i postkassa, uten å gjøre ham ond, bare fatalt ignorant.

«Dumb Money» har altså en åpenbar slagside, men det gir en klar tilfredsstillelse å se et sjeldent eksempel på at David faktisk beseirer Goliat i hans egen lekegrind.

Om FILMEN

Dumb Money
  • Dumb Money
  • Slippdato: 25.09.2023
  • Regi: Craig Gillespie
  • Utgiver: SF Studios
  • Originaltittel: Dumb Money
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Drama, Komedie