PÅ KINO 22. SEPTEMBER 2023: Den som har lest mine anmeldelser av de tre første «Expendables»-filmene (med henholdsvis terningkast 5, 4 og 4), vet at jeg er svak for dumme actionfilmer med gamle helter og utilslørte 1980-talls-vibber.

«Expendables 4» har ingen ambisjoner om å forandre på konseptet, annet enn at den retter opp den utilgivelige tabben fra forrige film, der Sylvester Stallone & Co valgte å tone ned volden for å få den lavere aldersgrensen PG-13 i USA.

Den nye filmen gjenoppretter den hardbarkede tonen fra de to første, noe som er en helt riktig avgjørelse.

NYKOMMERE: Veteranene Gunner Jensen (Dolph Lundgren) og Toll Road (Randy Couture) sammen med ferskingene Easy Day (Curtis «50 Cent» Jackson), Lash (Levy Tran) og Galan (Jacob Scipio) i «Expendables 4». Foto: Another World Entertainment

Det som først og fremst plager fireren, er at Stallone velger å innta en mindre rolle enn før, samt at manuset inneholder flere hylende usannsynligheter som bare blir for dumt, selv innenfor allerede fantasifulle rammer.

ANMELDELSE: «Dumb Money» er overraskende morsom og underholdende

Filmen kunne med svært enkle grep ha vært enda bedre, men underholder godt som stort, dumt og hardtslående blodbad der ingenting er ment å tas seriøst.

Må avsløre mystisk skurk

I denne filmen får Barney Ross (Sylvester Stallone) og hans leiesoldater et farlig oppdrag fra CIA-agenten Marsh (Andy Garcia). De må dra til Libya for å forhindre at terroristen Suarto Rahmat (Iko Uwais) får tak i atombombe-detonatorer på vegne av en mystisk oppdragsgiver.

Ross tar med seg veteranene Lee Christmas (Jason Statham), Gunner Jensen (Dolph Lundgren) og Toll Road (Randy Couture), samt nykommerne Easy Day (Curtis «50 Cent» Jackson) og Galan (Jacob Scipio) over dammen.

Under oppdraget skjer det imidlertid noe som gjør at Expendables-teamet må forsterkes med CIA-agenten (og Christmas sin kjæreste) Gina (Megan Fox), Decha (Tony Jaa) og Lash (Levy Tran).

De må reise enda lenger ut i verden for å avsløre hvem som egentlig står bak og stoppe skumle planer som kan få alvorlige konsekvenser for hele verden.

Non-stop skyting, slåssing og eksplosjoner

Historien er så enkel som mulig og fungerer strengt tatt kun som et løst rammeverk for filmens mange actionscener. Dem er det til gjengjeld mange av.

ANMELDELSE: «Poker Face» er leken krimmoro

Det aller meste foregår i hovedsak på kun to lokasjoner, nemlig en kjemisk fabrikk i Libya og et lasteskip i Japanhavet, men det holder til å fylle 1 time og 45 minutter med non-stop skyting, slåssing og eksplosjoner, der fienden tilsynelatende har et ubegrenset antall menn å ofre som kanonføde.

FARLIG FYR: «The Raid»-stjerna Iko Uwais spiller terroristen Rahmat i «Expendables 4». Foto: Another World Entertainment

Dette er selvsagt filmens fremste «kvalitet», nemlig å se gamle helter plaffe ned anonyme skurker for fote. Actionscenene mangler finessen og oppfinnsomheten fra de aller beste sjangerfilmene, men man forventer knapt noe mer sofistikert enn rå kraft og dårlige vitser fra gamle favoritter som Stallone, Statham og Lundgren.

Blant de nye tilskuddene var jeg var mest spent på indonesiske Iko Uwais, som spilte hovedrollen i de to fabelaktige «The Raid»-filmene. Han får dessverre ikke tid og rom til å vise nok av sitt talent, mens thailandske Tony Jaa fra de knallharde «The Protector» og «Ong-Bak»-filmene heldigvis får litt mer spillerom som Decha.

Må ha vært skrevet under påvirkning av noe

Jason Statham har den egentlige hovedrollen denne gangen, mens Sylvester Stallone skuffende nok velger å holde seg litt i bakgrunnen. Kanskje må man bare godta at 77-åringen (!) rett og slett har blitt for gammel til å leke actionhelt.

ANMELDELSE: «Retribution» irriterer mer enn den underholder

Manuset, skrevet av Kurt Wimmer, Tad Daggerhart og Max Adams, inneholder noen øyerullende elementer som er så teite at de må ha vært skrevet under påvirkning av noe. Enkelte av hovedfigurene begår nemlig handlinger som strider fullstendig mot det de er ment å gjøre, men jeg kan ikke skrive hva for ikke å avsløre for mye.

KAMPKLARE: Gina (Megan Fox), Marsh (Andy Garcia) og Galan (Jacob Scipio) sniker seg rundt på et lasteskip i «Expendables 4». Foto: Yana Blajeva / Another World Entertainment

Det straffer seg å overtenke filmen. Man er i hele tatt pent nødt til å ta historien med en stor klype salt og bare la seg underholde av det livlige og latterlige kaoset som skapes på lerretet.

Regissør Scott Waugh («Need for Speed», «6 Below», «Hidden Strike») har laget en film som mange kritikere vil sable ned, annet er ikke å forvente, men personlig er jeg fremdeles myk for skyteglade voldsfilmer som verken er ute etter å fremme et budskap eller kommentere en aktuell tematikk.

«Expendables 4» stiller behovet for blytung action med florlett innhold, ingenting annet. Av og til er det nok.

Om FILMEN

Expendables 4
  • Expendables 4
  • Slippdato: 22.09.2023
  • Regi: Scott Waugh
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: Expend4bles
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action