PÅ APPLE TV+: «The Pigeon Tunnel» er et sjeldent mestermøte mellom to formidable historiefortellere som tar oss med inn i livet og forfatterskapet til spionmesteren David Cornwell – best kjent under pseudonymet John le Carré.

Filmskaper, og for anledningen forhørsleder, er Oscar-vinner Errol Morris («The Fog of War»), en av dokumentarsjangerens mest stilsikre og innovative regissører.

STILSIKKER OG FORSEGGJORT: Errol Morris er en mester i å komponere sine dokumentarfilmer med både intimitet, spenning og megetsigende intervjusettinger. FOTO: Apple TV+

Med sine unike intervjuteknikker, hvor megetsigende kameravinkler og speilets muligheter for direkte øyekontakt og fortrolighet står sentralt, har han laget nok en kunstferdig dokumentar. Et portrett som både er et spennende stykke biografisk etterretningshistorie, og som fenger som en kunnskapssøkende lek med spionens bedragerske natur.

Fascinerende innsikt i spionlivet

David Cornwell (1931 – 2020) levde et begivenhetsrikt liv. Han er en av spionsjangerens mest populære og suksessrike forfattere, med høydepunkt som «Spionen som kom inn fra kulden» (1963), og han jobbet for britisk etterretning – blant annet i Tyskland under den kalde krigen. Og gjennom kryssklipping av Cornweels intervju om egne opplevelser, og filmatiseringene av flere av hans mest kjente verk, skapes det interessante bånd mellom fakta og virkelighetsinspirert fiksjon.

ANMELDELSE: Praying for Armageddon – uhyggelig aktuell

Flere viktige brikker og avsløringer fra den kalde krigen blir koblet på, og det er fascinerende å høre Cornwell dele sine tanker og innsikter om dobbeltspill og hva som kan drive enkelte etterretningsfolk til å bli muldvarper – et begrep han selv var med å introdusere for allmennheten i «Tinker Tailor Soldier Spy» (på norsk «Muldvarpen») i 1974.

FAR OG SØNNER: David Cornwell var omgitt av familie under opptakene til filmen. Her er han i samtale med sine sønner Stephen Cornwell og Simon Cornwell. Bildet er ikke med i filmen, men er tatt i kulissene. FOTO: Apple TV+

Hovedpersonen hadde også en kompleks familiehistorie, med en svindeldømt far som stadig var på farten. Og relasjonen til en dominerende far med hang til bedrag, og betydningen en slik oppvekst fikk for mannen som ble spionmesteren John le Carré, er en av filmens hovedårer.

Forholdet til foreldrene gir også en vemodig klang i Cornwells historie. Hans velformulerte og ganske så utleverende betraktninger om såre familierelasjoner fester seg med sterke detaljer og noen dramatiske oppgjør.

Elegante og smarte metagrep

Et sentralt aspekt for regissør Errol Morris er å vise frem at sannheten varierer fra historieforteller til historieforteller – og dokumentarfilmen er intet unntak.

I hans formidable «truce crime»-pionerverk «The Thin Blue Line» (1988) – en film jeg virkelig anbefaler til alle med interesse for «true crime»-sjangeren – bruker han stiliserte rekonstruksjoner for å vise frem hvor ulike vitneforklaringer av samme hendelse kan være. Og i forlengelsen: Hvor upålitelige rekonstruksjoner kan være som filmatiske argumenter.

Også i «The Pigeon Tunnel» er han ute etter å få publikum til reflektere over hva som fortelles, hvilken visuell retorikk som brukes og hvordan vi oppfatter detaljene. Samtidig som han komponerer smellvakre scener.

Gjennom poetiske innslag, spillefilmens stilgrep og Philip Glass’ stemningsfulle musikk, minner Morris oss tydelig på at rekonstruksjonene er fiksjon. Scenene er et tolket og fremført akkompagnement til intervjuene, og ikke et sannhetsvitne som skal etterlate et inntrykk av «slik skjedde det». Det blandes også inn klipp fra filmatiseringene av Cornwells historier i miksen. Og intervjuene tar til tider form som forhør, hvor speil symboliserer spionspillet, og det lekes fiffig med muligheten for at vi har med en uredelig hovedperson å gjøre.

ANMELDELSE: Bosch: Legacy S2 – Hardkokt kvalitetskrim

Og her må det sies. Med David Cornwell i intervjustolen, har Morris funnet en velvillig hovedperson som løfter dette metaspillet. Han innleder med å undres hva slags intervjuer Morris er. Han trekker selv sin troverdighet kledelig i tvil. Og harmonien mellom form og innhold blir forsterket gjennom dette samspillet mellom dokumentarist og etterretningsmann. Mellom filmskaper og spionforfatter.

Det er et par plasser jeg ikke synes Morris lykkes helt med den friksjonen som skapes i intervjuene. Den blir noe påtatt i en dokumentar som stort sett stryker sitt intervjuobjekt medhårs. Men samlet sett blir filmens smarte og selvbevisste form et elegant ekstra lag til en biografi som også tematiserer utfordringene med å jakte sannheten blant spioner, dobbeltagenter og drevne historiefortellere. Det gir en mesterlig ramme til et fengende mesterportrett.

«The Pigeon Tunnel» er ute på strømmetjenesten Apple TV+.

Om FILMEN

The Pigeon Tunnel
  • The Pigeon Tunnel
  • Slippdato: 20.10.2023
  • Regi: Errol Morris
  • Utgiver: Apple TV+
  • Sjanger: Dokumentar, Spion