PÅ KINO 10. NOVEMBER 2023: En småskummel flik av norsk folketro utnyttes godt som juleskrekkelig underholdning med sorthumoristiske tendenser.

«There’s Something in the Barn» (som er en veldig kul tittel) har helt klart internasjonale ambisjoner som en slags norsk «Gremlins»-variant med engelsk som hovedspråk.

ANMELDELSE: «Den første julen i Skomakergata» kjører på med kalkulert nostalgi

Den treffer stort sett ganske godt, både når det gjelder morsom skrekk, enkel humor og treffende beskrivelser av enkelte norske kulturelle særegenheter som kan more både oss her hjemme og de som bor i det store utlandet.

DET ER NOEN SOM VIL INN: Bill (Martin Starr) forsøker å stenge fjøsnissene ute i «There’s Something in the Barn». Foto: 74 Entertainment / Ymer Media AS

Regissør Magnus Martens har skaffet seg amerikansk erfaring med episoder av serier som «12 Monkeys», «Luke Cage», «Agents of S.H.I.E.L.D.» og «Fear the Walking Dead».

Når han nå lager spillefilm i Norge igjen, for første gang siden «Arme riddere» (2011), er det med sikre stilgrep og en frisk fortellerglede som gjør «There’s Something in the Barn» til et morsomt tilskudd til den ganske spesifikke juleskrekk-komisjangeren.

Arver gård i Gudbrandsdalen

Etter en prolog med en norsk bonde i uheldige omstendigheter (og du vil nok kjenne igjen skuespilleren), møter vi en amerikansk familie som kommer flyttende til gården de har arvet et sted i Gudbrandsdalen.

ANMELDELSE: «The Marvels» er et kjapt konsumert actioneventyr

Lokalbefolkningen, blant andre Raymond (Jeppe Beck-Laursen), mistenker at gården er hjemsøkt, og kort tid etter oppdager unge Lucas (Townes Bunner) at det faktisk bor en fjøsnisse (Kiran Shah) på låven (store tomler opp til maskørene og effektmakerne!).

Da har han allerede lært av mannen som styrer det lokale nissemuseet, Tor Åge (Calle Hellevang Larsen), at fjøsnisser må behandles etter bestemte regler for å bevare husfreden.

Verken pappa Bill (Martin Starr), stemor Carol (Amrita Acharia) eller storesøster Nora (Zoe Winther-Hansen) tror på Lucas sin oppdagelse, mens bygdas politibetjent (Henriette Steenstrup) tror hærverk på gården er begått av ungdommer som kjeder seg. Alle skal imidlertid få et nytt syn på saken!

Finner den rette tonen

Anslaget viser norsk vinterprakt til toner av «Sleigh Ride» med The Ronettes, og gir tydelige signaler om en lett humoristisk og løssluppen tone. Alexander Kirkwood Browns manus er opptatt av å poengtere ulikheter mellom Norge og USA, kanskje med litt vel mye «here in Norway»-dialog og gjentagelser av hvor voldelig vi synes at det amerikanske samfunnet er.

ANMELDELSE: «The Buccaneers» er et kostymedrama for generasjon Z

Men eiegode Henriette Steenstrup, som fremfører en del av denne dialogen, er i hvert fall et knallgodt komisk innslag som politibetjenten, selv om man kunne ønske at hun hadde en enda større rolle.

KOMISK INNSLAG: Henriette Steenstrup spiller den lokale politibetjenten i «There’s Something in the Barn». Foto: 74 Entertainment / Ymer Media AS

De mest sentrale rollene spilles godt av norsk-britiske Amrita Acharia, norske Zoe Winter-Hansen og amerikanerne Martin Starr og Townes Bunner.

Alle har funnet den rette sorthumoristiske tonen i samspillet, der ingenting får bli for trist og alvorlig. Selv når det skjer brutale og groteske ting, ligger humoren aldri langt unna, slik at ingenting blir for seriøst til at man kan more seg.

ANMELDELSE: «The Killer» eksploderer med knallhard slagkraft

Det gjør også at forsøkene på å skildre tynnslitte familiebånd etter en vanskelig periode havner litt i bakleksa. Det stopper fremdriften i kortere perioder, for eksempel når stemor og stedatter tar seg tid til en følelsesladet alvorsprat midt i en spenningssekvens.

God filmatisk oppfinnsomhet

«There’s Something in the Barn» er ganske pen og pyntelig i juleskrekken, helt til en sølete snøscooter-sekvens som muligens er inspirert av en scene fra Tommy Wirkolas «Død snø» (som en av produsentene, Kjetil Omberg, var involvert i).

Derfra og ut byr filmen på en respektabel mengde gørr og blod til å ha 12-årsgrense, som når familien må forsvare seg mot en hel armada av rasende fjøsnisser.

Her utviser Martens & Co god filmatisk oppfinnsomhet med en hel del slapstick, der min favoritt er en overraskende fartsfylt sparkjakt, som må være rimelig eksotisk for et internasjonalt publikum.

VILL SPARKJAKT: Bill (Martin Starr) og Lucas (Townes Bunner) forsøker å unnslippe to sinte fjøsnisser i «There’s Something in the Barn». Foto: 74 Entertainment / Ymer Media AS

Filmen oppfyller også alle juleestetiske krav, med blinkende lys, glorete pynt, stygge julegensere og et nydelig landskap i vinterskrud, flott filmet av Mika Orasmaa.

Jeg vet ikke nøyaktig hva som er innspilt hvor, men flere utendørsscener skal være fra Tretten og Ringebu, mens resten er innspilt i Green Screen Studio i Vilnius, Litauen.

ANMELDELSE: «Fingernails» er et tamt skråblikk på moderne kjærlighet

Man skal ikke forvente en humoristisk sjangerrevolusjon, men «There’s Something in the Barn» kan absolutt måle seg med lignende alternative julefilmer som finske «Rare Exports» (også filmet av Mika Orasmaa) og før nevnte Tommy Wirkolas «Violent Night».

Den morer og underholder kanskje mer enn den faktisk skremmer, men det har nok også vært selve målet for denne produksjonen, som har alle muligheter til å bli en alternativ julefavoritt!

Om FILMEN

There’s Something in the Barn
  • There’s Something in the Barn
  • Slippdato: 10.11.2023
  • Regi: Magnus Martens
  • Utgiver: Ymer Media AS
  • Originaltittel: There’s Something in the Barn
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Jul, Komedie, Skrekk