Engasjerende, storslagne, episke, små, hjertenære, mystiske, skumle og morsomme opplevelser har gjort året til en tettpakket berg-og-dal-bane for spillere.

2012 er også året hvor nedlastbare titler og uavhengige utviklere har markert seg med flere av årets beste spillopplevelser.

Selv om Minecraft kom ut til PC i fjor har det spredd i år seg til nye miljøer via Xbox 360-konsollen, mens dokumentarfilmen Indie Game: The Movie har skildret idealistiske mennesker med en stor drøm om å lage spill.

Nintendo sin nye konsoll Wii U kom i slutten av november og sparket da samtidig i gang den neste generasjonen med konsoller. Året som kommer vil inneholde flere konsollnyheter og det er ventet at arvtageren til blant annet Playstation 3 vil bli annonsert.

I denne lista er det spillene som står i sentrum – her er de beste spillene fra 2012:

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her

Fez

Fez. (Foto: Polytron)

Spillet er pepret med referanser til spillhistorien, og det grafiske uttrykket er en rendyrket hyllest til 8-bits nostalgien (som for øvrig er veldig populær i disse dager).

Fez klarer å kombinere dette gamle visuelle uttrykket med moderne spillelementer. Det er nemlig ikke slik at spillverdenen er flatt som et papirark.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Historien om utviklingen av Fez er en historie om en ung kunster som holder på å bli gal. Arbeidet med spillet tok nesten knekken på Phil Fish, som underveis også måtte fullføre prosjektet helt alene.

Fish’ spillvisjon samsvarer med mange andre uavhengige utviklere, hvor unike opplevelser og lek med virkemidler står i sentrum.

Fez er et lite spill med en enorm historie å fortelle.

XCOM: Enemy Unkown
XCOM: Enemy Unkown. (Foto: Firaxsis)

Eg skal ikkje påberope meg å ha meir enn eit flytande bekjentskap til originalen, men det nyaste skotet på stammen til XCOM-serien kan umogeleg gjere skam på slekta si – UFO: Enemy Unknownfrå 1994 er stolt.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Andreas H. Opsvik.

Turbaserte strategispill var populære på 1990-tallet da denne spillserien først kom ut. Derfor var det både risikabelt og modig av utvikleren Firaxis og utgiveren 2K Games å satse på XCOM: Enemy Unkown.

Resultatet ble et spill som på egen hånd har gitt nytt liv til det mange trodde var en død sjanger.

Taktisk spill er helt nødvendig for å overvinne romvesenene som invaderer jordkloden og gir spillere mange timer med underholdning.

INTERVJU: – Du hugsar korleis romvesena drepte mor di – se video her

(lista fortsetter under)


Runes største spilløyeblikk i 2012:

«Da jeg satt meg ned for å spille Mass Effect 3 for første gang var jeg spent på hvordan den episke romtrilogien ville slutte.

I løpet av et par minutter var jeg romkommandøren med ansvaret for å redde menneskeheten.

Kort tid etter dette stod jeg – i rollen som Shepard – midt i en gigantisk rominvasjon av jordkloden.

Sterke følelser kom fram da spillet var slutt – en kontroversiell slutt på en populær romopera.»


Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her

The Walking Dead

The Walking Dead: The Game. (Foto: Telltale Games)

Ikkje fokuser på korleis det ser ut, sjå heller på kva du gjer!

Peik-og-klikk-spelet The Walking Dead tek det som gjorde teikneseria bra – mellommenneskelege forhold, ikkje zombiedreping – og byggjer eit spel rundt handlingane til menneska i desperate situasjonar.

Lee og den vesle jenta Clementine finn kvarandre i ein slik situasjon, og av ulike årsakar velgjer Lee bli hennar verge i den problematiske tida. Gåtene i spelet vil vere gjenkjennelege for dei som har spelt andre av Telltale sine peik-og-klikk-spel, men dette er i større grad dialogdrive enn før. Om du er på jakt etter zombiedreping kjem du til å bli skuffa, dette er nok den zombiehistoria i verda med lågast antal døde vandøde!

Samtalane du har med andre mennesker påverker korleis andre ser på deg. Er du ei ærleg sjel, eller ynskjer du å skjule dine hensikter. Om du velgjer det siste bør du passe på å halde tunga rett i munnen, så historia di stemmer for alle.

I løpet av året har Telltale gitt ut 5 episodar av spelet, som til saman blir ein «sesong». Jamnt over er episodane gode, fjerde var ikkje like sterk som dei førre, men avslutninga gjer det verdt det. Eg gler meg allereie til den lova sesong 2.

Skrevet av Andreas H. Opsvik.

Far Cry 3

Fra traileren til Far Cry 3. (Foto: Ubisoft)

Den åpne verdenen rundt deg gir mange muligheter til å velge hvordan historien i Far Cry 3 skal drives frem.

Dermed må også du som spiller tilpasse deg de skiftende omgivelsene og de utfordrende situasjonene Brody kommer opp i, i jakt på kjæresten din og på frihet. Fra en myk mann uten erfaring fra verdens grusomheter, må han tilpasse seg for å overleve. Overgangen er brutal og setter sine spor i både figuren og i spillets fortelling.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Mens lineære spill tvinger deg til å gå i en bestemt retning eller inn en spesifikk dør, lar åpne spill deg utforske verdenen rundt deg på dine premisser.

I Far Cry 3 finner handlingen sted på en tropisk sydhavsøy, hvor du – i rollen som Brody – selv kan velge hvordan du vil utforske omgivelsene. Farer lurer rundt hver sving, men det gjør også storslagne naturopplevelser.

Velskapte spillverdener bygger opp under gode historier og i Far Cry 3 er smelter dette sammen til en stor spillopplevelse.

Borderlands 2
Borderlands 2 - smalt bilde. (Foto: Nordic Game Supply)

Det er i sideoppdraga spelets beste sider ligg – i skitne bakgater, på ein isbre, eller mellom sandsteinsøyler i ørkenen. Her får du ferda ut leigesoldatkontraktar på deg sjølv, eksistensielle samtalar med robotar, og biologiske namngiving på ting som eigentleg vil ete deg.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Andreas H. Opsvik.

Da Randy Pitchfork fra spillselskapet Gearbox Software i 2009 fortalte at han ville lage en ny serie med spill som kombinerte det beste fra førstepersons skytespill og det beste fra rollespill, var det mange som ristet på hodet.

I dag, knappe tre år etter, har alle skytespill implementert rollespillelementer. Borderlands var kanskje ikke det første spillet som gjorde dette, men skal ha æren for å helle bensin på bålet.

INTERVJU: – Ho er ei jente, ho elsker maskiner – se video her

Borderlands 2 rendyrker fokuset på samarbeidsspilling og «loot». Med et galleri av helsprøe figurer og vill humor er Borderlands 2 et spill du vender tilbake til igjen og igjen.

(lista fortsetter under)


Andreas’ største spilløyeblikk fra 2012:

«Ein achievement – ei utmerking i eit spel – er vanlegvis ei positive oppleving.

I Spec Ops: The Line kjende eg for første gong ei anna kjensle ved ei slik oppnåing. Spelet problematiserar krig på ein interessant måte – som òg trekkjer inn tvil om kvifor ein i det heile teke bør vere soldat i ein slik situasjon og kva det fortel om deg som leiker krig.

Og på eit visst punkt i spelet fekk eg då altså dårleg samvittigheit for å motta ein achievement. Ei interessant kjensle som eg gjerne kjenner på igjen, lag fleire slike spel!»


Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her

Diablo 3

Mest av alt, er Diablo 3 et eksempel på utsøkt spilldesign.

Alt er balansert. Alt er på den rette plassen. Alt er gjennomtenkt.

Blizzard har lenge vært kjent for å jobbe med å finpussen så lenge de føler det er nødvendig. Det merkes.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

En av årets mest omtalte og diskuterte anmeldelser er omtalen til Diablo 3. Ihuga tilhengere av spillserien følte seg sviktet av selskapet Blizzard, fordi spillet for mange ikke svarte til hva de hadde forventet.

Sett i forhold til Diablo 2 mangler Diablo 3 den samme drivende sluttopplevelsen (endgame, journ.anm.). Men så er Diablo 3 et spill av en annen tid.

Med velbalansert og grundig spilldesign løfter og tilgjengeliggjør dette spillet Diablo-serien for nye spillere.

Mass Effect 3
Mass Effect 3. (Foto: EA)

Balansen mellom intense kamper og epokegjørende samtaler er fortsatt engasjerende, og det siste kapittelet i trilogien er et knakende godt spill.

Da rulleteksten startet ble jeg først glad for å kunne se Shepard og vennene helt i mål, så ble jeg fylt av sorg over at eventyret var slutt. En epoke i spillhistorien er over.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

En trilogi er slutt og denne reisen med kommandør Shepard er over. Men dette spillet er ikke slutten på spillserien Mass Effect.

Spillene har vist seg å være store publikumssuksesser og har revitalisert interessen for science fiction hos de store spillselskapene.

Nye spill i serien er allerede under planlegging og utvikling, om vi skal tro ryktebørsen. Det er gode nyheter, for ingen av oss i Filmpolitiet har lyst til å gi slipp på Mass Effect 3.

(lista fortsetter under)


Martes favorittspill fra 2012:

«Jeg sniker meg over hustakene i industribyen Dunwall – det regner. Under meg tråkker vaktene hvileløst omkring, uten at de enser snikmorderen på taket.

Jeg hopper ned i en bakgate og lister meg over han jeg tok livet av i sted. De grådige rottene strømmer frem. I panikk fekter jeg rundt meg med sverdet og løper av gårde – neste gang jeg tar ut en fiende lar jeg ikke liket ligge i gaten. Neste gang rydder jeg opp etter meg.

Snikespillet Dishonored er uten tvil årets spillopplevelse for meg. Det er mørkt, dystert og helt fabelaktig.»


Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet her

Dishonored

Dishonored. (Foto: Bethesda)

Stemningen i Dishonored er til tider svært vemmelig.

Det dunkende hjertet i hånden din, jamringen fra døende pestofre, lyden av fråtsende rotter som flommer over lik og ikke minst spenningen du kjenner på når du skal snike deg usett forbi en fiende, bidrar til en intens atmosfære.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Marte Hedenstad.

Sniker du deg inn via kloakken eller tar du på deg et kostyme og lurer vaktene, lurer du i mørkehjørner på rette øyeblikk eller stormer du frem med våpen i hånd?

Valgfrihet er en sentral del av Dishonored, og sammen med et distinkt visuelt uttrykk drar utgiveren Bethesda Softworks spillerne inn i en mørk verden fylt med magi og lumske hemmeligheter.

Dine valg har konsekvenser for hva som skjer med spillets utfall og med omgivelsene. Om du selv vil, kan hele spillet fullføres uten at en eneste figur mister livet.

Rendyrkede førstepersons snikespill er ikke vanlig kost i 2012 og Dishonored nikker til blant annet Thief (1998), samtidig som utviklerne henter det beste spillteknologi anno 2012 har å by på.

Assassin’s Creed 3
Assassin's Creed 3. (Foto: Ubisoft)

Blandingen av fakta og fiksjon er meget god, og gir rom for en rekke sprelske vendinger i både historien og i spillmekanikken. Spillverdenen er bygd på fakta og er dermed også et godt sted å lære mer om bakgrunnen for, og livet under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Assassin’s Creed 3 overgår de tidligere spillene i serien og er tidenes historietime.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

Noen lærere har allerede tatt i bruk Assassin’s Creed-serien i undervisning i norske klasserom, blant annet opplæring i kildekritikk.

Språk, mennesker, hendelser, omgivelser og byer – store deler av Assassin’s Creed 3 foregår i en autentisk utgave av 1700-tallets Amerika.

Du – i rollen som Connor – blir en brikke i en viktig uavhengighetskrig, som den dag i dag fortsatt setter sitt preg på et av verdens viktigste land. At utvikleren Ubisoft også har tatt seg noen friheter i fortellingen for å legge til både tempelriddere og mystiske snikmordere gjør ingenting for spenningen.

INTERVJU: – Spill har for få ikke-hvite helter – se video her

Ubisoft bryter også en lang og inngrodd tradisjon i spillbransjen med å ha en hvit mann i sentrum av handlingen. Den unge Connor speiler den dramatiske historien og bildet av USA som en kulturell smeltedigel ved å ha indiansk mor og engelsk far.

– Det … er at det er altfor få minoritetshelter, og vi ville utfordre dette med en stor spillserie som Assissin’s Creed, fortalte kreativ sjef bak spillet til Filmpolitiet i høst.

Kanskje Assassin’s Creed 3 er spillet som gjør at flere for øynene opp for at andre enn hvite menn kan være helter i spill?

Journey

Journey. (Foto: thatgamecompany / SCEE)

Hver gang jeg spiller igjennom Journey – for det er ikke et veldig langt spill – begynner jeg å tenke. Jeg tenker på stort og på smått i mitt eget liv, slik påvirker spillet meg.

Noen ganger klarer et spill å tre ut av sin tradisjonelle rolle som underholdningsmedium. Journey er mye mer enn bare underholdning.

Klikk her for hele anmeldelsen skrevet av Rune Håkonsen.

– Livene våre er fylt med så mye støy, at vi ofte mister fokuset på hvor fantastisk hvert enkelt menneske er. Min jobb er å konsentrere alt dette inn til en enkelt spillopplevelse, fortalte produsenten Robin Hunicke til Filmpolitiet i mars i fjor.

Svevende og store ord som vitnet om en kunstnerisk ambisjon som lå bortenfor det vi er vant til blant spillutviklere.

INTERVJU: – Journey er et unikt spill – se video her

Studioet thatgamecompany ble tatt under vingene til Sony og fikk penger til å utvikle nyskapende opplevelser til Playstation 3-konsollen. Det klarte de både med Flow og Flower, men med Journey slo den lille San Francisco-baserte en hel spillverden i bakken.

Uten ord og uten tekst har spillregissøren Jenova Chen, sammen med produsenter og programmere, skapt en universell spillopplevelse.

Gammel eller ung, kvinne eller mann, norsk eller kinesisk – Journey snakker til alle med samme språk. Årets beste spill kan ikke kjøpes i vanlige butikker. Journey er kun tilgjengelig via Playstation 3-konsollens egen nettbutikk.

Å kåre et nedlastbart spill til årets beste er uvanlig, men det peker også på en viktig trend i spillbransjen. Digital distribusjon er fremtiden. Tradisjonelle spill-, film- og musikkbutikker går vanskelig år i møte.

Legg inn din egen liste over årets beste spill og diskuter Filmpolitiets kåring i kommentarfeltet under.

 • runsiv

  Det er Arkane Studios som har utviklet Dishonored. Bethesda var bare utgiver. 

 • En flott liste som dekker det meste 🙂 For min del ville også The Unfinished Swan og Mark of the Ninja vært høyt der oppe.

 • neinei glemt f1 2012. sku liggi på 1 plass 😀 

 • Need for Speed Most Wanted, kor e da..?

  • Spillet har en uslåelig fartsfølelse!

   Men jeg mener at andre ting drar ned så mye at det ikke er en av kandidatene til årets beste spill 2012.

   Er nyskjerrig på hva du mener, legg gjerne inn din vurdering her: http://p3.no/filmpolitiet/2012/11/need-for-speed-most-wanted/

 • hmm.. Eg synes at Planetside 2 eller Under The Ocean skulle vunnet

  • V.

   Spill som fortsatt er i utvikling kommer sjeldent med på disse listene. 😉

 • Hvis Diablo 3 virkelig er en verdig femteplass på listen må det ha vært et sørgelig år for spill-entusiaster.

  • Oh yes! Tåpelig at D3 er på lista når det ikke engang var beste spill i sin sjanger (Torchlight 2). De aller, aller, aller fleste er enige i at D3 var en megaskuffelse. Diablo 3 bærer kanskje navnet til Diablo-serien, men Torchlight 2 er den eneste verdige oppfølgeren til D2 i mine øyne (i all hovedsak samme folkene som har laget begge spillene, i motsetning til D3).

  • Noe mer enig kan jeg ikke bli 😉 Torchlight II var jo bedre…

  • Her er jeg uenig med deg Kasper, utdyp gjerne hva du mener om Diablo 3 😮

   • Har du spilt Torchlight 2 Rune? Det tviler jeg sterkt på. De aller fleste er enige i at TL2 er et langt bedre spill.

    • TL2 har jeg spilt. Falt dessverre ut under voteringa.

     • Jeg forsvarer vanligvis kritikere av denne typen lister (tror faktisk jeg gjorde det med lista deres senest i fjor), de er tross alt subjektive, men i år mener selv jeg at dere er langt ute på viddene.

   • MariusAquarius

    Jeg er enig med Kasper, men så er jeg mer opptatt av en god fortelling og spiller som regel for å oppleve en historie. Diablos »historie» er alt for kort og dårlig og må spilles gjennom 4 ganger om man skal »runde» det…. Første gjennomspilling var også latterlig enkel, og jeg fikk ikke spilt spillet jeg kjøpte før et par dager på grunn av serverproblemer, og da var det hipp som happ om jeg kom inn uten å vente et par timer. AC3 skuffet også stort på historefronten, uengasjerende, med karakterer, og hendelser man ikke trur på, pluss at slutten sugde massivt. Mine favoritter i år var nok Mass Effect 3 og Far Cry 3.

   • MoRi86

     Må desverre si jeg er helt enig med Kasper, diablo 3 er årets og tidenes spillskuffelse for meg. Jeg kan nevne uengasjerende histore, DRM, farming av gull eller gear for inferno, auksjonhus, skillsystem, lagg som følge av at du må være pålogga på et singleplayerspill! Og alt hadde vært tilgitt hvis det hadde vært gøy å spille det, noe det så til de grader ikke er. Og det gjør vondt å inrømme alt dette siden jeg har hundrevis av timer med Diablo 1 og 2 bak meg og ønska så sterkt at Diablo 3 skulle være et genuint bra spill. 
    PS: ser at torchligt 2 er nevnt lengre ned og der har du årets spill innenfor diabloklone sjangeren, der er det faktisk gøy å drepe tusner på tusner av monstre 🙂 og det koster under halvparten av D3 + det har allerede vært på salg på steam 🙂

 • CoD Black Ops 2 <3

 • Topp 3 i vilkårlig rekkefølge for min del er: Borderlands 2, Dishonored og Dragon’s Dogma.

  Dette er uten å ha fått spilt Far Cry 3 eller X-Com (så vidt begynt). ZombiU burde også nevnes…

  Årets (og helt sikkert tiårets) skuffelse er uten tvil Diablo 3, å ha det på en toppliste er virkelig et mysterium. Utvilsomt den verste storyen jeg har vært borti i et AAA-spill. En ekstremt enkel gjennomspilling i første playthrough, hvor jeg ikke døde en eneste gang. Absolutt ingenting lokket til å fortsette videre på de vanskeligere nivåene.

 • «To my father’s black card, to my black card!» 😛

 • Synes at The Walking Dead burde få en plass litt høyere plassering. Det er kanskje det spillet med den beste historie fortellingen siste 10 året. Fortjener i mine øyne i hvertfall en top 5 plassering.

 • EndingCredits

  Etter at jeg skjønte hvor gjennomtenkt og dristig endingen faktisk var (den gikk rett over hodet mitt), topper Mass Effect 3 min liste.

 • kreaturen

  Har ikke spilt alle spilla på lista ennå, så ME3 er for meg høydaren. Det var så sykt bra heeelt til siste sekund, og det var helt sykt trist å se alle dø, med den musikken… Så hadde det sluttet der hadde jeg vært fornøyd og sittet målløs foran skjermen til rulleteksten var over og vel så det, men nei… Så må innrømme at jeg ble litt skuffet over slutten ja, og det ble så fryktelig opprivende siden det var så langt fra det jeg følte jeg hadde jobba for at det ble helt rart. Hadde vært bedre om the Catalyst bare lurte deg slik at alle bare døde, at Relayene bestod og at vi fikk se et klipp av framtidige romvesner oppdage Liaras boks med informasjon om Galaksen, Sheppard og kampen mot Reaperne, med mindre man faktisk hadde gjort nok forhåndsarbeid til å kunne vinne da, som jo også burde vært en mulighet. 

 • Ingenting kan sammenliknes med EVE Online. Så hvordan kan man si at de spillene var best 😉

  • Men EVE kom først ut i 2003?

  • Allmektig

   Jeg prøvde Eve Online en stund i fjor. Det var møkk kjedelig og fremsto litt som et glorifisert regneark.
   Excel med litt staffasje.

 • TrondMorset

  Vet ikke om jeg er enig i ME3 på denne lista. For makant til generisk, linært ps3 port er det lenge siden jeg har sett. Så får det heller bare være at det er slutten på Sheperds historie. For meg virket det spillet rett igjennom uinspirert (også så de det selv på slutten å slang med en omstridt slutt).

  • MariusAquarius

   Ja, veldig linært, ingen mulighet til å endre historien man spiller….

 • Som om ikke slutten på spillet er ille nok, hvor forfatterne introduserer et helt nytt plot-element som ikke hører hjemme i ME-universet og en konflikt som aldri har vært hoved-temaet i serien, så gjør spillet at alle dine handlinger og valg fra de to foregående spillene blir fullstending meningløse. Med andre ord, ingenting får noen konsekvens i det hele tatt.

  Drew Karpashyn hadde skrevet en plotlinje for hvordan konflikten mot ‘the Reapers’ skulle ende, men han ble erstattet som lead writer i ME3 og resten er desverre historie.

  ME3 = Mass Fail.

 • Ronny H. Hagen

  Assassins Creed, eit spill som handler om ein amerikansk bole italiener som bruker hette og ser ned i bakken kom på andreplass i kåringen årets spill 2012.
  Fra det kan man trekke følgende konklusjoner;
  Samtlige spill som ble utgitt i 2012, minus eit,  var rævva dårlig.
  Det ble utgitt to spill i 2012.
  Kåringen ble utført klokken 03:00 i taxien hjem fra julebordet.

  Jeg har mest tro på alternativ 3, spessielt når «Diablo 3 uker» var inne på top 10

 • MariusAquarius

  Diablo et  spill man runder på 10 minutter og har en syyyykt dårlig historie, og AC3 har en historie og karakterer som er dårlig skrevet, en forferdelig ræva slutt. Ellers ganske fornøyd med lista, men Journey synes jeg er for kort til å bli årets spill. Er nok en av få som liker slutten av ME3(Jeg trur på IT-teorien) og føler det er en perfekt, åpen slutt.

  • havchr

   For kort?! hva er besettelsen med at spill skal være lange for å være av kvalitet? Om en anmeldelse skriver at «spillet er kort» som en negativ ting uten å utbrodere hvilke deler av opplevelsen som blir ødelagt av at ting ikke blir dratt ut i uendeligheten, så kaster jeg anmeldelsen i søppla. 

 • MoRi86

  Er det bare jeg som har Spec ups: The Line på lista mi over årets spill? Jeg har aldrig blitt så sugd inn i en spillhistore som i dette spillet, jeg godtok at selve spillmekanikken var helt middels fordi jeg måtte vite hvordan denne egentlig helt grusomme historen skulle utvikle seg (ikke grusomt dårlig, men grusomt det som skjer i spillet).Det har etter min mening den «beste» karakterutvikling jeg har opplevd i et spill. Anbefaler sterkt å plukke det opp hvis det kommer på et steamsalg i jula!

 • Truls Johnsen

  Innser at «The Journey» må kjøpes!

  Må innrømme at jeg ennå ikke fått spilt ferdig ME3, men så langt syns jeg det er topp! Etter å ha begynt å lese nedover her på kommentarene, måtte jeg stoppe! Makan til spoilergjeng… 😉

 • Dere kan si hva dere vil om utgivelsesår, men det mest spilte spille i år er League of Legends.

  • Det gjør det ikke nødvendigvis til et bra spill som burde bli ranket høyt. Riot gjør ingenting for eSports, bare slenger ut løgner og rykter mot Valve og Icefrog.

 • Torstein Hole

  Selv om det kanskje ikke er et nytt spill har nyutgivelsen av Baldurs Gate vært min største spillopplevelse i år. En god nr to må være Crusader Kings 2.

  Må også si meg enig med de som kritiserer Diablo 3 på listen. Det var kjempegøy de første dagene, men jeg ble lei VELDIG fort.

 • Kanskje kom spillet litt for sent, eller så var dere for tidlig ute, men mitt årets spill er Paper Mario: Sticker Star. Fantastisk skrevet dialog, og det er både vanskelig og får deg til å tenke utenfor boksen!!

 • LarZen

  Journey er i mangel av bedre ord fantastisk, men årets beste spill? Den er jeg nok ikke helt enig i..

 • Jeg må si meg overrasket over at Halo 4 ikke er på denne listen, men utenom det virker det som en bra liste. Godt gjort 🙂

 • hvor er WoW mist of Pandaria, klart beste expansion til Kongen av MMO, syntes faktisk det burde vært på listen.

  • Thedrek

   Wrath of the Lich King var mange hakk over det tåken som ligger over Pandaria hittil har latt oss se, men starten har hittil vært ekstremt bra. Om de opprettholder dette nivået gjennom resten av expansionen vil det nok kunne ende på samme nivå eller et ørlite hakk over Wrath. 

   Når det er sagt burde dette spillet absolutt vært nevnt blant topp 10.

   • Truls, dessverre var nok Pandaria en av boblerne som røyk ut.

 • Diablo 3 ?? Face palm!

  • Thedrek

   Diablo 3 er bedre enn det Diablo 2 (-expansion var), mer å spille for nå, selv etter Inferno er unnagjort.

 • ederogalle

  Jeg skjønte ikke den journey greia jeg, knappene gjorde ingenting, bare labba rundt i ørknen, skrudde av etter ti min. Fjern journey og dytt ME3 opp på første, så er jeg stort sett enig.

  • Da skrudde du av for tidlig. «Journey» er ikke et spill som gir umiddelbar respons som mange andre spill i dag, og det var en av de tingene jeg likte.

 • Sikkert mange bra spill her, men hvor er sportsspillene. Må inrømme at jeg ikke har spillt mange av spillene på listen, men at verken FIFA 13 eller Madden NFL 13 har kommet med på listen, er jo nærmest en skandale.

  • Jeg tipper på at de ikke er nyskapende nok for denne lista. De baserer seg på det samme som år før. Fifa, som jeg har mest kjennskap til, er fortsatt et fotballspill uten historie. Det er sikkert god underholdning, men kommer uten historie og lite nytt.

 • Mitt beste spilløyeblikk i år må ha vært første gangen jeg kommer seilende i helikoptere etter det jeg trodde var siste boss i skipsvraket Polaris, i The Secret World. En kjempe som ligner lovlig mye på R’lyehs sovende borgermester dukker opp. Det blir en hard kamp helt til verdenen rundt oss byttes ut med blå tåke. Vi gjemmer oss, en DPS fikk kjenne på kroppen hva som skjer hvis man oppdages. Vi forblir usette helt til søylen vi gjemmer oss bak plutselig blir knust. En ny DPS må bøte for det mens resten finner et nytt gjemmested. Vi tre som var igjen holdt ut til verden kom tilbake, og overlevde de to neste skiftene før han endelig gikk ned.

  I ettertid, når jeg har vært gjennom flere av de andre dungeons spillet har å by på, kjennes ikke Polaris like vanskelig. Men skrekken fra første gangen, når verden går i blått sitter fremdeles.

 • Resident Evil 6.

 • At ikke Planetside 2 er med i denne listen er for meg et stort mysterium… Så jeg kommer til å tolke at ME3 sin plass på lista er en skrivefeil, og det som egentlig ble ment var PS2 😀

 • KnutEK

  Trials Evolution

  •  Kan avsløre at «Trials» var en av boblerne som røyk ut i siste runde.

   • KnutEK

    Nå har det kommet ny DLC med uendelig nye «byggeklosser». De nye banene som spillerne lager begynner å bli bedre enn originalen, og det kommer drøssevis med baner hver dag. Ikke mange andre spill som kan skilte med dette…

 • Øyvind Alexander Frivold

  Hotline Miami er årets beste spill!

 • mass effect  va jo nå drit alt for mye film elers så va de nominerte spelan ganske bra 😉

 • Skvate

  Har ikke spillt så mye i år, men har testet Diablo 3 og Torchlight 2. Torchlight 2 var langt bedre og burde ha plassen til Diablo 3. 

  Natural Selection 2 kom også i år. Det har blitt nominert til årets multiplayer hos IGN. Det kan også klassifiseres som «indi».

  Hva med Darkfall Unholy Wars? …det kommer vel ikke i år likevel, men det er jo norskgresk! Hvis det slår ann, så kanskje det når opp neste år?

 • Hvor er Halo 4 på listen deres? >:(

  • Hahaha, oh wait you’re serious! let me laugh harder!

  • « Halo 4» var med i vurderinga, men røyk ut av topp 10-lista når voteringen kom i gang 🙂

 • Interessant liste. Her er min personlige liste 🙂

  1: The Walking Dead – Dette er årets største overraskelse for min del. Var i begynnelsen skeptisk, siden lisensspill ofte har en tendens til å være dritdårlige, men så feil kan man altså ta. Historien som fortelles i TWD er ufattelig bra, med figurer du bryr deg om (de fleste som spiller spillet blir nok oppriktig glad i Clementine), og vendinger som virkelig drar i hjerterota. Slutten fikk meg til å grine som en liten unge, og jeg gleder meg stort til sesong 2. Spillet har riktignok ikke så mye «spill» ved seg, men sånn er det ofte med pek-og-klikk eventyrspill, og historien alene er nok til å få enhver som spiller det helt hekta.

  2: Mass Effect 3 – Ja, slutten var rævva, men med Extended Cut DLC’en som Bioware slapp senere, syns jeg rettet opp mye av det som var galt. Foruten slutten, syns jeg også at spillet var helt briliant, med en av de beste science fiction historiene noensinne, valg som gav mening, og et av de aller beste rollegalleriene i noe spill. Jeg har vært ihuga Mass Effect fan siden jeg spilte toern på PS3 da det ble sluppet i fjor (har ikke Xbox, så fikk ikke spilt eneren før jeg oppgraderte PCen min), og måten enkelte av de valgene du har tatt gjennom Shepards reise i serien ble fullkommet i treeren var helt magisk. Basert på valgene du hadde tatt tidligere, så kunne du få villt forskjellige resultater, og oppdragene på Tuchanka og Rannoch er noen av mine absolutt største spillhøydepunkter. Da får det så være at slutten ikke var helt på pari med resten av spillet, men med Extended Cut, så føler jeg de fikset det bra.

  3: Far Cry 3 – Ufattelig flott (og DIGER) verden, fett rollegalleri (Vaas er helt konge), kul historie og bøttevis av ting å gjøre fører til flere timer med stor underholdning.

  4: Spec Ops: The Line – Apocalypse Now i spillform, som problematiserer krig på en fantastisk måte. Historien er sykt bra, og sammen med et meget kompetent rollegalleri (anført av Nathan Drake himself, Nolan North) er det en opplevelse som sitter langt inn i ryggmargen etter at du er ferdig. 

  5: Dishonored – Fantastiskt, mørkt univers, utallige måter å gjøre ting på, og atmosfære til tusen. Meget fett spill. Ellers enig med Marte i anmeldelsen hennes.

 • Interessant at AC3 havner på 2. plass. Rent teknisk er det mye bedre enn tidligere AC spill, men jeg tar meg i å være mindre engasjert i Connor Kenway enn hva jeg var i Ezio Auditore da Firenze, samt at byene er mindre interessante å utforske. Min største skuffelse er hvor lett de har gjort det å klatre til toppen av utsiktspunkter. Der hvor man før måtte aktivt lete etter riktig rute for å komme opp, og dermed bli bedre på free running, er det bare å beine på rett til toppen med det resultat at når man virkelig trenger å være god i free running har ikke spillet lært opp spilleren skikkelig.

  ME3 var svært kult, veldig MEH avslutning, men kult. Syntes starten var kjedelig treg med alt for mange cut scenes/»Press X not to die»-sekvenser/tutorials, men derfra og ut var det lett et genialt spill, synes mer enn gjerne dere kunne lagt det høyere på listen.

  Synes dere har lagt vell mange FPS/FPS-lignende spill i potten her. Hva med gode finfin 2D platformers?

  Ellers vil jeg legge inn en anbefaling av Mark of the Ninja

 • Synst at Planetside 2 mangler. Har jo til og med fått prisen for beste multiplayer spill!

 • s/beste/verste

 • smekremeg

  Planetside 2 er uten tvil årets spill for meg. Enorme spillverdener med store slag mellom hundrevis av spillere. Fps med strategiske avgjørelser der godt lederskap er alfa omega. Ingenting slår det å rulle ut en stor kolonne med tanks og troppetransport, med air support svevende høyt over oss. Nei nå må jeg spille litt mer her! For the NC!