La alle gamerhjerter fryde seg! Microsoft har gitt etter for presset og tatt til seg kritikken de har fått for restriksjonene på sin nye konsoll Xbox One. Onsdag kveld la Microsoft-sjef Don Mattrick ut en pressemelding på selskapets nettsider, der han forklarer at din tilbakemelding teller for Microsoft.

Det blir dermed ikke nødvendig med internettilgang for å spille offline Xbox One-spill, og det blir heller ingen DRM-sperrer, slik at du kan låne bort, selge og kjøpe brukte spill så mye du ønsker.

Les også: Her er Xbox One!

Etter at du har koblet deg opp én gang med en ny Xbox One skal du kunne spille alle diskbaserte spill uten å måtte koble deg opp på nett igjen, og du trenger ikke å koble deg opp en gang i døgnet for å få tilgang til spillene dine.

– Siden avdukingen av våre planer for Xbox One har teamet mitt og jeg hørt direkte fra mange av dere, lest kommentarene deres og hørt på deres tilbakemeldinger. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke dere for at dere har hjulpet oss med å omforme Xbox One sin fremtid, skrev Mattrick i pressemeldingen.

I likhet med slik det er på Xbox 360 nå kan du altså gjøre hva du vil med spillene etter at du har kjøpt dem (noe som bare skulle mangle). Dermed skal du kunne låne bort Xbox One-spill like lett som dette:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ingen «Xbox Family»

Forandringene Microsoft nå har gjort vil få konsekvenser for noen av løsningene selskapet tidligere har skissert.

– Disse endringene vil påvirke noen av scenariene vi tidligere annonserte for Xbox One. Deling av spillene vil fungere som det gjør i dag, du deler bare disken. Nedlastede titler kan ikke deles eller videreselges, forklarer Don Mattrick i Microsoft sin pressemelding.

Dette betyr antageligvis at muligheten for å gjøre spillbiblioteket ditt tilgjengelig for opp til ti venner, slik at både du og dine kompiser skulle kunne spille det samme spillet når som helst, samtidig, ikke blir noe av likevel.

Tar opp kampen mot Sony på ny

Det var nettstedet Giantbomb som først plukket opp nyheten om det som kan være den største helomvendingen i spillhistorien.

Microsoft har måttet tåle kraftig kritikk etter at deres nye konsoll ble avduket i mai, og under verdens største spillmesse E3 i forrige uke, brukte Sony Microsofts feilskjær som et gigantisk PR-stunt for sin Playstation 4-konsoll, og sendte flere kraftige ballespark i Microsoft sin retning (se videoen over).

Les også: E3 2013: Her er Playstation 4!

Filmpolitiet konkluderte med at Sony «vant» E3 og kanskje hadde vunnet konsollkrigen allerede før den hadde begynt. Nå er det tydelig at Microsoft har arbeidet på spreng den siste uken for å kunne ta opp kampen mot Sony og Playstation 4 på nytt.

Nå skal det bli interessant å følge med på om Microsoft klarer å hente seg inn igjen etter det som har vært en eneste stor PR-skandale for dem, eller om omdømmetapet har vært for stort til at spillere ønsker å kjøpe Xbox One likevel. Konsollen vil fortsatt bli 100 dollar dyrere enn konkurrenten Playstation 4.

Hva synes du om Microsoft sin helomvending? Kan du tenke deg en Xbon One nå? Si din mening i kommentarfeltet!
 • Niccolado

  Tvilsomt at det var forbrukerne de lyttet til. Microsoft har aldri vært kjent for å ta forbrukernes ønsker til etterretning.

  Derimot så tror jeg at å potensielt tape en hel generasjon xbox før den kommer på markedet overfor konkurrenten PS4 som også kommer med en ny ps som har gjort at de har skiftet mening. Videoene til Sony har nok også trolig hatt en viss påvirkning, hvor de gjør narr av xbox!

  • Cliff «Gears of War» Bleszinski har sagt noko ála det same på Twitter: «*Sony* forced Microsoft’s hand, not the internet whining.»

   Og eg må seie meg samd med dykk båe. Eg trur ikkje at Microsoft hadde venta ei fullt så hard takling frå Sony, og no vert nok alt det komande halvåret rein brannslukking.

   Til sist, fordi den er artig: http://i.qkme.me/3uwz1t.jpg

  • Helt klart! Men de liker å pakke det pent inn 🙂 Synes det blir veldig spennende å se hvordan det kommer til å gå med konsollen etter lansering nå, om dette er nok til at folk velger å gå for Xbox One, eller om skaden allerede har skjedd.

   • Niontiin

    De vil nok ikke ha en direkte manko på kunder, men det er nok allerede et faktisk tap da noen Xbox fans jeg kjenner allerede har forhåndsbestilt PS4 istedenfor.
    – Tviler på at de er de eneste.

   • Neo

    For meg virker det mer som at Sony fant en mulighet til å sverte Microsoft, samtidig som de får god PR hos de minst intelligente kjøperne som på ingen måte har satt seg inn hva som konkret var målet med Xbox One i utgangspunktet.

    Det jeg samtidig stusser på er at Filmpolititet og svært mange andre journalister hev seg på det samme hylekoret. Her har altså Sony, nesten uten å grave dypere i saken, fått både blomster og sjokolade levert på døren. Xbox One derimot har blitt vurdert hit og dit, mens Sony, slik det var med PS3, bare er «bra» eller «best» uten at man har tenkt en tanke om å sjekke dette opp mer heller.

    For ikke å snakke om å betale for å spille online. Det har aldri vært greit for en PS fan å gjøre noe slik, men hvor er de samme menneskene nå som også dette er en realitet på PS4? Man argumenterer og skriver etter hvor hjertet ligger. Har man allerede valgt en side, er det veldig enkelt å rakke ned på motparten samtidig som man ikke ser seg rundt i sitt eget rede.

    Når det er sagt, PS4 og Xbox One blir to formidable konsoller, som jeg tror mange vil ha glede av i mange år fremover. Grafikken blir omtrent den samme på begge, majoriteten av spill kommer på begge konsoller og begge konsoller vi få sine eksklusive spill til glede for kjøperne. Mitt valg har falt på Xbox One, jeg fulgte magefølelsen og har et øye for et knippe av de eksklusive spillene.

    Må si jeg gleder meg til November 🙂

    • Pudicitia

     Du fremstår som naiv i din tro på at du representerer
     alle kunder. Du bor i Norge og representerer en mikroskopisk del av kundemassen som
     kjøper Xbox og PS. Her har vi hele tiden nok penger til å unngå kjøpe «skitne og brukte spill». Jeg tviler på at det var nordmenn (som Filmpolitiet) som veltet lasset til Xbox One, hvor vi gikk glipp av «innovative funksjoner».

    • Hei Neo! Mitt hjerte ligger hos både Xbox og Playstation siden jeg alltid har hatt begge deler og kommer til å fortsette med både Playstation 4 og Xbox One.

     Når det er sagt så er det ingen tvil om at det var Sony som kom best ut av startgropa når det gjaldt annonseringen av konsollene, fordi Microsoft gjorde spillerne forbanna med krav om nettilgang og DRM-sperre. At Sony la frem en løsning lik den Microsoft har for sine onlinespill ser jeg ikke noe stort problem med, ettersom det er snakk om en såpass liten månedlig sum, men mulig andre er uenige med meg der.

     Og enig med deg, gleder meg også til november. 🙂

     • MrTerje

      Online-funksjonene til PS3 har jo ikke vært store greiene. Jeg tror de vil vinne stort på å bygge den ut noen hakk, og det er klart at det koster å ha en slik god tjeneste, og derfor tror jeg ikke folk kommer til å bli sure for å måtte betale.

  • John Christian Lønningdal

   Men Microsoft hadde uansett måttet lyttet til forbrukerne hvis det viste seg at XBox One hadde dramatisk dårlig salg. Å la være å kjøpe er den viktigste makten folk har ovenfor store selskap. De blir da tvunget til å spørre seg selg «hvorfor» og ikke arrogant stake ut hva kamel de vil at forbrukerne skal svelge neste gang for egen vinning.

 • fugl1

  Takk Sony.

 • RealJon233

  Moro hvordan et selskap kan bli utropt «vinner» av en kamp før den i det hele tatt starter. Spillere (rett før jeg tyr til «true gamers») bryr seg om en ting først og fremst, og det er spillene. E3 har i åreveis vært bransjens showplace, men også største løgnsamling. Såkalt in-game-graphics kjørt på en high-end PC ble ikke det samme på den billige konsollen, og listen over kanselerte lovende titler/titler som aldri ser ut til å bli ferdige er lang.

  La meg forresten minne de som tror at det her et er valg kunden MÅ gjøre (at det er Nintendo på sidelinjen mot Sony og Microsoft) om at vi bor i Norge, og veldig mange har veldig mye penger, og kommer til å ende opp med samtlige 3 konsoller OG en high- end pc. Trenger ikke har veldig mye penger engang, gaming er en relativt billig fornøyelse om man er ute i jobb.
  «Forandringene» til Microsoft gjør heller ikke spillene deres bedre, hadde aldri i livet forestilt meg at denne generasjonen av konsoller skulle «avgjøres» av om man trenger internetilkobling eller ikke kan bytte inn bruktspill……… Skulle Halo fansen slutte å spille Halo fordi man må koble seg til internett……som om de ikke allerede 98% av dem er tilkoblet alt? For all del kudos til Microsoft for å rydde opp, men det her burde vært uvesentligheter om man må velge mellom flere konsoller.

 • Jensen

  Microsoft ville teste hvor store og stinkende kameler de kunne få sine kunder til å sluke, men hadde ikke regnet med Sony.

  Så folk liker trellbinding og daglig elektronisk meldeplikt til Microsoft. Å så overraskende! Hvem kunne gjettet det på forhånd? «Kunne du tenke deg å stikke innom hver dag mens jeg er på ferie. Fiskene trenger for og Xboxen må logges på nettet.»

  Bare å komme på noe slikt sier noe om MS holdning til kundene.

  • Neo

   Du har vel egentlig ikke forstått noe som helst, har du?

   • Jensen

    Nei, ingen som mener noe annet enn deg har vel skjønt noe som helst. 🙂

    • Neo

     Nei, seriøst? Du uttaler deg om noe du ikke har satt deg inn i. Du må gjerne ha en mening, men i normale diskusjoner i min bransje opparbeider man seg kunnskap om det man diskuterer, FØR man starter en diskusjon.

     Det du skriver en riv ruskende galt, og minner egentlig bare om en følelse du har ovenfor Microsoft, som igjen ikke gjenspeiler virkeligheten. Dette er ikke en diskusjon om firmaers holdning ovenfor kundene, det er snakk om hvilke muligheter man skal ha, og ikke ha, på en konsoll.

     Her mister vi mange gode funksjoner, nyskapende sådan i konsollsammenheng, til fordel for noe som snart bør høre fortiden til. Men det er mulig du er av Gamestop generasjonen, hva vet jeg.

     • RealJon233

      Bruktspill generasjonen og de som vil ha en maskin som kan kjøre snart 20 år gamle PS1 spill blir jeg helt matt av…. Håper Valve tar grep og redder oss ut av sumpen, for hverken Nintendo, Sony eller Microsoft ser ut til å våge noe særlig om dagen…. «La oss tviholde på konsollene» er det samtlige selskap nekter å gå bort fra, den åpne planløsningen eksperter har sett for seg i årevis, hvor konsoller «ikke eksisterer» lar nok vente på seg 4-5 generasjoner til… Håper jeg i beste fall får oppleve den.

      • Jensen

       Det finnes ingen grunn til å ikke kunne tilby begge deler både abonnenmentsløsninger og spill som man kjøper og betaler kun en gang og som spilles uavhengig av netttilgang.
       Alle har forresten ikke like god nettilgang.

     • Jensen

      «Her mister vi mange gode funksjoner, nyskapende sådan i konsollsammenheng, til fordel for noe som snart bør høre fortiden til.»
      Hvorfor burde det høre fortiden til? Og hvorfor er ikke MS villig til å tilby begge deler; Mulighet til å spille kjøpte og betalte spill uavhengig av netttilgang og mulighet til å tegne abonnement som gjør deling med kompisen i Kualarlumpi mulig?
      MS skaper en kunstig motsetning mellom to ting som fint kan sameksistere.

  • TheStig8

   Er det ikke litt naivt å tro at Sony ikke hadde liknende planer for Playstation 4? For så å ombestemme seg da de så reaksjonene på Microsoft sine planer?

   • Jensen

    Kan godt hende Sony hadde liknende planer eller ønsker. Kan også hende de forsto sine kunder for godt til å lansere det. Uansett var det MS som lanserte dette opplegget som om det var en sjenerøs gavepakke til kundene.

 • Neo

  Det jeg stusser over var at Filmpolitiet utropte Sony til vinner. Vinner av hva? Vinner av ingen innovative aspekter ved PS4?

  Dette er en trist dag. Mister muligheten til å dele spill, mister muligheten til å spille på hvilken som helst Xbox One jeg logger meg på, mister familiemuligheten.

  Helt latterlig at det skal så mye til for å gi slipp på 90-tallet.

  • Erik Andre Westrum Johansen

   Men på den andre siden beholder du kontrollen over det DU har kjøpt og DU eier. Microsofts forsøk på å endre spill fra noe man eier til noe man leier var basert langt mer på grådighet enn noe som helst forsøk på innovasjon for brukeren.

   • Neo

    Jeg kjøper et spill for å spille det, enkelt og greit. Det fungerte også slik Xbox One var tiltenkt. Hvorvidt jeg kan selge spille til Gamestop å tjene 50 kr bryr jeg meg lite om. Her mister vi masse funksjoner, for å stå på stedet hvil.

    Du verden så deilig det hadde vært å kunne dele spillet mitt med en venn på andre siden av Norge, uten å poste han disken. Eller å ha satt meg ned hos en venn, logget på å ha tilgang til alle mine spill. Det er innovasjon.

   • RealJon233

    Hvordan kan du si det egentlig, markedet har i stor grad omfavnet leiekonseptet i stor grad allerede. De største spillene omsetningsmessig, suksefulle mmos er rene leiespill, du sitter ikke igjen med noe dagen du unsubscriber. Likevel er det en vinnende forretningsmodell. Xbox live må og sies å være en stor sukse som er abbonement basert.
    Gode online løsninger krever at man er online, og man kan ikke forlange at alle servere holdes åpne for alltid. Men det vil høyst sannsynlig være en fan-basert server for de som aldri vil gi slipp på et spill i løpet av hele livet 🙂
    Innovasjon handler ikke alltid/bare om grådighet, det er og nye og ofte gode løsninger på plass.

  • Jensen

   «Dette er en trist dag. Mister muligheten til å dele spill, mister muligheten til å spille på hvilken som helst Xbox One jeg logger meg på, mister familiemuligheten.»
   Det er MS’ valg å fjerne disse mulighetene sammen med kravet om daglig elektronisk meldeplikt. Et spark tilbake til sine uregjerlige kunder.

   • Neo

    Jeg er fullt klar over at det er MS sitt valg, basert på tilbakemelding fra en spesifikk gruppe kunder som er de som gaper høyest når det gjelder alt. «Takk Sony» leste jeg et sted. Takke Sony for hva? For de 50 kr man får igjen hos Gamestop? For å ikke henge med i den teknologiske utviklingen?

    Agree to disagree.

    • Jensen

     MS kunne lett ha gitt deg de tjenestene du har så lyst på uten å samtidig kreve daglig meldeplikt, pålogging for alle spill og nektet bruktsalg av fysiske spill. At man ikke kan få det ene uten det andre er bare noe MS har diktet opp.

     • TechnoFreaken

      Hvordan skulle du unngått at man bare installerte samme plate på 100 Offline XBOX Maskiner. Jeg ser ikke hvordan man skulle løst dette uten å kreve at man på en eller annen måte sjekker online om man kan installere spillet.

  • Vinner av PR-krigen som er E3.

 • Ralfsen

  «Dette betyr antageligvis at muligheten for å gjøre
  spillbiblioteket ditt tilgjengelig for opp til ti venner, slik at både
  du og dine kompiser skulle kunne spille det samme spillet når som helst,
  samtidig, ikke blir noe av likevel.»

  Jeg har sett intervjuer hvor representanter fra microsoft avviser at dette skulle bli mulig. Samtidig spilling ved deling av spillbibliotek ville ikke være mulig ble det sagt. Jeg lurer på hvor påstanden om at 10 stk skulle kunne dele ett spillbibliotek kommer fra. For den høres helt hinsides ut og jeg kan aldri tenke meg at det var noen sinne en plan om å tillate noe sånt.

  • Dei kunngjorde det for nokre veker sidan, gjennom ei pressemelding som svar på kritikk før E3. Dette stod der då:

   «Give your family access to your entire games library anytime, anywhere: Xbox One will enable new forms of access for families. Up to ten members of your family can log in and play from your shared games library on any Xbox One. Just like today, a family member can play your copy of Forza Motorsport at a friend’s house. Only now, they will see not just Forza, but all of your shared games. You can always play your games, and any one of your family members can be playing from your shared library at a given time.»

   • Ralfsen

    http://www.cinemablend.com/games/Angry-Joe-Major-Nelson-Explosive-Xbox-One-Interview-Decade-56783.html

    I intervjuet der sier Larry Hryb ganske klart at nei det går ikke an å kjøpe ett spill og la 10 stk bruke det, og det går ikke an at flere spiller det samme spillet samtidig. Han sier man kan la familie og venner «check it out», han bruker begrepet «check it out» flere ganger. Jeg tror det er mye med liten skrift her som har gått folk hus forbi, eller som man har valgt å ikke utdype noe særlig. Det lusker garantert noen heftige begrensninger rundt hjørnet.

    • Ja, med dei uklare meldingane som har kome derfrå den siste tida er det alt anna enn lett å få ut klare definisjonar. Nelson seier dog at ein kan spele det to saman på ulike maskiner om det til dømes er splitscreen, så begrensingane er sikkert på mykje anna enn fleirspelarmodusar. At fleire ikkje kan spele éinplayerspel samtidig hadde eg ikkje venta heller, trur eg, men ser at teksten i artikkelen kan forståast slik.

     • Ralfsen

      Angry joe sa noe om at du velge 2 venner som skulle kunne spille samme spill samtidig men kun énspillermodus. Så kunne du velge 8 venner som skulle kunne spille énspillermodus, men aldri flere på samme spill samtidig. Det var sånn han hadde forstått det. Men så kommer det an på utviklerne og det ene og det andre, og ingenting er egentlig spikret på noen som helst måte. Man får vente og se hva det ender opp med. Skulle jeg tippet så hadde jeg trodd det ville vært en tidsbegrensning eller lignende per spill per venn også.

      • Sett på makan (på absolutt ingen måte bekrefta, sidan han er anonym er det vanskeleg, men likevel interessant):

       «When your family member accesses any of your games, they’re placed into a special demo mode. This demo mode in most cases would be the full game with a 15-45 minute timer and in some cases an hour. This allowed the person to play the game, get familiar with it then make a purchase if they wanted to.»

       • Ralfsen

        Det stemmer godt overens med mine antagelser ja. Jeg vil nesten gå så langt som å si at å tro at 10 venner får full tilgang, uten å kjøpe spillet, det er på linje med å tro på julenissen. Men jeg har sett at mange faktisk har sittet med det inntrykket, og brukt det som argument i sony vs ms-debatten.

 • numberedK

  Det eneste problemet er selvfølgelig at når det kommer til kundebehandling, spesielt med tanke på respekt for privatliv og eiendom, så blekner Microsoft i sammenligning med Sony. Jeg klarer ikke en gang å få meg til å kjøpe et par hodetelefoner fra Sony. Mens Microsoft bare er kjipe, går ikke Sony av veien for å installere rootkit fordi du begikk dødssynden å sette inn en musikk-CD. Det eneste de er gode på er sikkerhet, hvor de er flinke til å fortelle oss om og rydde opp etterpå hvis de har hatt datainnbrudd. Regn med at tjenesten de leverer er oppe lynraskt, det burde ikke ta mer enn noen måneder.

  (Jeg skjønner godt at Sony ikke kan kreve ET Phone Home funksjonalitet da tre måneder nedetid kan være litt uheldig da.)

 • AndyAce83

  Det eneste som mangler nå er bakvendt kompatibiliteten. La oss håpe det skjer raskt.

  • Benjamin Balboa Backofen

   Det er faktisk vanskeligere å få till enn man skulle tro – JEg kan ikke detaljene om det, men fikk det forklart det av en kompis som driver med programmering. Måten kraften utnyttes på PS3/360 er forskjellig fra PS4/one…. dvs… enten må de nye konsollene simulere PS3/360, noe som er utrolig kurnglete å lage. ELLER så må de faktisk putte hardwaret som var i den forrige generasjonen i de nye konsollene. Ut fra det, tror jeg det er lite sannsynlig at det kommer bakover kompatibilitet.

   • AndyAce83

    Det er sikkert like vansklig som å fjerne DRM siden konsollen var bygd rundt det.

    • Benjamin Balboa Backofen

     Point WELL made!

     • AndyAce83

      😉

    • EivindEriksrud

     DRM var sannsynligvis bare et system bygget som et sikkerhetssystem rundt spillene og konsollen. Som en port man må låse opp før man kan bruke det faktiske systemet. Det er nok mye vanskeligere å gjøre alt bakover kompatibelt uten å legge på kostnader. Og den er allerede ganske dyr pga kinect (regner jeg med)

     • AndyAce83

      Jepp, jepp, jepp.

 • Odd-Arne Eriksen

  Forskjellen ligger kanskje i kulturen til leverandøren? MS er amerikansk, og de ønsker å kontrollere markedet for å tjene mest mulig penger. Slik har det alltid vært, men takket være konkurranse fra andre kulturer som Japan, tvinges andre regimer til å tilpasse seg – eller gå under. Håper grådigheten deres gjør at de mister all troverdighet og går konkurs! Hvis du har et snev av ryggrad, boikotter du xbox og kjøper noe annet.

  • RealJon233

   Fanboy spotted. Du ønsker virkelig at MS går konk? Så Sony/Nintendo i dine øyne kan være de noble heltene som gang på gang hører på fansen og gir dem nøyaktig det de vil ha? Insinuerer du på toppen at ryggraden til en person avhenger av hvilken konsoll han velger, det er enten trolling eller god humor 🙂

   • Odd-Arne Eriksen

    Ingenting er som litt humor med et snev av alvor;) Tror ikke MS går konk selv om xBox skulle floppe.

 • Fraglestan

  Nå gjenstår den spion micen og det spion 3d kameraet, og mulighet til å kjøpe spillet og ikke en lisens.

 • ShadY Knight

  Jeg tror ikke MS taper noe på å padle bakover angående sin drm, og bruktspill politikk, men kanskje spillerne gjør det. Vi fikk aldri se MS sin visjon i praksis, kanskje det var noe der? Kommer uansett ikke til å kjøpe next gen før om et par år, da burde det være mye enklere å se hva som passer meg.

  • Jensen

   Det er ingen ting de kunne gjøre ut med den håpløse drm-en som de ikke også kan klare uten et så kundeuvennlig system. – Om de vil.

 • Jensen
 • Aleksander Frydenlund

  PS4 vil Fortsatt koste mindre! men
  skandaler kan skje på hvilken som helst konsoll! Er ikke så lenge siden
  millioner av PlayStation store kunder ble rammet etter at noen profesjonelle hackere
  som hadde kommet seg inn i Sonys systemer og fått med seg penger og info fra folks kredittkort!
  Skandaler kan ramme både Microsoft og Sony! For min del blir det PlayStation å se
  stuen!

 • Guest

  PS4 vil Fortsatt koste mindre, men
  skandaler kan skje på hvilken som helst konsoll! Er ikke så lenge siden
  millioner av PlayStation store kunder ble rammet etter at noen profesjonelle hackere
  hadde kommet seg inn i Sonys systemer og fått med seg penger og info fra folks kredittkort!
  Skandaler kan ramme både Microsoft og Sony! For min del blir det PlayStation å se
  stuen!

 • Garben

  Haha, Microsoft tok en 360 og gikk rett ut av døra!