Denne uka har Dagur Káris nye film The Good Heart premiere her i Norge, og ettersom den foregår i en bar var det ikke vanskelig å finne ukas tema.

Selv om temaet er satt er det noen ganger er det helt forferdelig vanskelig å velge ut hva som skal være med på en slik toppliste som dette. Det er rett og slett utrolig mange gode barscener, både i film og spill.

ANMELDELSE: The Good Heart

Har du en barscene du husker spesielt godt? Legg inn ditt forslag i kommentarfeltet helt nederst i saken.

Før jeg starten på selve lista, må jeg nevne en bobler – en scene som nesten ble med.

VIKTIG! Før du leser videre, hør på denne låta.

Star Wars IV: A New Hope. (Foto: Twentieth Century Fox Norway AS)
Star Wars IV: A New Hope. (Foto: Twentieth Century Fox Norway AS)
Star Wars IV: A New Hope

Kantinescenen fra den første Star Wars-filmen (1977) endte faktisk opp på sjette plass, men jeg føler at jeg må ta den med. Jeg er jo en troende jediist (nei, bare tuller). Det er sikkert en god del mennesker som river seg i håret over at denne scenen ikke nådde helt opp, men faktum er at det er utrolig mange gode scener der ute.

ANMELDELSE: Star Wars – The Force Unleashed 2

Kjenner du ikke til selve scenen har du ikke sett Star Wars enda. I så fall har jeg en beskjed til deg: SKAM DEG!

LES: Star Wars i 3D?

5:
Out for Justice

Steven Segal – du er beintøff! Stor i kjeften er du også, hvordan får du det til? Om jeg kunne gått på tøffingkurs hos en Hollywood-stjerne hadde jeg valgt deg, Steven.

Out for Justice fra 1991 er en typisk “slutten-av-80-tallet-starten-av-90-tallet”-actionfilm hvor tøffe menn må ut i felten for å sprenge store mengder med sprengstoff. Og selvsagt redde enten A) dama, B) verden, eller C) ta hevn.

ANMELDELSE: Marked for Death

I denne barscenen leiter Segal etter fyren som tok livet av hans partner, og han tar i bruk alle virkemidler – inkludert en særdeles skitten språkbruk.

“Because he is a chicken s**t f***ing p***y a**hole”

Litt sliten en søndag? Da er denne filmen midt i blinken. Det var slik jeg oppdaget denne fantastiske scenen.

(trykk på bildet for å se video)

Out for Justice. (Foto: Warner Bros.)
Sjer du den herre greia her eller? Æ e PURK! (Foto: Warner Bros.)
4:
Fear and Loathing i Las Vegas

Hunter S. Thompson er en fascinerende mann, og hans forfatterskap inneholder så mye galskap at filmene basert på hans bøker er helt sprøe. Og det digger jeg.

Johnny Depp sitt forhold til forfatteren og skribenten har ført til at han har spilt, og skal spille, i flere filmatiseringer av hans bøker. Et foreløpig høydepunkt er Frykt og avsky i Las Vegas (personlig liker jeg den engelske tittelen bedre, den høres sprøere ut).

ANMELDELSE: Alice in Wonderland

En orgie i dop, alkohol, sex og dekadense – filmen inneholder utrolig mange signaturscener, og kan vel egentlig beskrives som en eneste lang barscene.

Scenen som gjør at denne filmen kommer på fjerde plass inneholder så mye galskap, og er samtidig et skarpt sideblikk på den skitne og mørke barvirkeligheten en møter ute på byen.

Instant classic!

(trykk på bildet for en tur inn i dophelvetet)

Fear & Loathing in Las Vegas. (Foto: Universal Pictures)
Fear & Loathing in Las Vegas. (Foto: Universal Pictures)
3:
Once Upon a Time in the West

Når jeg anmelder film og spill ender jeg opp med å gi et terningkast, men i tillegg har jeg en egen skala for hvor mye gåsehud jeg får av en scene eller film.

Bare jeg hører de første tonene fra Ennio Morricones “Man with a harmonica” reiser hårene på ryggen seg. Jeg ser intenst for meg den mørke kinosalen der jeg så dette mesterverket av en film, fra 1968, for første gang.

Charles Bronson spiller en navnløs (ofte kalt “Harmonica”) og mystisk pistolmann som sakte, men sikkert nærmer seg målet sitt – nemlig den onde Frank, spilt av Henry Fonda.

Forøvrig; hadde dette vært en liste over beste åpningsscener på film ville nok Once Upon a Time in the West toppet lista – best … scene … EVER!

ANMELDELSE: The Good, The Bad, The Weird

Tilbake til barscenen ja: Frank kommer gående inn i en avsidesliggende westernbar. Dette er midt på 1800-tallet, så ikke regn med et særlig hyggelig klientell i utgangspunktet.

Bronson, aka Harmonica, sitter gjemt i barens skitne mulm og mørke, og gir seg først til kjenne ved å spille sin signatur på munnspillet. Tonene skjærer seg inn i øret, og skaper en intens stemning.

Dessverre har jeg ikke kunnet oppdrive en video av denne scenen, men musikk finnes både i Spotify og Wimp. Lukk øynene og lytt.

ANMELDELSE: Red Dead Redemption

Once Upon A Time In The West. (Foto: Paramount Pictures)
Charles Bronson som Harmonica.
2:
Casablanca

Jeg er utrolig svak for de glamorøse skuespillerne fra studioepoken i Hollywood.

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Barbra Stanwich, Betty Davis, Doris Day, Janet Leigh, Judy Garland, Vivian Leigh, Lana Turner, Ginger Rogers, Mae West, Lauren Bacall, Kathrine Hepburn, Marylin Monroe, Grace Kelly, Kim Novak og Elisabeth Taylor – for å nevne noen.

Ingen av disse kvinnene kan konkurrere mot svenske Ingrid Bergman – hjertet mitt brister hver eneste gang jeg ser den fantastiske filmen Casablanca fra 1942.

Fortellingen om umulig kjærlighet, midt under andre verdenkrig, foregår i store deler på kaféen Ricks – mer riktig er det nok å si nattklubb. Derfor har jeg også valgt å ta med den scenen på denne lista.

Rick (Humphrey Bogart) og Ilsa (Bergman) har blitt separert av den pågående krigføringen i Europa, og det var ikke hyggelige omstendigheter sist de møttes. Såre følelser står skrevet i ansiktene til de begge to.

Ilsa kommer til Casablanca og setter seg på Ricks kafé, og spør huspianisten om å spille “deres” sang, og motvillig gjør han det.

Lengselen, smerten og sorgen står skrevet i ansiktet til Bergman – sukk, hun er så vakker og mystisk.

Og så dukker Rick opp…

(trykk på videoen for å se den vakreste kvinnen i universet)

Casablanca. (Foto: Arthaus)
Casablanca. (Foto: Arthaus)
1:
Death Proof

En bar er et skittent sted hvor det skjer skitne ting. I amerikanske filmer er det ekstra dørti (eller dirty da) – og trashkongen Quentin Tarantino er glad i disse klisjeene.

Grindhouse-prosjektet til Tarantino og Rodriguez var en eneste lang hyllest til exploitationfilmer fra 60-, 70- og 80-tallet.

I Tarantinos Death Proof møter vi en hel skokk med veldreide damer – som bygger opp under “røffe-damer-på-røff-bar”-stereotypen.

Kvinner som veit hva de vil, og hvordan de får det – og som ikke går av veien for å banke opp rasshøl på veien.

(takk til Maria Lindberg som tipset meg om denne scenen)

ANMELDLSE: Death Proof

Scenen som har kapret førsteplassen er enkel og grei, Vanessa Ferlito i rollen som Butterfly gir en sykt hot lapdance til Kurt Russell i rollen som Stuntman Mike. Han er forøvrig en skikkelig idiot og får smake på skikkelig girlpower litt senere i filmen.

Smell inn ditt forslag på beste barscene under bildet!

(trykk på bildet for å se videoklipp)

Death Proof. (Foto: SF Norge AS)
- Look what I can do! (Foto: SF Norge AS)