Anna Karenina
  • Krig og fred
  • Skrevet av russiske Leo Tolstoy.
  • Romanen ble publisert i 1869 og er et de viktigste verkene fra den russiske realismen.
  • Det er laget syv adapsjoner av Krig og fred for film og TV tidligere.
  • Natasha Rostova er den mest kjente figuren fra romanen. Audrey Hepburn spilte rollen i filmatiseringen fra 1956.
  • Romanen er full av filosofiske betraktninger fra Leo Tolstoy. Han anså derfor Anna Karenina (1873–1877) som sin første virkelige roman.

Storslåtte kostymedramaer går aldri av moten, enten det er med Downton Abbey på TV-skjermen eller Jane Eyre på kinolerretet.

Denne uken har filmatiseringen av den russiske forfatteren Leo Tolstoys historiske roman Anna Karenina, med Keira Knightley i hovedrollen, premiere i Norge. Samtidig kommer nå nyheten om at Tolstoys andre mesterverk Krig og fred skal bli TV-serie.

I en pressemelding fra BBC sier Danny Cohen, kanalsjefen for BBC One, at adapsjonen av Krig og fred, som skal sendes i 2015, bygger opp om BBCs satsing for å servere publikum drama av høyeste kvalitet.

Andrew Davies, mest kjent for sitt manusarbeid med Bridget Jones-filmene og den nå mye omtalte Netflix-serien House of Cards, skal skrive manuset for miniserien, som skal bestå av seks timeslange episoder.

Les også: Anmeldelse av House of Cards!

Med Davies sin lange erfaring med kostymedramaer er han er en kapabel mann for å klargjøre Tolstoys episke fortelling for TV-skjermen. Han har blant annet skrevet manus for fjernsynsadapsjoner av Fornuft og følelser, Doctor Zhivago, Vanity Fair, og ikke minst BBCs anerkjente adapsjon av Stolthet og fordom fra 1995, der Colin Firth spilte Mr. Darcy.

I Audrey Hepburns fotspor?

I pressemeldingen sier Davies at han synes Krig og fred er fantastisk lesning som kommer til å gjøre seg godt som serie.

– Det er en spennende, morsom og hjerteskjærende historie om kjærlighet, krig og familieliv, sier han.

Manusforfatteren liker spesielt godt de mange rollefigurene i romanen fordi de er så naturlige og menneskelige, og mener at mange nok kan identifisere seg med den kvinnelige hovedrollen Natasha Rostova.

Natasha Rostova slår akkurat Lizzy Bennet som den mest elskverdige heltinnen i litteraturen.

I den amerikanske adapsjonen av romanen fra 1956 var det Audrey Hepburn som hadde rollen, så nå er det store spørsmålet – hvem skal spille Natasha? Blir det Keira Knightley som må ta på seg korsettet nok en gang?

Les også: Dronningen av kostymedrama – Korsettet er i ferd med å bli Keira Knightleys varemerke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ludmila Savelyeva spilte Natasha i den sovjetiske versjonen av Krig og fred. Filmen ble gitt ut i fire deler i 1966 og 1967, og er ansett som den beste filmatiseringen av romanen. (Foto: Mosfilm).
Ludmila Savelyeva spilte Natasha i den sovjetiske versjonen av Krig og fred. Filmen ble gitt ut i fire deler i 1966 og 1967, og er ansett som den beste filmatiseringen av romanen. (Foto: Mosfilm).

Et troverdig blikk på 1800-tallets Russland

Sammen med Anna Karenina er Krig og fred ansett som et av de viktigste verkene i den russiske realismen, og verdens litteraturhistorie. Romanen begynner i 1805 og her forteller Tolstoy historien om den franske invasjonen av Russland, og innvirkningen Napoleonstiden hadde på tsarveldet.

Handlingen er sett gjennom øynene til fem forskjellige russiske overklassefamilier og gir et godt innblikk i hvordan livet i Russland var på den tiden, ikke bare når det gjelder store historiske begivenheter, men også dagligdagse hendelser i hverdagen.

Da Krig og fred først ble publisert i 1869 var romanen på mer enn 1200 sider, men Leo Tolstoys brukte store deler av verket på historiske betraktninger og filosofisk diskusjon, om dette får plass i TV-serien er uvisst.

Med denne adapsjonen lager BBC TV-serie av Krig og fred for andre gang. I 1972 spilte Anthony Hopkins rollen som greven Pierre Bezukhov i en BBC-produsert serie på 20 episoder.

Les også: Topp 5: Kostymedrama!

Hva synes du om at Krig og fred blir miniserie? Si din mening i kommentarfeltet!