Hildegunn Wærness, selvutnevnt nerd og regissør for Nerdenes hevn. (Foto: Glenn Eugen Ellingsen).
Hildegunn Wærness, selvutnevnt nerd og regissør for Nerdenes hevn. (Foto: Glenn Eugen Ellingsen).

Sist uke fikk ITV Studios Norway AS innvilget 645.000 kroner i støtte fra Norsk filminstitutt for å lage dokumentarfilmen Nerdenes hevn.

Filmen handler om fenomenet cosplay, et fenomen som har eksistert siden 1930-tallet, men som fikk sitt navn fra den japanske reporteren Nov Takahashi, da han besøkte WorldCon-messa i Los Angeles i 1984.

For å beskrive det han så satt han sammen ordene «costume» og «role play», for cosplay er en type performance art som går ut på at man kler seg ut som og spiller tegneseriehelter, spillfigurer, filmskikkelser, eller lignende.

En fascinerende nerdekultur

For regissør Hildegunn Wærness var det naturlig å lage en dokumentarfilm om denne nerdekulturen, som har vokst seg stor også i Norge. Wærness er nemlig en selvutnevnt nerd og hun synes cosplay-kulturen er veldig fascinerende.

– De som driver med cosplay tør å ta skrittet ganske mye lenger enn det folk flest tør å gjøre. Cosplay er fascinerende fordi man får muligheten til å leve ut mange forskjellige sider ved seg selv, bli en helt annen, eller hente ut sider ved sin personlighet som kanskje normalt ikke er allment akseptert, forklarer regissøren.

Conventions, såkalte cons, er en stor del av cosplaykulturen, og dette er messer der cosplayere møtes og gjerne konkurrerer om de beste kostymene i ulike kåringer. Da Filmpolitiet besøkte datatreffet The Gathering i påska ble det arrangert en cosplaykonkurranse på TG for første gang.

Se stort bildegalleri av deltagerne i konkurransen her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Wirat er en av cosplayerne Hildegunn Wærness følger i Nerdenes hevn. Her er han som Final Fantasy-figuren Genesis. (Foto: ITV Studios Norway AS).
Wirat er en av cosplayerne Hildegunn Wærness følger i Nerdenes hevn. Her er han som Final Fantasy-figuren Genesis. (Foto: ITV Studios Norway AS).

En cosplaydebutant

I Nerdenes Hevn følger vi flere “cosplayere”, som har forskjellige roller i cosplaymiljøet i Norge. Vi har blant andre en som har holdt på med cosplay i en årrekke, en anerkjent cosplayer som har vunnet flere priser, og ikke minst en nybegynner, som i løpet av dokumentaren tropper opp med kostyme for første gang.

Cosplay er en hobby som tar mye tid siden mange lager kostymene selv, og du skal sette deg godt inn i figuren som skal være ditt alter ego. Wærness tror det er med cosplay som med hobbyer flest, at hvis du er virkelig dedikert så blir det tidkrevende.

– Det er jo en tilfredsstillelse i seg selv å kunne jobbe lenge med et kostyme og perfeksjonere figuren, for du skal jo også spille figuren. Det er ikke bare kostymet, sminke og å finne den rette parykken, å finne den rette parykken på nett kan ofte ta månedsvis, men det å inkorporere personligheten til figuren tar også tid.

Les også: Spillstudio ansetter fan på grunn av gjennomført cosplaykostyme!

Hildegunn Wærness synes det har vært både spennende og inspirerende å følge de forskjellige menneskene hun følger i Nerdenes hevn, men nybegynnerens ferd fra gutterommet til han debuterer i kostyme på sin første convention var helt spesiell.

– Jeg fikk se oppblomstringen fra han sitter på gutterommet og forteller om forventningene og er litt sjenert, til han får på seg kostymet, reiser alene på convention og går ut blant hundrevis av andre cosplayere og blir kjent med nye folk. Det var helt fantastisk å se på, rett og slett veldig inspirerende, sier Wærness.

Les også: Cosplaystjerne for en dag – I am She-Ra!

Artikkelen fortsetter under bildet

Magnus er en dreven cosplayer fra Bergen. (Foto: ITV Studios Norway AS).
Magnus er en dreven cosplayer fra Bergen. (Foto: ITV Studios Norway AS).

Mye kjærlighet og støtte

Med Nerdenes hevn ønsker Hildegunn Wærness å gi oss en innblikk i en kultur og et miljø som hun mener er fascinerende og ikke minst inkluderende. I cosplaymiljøet blir man ikke holdt utenfor, og merkelig nok, siden man kler seg opp som noen andre, så er det et miljø der det er lett å være seg selv.

– Jeg opplever det som et veldig inkluderende og solidarisk miljø der man har veldig mye kjærlighet og støtte for hverandre. Hvis det kommer nybegynnere inn i miljøet, så blir de raskt introdusert for andre av de mer erfarne cosplayerne, sier Wærness.

– Jeg tror at hvis du drar på convention for første gang, så drar du derfra med hundrevis av nye venner.

Nerdenes hevn planlegges ferdigstilt høsten 2014, og den skal da bli vist på NRK1.

Hva synes du om cosplay? Si din mening i kommentarfeltet!