Visste du av overdreven soling kan føre til hudkreft? Lyset fra et kinolerretet har ikke samme effekt (du blir heller ikke brun). Da er det mest logiske, og til det beste for helsa, å se film hele sommeren lang, og her får du en oversikt over de ti filmene vi i Filmpolitiet mener er blant sommerens største kinoopplevelser.

Lista er ikke rangert, men organisert etter premieredato. Du kan diskutere din sommerfavoritt i kommentarfeltet.


After Earth
14.06.2013

After Earth. (Foto: 	The Walt Disney Company Nordic)

Will Smith hadde en videohilsen til Kristoffer Hivju i kvelden utgave av Lindmo. (Foto: NRK)
Will Smith hadde en videohilsen til Kristoffer Hivju i en episode av «Lindmo» sendt i mai 2012. (Foto: NRK)

– Han gjorde en fantastisk jobb, en genial skuespiller! fortalte Will Smith i en videohilsen til Kristofer Hivju i fjor.

Da røpet den norske skuespilleren for første gang at han var involvert i produksjonen av den tredje sesongen Game of Thrones. Rollen som Thormund Giantsbane har ført ansiktet og det røde skjegget ut til millioner av mennesker over hele verdenen, men allerede før dette har Hivju hatt god gli med karrieren.

For mens sirkuset rundt den populære fantasyserien fra HBO har surret, har Smith lagt siste hånd på sin nye science fiction-film After Earth. Hvor Smith selv og sønnen Jaden spiller hovedrollene – mens Hivju spiller en barsk sikkerhetsoffiser.

I en nær fremtid har menneskene forlatt jorda til fordel for en romkoloni, mens dyrelivet som er igjen har fått utvikle seg uten innblanding. Cypher og Kitai, far og sønn, blir etter en ulykke med romskipet nødt til å kjempe for å overleve i den ugjestmilde naturen.

Den noe beryktede M. Night. Shyamalan står for regien på After Earth, men med et budsjett på over 750 millioner norske kroner lover det godt for spesialeffektene.

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


Jurassic Park (3D)
14.06.2013

Jurassic Park - 3D. (Foto: United International Pictures)

En god filmskaper er også en god forretningsmann, det er et velkjent faktum i Hollywood.

Steven Spielberg er kanskje en av filmbransjens beste forretningsmenn, og det bør ikke overraske noen at han sender ut sin klassiske Jurassic Park (1993) i 3D på verdens kinoer i forbindelse med 20-årsjubileet til dinosaurfilmen.

Tidligere denne måneden ble det klart at Jurassic Park 4 ikke ville komme på kino som planlagt sommeren 2014, men at filmen er blitt utsatt på ubestemt tid.

I mellomtiden trøster Spielberg oss, og sin egen lommebok, med den første filmen (som tross alt er den beste, ikke sant?).

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


Man of Steel
19.06.2013

Henry Cavill som «Man of Steel» er et av 3D-håpene i år. (Foto: Warner Bros.)

– Han er den beste superhelten, sier regissør Snyder, før han fortsetter – nesten litt naivt, ifølge Associated Press.

– Det er ingen konkurranse mellom superheltene, men om det var det, så ville han ha vunnet.

De selvsikre ordene falt da regissør Zack Snyder viste frem den nyeste traileren til sin kommende film om Supermann for en gruppe heldige kinogjengere i USA. Forventningene om hvilken retning regissøren bak filmer som 300, Watchmen og Sucker Punch tar nylanseringen av den velkjente superhelten.

TOPP 5: Superskurker – her er superheltenes verste fiender

Selv om forrige film i serien fra 2006, med Brandon Routh i hovedrollen, tjente over 200 millioner dollar på verdensmarkedet, var det ikke nok for studioet Warner Bros. De kastet Routh på dør og startet på nytt igjen, alt som en del av sin langsiktige strategi med å få superheltgruppa Justice Leage på lerretet. Valget falt til slutt på Henry Cavill som fikk hovedrollen etter lange og mange spekulasjoner. Filmen er etter alt å dømme en mørkere versjon og mer voksen versjon av de ellers så fargesterke historiene om romvesenet som blir sendt til jorden og oppdager sine superheltkrefter i barndommen.

Man of Steel kan bli årets store kassasuksess, men spørsmålet er om DC Comics fanebærer klarer å hamle opp med fjorårets publikumsvinner The Avengers.

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


The Lone Ranger
03.07.2013

The Lone Ranger. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Gore Verbinski og Johnny Depp har de siste årene jobbet sammen på mange filmer. Via tre Pirates of the Caribbean-oppdrag, til den ypperlige animasjonsfilmen Rango, har ferden nå endt i en filmatisering av historien til kultcowboyen The Lone Ranger.

Depp skal riktig nok spille indianeren Tonto, mens Armie Hammer (The Social Network, J. Edgar) innehar tittelrollen, men det er ingen tvil om at førstnevnte har fått en rolle som passer sin personlighet. Slapstickhumor, kulturkollisjoner, heftig westernaction – traileren ser i hvert fall underholdende ut.

Og etter Rangos sjarmerende vri på westernsjangeren slår forventningsbarometeret kraftig ut.

TOPP 5: Johnny Depp-filmer – si din mening her

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


World War Z
12.07.2013

WORLD WAR Z. (Foto: United International Pictures)

Er ikke zombier litt passé? Kan det egentlig bli noe særlig bedre enn The Walking Dead?

Ta en del Brad Pitt, en del Marc Forster (Monster’s Ball, Finding Neverland, Quantum of Solace), en dæsj Max Brooks (The Zombie Survival Guide, sønn til den legendariske produsenten Mel Brooks), og resultatet ser ut til å bli en annerledes film om de levende døde.

Pitt spiller Gerry Lane, en FN-ansatt som må reise jorden rundt etter spor for å finne ut hvordan verdenssamfunnet kan stoppe zombiehæren som overvinner militære styrker og får regjeringer til å kollapse over hele verdenen.

TOPP 5: Zombie-filmer – braaaaaaaaaaains!

Filmen vil inneholde alle de storslagne øyeblikkene vi forventer fra en Hollywood-film, men premisset og historiens utgangspunkt legger seg nærmere den virkelige verdenen enn de fleste andre zombiefilmer.

Hva ville du gjort om en zombieinvasjon plutselig marsjerte over grensa i øst?

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


The Wolverine
26.07.2013

The Wolverine. (Foto: wentieth Century Fox Norway)

Finnes det en annen mann i Hollywood som kan banke opp superskurker med sine mutantklør på filmlerretet, men like selvsikkert danse seg inn på Oscar-utdelingen i et enormt musikalnummer? Og fortsatt være beintøff? Nei, Hugh Jackman er enestående.

Helt siden X-Men-filmene begynte å rulle ut på kinolerretene i år 2000 har det vært helt klart at Wolverine er den av mutantene som mest av alle trenger en egen film til å fortelle sin historie.

Detaljer om historien og plottet har blitt holdt skjult, men innspillingen har foregått i både Australia og i Japan. Fortellingen finner sted en tid etter X-Men: The Last Stand, og Logan har reist til Japan for å hamle opp med en mytisk figur fra fortiden.

Samurai-tematikk, og en hindring som setter mutanten på både fysiske og psykiske hindringer, gir omrisset av et heftig superhelteventyr.

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


Monsteruniversitetet
02.08.2013

Monsteruniversitetet. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Altså, jeg forstår godt om du undrer litt hvorfor en animasjonsfilm for barn har kommet seg inn på denne lista over sommeren ti største blockbuster-filmer.

Men jeg har sett forgjengeren Monsterbedriften flere ganger enn jeg kan telle. Åsleik Engmark og Even Stormoens stemmer løftet filmen opp på samme nivå (om ikke høyere) som den engelske versjonen med Billy Crystal og John Goodman.

Historien om hvordan monstre skremmer barn for å generere elektrisitet spiller på barnefantasier, en knallgod historie, godt animasjonshåndverk og lun varm humor.

Er det rart jeg gleder meg til oppfølgeren? Det er jo tross alt 12 år siden forrige film kom ut!

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


Pacific Rim
02.08.2013

Pacific Rim. (Foto: SF Norge).

Guillermo del Toro er en litt spesiell filmskaper. Han beveger seg rundt og har kontakter helt inn i de viktigste rommene i Hollywood. Han lager ofte kommersielle storfilmer, og var en tid knyttet til regijobben på Hobbiten. Samtidig har han beholdt noe av sin kreative galskap, han produserer filmer for ukjente regissører, og han jobber kun med de feteste prosjektene.

Da det ble klart at del Toro ikke ville jobbe på Hobbiten, blant annet fordi han skulle jobbe med Pacific Rim lurte jeg på om det hadde klikket for ham. En film om gigantmonstre som slåss med gigantroboter i en kamp for menneskehetens overlevelse?

Jeg trenger vel strengt tatt ikke si noe mer. Sjekk traileren!

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


Elysium
16.08.2013

Elysium. (Foto: 	United International Pictures)

Science fiction-sjangeren har i mange tiår vært dominert av de samme gamle kara. Og fortsatt er det gamle storheter som Ridley Scott som stjeler medienes oppmerksomhet når det kommer til nye unike filmer i denne litt uglesette sjangeren.

Men det finnes noen unge lovende filmskapere som drar science fiction-tradisjonen videre, som utvikler de visuelle uttrykkene, de narrative teknikkene, og de fantasifulle historiene.

Timo Vourensala har måkt sin egen plass i skogen av undergrunnsfilmskapere med den folkefinansierte og folkeskapte nazikomedien Iron Sky. Bowie-sønnen Duncan Jones har vist at han kan skape annerledesfilmer som Moon og den Hollywood-pregede Source Code.

ANMELDELSE: District 9 – en av årets store kinoopplevelse

Sørafrikanske Neill Blomkamp fikk på sin side fortjent mye oppmerksomhet for District 9 hvor han tar inn samfunnstema som sosial ulikhet, rasisme og apartheid, inn i en science fiction-ramme.

I Elysium, med Matt Damon i hovedrollen, setter han fokuset på samfunnsutfordringer som skjev fordeling, forholdet mellom rik og fattig, og den stadig økende ulikheten, sett med science fiction-briller.

(sjekk ut flere av sommerens storfilmer under traileren)


Kick-Ass 2
23.08.2013

Kick-Ass 2: Balls to the Walls. (Foto: United International Pictures)

Da jeg så Kick-Ass ble jeg så glad. Endelig var det noen som hadde laget en film om det jeg drømmer om ofte: Å bare bestemme seg for å være en superhelt.

Men noen ting fungerer ikke i virkeligheten, de fungerer i fantasien til filmregissører og manusforfattere. Og dermed også på filmlerretet.

Den britiske regissøren Matthew Vaughn er en veteran i filmbransjen, også i Hollywood, og har produsert filmer som Lock Stock & Two Smokin’ Barrels (1998) og regissert utleiefavoritten Layer Cake (2004). Men det var først med Kick-Ass at han slo igjennom og ble en av de mest ettertraktede blockbuster-regissørene i Hollywood.

Innimellom jobben med Kick-Ass 2 Vaughn jobbet på, eller jobber med, storfilmer som X-Men: First Class, X-Men: Days of Future Past og The Fantastic Four.

Kan Kick-Ass 2 bli en tullete actionkomedie? Ja, det kan den. Og jeg tror også den kan bli en skikkelig sensommers-hit.

(legg inn dine favoritter i kommentarfeltet under traileren)