Den andre Hobbiten-filmen i rekkja har premiere denne veka, og smått om senn har anmeldingane av Smaugs ødemarkThe Desolation of Smaug – byrja å kome ut på nettet. Som sist gong er anmeldarane i stor grad delt i meiningane sine, dette er anten eit storslått eventyr, eller nissetull i ein nisseverd – men heldigvis ser det i det minste bra ut. Stort sett.

Filmen får premiere i Noreg den 11. desember, og fortel historia om Bilbo, Gandalf og dei tretten dvergane si reise mot Erebor, det einsomme fjellet, der den grådige draken Smaug har teke over det som ein gong var eit storslått dvergerike.

Den tredje og avsluttande filmen, Hobbiten: Fram og tilbake igjen, kjem på kino i desember 2014.

Anmelding: Hobbiten: Smaugs ødemark: – Høydepunktene står i kø!

Det gode

Aller mest positiv er Empire Magazine, som gir full pott for Peter Jacksons nyaste. Dei lovprisar skodespelargalleriet, og spesielt Benedict Cumberbatch som har gitt både stemme og rørsler til draken Smaug.

– Me har sett mange drakar på film, men ingenting med så mykje personlegdom: Smaug er ein oppsiktsvekkjande velgjort skapning, som vekslar mellom arroganse, latskap og sinne medan han nyttar omretunga si for å trekkje ut Bilbo, skriv anmeldar Nick de Semlyen.

– Det er Jackson tilbake på sitt beste; gudane veit kva han har på lager for del tre.

Trailer for Hobbiten: Smaugs ødemark.

Fleire likar òg at det skjer meir denne gongen – både frå det som vert plukka direkte frå boka Hobbiten, og det som vert henta frå andre kjelder.

– Det er ei forbetring frå den første rett og slett i kraft av å plukke opp historia på ein meir hendingsfylt stad, filmen får umiddelbart ei meir livleg rytme og kjensla av forsterka tidspress, skriv Peter Bradshaw i Guardian.

Tauriel. Foto: MGM og New Line)
Tauriel (Evangeline Lilly) vert omtalt som eit friskt pust til historia – sjølv om kjærleikshistoria hennar ikkje er like slåande som Jackson kanskje ville. (Foto: MGM og New Line)

Og til trass for lengda, to timar og førti minutt, vert spesielt ei scene der filmens heltar seglar ned ei elv trekt fram som fantastisk fartsfylt:

– Plutseleg sprett orkane fram frå buskene, og flukta blir ei trefning i 60 kilometer i timen – som rafting kryssa med eit Zelda-spel, skriv Robbie Collin i The Telegraph, som elles ikkje er veldig imponert.

Les også: Peter Jackson om kva han gler seg mest til å vise fram: – Møtet mellom Smaug og Bilbo

Det dårlege

Han, og fleire andre, meiner framleis at Peter Jacksons Hobbiten-univers kjennest langstrekt, som «for lite smør, på eit for stort stykke brød» (for å sitere Bilbo sjølv). Indiewire meiner det er for mange dvergar, og for lite ting for dei å gjere – trass filmens lange speletid.

– Om du synest dvergane hadde for lite å gjere i En uventet reise, så klarar du ikkje å sjå for deg den enorme keisemda for alle skodespelarar som ikkje speler nokon som heiter Thorin, Balin, Dwalin, og til ei viss grad Bofur.

Anmeldar Rodrigo Perez trekk fram filmhistoria sin nye figur, den kvinnelege alven Tauriel, som ein godt beskrive figur, men meiner at kjærleikstriangelet ho ender opp i ikkje er djupt nok. Todd McCarthy frå The Hollywood Reporter meiner filmen er betre enn den første, men synest aldri at farane kjennest farlege ut – med røtene i ei barnebok er våre heltar, alvar og dvergar, alltid kompetente nok til å kome seg vidare.

– Dei små karane klarar alltid å rømme uskada, medan dei store, ville orkane går ned som om dei var målskiver i ei tivolibod, skriv han.

Cinematografien vert omtala som lik dei tidlegare – storslått, fargesterkt, og med fantastiske spesialeffekter. (Foto: MGM og New Line)
Cinematografien vert omtala som lik dei tidlegare – storslått, fargesterkt, og med fantastiske spesialeffektar. (Foto: MGM og New Line)
Det (ikkje) stygge

Fleire av anmeldarane, positive som negative, rosar dog Jackson og hans kameracrew for måten Midgard ser ut. Som den førre er òg denne historia er filma i 48 bilete per sekund (mot normale 24), og New Zealand som bakteppe verkar å bli oppfatta like vakkert som det gjorde i Ringenes Herre-filmane.

Over heile linja vert spesialeffektene – og igjen, spesielt Smaug – skrytt opp i skyene.

– Etter halvanna film med oppbygging er han sanneleg verdt ventinga, skriv Totalfilm.

– Den skjellbeskytta, flammesprutande, velskapte og berikande draken er ein av dei mest fantastiske skapningane som har kome frå effektselskapet Weta Workshop, det er med andre ord ein av dei flottaste dataskapte figurane som har vore på skjermen nokosinne, skriv Slant Magazine.

Og det seier litt, med tanke på at det er dei same som i si tid laga Gollum – figuren som starta diskusjonen om at Beste dataanimerte figur skulle bli ein eigen Oscar-kategori.

Les også: «Hobbiten»-stjerna Martin Freeman skal spele i «Fargo»

Gleder du deg til Hobbiten: Smaugs ødemark?

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Supreme leader

  Gleder meg uansett som en unge til natt til onsdagen! bestile biletter på premieren allerede i oktober på Coloseum kl. 23.59 i 3D ! Blir nok minst en like stor opplevelse som i fjor! 🙂

  • Andreas Skoglund

   Hadde nok blitt midtnattspremiere igjen på meg også om det ikke hadde vært på en Tirsdag.

  • Semer Pettersen

   Da er du nok en dag for sent ute. Premieren er 1 minutt over midnatt i dag.
   Selv har jeg billetter for i morgen kl 18.30 😀

   • Andreas Skoglund

    Da tar du feil. Det du har er nok førpremiere billetter.

    • Semer Pettersen

     Er vist riktig det.
     Så da skjønner jeg ikke de som gidder å ta natt forestillingen, når man kunne ha sett den tidligere på dagen 😀
     Fortsatt ledige billetter for de som greier å sitte alene.

     • Andreas Skoglund

      Grunnen til at dem gidder midnattsPREMIEREN er fordi det opprinnelig var den første visningen av filmen (obviously), men nå har tydeligvis et par kinoer ombestemt seg og lagt til visninger FØR premieren.
      Utrolig råttent gjort av Colosseum kino mot fansen.

 • For oss som elsker Tolkien, blir dette uansett bra. Peter Jackson lager ikke noen dårlig Tolkien film. Bøkene inneholder mye som ikke er action og da er det naturlig at filmene også får med endel av dette.

  Selv ser jeg frem til en Blu-Ray boks med utvidete utgaver som skal nytes fullt ut, men på de må jeg nok vente en stund.

  • Semer Pettersen

   Det blir nok ingen utvidede utgaver utover den Extended versjonen som allerede har kommet for film 1, og kommer for 2 og 3. Blir ikke en egen boks med enda lengre versjoner. Det kom aldri noen super duper boks for LOTR. Kun enkelt versjonene, og en som samlet alle i en. Ikke verdt å vente 3 år på den, når man kan kikke på langversjonene tidligere.

   • Og hvordan vet du det med sikkerhet?
    Har jo Blu-Ray boks med LOTR i utvidete utgaver samlet i en boks.
    Klart det kommer, der det er marked, kommer også varene.
    Folk vil jo tjene mest mulig penger på filmene.

    I mellomtiden ser jeg filmene på Canal Digital Cmore eller Viasat.

    • Semer Pettersen

     Det kommer ja, men ikke noe mer enn det som allerede slippes i dag. Så hvorfor vente?

    • Kjetil Frugård

     Så den utvidede versjonen av The Hobbit på 3D bluray og det var absolutt å anbefale. Men er ingen vits å vente til (la oss si) julen 2015 for en extended samleboks av de tre hobbitfilmene. The Hobbit: An Unexpected Journey kommer neppe i en enda mer utvidet versjon enn den som er ute nå. Så med mindre det er viktig for deg å ha alt i en samleboks er det ingen grunn til å vente. Men vi får sikkert en utgave med 4k oppløsning av filmene om noen år så vent heller til den boksen kommer 🙂

     • K_Allmighty

      Er den faktisk filmet i 4K? Ellers er det jo ikke noe poeng….

      • Kjetil Frugård

       Den er faktisk filmet i 5K. Ingen kinofilmer er filmet i så «dårlig» kvalitet som blu-ray. Så vi får nok en 4k boks med LOTR en dag også 🙂

   • Birk Unhjem Haugan

    Selvfølgelig kommer det et fullt boxset en dag. De vil jo tjene penger

   • Stjernefisk

    Når har jo Peter Jackson selv uttalt på dokumentarene som følger med LOTR at det ble filmet mer materiale enn det som er kommet med og at han en dag ønsker å publisere dette også.

    • stklokka

     Meir materiale enn det som er kommet ut i de drittlange extended versjonene? hmm. ka dokumentar og ka tid kom dette ut, fordi det har jo vært extension på de første extended versjonen, det kan vel ikkje være så mykje meir no?

  • Kjæran Dahle

   Jeg elsker tolkien. Peter Jackson gjorde Ringenes Herre-filmene kjempebra. De fleste avvik fra boken var nødvendig og/eller bagateller.

   I hobbiten-filmene legger han til mange unødvendige karakterer. Thorin gjøres nesten til filmens hovedprotagonist og det lages et klisjefyllt dårlig subplot med Azog som bare nevnes med en linje i boken. Som heller ikke var en ork.

   Bare ut ifra det vi har sett i traileren er det tydelig at den andre filmen kommer den til å legge til en karakter, og hente en til fra Ringenes Herre for melkingens skyld. Og flere dårlige subplots kommer med dem.

   Jeg kommer nok til å se den. Men det er nok langt ifra noe som kan måle seg med Ringenes Herre-filmene til Jackson. Men som en som har lest hobbiten som barn er jeg nok skuffet over hvordan den første hobbit-filmen ble. Og traileren sier meg at jeg blir skuffet igjen.

 • DrJayboy

  Takk for en fin oversikt 🙂

 • Thomsol

  Når vil denne ha release på blu-ray, tro..? Film er som kjent best HJEMME:)

  • Semer Pettersen

   Gå til CDON.no, og finne første filmen. Så kikker du på release dato, så får du ca når denne kommer til neste år.

   • Joakim

    Klarte ikke dy meg, måtte sjekke. DVD-en kom 4,5 mnd etter kinofilmen.

    • Intel863

     Samma det vel.. bedre å vente på extended version/ Directors cut som kommer enda senere..

 • Mr_Ask

  HVORFOR måtte P.J på død og liv ha med en kunstig kjærlighetshistorie? Snakker om å være Hollwood infisert! Det er så lite oppfinnsomt, så utrolig lite i tråd med boken og så oppskriftsmessig forutsigbart. Sukk.

 • MultiMarha

  Æsj, nynorsk.

  • Garben

   Fysj, ein noldus!

 • Stjernefisk

  Gleder meg masse.
  Når det gjelder anmeldere som skriver noe slikt som «for mange dverger som ikke har noe å gjøre», så ville det, selv for P. J., være litt i overkant å kutte ned antallet på disse. Ser også det står noe som at karakterene er aldri i skikkelig fare, de kommer seg gjennom det meste. Selvfølgelig gjør de det, de har jo med seg 13 dverger…. Hadde det vært 4, så hadde nok historien vært en helt annen:)

 • ingvildchristensen

  25 timer til nå!

 • Bjørn Ove Strand

  Gleder meg til den kommer på blueray neste år.

 • Ingrid Engene

  Unnskyld meg, men for mange dverger, og at disse dvergene alltid kommer seg uskadd avgårde mens orkene blir drept lett? Tydeligvis noen som verken har lest hobbiten eller silmarillion.

  • Semer Pettersen

   Det er jo riktig. Er nok like mange dverger i boken. Men hvorfor dør aldri noen av heltene? (Her ikke lest boken, så vet ikke hva som kommer).
   Når det er 15 stykker (13 dverger, 1 hobbit og 1 trollmann) mot hundrevis av orker og andre ting. Hvordan greier alle seg hele tiden?
   Det er jo noen dverger som ikke har mye tid på skjermen. Kunne plukket ett par av dem for sannsynlighetens skyld. Om man kan legge inn sannsynlighet i en eventyrs film.

   • Magnus Holkestad Dancke-Sunde

    Hadde det vært gøy å skrive bok/lage film om «helter» som dauer med en gang da? Alt som ikke er umulig er imperativt, det må forekomme før eller siden. Det er det man skriver om, ikke om når det skjærer seg 🙂

    • CLPE

     host Game of thrones host 😛

   • Tord Joensen

    Ah, jeg vil så gjerne forklare, men vil ikke gi for mye spoilers heller… (*A*)/
    De greier seg vel fordi de er 15 stykker, og fordi de er tross alt tretten dverger, en hobbit og en trollmann. Dverger er sterke, raske, hardføre, og har en viss krigerkultur, og en bakgrunn fra å kjempe mot nettopp dette slaget motstandere, som gjør at de er forberedt på hva de møter. De er ikke nisser heller, liksom, de er Tolkien-dverger. I tillegg er en av dem bueskytter, til tross for å være dverg. Det er relativt uvanlig, men gjør at gruppen har større bredde i sin kompetanse. Hobbiten selv, Bilbo, har ikke bare hobbiters vanlige evne til å stikke seg unna, men også en dolk som advarer om fare og et verktøy som gjør ham usynlig når det kan være en taktisk fordel. Naturligvis veier dette en del opp for andre svakheter? Og en trollmann må du i alle fall ikke undervurdere hvilken hjelp gir å ha med på laget, både synlig og ikke synlig.
    Orker er store og kraftige, og har gode våpen, men det ser ut til at ofte er det god strategi, kløkt, og godt samspill i å bruke forskjellige talenter, kompetanse og verktøy i en kinkig situasjon som gjør at heltene kommer seg videre. Og selvfølgelig en god dose hell og skjebnebestemte utfall. De har tross alt en skjebne å oppfylle. Tror du virkelig det er en tilfeldighet at de kom til Rivendell på det rette tidspunktet for å få lest kartet? Skjebne er et viktig element man må regne med i Tolkiens verker. Universet der fungerer ikke nøyaktig som vårt, det er tross alt bygget opp som et (i alle fall grensende til) mytologisk univers.

    SPOILER SPOILER WARNING SPOILER WARNING SPOILER WARNING SPOILER
    SPOILER asdfgh jkhjgffjg gfjfj gfghjh ghjh gfjgfkgfkgh kdfghkjlk hjfkdfhk SPOILER
    SPOILER asd Og ikke tro at ingen av dem kommer til å dø.sdfghkjl shg SPOILER
    SPOILER fghjk ghfhgj ghjghk hjgjhjllu dfh gfkhl ljlgsdfgh asdfgh dhfgkdf SPOILER
    SPOILER SPOILER WARNING SPOILER WARNING SPOILER WARNING SPOILER

   • Zimmer

    Balin som er den grå hårede dvergen f.eks finner Ringens brorskap i
    Moria i en stein kiste og som kjent det var ingen levende dverger i
    Moria i Ringenes Herre, mye av det som også skjer i filmen er overdrevet
    iforhold til boka og den ene av de anonyme dvergene er f.eks far til
    Gimli i Ringenes herre og er også egentlig med i rådet der Brorskapet blir skapt.

    F.eks er den hvite orken(vet ikke om det var ork i boka) egentlig bare nevnt med noen få ord i boka. Mesteparten av boka er mer et eventyr mens siste del er mer det man tenker om Tolkiens univers (Episke slag mellom fiender)

    • Tord Joensen

     «hovedantagonist» er vel et bedre ord for å beskrive den hvite orken enn «hovedprotagonist»? Protagonist betyr hovedpersonen eller helten i fortellingen, den som seeren eller leseren skal velge side med, mens heltens motstandere kalles antagonister. Hovedantagonist er da et mer passende begrep å bruke i denne sammenhengen enn hovedprotagonist.

     • Zimmer

      brain fart ifra min side

 • Bare litt over et døgn til jeg også får sett den! 😀

 • bekki

  ‘Jeg har sett alle filmene, men om jeg innerst inne skal avsi en seriøs kommentar må det bli som dette : »
  Filmene er lite spennende, for mye humor og innimellom faktisk dårlig animasjon.
  Den første ringenes herre filmen er for meg utvilsomt den beste da den faktisk var spennende. Det er for lite frykt og ikke så mye som en dråpe blod å se…nesten like ille som walt disney….
  Men dog jeg er å finne på premieren uansett…

 • FraOven

  Argh, helt glemt å bestille kinobilletter og med eksamen på torsdag blir det til helga tidligst…

  Hadde nok gledet meg uansett om alle anmeldere hadde spydd edder og galle, men at noen er positive er jo fint.

 • kukkleif

  Siden jeg ikke er fan av Tolkien universet, det være seg film eller bok, skal jeg holde meg unna å kommentere annet enn det rent visuelle. En ting slo meg da jeg så den første Hobbiten filmen: Alt av datagrafikk fremstod ektremt datagrafikk-aktig. Det var knapt en scene i filmen som ikke på en eller annen måte så veldig kunstig ut. Hadde filmen hatt premiere I 2001 eller der omkring hadde det vel vært akseptabelt, men i 2012 hadde vi sett CGI bli brukt på monumentalt bedre vis enn dette. For meg er «Hobbiten» et kroneksempel på hvordan dataeffekter ikke skal brukes i film.

  • CLPE

   Dette har nok kanskje litt å gjere med valet av 480p. Alt ser kunstig ut, tilogmed det som ser ekte ut.

 • Eardrum_Buzz

  Nå må snart noen se å selge Otherland-serien til Peter Jackson. DET hadde blitt tidenes filmserie det og så har han noe å pusle med langt inn i pensjonisttilværelsen.

 • Reisende_Mac

  «Og sidan forfattaren skriv på nynorsk, finst det gode nynorske namn til Tolkiens univers.»
  – så du mener Tolkien skrev manuset på nynorsk ?

  • Eilev Groven Myhren

   Det var jo ein fantastisk tanke. Nei, Tolkien skreiv på engelsk, men forfattaren av artikkelen skreiv på nynorsk. Tolkien dreiv sin eigen språklege kamp i England, men det er ei anna soge.

   • Både Ringenes Herre (Ringdrotten) og Hobbiten har jo kome ut på nynorsk i tillegg, at eg kallar dei med dei engelske namna er nok mest ei vanesak.

 • CLPE

  Det er ikkje så mykje å seie på at dei kjem unna alle trefningane i meir eller mindre god form: Det er ikkje så mykje action i sjølve boka (som nevnt er det meir som eit eventyr), dei fleste av dei farlege hendingane løyser dei ved å være smartare enn fiendane deira. Alt dette ladar opp mot Femhærs-slaget, der over halvparten døyr, og dei fleste blir kraftig råka av krigen. Denne måten å bygge langsomt mot eit episk klimaks, maktar ikkje moderne film å fullføre, det blir for mykje kortsiktige løysingar.