Stjernene fra den kommende actionfilmen The Expendables 3 dundret inn på Croisetten med tanks i årets mest spektakulære PR-stunt under filmfestivalen i Cannes.

På den påfølgende pressekonferansen med utvalgte medier var absolutt alle stjernene fra filmen til stede:

Her er hele samlingen av skuespillere fra The Expendables 3 i Cannes (Mobilfoto: Birger Vestmo/NRK).
Her er hele samlingen av skuespillere fra The Expendables 3 i Cannes (Mobilfoto: Birger Vestmo/NRK).

Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Harrison Ford, Jason Statham, Antonio Banderas, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Kelsey Grammer, Randy Couture, Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell, Victor Ortiz og regissør Patrick Hughes.

LES: Anmeldelsen av den første The Expendables

Har endelig fått det til

Den første The Expendables ble en stor suksess da den kom i 2010. Samlingen av flere gamle actionstjerner på ett brett ble entusiastisk omfavnet av publikum, og oppfølgeren kom to år senere. Nå føler Stallone at de virkelig har funnet formelen.

– I den første filmen visste jeg ikke hvilken retning filmen skulle ta. Vi eksperimenterte og endte opp med dramatisk action med høy aldersgrense. I den andre gikk vi for langt med komedien. Jeg innså at vi måtte mer tilbake til dramatikken. Vi har menneskelig humor, men ikke ren komedie. Jeg tror vi endelig har fått det til riktig den tredje gangen, akkurat som i ekteskap, sier Stallone til høy latter fra pressekorpset.

LES: Anmeldelsen av The Expendables 2

Sylvester Stallone, Jason Statham og Terry Crews i The Expendables 2 (Foto: Norsk Filmdistribusjon AS).
Sylvester Stallone, Jason Statham og Terry Crews i The Expendables 2 (Foto: Norsk Filmdistribusjon AS).

Sammen med veteraner som Schwarzenegger, Gibson og Ford, er Stallone en av de fremste eksponentene for gammeldagse actionfilmer. Men han har stor respekt for sjangerens mer moderne utgaver.

– Jeg synes de er sensasjonelle og utrolige. Skuespillere og regissører gir publikum det de vil ha. Hver generasjon må definere seg selv, og det som fungerte for 80-talls-helter, fungerer ikke i dag. Vi er akkurat der vi skal være.

– Både Arnold og jeg innser at vi tilhører en annen generasjon, og gjør det beste vi kan med den action som vi forstår. Men det hele handler om evolusjon, og til slutt går alt tilbake til mer forenklet action. Så jeg har stor respekt for arbeidet som gjøres i dag, sier Sylvester Stallone.

Jeg har alltid vært en stor fan av action, men mener også at det er viktig med en god historie. Og jeg tror det er dette som gjør The Expendables til en god film og en god serie. Jeg er glad for å ha vært med i de første tre, og enda gladere om jeg er med i de neste tre, sier Schwarzenegger, til latter i salen på fasjonable Hotel Carlton i Cannes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sylvester Stallone, Mel Gibson, Jason Statham og Harrison Ford på vei mot Hotel Carlton i Cannes med tank (Foto: REUTERS/Yves Herman).
Sylvester Stallone, Mel Gibson, Jason Statham og Harrison Ford på vei mot Hotel Carlton i Cannes med tank (Foto: REUTERS/Yves Herman).
Får lavere aldersgrense

I den nye filmen, som har Norgespremiere 22. august, spiller Mel Gibson den store skurkerollen som Conrad Stonebanks. Han grunnla i sin tid The Expendables sammen med Barney (Stallone). Men senere ble han en skruppelløs våpenhandler som Barney måtte forsøke å drepe. Nå har Stonebanks bestemt seg for å utrydde The Expendables, men Barney samler en gruppe unge teknologikyndige soldater for å bekjempe skurker med mer gammeldagse metoder.

Harrison Ford, Sylvester Stallone og Mel Gibson poserer for fotografene på Croisetten (Foto: REUTERS/Yves Herman).
Harrison Ford, Sylvester Stallone og Mel Gibson poserer for fotografene på Croisetten (Foto: REUTERS/Yves Herman).

På spørsmål fra NRK om hvilken aldersgrense filmen retter seg mot, svarte Sylvester Stallone dette:

– Seriøst, hva tror du? Og jeg prøver ikke å være sarkastisk. Vi har bestemt oss for PG-13 (sannsynligvis 15 i Norge, red.anm.). Når vi ser på James Bond og slike fantastiske filmer, så får de levert budskapet. Vi vil nå så mange som mulig.

– Vi har gjort to R’er (Restricted, red.anm.), og denne er like under, rett på grensa. Men vi gjør det for den neste generasjonen, så de slipper å snike seg inn, og heller kan nyte filmen. Bourne-filmene er også PG-13, men har alt du ønsker av en film, så vi tenkte vi skulle bli med i den klubben for en stund, sier Stallone.

LES: Topp 5: Sylvester Stallone

Kjempet om drepe flest på film

Pressekonferansen i Cannes handlet mye om forholdet mellom Stallone og Schwarzenegger. De lå i skarp konkurranse med hverandre på 1980-tallet, førstnevnte med filmer som Rocky, Rambo og Cobra, sistnevnte med blant annet The Terminator, Commando og Predator. Men i disse dager er de gode venner.

Sylvester Stallone i Cobra. (Foto: Warner Bros. Home Entertainment)
Sylvester Stallone i Cobra. (Foto: Warner Bros. Home Entertainment)

– Arnold, selv om han har store armer har han en større hjerne. Han er veldig fin fyr å kjenne, veldig smart og konkurransedrevet, gir aldri opp. Vi er veldig like, og det er fantastisk at vi samarbeider. Da vi konkurrerte mot hverandre, skapte vi fantasier om hverandre for å jobbe hardere. Nå blir vi eldre og smartere, og nå sier jeg takk Gud for Arnold. Han får meg til å jobbe hardere, sier Sylvester Stallone.

LES: Topp 5: Arnold!

– Sly var en av mine store inspirasjoner. Han visste det ikke da vi var konkurrenter. Slik var det også med Harrison Ford, Mel Gibson og andre som var på toppen på 80-tallet. Jeg ville også klatre den stigen. Plutselig handlet det om hvem som hadde de største musklene, hvem brukte de største våpnene, hvem drepte skurker på den mest effektive måten. Vi pleide å ringe hverandre å si «jeg drepte 49 mennesker i denne filmen, hva med deg?» Og Sly ville ringe og si at «jeg drepte nettopp 78 folk i denne filmen», og slik ville det fortsette, sier Arnold Schwarzenegger.

To gode venner i Cannes: Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger (Foto: REUTERS/Yves Herman).
To gode venner i Cannes: Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger (Foto: REUTERS/Yves Herman).

– Konkurransen var hard på 80-tallet. Jeg tror vi kan være enige om at den ikke er så hard lenger, sier Mel Gibson til høy latter fra både medskuespillere og journalister.

Innspillingen foregikk i Bulgaria, der filmskaperne fant perfekte områder til å iscenesette store og spektakulære actionscener.

Filmen er fremdeles i etterproduksjon, men bildene som ble vist pressen i Cannes levner ingen tvil om hva filmen er, nemlig en fullblods actionfilm med fokus på underholdning, og heller lite fintfølende drama.

Filmklippene viser action med biler, båter, tog, helikopter, motorsykkel, tanks og store muskelmenn med store våpen. Som regissør Patrick Hughes selv sa det:

– It’s a big, fat slab of popcorn!

The Expendables 3 har Norgespremiere 22. august.