Da jeg hørte om HBO Nordics nye Wall Street-serie Billions før jul, ble jeg gira. En HBO-serie om maktkamp, innsidehandel og korrupsjon, med Damian Lewis og Paul Giamatti som hovedrolleinnehavere – det kunne jo ikke bli bedre!

Billions er imidlertid ikke det hardkokte dramaet jeg så for meg. En årsak kan muligens være at det er Showtime, ikke HBO, som har laget serien.

Dette er derimot en såpeserie med stor S. En velskrevet såpe med sterke rollefigurer, et godt manus og glimrende skuespillere. Strålende underholdning, med andre ord.

Et oppgjør mellom to alfahanner

Damian Lewis spiller den styrtrike hedgefondforvalteren Bobby Axelrod. Fra arbeiderklassebakgrunn i Yonkers, har han bygd seg opp til å bli en av de mektigste mennene i New York. Han er karismatisk og generøs, med et hjerte for mannen i gata – i hvert fall på utsiden.

Paul Giamatti spiller Chuck Roades, den føderale aktoren i New York (U.S. Attorney). I motsetning til Axelrod har han havnet i posisjonen fordi han er fra en god familie, men han har likevel sterke prinsipper han nekter å la seg rokke fra. Han lar ikke rike forretningsmenn kjøpe seg ut av fengsel når de blir tatt for innsidehandel eller korrupsjon.

Roades har imidlertid aldri gått etter de virkelig store haiene, men når han får nyss om at Axelrods firma har drevet med innsidehandel, starter han en etterforskning med mål om å styrte gullgutten fra Yonkers.

Det legges dermed opp til en maktkamp av episke proporsjoner. For selv om Roades har gode intensjoner, er det også hans trang til å markere seg som en sterk U.S. Attorney som driver ham. Billions er et oppgjør mellom to alfahanner, og jeg elsker det.

Anmeldelse: «Show Me a Hero» – Et engasjerende politisk drama om rasisme og klasseskille

Billions er en maktkamp mellom to alfahanner, spilt av Damian Lewis og Paul Giamatti. (Foto: HBO Nordic).
Billions er en maktkamp mellom to alfahanner, spilt av Damian Lewis og Paul Giamatti. (Foto: HBO Nordic).
Strålende skuespillere

Det er ingen tvil om at både Damian Lewis og Paul Giamatti er strålende skuespillere, og de er begge på sitt beste i Billions.

Jeg har ikke sett Lewis i denne typen rolle før, men han passer perfekt som sarkastiske og smått nedlatende riking. Jeg elsker at Axelrod er som et barn, som bare må gjøre noe hvis noen sier at han ikke får lov.

«What’s the point of having fuck you money, if you don’t say fuck you», spør han Roades ved et tidspunkt. Det er så cheezy som det går an å bli, men herlighet så gøy det er.

I rollen som Roades sin kone og Axelrods psykolog og motivator Wendy, en gigantisk interessekonflikt der for å si det forsiktig, finner vi Maggie Siff. Wendy er seriens mest interessante rollefigur, hun er en sterk kvinne som vet hva hun vil ha og som ikke er redd for å ta det.

Siff er glimrende i rollen som denne alfakvinnen som snurrer begge de mektige mennene sine rundt lillefingeren.

Anmeldelse: «The Wolf of Wall Street» – Narkofylt pengejag i New Yorks børsmiljø

Maggie Siff spiller seriens mest interessante figur. (Foto: HBO Nordic).
Maggie Siff spiller seriens mest interessante figur. (Foto: HBO Nordic).
Energisk og begeistrende

Billions er ikke samfunnskritikk fra innsiden av kapitalismens høyborg slik jeg hadde forventet meg, men et energisk drama fullt av intriger, hemmeligheter og skittent spill.

Serien beveger seg ofte i et klisjélandskap med mange fallgruver, for eksempel at Giamattis mektige Roades selvfølgelig liker å bli dominert i senga, men selv om den snubler litt iblant, faller den aldri fullstendig nedi.

Jeg lar meg derfor begeistre av Billions og håper serien klarer å holde på energien utover sesongen.

«Billions» ser du hos HBO Nordic. Nye episoder hver mandag.

Om SERIEN

Billions
  • Billions
  • Slippdato: 18.01.2015
  • Utgiver: HBO Nordic
  • Serieskaper: Brian Koppelman, David Levien, Andrew Ross Sorkin
  • Sjanger: Drama