PÅ KINO FRA 23. JUNI: «Piggy» er en opprivende mobbehistorie fra den spanske landsbygda, som skifter gir da det introduseres en tilreisende seriemorder av den slasherglade typen.

ANMELDELSE: The Flash – Leker viltert med DC Comics-arven

Regissør Carlota Pereda har stålkontroll på sitt sjangerlekne og stilsikre bølleoppgjør. Hun begeistrer med en variert og sanselig bruk av det makabre, noen velplasserte skråblikk og flere treffsikre filmreferanser til gamle horrorfavoritter.

MAKABER ESTETIKK: Det er mye kjøtt, kroppsvæsker og flekker i estetikken til «Piggy». Her er Sara (Laura Galán) i familiens slakterbutikk. FOTO: Another World Entertainment

Med et kamera som ofte er plassert godt innenfor intimgrensen, gjør også hovedrolleinnehaver Laura Galán en knallsterk prestasjon i både hjerteskjærende øyeblikk, i lommer av ro og i intense oppgjør.

Tre brekkekle bøller

Sara er en forsiktig og overvektig elev blir brutalt mobbet av tre av sine klassevenninner.

Det hagler med skjellsord og uthenging på sosiale medier, og en dag ved bassenget eskalerer det til livsfarlig vold og en sadistisk ugjerning som virkelig skildres i all sin fortvilte grusomhet.

EN BASSENGTUR TIL BESVÆR: Det som skulle være en forfriskende dukkert blir starten på et sviende mareritt for Sara (Laura Galán). FOTO: Another World Entertainment

Samme dag dukker det opp en parteringsglad seriemorder i byen, og dermed er det duket for flere drap, flere moralske kjøttsår og en landsby i lett panikk.

Det gir filmen en eskalerende energi, og i spennet mellom forviklingskomedie, krim, menneskelig drama og skrekkfilm spilles både Saras vanskelige valg og de voksnes jakt etter morderen ut i et tettpakket driv over 90 minutter.

Lar det makabre surre i overflaten

«Piggy» er en kunstferdig film hvor regissør Carlota Pereda har kombinert formgrep og virkemiddel som jobber sammen for å gi en rik strøm av undertekst til Saras historie.

Selv om de virkelig voldelige scenene er ganske sparsomt plassert utover i filmen, så får det makabre surre i overflaten av både lydmiks og detaljer kameraet hviler på.

Fluene summer på lydsporet og hinter om forråtnelse. Mat presenteres med et snev av det heslige, og ulike kroppsvæsker er et gjentagende motiv i både hverdagslige og ekstreme situasjoner.

NESTEN ET MALERI: Regissør Carlota Pereda og fotograf Rita Noriega skaper en rekke uttrykksfulle og megetsigende scener i «Piggy». FOTO: Another World Entertainment

I et velkomponert 4:3-format serveres vi flere scener som nesten er som malerier med poengterte kontraster og stemningsfulle spenningsmotiv.

ANMELDELSE: The Idol – For forelsket i eget speilbilde

Størst inntrykk gjør de brutale skildringene av volden og påkjenningene Sara utsettes for. De situasjonene kombinerer Laura Galáns totalt innlevde og utleverende skuespill med et filmspråk som forsterker og holder oss intenst tilstede i ubehaget.

Regissør Carlota Pereda holder ikke tilbake i sitt nysgjerrige oppgjør med mobbingens konsekvenser, men filmen vet hvorfor den er drøy. Her brukes punkens rå energi, outsiderkjærlighet og brutalt ærlige detaljer til å male en smart og snerrende slasher som smeller fra seg hele veien til rulleteksten.

«Piggy» har kinopremiere 23. juni.

Om FILMEN

Piggy
  • Piggy
  • Slippdato: 23.06.2023
  • Regi: Carlota Pereda
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: Cerdita
  • Aldersgrense: 15 år
  • Sjanger: Horror, Krim, Thriller