PÅ KINO 29. SEPTEMBER 2023: Filmhistorien mangler ikke advarsler om hvilke konsekvenser kunstig intelligens (KI) kan få for menneskeheten, med «Terminator»-filmene blant de fremste eksemplene.

Den britiske regissøren Gareth Edwards («Monster», «Godzilla», «Rogue One: A Star Wars Story») snur problemstillingen på hodet i «The Creator», for hva om det er vi mennesker som er den største trusselen mot verdensfreden i vår kamp mot KI?

Filmen stiller en rekke tankevekkende spørsmål i en handlingsmettet historie, breddfull av visjonær science fiction-estetikk.

KI-BARN: Madeleine Yuna Voyles spiller mystiske Alphie i «The Creator». Foto: © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Den mangler kanskje den ekstra poesien og slagkraften fra sjangerdefinerende KI-filmer som «2001 – En romodyssé» og «Blade Runner».

«The Creator» imponerer imidlertid stadig med sitt blikk for interessante tech-konflikter og nære skildringer av sterke menneskeskjebner under ekstraordinære omstendigheter.

ANMELDELSE: «No One Will Save You» er en leken og god rominvasjonsfilm

I tillegg har den flere spektakulære effektscener som får meg til å måpe av beundring.

Kriger mot kunstig intelligens

Historien, forfattet av regissøren selv og Chris Weitz, foregår noen tiår frem i tid, der kunstig intelligens er bannlyst i hele den vestlige verden etter at den detonerte en atombombe over Los Angeles.

Nå kjemper amerikanerne i verdensdelen Nye Asia, der KI fremdeles er velkommen som en integrert del av samfunnet, blant annet på grunn av produksjonen av simulanter – roboter med utseende og personlighet donert av mennesker.

Undercover-soldaten Joshua (John David Washington) mister kona Maya (Gemma Chan) under et amerikansk angrep, men blir senere motivert til å returnere til verdensdelen når oberst Howell (Allison Janney) påstår at Maya kanskje likevel lever.

ANMELDELSE: «Expendables 4» er et stort, dumt og hardtslående blodbad

Hovedmålet er å finne og destruere Skaperen av kunstig intelligens, som nå skal ha funnet opp et avgjørende våpen. Joshua oppdager til sin forbauselse at dette påståtte våpenet er et lite KI-barn, Alpha (Madeleine Yuna Voyles).

Spektakulær sci-fi-action

«The Creator» starter som en spektakulær sci-fi-action-krigsfilm, der amerikanernes kamp mot KI virker å være rettskaffen med klare motiver.

Snart begynner man å ane at bildet ikke er så sort-hvitt som først antatt, blant annet med skremmende scener som kan minne mistenkelig mye om ting vi har sett i både dokumentarer og spillefilmer om amerikanske styrkers overgrep mot lokalbefolkningen under Vietnam-krigen på 1960- og 70-tallet.

KRIGERSK: Allison Janney er beintøff som oberst Howell i «The Creator». Foto: © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Filmen skaper også en spennende undring rundt vårt forhold til kunstig intelligens, der det ikke er datamaskinenes kalde kalkulasjoner som er den største kilden til problemene, men vi mennesker og våre følelsesbaserte avgjørelser.

Det menneskelige aspektet blir heldigvis godt formidlet av solide John David Washington og fortryllende Madeleine Yuna Voyles, som kaster lys over problemstillingene gjennom sitt eminente spill.

ANMELDELSE: «Babylon Berlin» S4 er avhengighetsskapende film noir i serieformat

Her skapes visse assosiasjoner til Jude Law og Hayley Joel Osments samspill i Steven Spielbergs mesterlige «A.I. Artificial Intelligence» og andre historier der roboter og kunstig intelligens speiler vår egen menneskelighet.

Malplassert sort humor

Regissør Gareth Edwards er mest kjent for «Godzilla» og «Rogue One: A Star Wars Story», som begge selvfølgelig var basert på svært kjente merkevarer (prøv å fang opp et vink til sistnevnte film underveis).

Nå viser han for første gang siden debuten med «Monsters» (2010) at han også er i full stand til å lage god film basert på en original idé. Jeg kunne nok likevel ønsket meg et enda mer poetisk sci-fi-uttrykk, som i Ridley Scotts «Blade Runner».

Jeg savner også mer synth-basert musikk a la Vangelis, enn det Hans Zimmer gjør med sine strykere her.

MAKTFAKTOR: Den amerikanske romstasjonen NOMADE er et imponerende skue i «The Creator». Foto: © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Edwards faller i tillegg for fristelsen til å putte på noen sort-humoristiske innslag som virker malplasserte (blant annet i scener med en automatisk oversettelses-dings).

Man kan også stille spørsmål ved manusets valg om å la amerikanerne satse all sin krigføring på ett eneste kort, nemlig den enorme romstasjonen NOMADE (som riktignok er et imponerende skue).

ANMELDELSE: «Dumb Money» er overraskende morsom om aksjehandel

«The Creator» har likevel så mange udiskutable kvaliteter at slike spørsmål drukner i gleden av å se skikkelig science fiction i storformat, der tanker og ideer er i full stand til å matche den eksterne dramatikken.

Om FILMEN

The Creator
  • The Creator
  • Slippdato: 29.09.2023
  • Regi: Gareth Edwards
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: The Creator
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Drama, Krig, Sci-fi