10 serier vi gleder oss til i høst

Heksemoro, animert kunst og såpete solnedganger.

Vi i Filmpolitiet har pløyd gjennom strømmetjenestenes premierekalendere og laget en liten oversikt vi håper kan gi litt orienteringshjelp til høstens TV-titting.

Med store superhelt-utvidelser, animasjonskunst, storslått science fiction og flere etterlengtede gjensyn på menyen, ser dette ut til å bli litt av en seriehøst.

Vi er jo allerede klar for en sesong full av påkostet fantasy når «Ringenes herre: Maktens ringer» (Prime Video) sesong 2 skal ta oss med på eventyr. Og når kulda for alvor setter inn i desember, kan vi dra tilbake til den der galaksen langt, langt borte i «Star Wars: Skeleton Crew» (Disney+).

Publikumsfavoritter som «Silo» (Apple TV+), «The Diplomat» (Netflix) og «Min briljante venninne» (Max) får nye sesonger, og vi kommer til å følge spent med når 90-tallets motebilder skal brettes ut i dokumentarserien «In Vogue: The 90’s» på Disney+.

FERIEKATASTROFE: Bernard Storm Lager, Anders Baasmo, Alma Günther og Ingrid Bolsø Berdal spiller i den nye norske Netflix-serien «La Palma». FOTO: Netflix

Den norsk seriehøsten er herlig variert og spenner fra humor om lakserikinger til drama fra musikkhistorien.

Vi gleder oss til såpete oppdrettskrangling i «Milliardærøya» og juleferiekatastrofe i «La Palma» – begge kommer på Netflix. Vi kan forvente grovkorna humor fra Erlend Mørch og Steinar Hallert i animasjonsserien «Hellerudsvingen» hos NRK. Der kommer også kjærlighetshistorien om Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen i dramaserien «So Long, Marianne».

Den dystopiske storserien «Festning Norge» var ventet til Viaplay i fjor, nå har Prime Video overtatt serien, og vi håper den kommer i løpet av året. Og vi håper også at gladiatorserien «Those About to Die», med Anthony Hopkins og norske Daniel Stisen, blir plukket opp i her til lands – selv om vi enda ikke har klart å oppdrive noen dato eller plattform på den.

Så selv om ikke alle titlene er lansert enda, og det kan komme noen utsettelser: Her er høstseriene vi gleder oss ekstra mye til akkurat nå – sortert etter forventet premieredato.


«Slow Horses» S4

EMMY NOMINERT SOM SLASK: Gary Oldman ble Emmy-nominert for rollen som Jackson Lamb – en skitten og vrang spionmester som gang på gang må redde dagen. FOTO: Apple TV+

«Slow Horses» er en fengende underdoghistorie som blander litt arbeidsplasskomedie inn i sin drivende gode agentspenning.

I tre sesonger har det vært en sann fornøyelse å følge den vindskeive gjengen på Slough House. Det nedslitte og avsidesliggende kontorbygget hvor MI5 sender agenter og ansatte de vil ha unna vei.

Stilen er skitten, mørk og full av tørrvittige fornærmelser, og Gary Oldman spiller deilig fisende uflidd som den smarte drittsekken og kontorlederen Jackson Lamb.

For oss som elsker gode spionhistorier, enten det er «Le Bureau» eller «Muldvarpen» – så får vi her en serie som tar vare på stemningsfulle oppdragsskildringer og utspekulerte dobbeltspill – samtidig som det krydres med fjas og en kledelig sort humor.

Sesong 3 ble veldig gledelig nominert til Emmy for beste dramaserie, vi gleder oss stort til sesong 4.

– Sigurd

Hvor: Apple TV+
Når: 4. september


«Dates in Real Life»

KJÆRLIGHETSJAKT: 25 år gamle Ida (Gina Bernhoft Gørvell) blir dumpet av internettkjæresten og drar ut i den fysiske verden for å jakte på kjærligheten. FOTO: Maipo/NRK

Jakob Rørvik imponerte oss stort med den ambisiøse og vakre multiverskomedien «Thomas mot Thomas» i 2022. Kollega Birger Vestmo kalte filmen en knalldebut med smittende energi og berusende fortellerglede, og ga terningkast 6.

Vi er derfor veldig spent når Rørvik nå både er serieskaper og regissør for kjærlighetsdramakomedien «Dates in real life».

Her følger vi 25 år gamle Ida (Gina Bernhoft Gørvell), som blir dumpet av internettkjæresten og må ut i den fysiske verden for å jakte på kjærligheten.

Ut fra trailer virker det som sjangerstrikken skal tøyes, den moderne datekulturen skal utforskes og samuraisverd skal svinges.

Blandingen av synthmusikk, visuell lekenhet og underfundig humor vitner om et originalt serieunivers, og vi håper på en stemningsfull og ektefølt dramakomedie.

– Sigurd

Hvor: NRK TV
Når: 5. september


«Agatha All Along»

NY HEKSESIRKEL: Joe Locke, Aubrey Plaza, Kathryn Hahn og Sasheer Zamata spiller i den nye Marvel-serien «Agatha All Along». FOTO: Chuck Zlotnick / © 2024 MARVEL.

Den innpåslitne nabokona Agnes, var noe av det morsomste med Marvel-serien «WandaVision», da den absurde komedien om Wanda Maximoff, aka Scarlett Witch, tok oss med på en leksjon i amerikansk TV-historie i 2021.

Kathryn Hahn var en fryd i rollen som Agnes, som selvfølgelig viste seg å være den onde heksa Agatha Harkness. Derfor var gleden stor da det ble annonsert at heksa med det farlige glimtet i øyet skulle få sin egen serie – med en fantastisk fengende tittellåt.

Siden da har Marvel-fatiguen kommet snikende, også i serieformatene på Disney+. Nå håper vi at Agatha kan puste nytt liv i Marvels superheltunivers (MCU).

Vi i Filmpolitiet gleder oss stort til gjensynet med Hahn i rollen, og til å bli bedre kjent med Agatha som person.

Vil hun forbli slu og ond nå som hun har fått sin egen TV-serie? Eller har serieskaperne Disney-fisert antagonisten slik vi har sett med for eksempel Maleficent? Det blir spennende å se!

Uansett utfall, så er det perfekt med høstpremiere på denne – vi gleder oss til å lade opp til Halloween med en skikkelig hekseserie!

– Marte

Hvor: Disney+
Når: 19. september


«The Penguin»

POSTKORT FRA GOTHAM: Colin Farrell gjentar sin rolle som Batman-skurken Oswald Cobblepot, aka Penguin i serien «The Penguin». FOTO: Max

«Et mørkt og dystert opus med følbar nerve og fortettet spenning.» Det var overskriften da kollega Birger Vestmo anmeldte «The Batman» i 2022.

Det var en tre timer lang film som gjorde et dypdykk ned i kriminalitet og korrupsjon i Gotham, og det er en av den mørke metropolens kjente skurker som nå får sin egen «spin off»-serie.

Pingvinen ble godt spilt av en nesten ugjenkjennelig Colin Farrell, og Hollywood-stjernen gjentar sin rolle når vi nå skal få se Oswald «Oz» Cobblepot, aka Pingvinen, stige til værs i Gothams underverden.

Andre spennende navn på rollelisten er Cristin Milioti («Fargo») og Michael Kelly («House of Cards»), og ut fra traileren så tør vi håpe på nok en Gotham-suksess med moralske gråsoner, bekmørke storbyhorisonter, fengslende gangsterfilmrytmer og flerrende konfrontasjoner .

– Sigurd

Hvor: Max
Når: 20. september


«Uzumaki»

SURREALISME: Animasjonsserien «Uzumaki» ser ut til å bli en merkelig og ubehagelig opplevelse. FOTO: Max.

Den har blitt utsatt en rekke ganger, men nå er adapsjonen av Junji Itos horrormanga «Uzumaki» endelig på vei.

Mangaserien følger tenåringsjenta Kirie Goshima og kjæresten hennes Shuichi Saito, som bor i en by som blir offer for overnaturlige hendelser der spiraler spiller en sentral rolle.

Spiralene som dukker opp overalt påvirker innbyggerne i byen både psykisk og fysisk. Og gjennom Itos kunstneriske og surrealistiske strek, blir fortellingen en forstyrrende og svært ubehagelig spiral av horrorelementer.

Animasjonsserien er animert av det japanske selskapet Drive, og er en samproduksjon fra Adult Swim og «Ghost in the Shell»-studioet Production I.G.

Serieskaperne ser ut til å legge seg tett opp mot Itos visuelle stil, og Ito har selv uttalt at han er fornøyd med hvordan historien har blitt kondensert ned i manuset for den fire episoder lange miniserien.

Nå venter fansen i spenning på å se om de endelig får en verdig adapsjon av Junji Itos mesterverk!

– Marte

Hvor: Max
Når: 29. september


«Disclaimer»

BÆRER PÅ EN HEMMELIGHET: Cate Blanchett spiller Catherine Ravenscroft i «Disclaimer». FOTO: Apple TV+.

Det er vel ingen hemmelighet at mange journalister er glade i journalistserier og filmer. Når det i tillegg er Cate Blanchett som spiller hovedrollen, så spisser vi i Filmpolitiet ørene for å høre mer om «Disclaimer».

Miniserien er en psykologisk thriller, skrevet og regissert av den prisbelønte filmskaperen Alfonso Cuarón («Roma», «Gravity», «Harry Potter og fangen fra Azkaban»), basert på Renée Knight roman med samme navn.

Blanchett spiller en berømt journalist som har bygd karrieren sin på avsløringer om andre.

Når hun en dag mottar en roman fra en hemmelig forfatter, er det imidlertid hennes egne hemmeligheter som står skrevet på bokbladene. Nå må hun finne forfatteren før fortidens hemmeligheter innhenter henne.

I skrivende stund har Apple kun sluppet en liten teaser på «Disclaimer», men blir dette så stemningsfullt som det ser ut som, har vi en spennende thriller i vente.

– Marte

Hvor: Apple TV+
Når: 11. oktober


«Yellowstone» S5 – del 2

John Dutton i dress og med stor sort cowboyhatt.
FÅR EN NY HATT: John Dutton (Kevin Costner) må inn i storpolitikken for å beskytte ranchen sin i den femte sesongen av den moderne westerndramaserien «Yellowstone». FOTO: SkyShowtime

Det velproduserte neo-westerndramaet «Yellowstone» har blitt en stor suksess i det amerikanske serielandskapet.

Serien om rancheier John Dutton (Kevin Costner) og hans familie har gjort serieskaper Taylor Sheridan til en av de mest populære og mest produktive serieskaperne i USA om dagen. Og serien har utvidet sine skjermområder med de historiske westernseriene «1883» og «1923».

Selve moderskipet har blitt mer og mer såpeserie utover sesongen, med politiske fiender, ville familieavsløringer og enda villere maktspill. Men vi er fremdeles godt hektet på, og vi håper Dutton-sagaen får en verdig avslutning når den femte og siste sesongen nå skal ri inn i solnedgangen.

– Sigurd

Hvor: SKyShowtime
Når: 14. november


«Cross»

BOKHELT I NY VERSJON: Bokhelten Alex Cross er tidligere spilt av Morgan Freeman i to filmer, nå er det Aldis Hodge som skal spille etterforskeren i Amazons nye krimserie. FOTO: Keri Anderson/Prime

Politimannen Alex Cross er et kjent krimnavn fra James Pattersons bokserie. Den begynte tilbake i 1993, og i fjor kom den 32. romanen i serien.

Mitt første møte med etterforskeren var i de to filmene «Kiss the Girls» (1997) og «Along Came a Spider» (2001), hvor Morgan Freeman spilte Alex Cross som en skarp, sindig og plaget detektiv.

Begge de filmene var mørke og stemningsfulle psykologiske krimthrillere, og jeg håper Prime Video har klart å fange noen av de samme kvalitetene når Aldis Hodge («One Night in Miami») nå skal spille en yngre Cross i serieversjon.

Prime Video har jo allerede bygd opp bra med tillit når det gjelder serieversjoner av krimhelter fra bokhylla. For oss som allerede har storkost oss med Jack Reacher i «Reacher», Harry Bosch i «Bosch» og Jack Ryan i «Jack Ryan», så er det mye magekribling knyttet til om «Cross» kan bli en ny krimfavoritt på skjermen.

– Sigurd

Hvor: Prime Video
Når: 14. november


«Arcane: League of Legends» S2

ANIMASJONSKUNST: Kombinasjonen av 3D-animerte figurer og håndtegnet 2D-animasjon gir «Arcane» en unik stil og et malerisk uttrykk. FOTO: Netflix.

«Arcane» tok oss med storm i 2021. Serien ble belønnet med terningkast 6, og vi i Filmpolitiet kåret den til årets beste TV-serie.

Tilblivelseshistorien til to av de mest populære figurene i det megapopulære spillet «League of Legends», var animasjonskunst på sitt ypperste. Og dette kunstverket motbeviste våre fordommer om at dette bare var en serie for spillfansen.

«Arcane» kastet oss ut i en kreativ og levende verden, der båndet mellom to søstre fikk være hjertet i en større historie om makt, politikk, vitenskap og magi.

Hjerteskjærende, humørfylt, eventyrlysten og underholdende er stikkord for serien, som sluttet med en skikkelig cliffhanger i første sesong.

Nå er vi veldig glade for at ventetiden for sesong 2 snart er over!

– Marte

Hvor: Netflix
Når: November


«Dune: Prophecy»

BENE GESSERIT-HEKS: Olivia Williams spiller Tula Harkonnen i sci-fi-/hekseserien «Dune: Prophecy». FOTO: Max.

«Dune»-filmene til Denis Villeneuve har vært noen av de største og heftigste opplevelsene på kino de siste årene. Og vi venter i spenning på den siste filmen i det som ser ut til å bli en trilogi.

Det blir ikke før i desember 2026, men heldigvis for oss får vi lov til å dra tilbake til universet, opprinnelig skapt av Frank Herbert, før den tid.

«Dune: Prophecy» kan umulig bli en så spektakulær opplevelse som Villeneuves filmer, og det forventer vi heller ikke.

Men dette ser ut som et storslagent drama, og vi tror det kan bli ganske så spennende når vi skal få se tilblivelseshistorien til Bene Gesserit-ordenen.

10.000 år før hendelsene som utspiller seg i «Dune», følger serien Valya og Tula Harkonnenn, som forsøker å bekjempe krefter som truer menneskehetens fremtid.

– Marte

Hvor: Max
Når: November