– En helt ekte og mørk greie

Linnéa Myhre og Andreas Øverland om hvordan det var å være med på La Linnéa leve. Ep.: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Sliter du selv, eller noen du kjenner? Sjekk disse nettstedene for mer informasjon om psykisk helse.

Gjennom bloggen linniiie.com har Linnéa Myhre blitt kjent som en skarp og sarkastisk jente med meninger om det meste. Hun har hatt stor suksess med bloggen sin, har vært forsidepike for Cosmopolitan og Dagbladet FREDAG og ble i år kåret til Norges mest sexy kvinne av magasinet Mann.

Likevel har ikke Linnéa det bra med seg selv. Hun lever i en mørk hverdag preget av depresjon.

Derfor har hennes venn og kollega Andreas Øverland prøvd å muntre opp Linnéa i nettserien La Linnéa leve, som har gått på P3.no.

Serien er nå avsluttet, men du kan fortsatt se alle episodene.

SE: Ep. 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Ville oppfordre folk til å bry seg

Linnéa mener det er viktig å sette fokus på depresjon blant unge for å skape åpenhet rundt temaet.

– Depresjon rammer like gjerne unge som voksne, men de yngste vet som regel ikke så mye om det fordi det ikke snakkes så mye om. Opplysning er viktig, sier Linnéa.

Hun forteller videre at serien vil oppfordre og gjøre folk bevisste på å være der for hverandre. Andreas Øverland er enig og mener serien balanserer hårfint på linja mellom klump i halsen og et skeivt smil.

– På veien oppfordret vi forhåpentligvis noen til å bry seg. Det er tross alt bedre å bry seg på litt feil måte, enn å ikke bry seg overhodet, sier Andreas.

Viktig med gode venner

I La Linnéa leve prøver Andreas Øverland å gjøre Linnéas hverdag bedre. Han har ikke klart å «fikse» Linnéa i løpet av serien, men det var heller ikke poenget.

– Vi var ute etter opplevelser man kunne sette pris på, for dermed å sette mer pris på livet. Jeg tror Andreas målte det i smil, og han fikk meg til å smile flere ganger, forteller Linnéa.

Jeg tror venner kan bidra til å lette på trykket i hodet, og lede tankene inn på andre ting.
– Linnéa

Bloggjenta tror det er viktig å ha gode venner rundt seg om man sliter med depresjon. På den måten unngår man å bli fanget i seg selv mens man dyrker sine mørke sider.

– Jo mer tid man får med seg selv, jo dypere vil depresjonen grave. Jeg tror venner kan bidra til å lette på trykket i hodet, og lede tankene inn på andre ting. Selv om det vennene dine forteller om er fullstendig uinteressant.

Dessverre er det ikke alle som har de gode vennene rundt seg som kan støtte en når man er nede. Linnéa mener man også må prøve å hjelpe seg selv.

– Man er sin egen beste venn, og det var for eksempel jeg som selv oppsøkte min psykolog (nesten, da). Selv om jeg ikke hadde, eller har, noe noe ønske om å forandre noe, visste jeg at det i alle fall ikke kunne skade å snakke med noen, forteller hun.

La Linnéa leve. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
La Linnéa leve. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Er hun syk eller «syk»?

Det har kommet både positive og negative tilbakemeldinger på La Linnéa leve i kommentarfeltet på P3.no. Noen takker Linnéa for at hun står frem med det hun sliter med og på den måten hjelper folk som sliter med det samme, mens andre ikke ser at Linnéa faktisk er syk og mener hun bare er bortskjemt.

Linnéa forstår godt at ikke alle oppfatter henne som syk, ettersom hun ikke ligger i sengen og gråter foran kamera.

Mennesker som over lengere tid sliter psykisk, vil oppleve at noen perioder er bedre enn andre.
– Linnéa

– Men det finnes ingen fasit på hvordan en depresjon ser ut, folk er forskjellige. Og spesielt vanskelig er det også å legge merke til det når alt foregår på innsiden av hodet.

– I mitt tilfelle greier jeg å ta meg sammen til en viss grad når jeg møter mennesker. Hvor mye jeg har gruet og psyket meg opp i forkant til hvert møte er det bare jeg som vet, sier hun.

Linnéa er som sagt en sarkastisk jente og kan til tider virke litt krass. Andreas forteller at det tok en stund før han forsto at det lå en reell depresjon bak Linnéas sarkastiske uttrykk.

– Dette er en helt ekte og mørk, vond, sår og vanskelig greie, som Linnéa må leve med i større eller mindre grad hver dag, sier han.

– At folk tviler på hennes diagnose viser vel at folk har visse merkelige forventninger til hva det vil si å være deprimert.

– Å redusere et menneske ned til en diagnose, og kun det, er lite fruktbart. Sånn jeg ser det er Linnea tidvis veldig deprimert. Tidivs litt deprimert. Tidvis kanskje veldig lite deprimert. Men uansett hvordan du snur og vender på det så har hun en depresjon, forklarer Andreas.

Linnéa mener det er viktig å ta depresjon på alvor og forklarer at det ikke alltid er lett å vite hvor grensen mellom å være «litt deppa» og å være virkelig deprimert går.

– Mennesker som over lengre tid sliter psykisk, vil oppleve at noen perioder er bedre enn andre. Noen dager er man som nevnt ubrukelig. Men hvis det da skulle dukke opp en dag hvor ting ser lysere ut – betyr ikke det nødvendigvis at man er ute av depresjonen for alltid.