«Kompani Lauritzen»-deltakeren får skryt: – En artist som liker å leke seg

Vi har gjennomgått artistene som har lasta opp låter på «Urørt» de siste månedene. Disse 16 gleder vi oss til å høre mer fra i 2024.

Fløi– «Fri som fuglen»

Personleg saknar eg Bergensbølgen heilt på slutten av 2000-talet. Då band og artistar som John Olav Nilsen & Gjengen, Fjorden Baby og Hjerteslag tok over musikknoreg i eit heitt minutt.

Fløi er arven til denne bølga. Og den nye låten deira «Fri som fuglen» er så Bergens-indie som du får det – trillande gitarar, velplasserte «ååå-ååå-ååå»-hook, og rennesteinspoesi om å sveve gjennom byen.

Nostalgien er tydeleg, soveromsstudio-viben er sjarmerande og ein kan høyre musikkgleda her.

Så kven skal sende ei ny Bergensbølge over oss? For min del blir eg godt nøgd dersom Fløi er del av den nye gjengen.

Jesper Nondal
Journalist

Jesper Nondal

Kognitiv Diskodans – «Dontuknow»

Husker du hvordan det i sin tid var å oppdage Burial? Jeg husker det veldig godt. Å tre inn i et helt eget lydunivers, med en unik stemning skapt av like unike og annerledes lyder og virkemidler, føltes på grensen til magisk. Kognitiv Diskodans har vekket akkurat de samme følelsene i meg.

Det gjør ikke noe at sammenligningen med Burial er så åpenbar, jeg bryr meg ikke. Jeg bryr meg om at dette er sjel- og kraftfull musikk strøkent dekket med en timing, sampling, lydbilde og – igjen – stemning som gjør at kulde, mørke og vinter ikke er så tungt likevel.

Vet du ikke? Dette er godt for deg om du så danser frenetisk eller blaster det i hodetelefonene mens du stirrer utover snøsletta.

Ruben Gran
Musikkprodusent i NRK P3

Most Likely Marlin – «Sports Car»

I sommer spilte Most Likely Marlin på Øya før hun hadde sluppet en eneste låt (!!), og hvis dette hadde vært et horoskop er jeg sikker på at jeg ville spådd en lysende fremtid for denne selverklærte rockefeen.

«Sports Car» føles som en liten klem til alle oss håpløse mennesker som ikke klarer å holde roen i livets kaos, og kanskje en (bitte) liten fuck you til alle de andre? Klarer du å sitte i ro til trommeriffet er du definitivt i den andre kategorien.

Dette er velprodusert og supercatchy indie-poprock, en låt for lange sommernetter, som jeg skal slite ut minst et par joggesko med å danse til!

Ane Linea Solberg
Journalist
Ane Linea Solberg

Randi Oline – «Er dette til å overleve»

Det har vært litt av et år for ringsaksokningen Randi Oline! Hun har gitt oss både Beathoven-samarbeid, som ble kåret til «Ukas låt» her på P3, og et nydelig cover av Cezinandos «Kristoffer Robin» som tok av på TikTok.

«Er dette til å overleve» er låten som startet det hele. Uten den heftige Beathoven-bassen er dette en sår og vond tolkning av kjærlighetssorg som treffer meg midt i hjertet.

Kombinasjonen av øm vokal, gripende ærlig tekst og følsom gitar blir til et slående vakkert lydbilde, perfekt for de dagene man bare vil bade i melankoli og vintermørke.

Det blir spennende å se hva 2024 bringer for Randi Oline. Jeg vet ikke om det er lov å ønske seg mer hjertesmerte, men i dette tilfelle tar jeg sjansen<3

Ane Linea Solberg
Journalist
Ane Linea Solberg

Girl Group – «Life Is Dumb»

Om du trenger et soundtrack til de gangene det ikke går helt på skinner, du ikke lever helt opp til dine egne eller andres forventninger og livet rett og slett er litt dumt, da har gjengen i Girl Group lagd den perfekte låta.

Bandet fra Oslo har nemlig laget en låt som gir deg «Gi f**n»-energien du trenger i de situasjonene.

Jeg blir fanget allerede fra start av bassgangen, for ikke å snakke om første tekstlinjen «I’d tried to pick up my snusboks, but then it fell on the floor», som er et godt bilde på hvordan man kan ha det på en blåmandag.

Om du liker artister og band som for eksempel Wet Leg, The Beaches og Bo Milli, kan dette være noe for deg.

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Best akkurat nå»

Malik Edo – «Oslo»

Det kan godt hende du drar kjensel på han her, for Malik Edo har tidligere spilt i NRK-serier som «Klassen» og «VGS», og nå er det bare å legge merke til han i musikken og.

Skuespilleren som også satser på artistkarrieren har laget en låt som nok gjør seg aller best på en fridag hvor du kan spasere nonsjalant og bekymringsløst gjennom gatene i din hjemby, eller da kanskje aller helst i Oslo.

Hiphopbeats sammen med en varm bassgang og et noe jazzinspirert akkompagnement passer stemmen til Malik Edo perfekt. Det høres organisk og friskt ut, og jeg føler jeg er ute i bybilde en soldag, kanskje spesielt på grunn av opptaket av folkeprat og typisk bylyd som brukes i starten av låten.

Dette er helt klart et univers jeg vil høre mer av, og jeg er overbevist om at dette ikke er det siste vi hører fra Malik Edo.

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Best akkurat nå»

Way Down The Rainbow – «Pool Party»

Mer rock til folket! Og mer rock på «Urørt». 2023 har vært et bra år for bandmusikken, jeg vet ikke om dette kommer av post-Covid rastløshet, men jeg er i hvert fall fornøyd.

En rockelåt som den siste tiden har regjert mine avspillinger, er denne solide bangeren fra Way Down The Rainbow. Bandet var nylig en del av «Urørts» samarbeidsprosjekt med Sigrid, og ryktene skal ha det til at det ble litt av en oppvarmingsgig. Hør på låta, og du skjønner fort hvorfor.

Pool Party er en salig kombinasjon av Arctic Monkeys, The Hives og Royal Blood; for deg som elsker leken rock, er dette låta for spillelista di. Kvintetten fra Kongsberg er både leken i sound og låtskriving, som gjør at låta lett kan settes på repeat over tid uten at hodet slutter å bange. Har et mål om å se dem live i 2024 – og det burde du også!

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Rimmslim – «Babygurl»

Om du ikke ble kjent med han gjennom «Kompani Lauritzen: Tropp 2», har du nå muligheten til å bli kjent med Eirik Rimmereid gjennom musikken.

Over en hard og fremtredende beat leverer artisten fra Nordfjordeid en tekst som får deg til å bli revet med mens du trekker litt på smilebåndet.

«Plukker deg opp, du er min kantarell» og «du er like sjelden som nøtten i Istid» er to av flere favorittdeler i teksten. «Like sjelden som nøtten i istid»(!), ikke et dumt kompliment å gi til en du er glad i. Det er ingen tvil om at dette er en artist som liker å leke seg med morsomme og relaterbare referanser.

Rimmslim stresser ikke og jeg liker den tilbakelente energien og selvtilliten hans i denne låta, det smitter over og jeg vil ha mer!

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Best akkurat nå»

Gaaren – «Losing Myself»

Trondheimsbaserte Gaaren beskriver seg som det nye indie-pop-fenomenet som ingen så komme. Ingen uenigheter herfra, etter at det ferske prosjektet nesten snek seg inn på undertegnedes «Spotify Wrapped» i innspurten – og det etter å lastet opp sin første låt så sent som i juni.

Trondheim (og Trøndelag for øvrig) har ikke akkurat vært bortskjemt med store popartisteri det siste tiåret. Jeg er villig til å vedde mye på at Gaaren blir neste ut, om det fortsetter slik det gjør nå!

Sandvikingen Carine Gaaren studerer musikk i Trondheim, og har i hennes artistprosjekt alliert seg med produsentdueon Johan Nes og Teodor Kleive-Andersen, som også har fartstid i andre prosjekt lastet opp på «Urørt».

De fire låtene hun hittil har gitt ut, med høydepunktet i sommerlåta «Losing Myself», forteller en helt annen historie. De forteller historien om et popprosjekt som sjeldent bare «dukker opp». Det er gøy, vekker nostalgiske følelser om å forelske seg, og gjør meg både depressiv og lykkelig samtidig. Med litt tid og drahjelp kan dette prosjektet virkelig nå langt – internasjonalt!

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Alvah – «Multiflexer»

Tilbakelent og døsig indie-synthpop! Ja takk! «Multiflexer» av Alvah høres ut som man har fusjonert tidlig Clairo med tidlig (Amanda) Delara. En vinnende kombo, spør du meg.

Ifølge Wiktionary er «multiflex» en avansert offensiv strategi i amerikansk fotball, som er ment å skape forvirring hos motstanderen. Hovedpersonen i denne melankolsk-muntre låta virker også forvirret, og søker tilflukt i hedonistiske gleder.

Alva Ravn Lange-Nielsen, som denne «Urørt»-artisten egentlig heter, har på denne låta fått meg seg den rutinerte produsenten Gerard Taylor alias Jerry Folk på både låtskrivning og produksjon. Mannen har tidligere jobba med undergrunnsfavoritter som Pen Gutt, men også større navn som Kjartan Lauritzen og nettopp Delara.

«Multiflexer» er herlig quirky og catchy, og dette ferske «Urørt»-funnet minner meg om å oppdage «bedroom pop»-indieartistene som tok Soundcloud og sosiale medier med storm på slutten av 2010-tallet. Denne skal rett inn i mine roligste spillelister!

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Cupid Girl – «I Drop Everything»

Varselskudd fra Cupid Girl! For et deilig og gøy poplandskap 24-årige og Oslo-baserte Julie Engelsviken inviterer oss inn i. «I Drop Everything» er en no-shits-given kjærlighetserklæring, med mye brask i panna. Jeg spår at Cupid Girl blir en snakkis dette året. I hvert fall om denne låta er representativt for det som kommer.

«I drop everything», som er tredje låta lastet opp på «Urørt», tar oss gjennom en tidsreise uten at man egentlig er helt klar over det. Fra Natasha Bedingfield, gjennom alle band-drevne karaoke-poplåter, til The Naked and Famous, og så til Dagny. Bak spakene sitter artisten selv, sammen med Hallvard Bonden (Killer Kid Mozart, Tape Trash). Dette samarbeidet lover godt! Og det jeg koser meg mest med, er at med denne tidsreisen av en produksjon, så toucher også låten innom mange sjangre. Pop? Yes. Elektronika? Yes. Folk? Yes. Rock? Yes. Indie? Yes. (Sorry Gaffa)

Jeg utfordrer Cupid Girl til å spille denne live uten bruk av tracks. For det kan bli ganske gøy, både for de på scenen og oss i publikum.

Denne omtalen ble publisert i en tidligere utgave av «Best akkurat nå», og er republisert i forbindelse med denne saken.

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Bonsak – «Never Did I»

Målet til brødreduoen Bonsak fra Sandefjord har vært å lage noe de er skikkelig stolt av og slippe det uten et stort plateselskap i ryggen. Jeg erklærer herved målet for nådd.

«Never Did I» fyller meg med en umiddelbar ro, og spesielt melodien og vokalen i refrenget gir deg følelsen av å være isolert fra omverdenen på den gode måten. For eksempel hvis du rusler i en travel handlegate nå rett før jul eller har litt for mange punkter på to-do-lista di.

Utover det er det verdt å merke seg at de har flest lyttere i Bangkok, kan det være det første tegnet på at Bonsak blir vår neste musikkeksportvare til Asia? Sprek spådom for 2024, men en kan jo hvert fall håpe!

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen»
Anna Nor Sørensen

Guttene – «Mere tid»

En låt som har gått fullstendig under min radar siden den ble sluppet i juli, men at den er to måneder gammel gjør den vel ikke noe mindre best akkurat nå?

Første gang jeg hørte «Mere tid» var jeg sikker på at det var introen til SZAs «Good Days». Om Guttene har latt seg inspirere av r&b-perlen fra 2020 er vanskelig å si, for det finnes ekstremt lite informasjon om hvem disse guttene er. Og da blir jeg jo nysgjerrig.

Gravejournalisten i meg tar meg til mitt hjemsted, Larvik, en by med et yrende kulturliv, men det er ikke flust av band og artister som når utover kommunegrensene. Det kan kanskje Guttene gjøre noe med – jeg får hvert fall troa når jeg hører «Mere tid», en skikkelig fin og avslappende låt med drømmende gitarlinjer og tankefulle tekster i fokus.

Denne omtalen ble publisert i en tidligere utgave av «Best akkurat nå», og er republisert i forbindelse med denne saken.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen»
Anna Nor Sørensen

Flty brgr grl – «Break My Heart»

Er det bedre å ha brutal kjærlighetssorg, enn å ikke føle noe i det hele tatt? Det tror jeg ikke det finnes noe fasit på, men én ting er sikkert: Hjertesmerte er en evig kilde til musikk.

En duo som har forsynt seg av den kilden nylig, er Flty brgr grl. Beatrix på vokal og bass, og Sarah på gitar, har etter hvert blitt eksperter på å beskrive kjærlighetens negative sider pakket inn i lengtende garasjepop.

«Break my heart» bygger seg sakte, men sikkert opp, gitarene stikker seg ut, og det er en håpløshet i Beatrix sin stemme. Det er en synes-synd-på-seg-sjæl-låt, men den er aldri sutrete. Dessuten er det lett å se for seg denne som lydsporet til en «chick flick» fra 90- og tidlig 2000-tallet. Og låter som får meg til å føle meg som en hovedrolle i eget liv, sier i hvert fall ikke jeg nei takk til.

Denne omtalen ble publisert i en tidligere utgave av «Best akkurat nå», og er republisert i forbindelse med denne saken.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen»
Anna Nor Sørensen

Synne Sørgjerd – «Slottsparken»

Katalogen til unge, lovende Synne Sørgjerd (26) er fortsatt ganske liten, men nå begynner det å skje ting. Poprockeren begynte å gi ut et par singler i fjor, og rett før sommeren kom det min kollega Sjur så treffende kalte for hennes beste hittil.

Intens vokal, intense emosjoner og forfriskende tekster gjør Synne Sørgjerd svært vanskelig å ignorere. Nå har hun sluppet en energisk og storslått hit-kandidat kalt «Slottsparken» – i natt, faktisk, bare et par timer etter hun sto på scenen under Bylarm-festivalen med vennene i Geriljapop.

Låta serverer ung kjærlighet rett i fleisen, samt en vokal som veksler mellom søt naivisme over synth og skriking over en gitarsolo. Full av faen og full av følelser, dette er gode greier!

«Beklager at jeg er her, kommer stadig vekk på uanmeldt besøk», lirer Sørgjerd av seg, i en tone som preges mer av selvsikkerhet og fandenivoldskhet enn anger. Men nei da, hun er nok kommet for å bli: den første EP-en skal etter planen komme i november.

Denne omtalen ble publisert i en tidligere utgave av «Best akkurat nå», og er republisert i forbindelse med denne saken.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Julie Henrikke – «Haley»

​​«Haley» kom ut i september, og jeg skammer meg over å ikke ha oppdaget den før. Men forrige fredag slapp Julie Henrikke debutalbumet «Hver gang noe minner meg om deg». Etter å ha hørt gjennom, var det denne låten som traff meg mest.

Artisten fra Lørenskog lager visepop med en formidlingsevne som fanger oppmerksomheten min raskere enn tilbud på julebrus. «Haley» kan jeg ikke skjønne at ingen TV-serier har plukket opp for å lydlegge et sterkt øyeblikk ennå. Den såre følelsen av å avslutte et forhold (muligens for tidlig) sitter gjennom hele låta. På slutten tar det minimalistiske uttrykket en digg vending og gir oss en forløst utblåsning.

Sjekk ut hele albumet hvis du liker artister som Kaja Gunnufsen og litt til Frida Ånnevik. Og sjekk hun ut live om du skal på Vill Vill Vest i Bergen denne helga!

Denne omtalen ble publisert i en tidligere utgave av «Best akkurat nå», og er republisert i forbindelse med denne saken.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: