Takk for i år, Øya!

Her finner du alle anmeldelsene, intervjuene og konsertopptakene fra Øya 2014.

Onsdag åpnet dørene inn til Oslos største musikkfestival, nemlig Øya. Med sol, festivalklare mennesker og opp mot 25 grader viste utsolgte Øya seg fra sin beste side.

Her får du hele festivalen oppsummert:

Lørdag

Se konserter

Todd Terje


King Midas


Bryan Ferry


Mapei


Nadine Shah


Hurula


Angel Olsen


Bow To Each Other


ANMELDELSE: Todd Terje

«Mjøndølingens øyaavslutning er klubbmusikkens svar på et gigantisk hoppeslott. Vanvittig moro, med andre ord.»

Les anmeldelsen: Todd Terjes forunderlige reise (5/6).

ANMELDELSE: King Midas

«På særdeles uanstrengt vis trosser – og beseirer – King Midas værgudene.»

Les anmeldelsen: Konger av Tøyen (5/6)

ANMELDELSE: Oslo Ess

«“Gi meg noe dritt”, “Caroline”, “Bislett Stadion”, og listen fortsetter. Avslutningsfesten varer i en hel time, og Oslo Ess får stor jubel fra det så å si fullpakkede Sirkus-teltet. Bandet er god samstemt, og vokalist Åsmund Lande leder an etter beste evne. Og han og resten av bandet gjør en anstendig jobb med å gire opp publikum med det ukompliserte og lettbeinte rocken de serverer.»

Les anmeldelsen her (4/6).

ANMELDELSE: Slowdive

«Slowdives drømmepop låter stadig umåtelig skjønt. Men hvor har de skarpe kantene blitt av?»

Les anmeldelsen: Midtlivsgaze (4/6)

ANMELDELSE: Bryan Ferry

«Er det én ting konserten viser, er det hvor velkjent materialet til Ferry faktisk er. Både blodfans og de som ser ut som de har ramlet mer eller mindre tilfeldig innom later til å kjenne låtene.»

Les anmeldelsen her (5/6). 

ANMELDELSE: Angel Olsen

«Gjemt bak et par formidable solbriller, lirer hun ikke bare av seg upåklagelige vokalprestasjoner, men også like deler vimsete og tørrvittig twittermateriale om festivallivet, både foran, bak og  scenen.»

Les anmeldelsen her (4/6)

ANMELDELSE: Mapei

«På konsertens siste låt bygger det seg hissig opp til det som skal være et klimaks. Men så synger Mapei falskt, og man tenker at noen beatmakere må kontakt med denne sjarmerende artisten og lede henne inn mot noe hun kan – rapping.»

Les anmeldelsen (3/6) her.

ANMELDELSE: Mac DeMarco

«Årets Salad Days er hans sålangt beste album, og naturlig nok er det i hovedsak herfra setlisten til hans konsert Øya er hentet fra. Tittellåta, “Let Her Go” og “Brother” er høydpunktene. Det er uanstrengt, lunt og behagelig – og trekker mye folk til den lille scenen.»

Les anmeldelsen (4/6) her.

Fredag

Se konserter

Highasakite


Store P


Comet Kid


Bloody Beach


INTERVJU: Future

Se hvordan det gikk da P3 intervjuet Future om hans forpliktende navnevalg og drømmen om å samarbeide med Coldplay. Les intervjuet her.

INTERVJU: Röyksopp og Robyn

Artist Truls Heggero intervjuet sine forbilder på vegne av P3. Les intervjuet her.

INTERVJU: Seinabo Sey

Svensken bak sommerhiten «Younger» ante ikke hvilken suksess hun skulle få når norske Kygo remikset låta hennes. Les intervjuet her. 

ANMELDELSE: Röyksopp & Robyn

Aller viktigst er at de har satt en ny standard for hvor rått det kan bli når musikk laget bak laptopen bygges ut til liveformat – og lista ligger høyt før Todd Terje skal avslutte samme scene påfølgende dag.

Les anmeldelsen (5/6) her. 

Röyksopp & Robyn, Øya 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Röyksopp & Robyn, Øya 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

ANMELDELSE: Mayhem

Da Øyafestivalen skal oppsummeres for året, vil nok “Du burde vært der” bli sagt om Mayhems konsert – muligens mye på grunn av andre fakter enn musikken, riktignok. Les anmeldelsen (4/6) her. 

ANMELDELSE: Deafheaven

Likevel blir det naturlig å spørre seg selv: Kunne dette ha eskalert fra ypperlige til skjellsettende høyder om det fantes tid og rom til hele deres mesterverk? Kanskje. Muligheten er i hvert fall motivasjon nok til å snarest invitere de sortkledde amerikanerne tilbake til Berget. Du finner meg på første rad. Les anmeldelsen (5/6) her. 

ANMELDELSE: Neutral Milk Hotel

Fokuset hans på sæd, skjeder og fostre fremstår fortsatt noe krampaktig, men jeg er overrasket over hvor godt skjeggefjeset behersker  å styre skuta mutters alene – og desto bedre blir det da hornseksjonen og resten av gjengen kaster seg på lasset fem drøye minutter inn i kuttet. Skulle man hørt! Les anmeldelsen (5/6) her.

ANMELDELSE: Neneh Cherry

Det beste av den gamle og den nye Neneh Cherry forenes – og dét er en kombo av de sjeldne. Les anmeldelsen (5/6) her.

ANMELDELSE: Joey Bada$$

«Med en eplekjekk personlighet tar han tak og jobber for pengene, men det skinner igjennom at rapperen med den dype stemmen ennå ikke har all verden med låter å vise til.»

Joey Bada$$ på Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK 3
Joey Bada$$ på Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK 3

Les anmeldelsen (4/6) her.

ANMELDELSE: Comet Kid

«Det lover godt for Comet Kid. Gledesspredere, og de viser mye spilleglede under de snaue tre kvarterene. Så regner vi med at oslobandet setter inn ekstragiret når de skal lage oppfølgeren til det finfine debutalbumet Roots.»

Vokalist Andreas Kjøll og resten av Comet Kid gjorde en god figur på Øya. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Vokalist Andreas Kjøll og resten av Comet Kid gjorde en god figur på Øya. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Les anmeldelsen (4/6) her.

Torsdag

En av de første konsertene på Øyas andre dag fikk årets første sekser. Hanne Kolstø holdt en imponerende konsert i teltscenen Sirkus. Litt senere ble det nabolagsfest da Grünerløkka-rapperen Kaveh sto på scenen sammen med kompisene sine.

Ingen ble vel særlig overrasket da Janelle Monáe spilte en konsert av høy, høy klasse, men Blood Orange sto for en av Øyas store skuffelser, ifølge P3s anmelder. Danske Lower leverte også et solid sett, men sanker trolig ingen nye fans, eller fiender av den grunn.

P3 spanderte en opptreden med det svenske stjerneskuddet Lorentz. Han snakket åpenhjertig om forholdet med broren sin, hvordan det er å bli sammenlignet med Drake, og drømmen om å bli fotballproff.

Les også: P3 Spanderer: Lorentz

Se konserter

Kaveh

Johndoe


Daniel Kvammen


Egil Olsen


ANMELDELSE: Future

» «It’s live in here, man», forteller Future. Og det er jo det. Publikum koser seg, men det er jo ikke på grunn av at Future er så fet. Han går jo strengt tatt rundt og loker. Det går på det meget gode låtmaterialet. »

Les anmeldelsen (3/6) her.

Future på Øyafestivalen 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Future på Øyafestivalen 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

ANMELDELSE: Outkast

«Vi må ikke glemme at duoen med resten av Dungeon Family skapte et vanvittig lydbilde som ikke er mulig gjenskape. Dette er originalt. Så får det være at André lekte litt deilig og var egen. Et veldig kult show ble det. Stank you smelly much for gåsehuden, Outkast.»

Les anmeldelsen (6/6) her.

Big Boi og André 3000 leverte varene, mener vår anmelder. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Big Boi og André 3000 leverte varene, mener vår anmelder. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

ANMELDELSE: Hanne Kolstø

«Den klare og sterke vokalen mot et tidvis voldsomt og basstung, tidvis skjørt, bakteppe er fantastisk – og under tittelkuttet fra fjorårets album Stillness and Panic låter det hele så fett at både gåsehud og tårer tvinger seg fram.»

Les anmeldelsen (6/6) her.

Hanne Kolstø, Øya 2014. Foto: NRK P3
Hanne Kolstø, Øya 2014. Foto: NRK P3

ANMELDELSE: Janelle Monáe

«Er det én ting Monáe viser under sin konsert på Øya, er det at hun er en velsignet liveartist og entertainer. Lager hun noen flere sterke album og låter, er det ingenting i veien for at hun skal kunne nå like langt og kjøre store show på samme måte som Justin Timberlake, Beyoncé og de øvrige i arena-ligaen.»

Les anmeldelsen her (5/6).

Janelle Monáe, Øya 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Janelle Monáe, Øya 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

ANMELDELSE: Kaveh

«Sjarmtrollet med sixpacken kan det med tung tungeskyts, og da han fikk backing av kompisene på scenen – blant annet r&b-prinsen Arshad Maimouni – ble det god stemning, også blant de oppmøtte.»

Les anmeldelsen her (5/6).

Kaveh, Øya 2014. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Kaveh, Øya 2014. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

ANMELDELSE: Blood Orange

«I det hele tatt gjør Devon Hynes en særdeles tafatt innsats i å formidle – og dele av – sin bugnende forkjærlighet for funken.»

Les anmeldelsen her (3/6).

Blood Orange hadde fotoforbud på Øya 2014, så vi måtte ta saken i egne hender. Illustrasjon: NRK P3.
Blood Orange hadde fotoforbud på Øya 2014, så vi måtte ta saken i egne hender. Illustrasjon: NRK P3.

ANMELDELSE: Lower

«Den håndklebefengte frontmannen og resten av bandet virker å tiltale primært den harde kjernen som slutter seg rundt platesjappa Tiger og resten av hovedstadens musikalske undergrunnsmiljø. For oss vanlige dødelige makter ikke Lower å engasjere i altfor stor grad ved denne anledningen, selv om nivået er jevnt og godt.»

Les anmeldelse her (4/6).

Lower på Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK P3
Lower på Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK P3

 

Onsdag

Øyas første dag ga publikummere en knallstart. Flere av konsertene fikk P3s anmeldere til å trille høye tall på terningen, Matt Berninger fra The National fortalte om tida da han ikke kunne synge – og Yoguttene overrasket fortvilet Øya-nabo.

Se video fra da Yoguttene overrasket Øya-nabo her!

Se P3 Spanderer med det unge og lovende talentet Lorentz her.

Se konserter

The National


Monica Heldal


Kråkesølv


Kolstø/Atlanter/Frøkedal


Morudes


Jonathan Wilson


INTERVJU: Matt Berninger

– I løpet av de siste årene har jeg vel kommet fram til at jeg ikke synger så verst. Jeg brydde meg egentlig aldri om det å synge, sa The National-vokalisten da P3 møtte han på The Thief.

Les hele intervjuet med Matt Berninger her.

ANMELDELSE: Rival Sons

«Stilig bluesrock, noen? Ja, takk. Rival Sons fra solrike California smeller i gang moroa på tidenes aller første Øyafestival på Tøyen», skriver P3s anmelder Ali Soufi.

Les hele anmeldelsen her.

Vokalist Jay Buchanan i kjent stil. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Vokalist Jay Buchanan i kjent stil. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

ANMELDELSE: Kråkesølv

P3s anmelder Trine Aandahl, mente gutta i Kråkesølv har funnet sin plass. «Et modent Kråkesølv viser seg fra sin beste side på Øyas første dag», skriver hun blant annet.

Les hele anmeldelsen her.

Kråkesølv på Amfiet scenen under Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK P3
Kråkesølv på Amfiet scenen under Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK P3

ANMELDELSE: Jonathan Wilson

«Joda, det låter forsåvidt fint, men amerikanske Jonathan Wilson kaller i stor grad fram “hørt det før”-følelsen når han inntar scenen med Øyas fjongeste navn onsdag», skriver Trine Aandahl.

Les hele anmeldelsen her.

Jonathan Wilson - Øyafestivalen 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Jonathan Wilson – Øyafestivalen 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

ANMELDELSE: Clean Bandit

«Nittitallet landet nettopp på Oslo øst. Urbritiske Clean Bandit to første spor i Sirkus-teltet har en Ace of Base-aktighet, uten positivt fortegn. Kveldens act er mer mot UK funky-grenen av det britiske klubb-treet. Det er et veldig joviaLlt og dekorativt uttrykk,» skriver Ali Soufi i sin anmeldelse.

Les anmeldelsen her.

Clean Bandit - Øyafestivalen 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Clean Bandit – Øyafestivalen 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

ANMELDELSE: Fay Wildhagen

«Musikken veksler mellom å være skjør og minimalistisk og voldsom og dramatisk. Hovedpersonen selv viser seg som en solid gitarist og vokalist, med et imponerende spekter, og har en unik tilstedeværelse i det hun gjør på scenen», skriver anmelder Trine Aandahl og triller terningen til fem.

Les hele anmeldelsen her.

Fay Wildhagen, Øya 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Fay Wildhagen, Øya 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

ANMELDELSE: Queens of the Stone Age

«Queens of the Stone Age befester seg som sin generasjons muligens beste riffbaserte rockeband. Hvis det fortsatt fantes tvil», skriver en begeistret Kim Klev i sin anmeldelse.

Les hele anmeldelsen her.

Queens of the Stone Age på Øya 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.
Queens of the Stone Age på Øya 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

ANMELDELSE: The National

«The Nationals oslovisitt handler primært om å uttrykke – og dele – følelsene som hviler bak produksjonene. I så måte er dette en stor suksess», skriver Kim Klev i anmeldelsen og belønner de med terningkast fem.

Les hele anmeldelsen her.

Det var fremdeles lyst da Matt Berninger og resten av The National sto på scenen på Øyafestivalen 2014. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Det var fremdeles lyst da Matt Berninger og resten av The National sto på scenen på Øyafestivalen 2014. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

ANMELDELSE: Hanne Kolstø

«Hanne Kolstø bermerket seg først med Urørtbandet Thelma & Clyde i 2009 – og har vært på en stigende formkurve siden. Hvert av de tre studioalbumene har vært bedre enn det forrige, og også live har den nå 33 år gamle artisten blitt stadig tryggere og mer spennende», skriver en meget begeistret Trine Aandahl og triller høyeste score.

Les hele anmeldelsen her.

Hanne Kolstø, Øya 2014. Foto: NRK P3
Hanne Kolstø, Øya 2014. Foto: NRK P3

Mer fra Øya