Ruth Sheen og Jim Broadbent spiller et søtt ektepar i Another Year. (Foto: SF Norge AS)

– Det er et upassende spørsmål, på grensen til et latterlig spørsmål.

Dette sier den Oscar-nominerte manusforfatter og regissør Mike Leigh, når Filmbonanzas utsendte spør om han er mer interessert i glade personer nå enn tidligere.

Mike Leigh er kjent for å ha dysfunksjonelle figurer i filmene sine. Det kan virke som om han har en forkjærlighet for de sære og elendige menneskene på kant med samfunnet.

De siste årene har imidlertid trenden snudd litt. Figuren Poppy fra Happy-Go-Lucky er for eksempel mye lettere til sinns enn karakterene vi har møtt i hans tidligere filmer.

Derfor er det kanskje naturlig å stille spørsmålet som Mike Liegh avkrefter så bestemt.

SE HELE INTERVJUET I TOPPEN AV ARTIKKELEN!

Se også: – Min mest ekstreme film: Filmbonanza møtte Natalie Portman!

Emosjoner og erfaringer

– Jeg er ikke opptatt av hyggelige mennesker, eller ubehagelige mennesker, eller glade mennesker, eller triste mennesker. Jeg er opptatt av mennesker, sier Mike Leigh.

Den britiske regissørens seneste film Another Year, er nominert til Oscar for beste manus i år. I filmen møter vi verdens kanskje koseligste ektepar, men Leigh sier filmen fokuserer på mer enn bare lykkelige mennesker.

– Jeg synes at Another Year gir deg et svært bredt spekter av menneskelige erfaringer og følelser, glede og smerte. Derfor er spørsmålet om jeg er mer opptatt av hyggelige mennesker nå enn tidligere helt meningsløst, sier han.

– De er virkelig sympatiske, men de har den kompleksiteten som vi alle har. Her har du en film som på mange måter utforsker smerte og folk som har hatt liv som ikke fungerer. I senteret av alt dette står et par som har et solid forhold, som er positive. Filmen handler om omsorg og å gi, og de er omsorgspersoner som gir.

– Du stilte spørsmålet fordi du antok at det eneste som er interessant er dysfunksjon, men det er ikke sant. Det som er interessant med disse folka er at de er ironiske, og du kan se at det er lette, behagelige, normale spenninger i deres fungerende forhold, men i utgangspunktet er de solide og trygge, og det er gode nyheter.

Les også: En sniktitt på årets første filmer

Selv om Mike Leigh har skrevet manuset til Another Year, vet han ikke hva som er oppskriften for ekteparet Tom og Jerry sin lykkelige tilværelse.

– Hvis jeg visste hemmeligheten bak deres lykke ville mitt eget liv vært mer vellykket enn det er, avslutter han.

Se traileren for Another Year her! Og husk Filmbonanza klokken 21.20 på onsdag på NRK2!